بررسی تارا دنده دستی
ابعاد تارا در رده سدانهای خانوادگی کلاس C طبقهبندی میشود و به نوعی نسخه ایرانی پژو 301 است. این محصول از نظر پلتفرم، ایمنی، ابعاد، فضای کابین و بسیاری مشخصات دیگر شباهتهای بسیار نزدیک با نماینده پژو دارد و به همین دلیل میتواند در میان انبوهی از خودروهای قدیمی روی خط تولید داخلی، به عنوان گزینهای نسبتاً جدیدتر و مدرنتر مطرح باشد. بخصوص که روی خودرو تارا امکاناتی نظیر کنترل پایداری الکترونیکی هم قرار گرفته که برای هر ماشین امروزی از نان شب واجبتر است. البته موتور تارا، همان پیشرانه TU5 پلاس ایران خودرو است که از نظر بازدهی حرف چندانی در برابر موتورهای روز جهان ندارد، اما در قیاس با پیشرانه قدیمی TU5 بهبود نسبی را تجربه کرده است.
عکس تارا دستی همچنین از نظر طراحی هم نقطه ضعفهایی در ظاهر و مونتاژ ماشین تارا دیده میشود که البته بخشی از این قضیه به سلیقه شخصی افراد باز میگردد. با تمامی این مشخصات تارا، میتوان از آن به عنوان قدمی هرچند دیرهنگام و کوچک، اما مثبت و رو به جلو یاد کرد که پس از سالهای طولانی بازار خودرو ایران را با محصولی متفاوت و جدیدتر نسبت به خانواده 405 ایران خودرو روبهرو ساخته است.
داخل تارا دنده دستی
برخلاف ظاهر اتومبیل که تغییرات بسیاری را تجربه کرده، داخل ماشین تارا همه چیز شبیه به پژو 301 است. البته این به معنی یک ایراد و مشکل نیست، اما جا داشت که داخل کابین تارا هم مثل قسمت بیرونی، دستخوش تغییرات بیشتری شود تا محصول ایران خودرو بیش از پیش حس یک خود منحصر به فرد داخلی را به خریدار منتقل کند. با این حال نکات مثبت داخل تارا هم کم نیستند؛ اول از همه اینکه به لطف کپی برداری از نماینده پژو، همه ادوات کابین به خوبی سر جای خودش قرار گرفته و با یک مجموعه اصولی و ارگونومیک طرف هستیم.
داخل ماشین تارا کیفیت متریال مورد استفاده هم برای این رده قیمتی قابل قبول به نظر میرسد و اگر در طول چند سال اخیر، افت شدید کیفی از سوی مشتریان گزارش نشده است. همچنین به لطف فاصله مناسب میان محورهای جلو و عقب (2652 میلیمتر) جای پا برای تمامی سرنشینان عالی است و به نسبت ابعاد بدنه با فضایی جادار و نسبتاً راحت در داخل کابین تارا روبرو هستیم. در خصوص صندوق عقب هم محفظه کارآمدی در اختیار راننده قرار میگیرد که نیازهای معمول را پاسخ خواهد داد.
طراحی تارا دنده دستی
زیبایی یک بحث سلیقهای است و تارا هم با سلیقه بسیاری از مردم کشور هماهنگی دارد. اما با این حال اشاره به چند نکته در خصوص ظاهر این ماشین خالی از لطف نخواهد بود. اول اینکه خود پژو 301 که به نوعی پدر تارا ایران خودرو محسوب میشود نیز از طرح سادهای برخوردار بوده و در قالب یک خودرو کاملاً اقتصادی، حداقلها را ارائه داده است. حال خودروساز ایرانی سعی کرده با طرحی جدید و متفاوت و حجمدهی برخی قسمتها، جذابیتهای ظاهری این سدان کوچک فرانسوی را افزایش دهد، اما با کمی دقت متوجه میشوید که بخشی از هماهنگی میان اجزاء در این مسیر قربانی شده است. در واقع طراحی 301 با وجود تمامی سادگیهای خود از نظر هارمونی میان خطوط و قطعات، شرایط بهتری داشت.
تصویر نمای سه رخ تارا از عقب نکته دیگر در خصوص چراغهای پیوسته عقبی در ماشین تارا دستی است. این سبک چراغها برای خودروهای عریض مناسبتر بوده و روی بدنه کوچک تارا، چندان عالی به نظر نمیرسند. هرچند از یک زاویه دیگر میتوان گفت استفاده از این سبک چراغهای پیوسته میتواند به علاقهمندان ماشین حس خوبی بدهد چراکه به نوعی یادآورد خودروهای خوشنامی نظیر میتسوبیشی گالانت، هیوندای آزرا یا محصولات دوج است. به خصوص که تاکنون هیچ خودرو داخلی با این سبک طراحی تولید نشده بود و از این جهت حس تنوع طلبی مشتریان تا حدودی ارضا میشود. دماغه خودرو تارا هم از حالت خشنی بهره میبرد که هرچند بینقص نیست، اما نسبت به حالت تکراری دنا، فرم متفاوتی ارائه میکند. به طور کلی میتوان تارا را خودرویی نسبتاً خوشقیافه توصیف کرد و با وجود اینکه از نظر هارمونی خطوط، زیبایی و تناسب اندام بینقص از کار درنیامده، اما میتواند با خودروهای رده قیمتی خودش به رقابت بپردازد و در میان انبوهی از محصولات قدیمی بازار، حس تازگی داشته باشد.
مشخصات تارا دنده دستی
در ابتدا برای موتور تارا، گزینههای مختلفی در نظر گرفته شده بود، اما در حال حاضر تیپهای تولیدی تنها از موتور TU5P بهره میبرند. این موتور در واقع نسخه بهینهسازی شده همان TU5 قدیمی پژو است و حالا با 113 اسب بخار قدرت و 144 نیوتنمتر گشتاور، اندکی قویتر ظاهر میشود. در بحث آلایندگی و مصرف سوخت هم شاهد بهبود نسبی اوضاع بودهایم. از دیگر مشخصات موتور تارا دستی میتوان به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ (CVVT)، پیستون ضد سایش و پمپ روغن با دبی متغیر اشاره کرد. در حال حاضر گیربکس تارا دستی در دو نوع 5 سرعته و 6 سرعته استفاده میشود که نوع 6 سرعته در کشش، شتاب و مصرف سوخت ماشین تاثیر مثبتی دارد.
عکس موتور تارا شتاب رسمی تارا در نسخه دندهای 12.5 ثانیه و مصرف سوخت تارا به صورت ترکیبی، 7.2 اعلام شده که برای یک خودرو امروزی اعداد متوسطی محسوب میشوند. مثلاً اگر قرار بر مقایسه موتورتارا با پژو 301 باشد متوجه خواهید شد که نسخه فعلی تارا از لحاظ راندمان، مقداری ضعیفتر از نماینده پژو است. هرچند برای یک رانندگی نرمال میتوان روی شتاب و کشش تارا حساب باز کرد و از شرایط کلی رضایت نسبی داشت.
امکانات و تجهیزات تارا دنده دستی
متأسفانه با بررسی تارا دستی میتوان فهمید که آپشنهای بسیاری نظیر سانروف، دوربین دنده عقب، آینههای تاشوبرقی، سیستم ورود و استارت بدون کلید، روکشهای چرمی، رینگهای 16 اینچی آلومینیومی، صندلیهای جلو برقی و ایربگهای جانبی از روی این نسخه حذف شدهاند. با این حال هنوز هم گزینههای قابل قبولی از جمله ترمزهای چهار چرخ دیسکی مجهز به سیستمهای کمکی ABS, EBD, HBA, TCS, ESC, HSA، کیسه هوا برای سرنشینان جلو، فرمان برقی به همراه کلیدهای کنترلی، سیستم مالتی مدیا هفت اینچی داراي چهار عدد بلندگو و قابلیت میرورلینك، آنتن سقفي اكتيو، شیشهها و تنظیم آینههای برقی، مهشکنهاي جلو وعقب، قابليت تنظیم ارتفاع نور چراغ جلو از داخل خودرو، چراغ روشنایی در روز، چراغ مشایعت و خوشآمد گویی، سیستم پايش فشار باد تايرها (TPMS)، كروز كنترل و محدودکننده سرعت در لیست امکانات تارا دستی دیده میشوند که جای امیدواری را زنده نگاه داشتهاند. در خصوص ایمنی هم با توجه به جدید بودن پلتفرم مورد استفاده، استاندارد حفاظت از عابرین پياده، وجود کنترل پايداري فعال الكترونيكي و استفاده از ورقهاي دوفازي (Dual Phase) با استحكام بالا، میتوان از خودرو تارا به عنوان امنترین سدان ملی ایران خودرو یاد کرد. البته پژو 301 هم در بحث ایمنی آنقدرها ایدهآل نبوده و تنها سه ستاره از پنج ستاره ممکن موسسه Euro-NCAP را بدست آورده است. با این حال نباید از یاد برد که این ستارهها در سال 2014 و با استانداردهای آن دوره بدست آمدهاند و در نتیحه ارزش بالاتری از چهار ستاره سال 2000 پژو 206 خواهند داشت.
رقبای تارا دنده دستی در بازار
محصول سالهای اخیر سایپا، یعنی شاهین میتواند به عنوان جدیترین رقیب تارا ایران خودرو مطرح باشد. چرا که هر دو خودرو از پلتفرمهای جدید برخوردارند و طبق ادعای خودروسازان داخلی، از نظر ایمنی پیشرفت محسوسی نسبت به محصولات پیشین خود داشتهاند. خودرو شاهین از طراحی ظاهری هماهنگتری بهره میبرد، به لطف پرخوران توربو گشتاور بالاتری دارد و در نسخه فول یا همان G از برخی آپشنهای اضافه نظیر سانروف برخوردار است که در تارا دستی به چشم نمیخورد. اما در طرف مقابل موتور ماشین تارا از نوع 16 سوپاپ تنفس طبیعی بوده که در قیاس با موتور 8 سوپاپ توربوشارژر شاهین، استهلاک و دردسرهای نگهداری کمتری دارد و همچنین کابین شکیلتری در اختیارتان قرار میدهد. علاوهبر این ماشین تارا با ارائه سیستم کنترل پایداری الکترونیکی و کروزکنترل میتواند رفاه و آسایش بیشتری برای سرنشینان خود به ارمغان بیاورد. در این بین محصولات دیگری نظیر سورن پلاس و دنا پلاس هم وجود دارند که با پلتفرمهای قدیمیترشان از ایمنی پایینتری برخوردار هستند.