بررسی کوییک
سایپا کوییک چه به عنوان فیس لیفت تیبا و چه به عنوان نسخه هاچبک ساینا شناخته شود در هر صورت یکی از هاچبککراسهای موفق بازار داخل لقب گرفته که علیرغم پلتفرم قدیمی و پیشرانه پا به سن گذاشته 8 سوپاپ M15 (مشترک با تیبا) توانسته به فروش مناسبی دست یابد. برگ برنده اصلی کوییک حضور در بازار بسته کشور آن هم در یک رده قیمتی مناسب است. به نوعی میتوان گفت سایپا کوییک در چنین شرایطی رقیب قدری پیش روی خود نمیبیند و با توجه به طراحی نسبتاً قابل قبول بدنه، آپشنهای مناسب (البته در نسخه فول) و هزینههای نگهداری پایین توانسته با وجود تمامی انتقادها، به فروش مناسبی دست یابد. هرچند باید گفت کوییک به علت عدم پیشرفت محسوس در مشخصات فنی و کیفی و ایمنی، همچنان یک گزینه ایدهآل و برازنده خودروسازان پرسابقه کشور محسوب نمیشود و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد پیشرفت بیشتر مشخصات باطنی این محصول نیز باشیم.
کوییک در تمامی مشخصات، از شتاب و سرعت گرفته تا کیفیت سواری و هندلینگ در سطح کاملاً متوسطی قرار دارد و با ترمزهای معمولی و لذت رانندگی نه چندان بالا قادر نیست شما را هیجان زده کند اما در عین حال نا امیدتان هم نخواهد کرد و به قولی به اندازهای پولی که پرداخت کردهاید شما را راضی نگاه خواهد داشت (البته منظور در مقایسه با قیمت رقبا است و نه زحمتی که در این تورم و گرانی بابت پولتان کشیدهاید).
داخل کوییک
در داخل کابین پیشرفتها به اندازه قسمت بیرونی پررنگ نبوده و در قیاس با تیبا، فقط اندکی برتر میباشد. البته در اینجا هم طراحی بسیاری از قطعات مثل تودریها، کنسول میانی، نشانگرها و.. مورد بازنگری و اصلاحات قرار گرفتهاند اما در نهایت کابین کوییک به خوبی قسمت بیرونی دگرگون نشده است. یکی از مشکلات اصلی بحث کیفیت میباشد چراکه حتی قطعات زیبا هم با متریال بی کیفیت، جذابیتشان را از دست میدهند.
هرچند در نسخه فول اتوماتیک اوضاع تا حدی بهتر میشود؛ در این مدل اضافه شدن آپشنهایی نظیر نمایشگر مرکزی، استارتر دکمهای، سردنده زیباتر و در برخی نسخهها نظیر کوییک R پلاس فرمان D کات و تودوزی چرمی دو رنگ، باعث شده تا کابین مقداری مدرنتر به چشم آید و برتریهای کوییک در قیاس با پدرش تیبا، محسوستر شود.
در خصوص فضاسازی هم با توجه به انتظاری که از یک ماشین هاچبک میرود، شرایط قابل قبول است و روی صندلیهای عقبی با مشکل فضای پا و سر نظیر آنچه در پژو 206 شاهد بودیم، روبرو نمیشویم. البته محفظه صندوق جای محدودی دارد ولی آن هم برای این کلاس بدنه کاملاً طبیعی و در سطح سایر رقبا میباشد.
طراحی کوییک
در ابتدای عرضه کوییک، انتقادهایی به طراحی آن وارد شد و برخی بدلیل عدم هماهنگی فرم تخم مرغی بدنه با شکستگیهای خشن دماغه، چهره کوییک را مقداری ناهماهنگ میدانستند؛ اما گذر زمان ثابت کرد که طرفداران این طراحی بیشتر از مخالفانش هستند، بخصوص که در این رده قیمتی هیچ خودرو جذاب و خوش قیافهای نداریم که یارای رقابت با ظاهر نسبتاً جدید محصول سایپا را داشته باشد. در واقع ارزان ترین خودرو جذاب بازار پژو 206 تیپ 2 است که آن هم در ره قیمتی متفاوتی از تیپ پایه کوییک قرار میگیرد.
پس میتوان از کوییک به عنوان یک فیس لیفت موفق بر روی بدنه تیبا یاد کرد چراکه این محصول به کمک استفاده از طراحی خشنتر و همچنین نصب اِلمانهای مختص هاچبککراسها نظیر روفرکها و فلاپهای پلاستیکی پیرامونی توانسته تا حدود مناسبی قدیمی بودن پلتفرم خود را پنهان، و نظر جوانان و خانمها را به خود جلب نماید.
ضمناً نسخه فول اتومات کوییک بدلیل داشتن مواردی نظیر چراغهای روشنایی در روز و رینگهای آلومینیومی ظاهر شیکتری نسبت به نسخه پایه خود دارد.
مشخصات کوییک
زیر کاپوت کوییک همان موتور 1.5 لیتری تنفس طبعی با کد M15 تیبا قرار گرفته است. این پیشرانه که در واقع با اصلاحات اساسی روی انجین پراید توسعه یافته، قادر است در بهترین حالت 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتنمتر گشتاور تولید کند. از مزیتهای پیشرانه M15 میتوان به هزینه نگهداری پایین، دوام قابل قبول و مصرف سوخت متوسط اشاره کرد. البته در این بین نکات منفی مثل عملکرد خشک همراه با صدا و لرزش زیاد در دورهای بالا نیز وجود دارند که گاه سرنشینان را آزار خواهند داد.
برای انتقال قدرت نیز دو نوع جعبه دنده در نظر گرفته شده است. اولی همان گیربکس 5 سرعته دستی قدیمی است که چندان نرم و وران عمل نمیکند اما در مجموع و به نسبت قیمت واکنشهای معقولی دارد و دومی جعبه دنده اتوماتیک CVT که محصول شرکت بلژیکی پانچ میباشد و مدتی است روی کوییک و ساینا مورد استفاده قرار میگیرد.
در خصوص گیربکسهای اتوماتیک ضریب پیوسته (CVT) باید گفت علیرغم تمامی انتقاداتی که از نظر کمبود لذت رانندگی و کندی در ابتدای حرکت به آنها وارد میشود همچنان در میان خودروسازان محبوب هستند و به دلیل ویژگیهای اقتصادی و مصرف سوخت بهینه مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین شرکت سازنده جعبه دنده اتوماتیک محصولات سایپا نیز از اعتبار کافی برخوردار میباشد. اما مشکل از جایی آغاز میشود که بخواهیم این جعبه دنده اتوماتیک را با پیشرانه قدیمی و نه چندان قدرتمند M15 کوییک کوپل کنیم؛ چراکه گیربکسهای اتوماتیک ارزان قیمت، ذاتاً پرت انرژی بیشتری نسبت به جعبه دندههای دستی دارند و گیربکسهای CVT نیز بدلیل مکانیسم خاصشان در آغاز حرکت مقداری تاخیر در شتابگیری نشان میدهند؛ خوب ترکیب این دو مورد با یک پیشرانه 8 سوپاپ 87 اسب بخاری به شتاب و کشش ضعیفتر نسخه اتوماتیک کوییک نسبت به نمونه دندهای منتهی شده است؛ هرچند با توجه به استفاده عموماً شهری و نظر به ترافیک اعصاب خوردکن شهرهای شلوغ میتوان گفت شتاب ضعیفتر و سر و صدای بیشتر موتور به هنگام شتابگیری در نسخه اتوماتیک در برابر راحتی که در ترافیک به شما هدیه داده میشود کمتر به چشم خواهد آمد. ضمناً برای جعبه دنده CVT کوییک 4 حالت شبیهساز تعویض دنده هم در نظر گرفته شده که هرچند آنقدرها تفاوتی ایجاد نمیکند اما مقداری به حس لذت رانندگی افزوده است. البته با تمامی این صحبت ها اگر شتاب ماشین برایتان مهم است همچنان نسخه دندهای کوییک، انتخاب بهتری برای شما خواهد بود. البته نه اینکه آن مدل از نظر شتاب، عملکرد خارق العادهای داشته باشد، اما همینکه کوییک دندهای با وجود قیمت بسیار ارزانتر، از نظر تواناییهای حرکتی در برابر امثال پژو 206 تیپ 2 کم نمیآورد راضی کننده است.
مصرف سوخت هم در صورت تنظیم بودن موتور و سالم بودن تمامی سنسورها (خرابی سنسورها در این نوع موتور مقداری شایع میباشد) تقریباً قابل قبول است. ضمناً طبق ادعای کمپانی، نسخه اتوماتیک کوییک در هر صد کیلومتر حدود 0.5 لیتر بیشتر از نمونه دندهای میسوزاند که البته در عمل این اختلاف مقداری بیشتر خواهد شد.
نسخه دستی کوییک در تیپ پایه از امکانات بسیار ابتدایی و ساده بهره میبرد که البته برای این رده قیمتی (حداقل در کشور ما) طبیعی است. اما نسخه اتوماتیک فول به انبوهی از آپشنهای تکمیلی تجهیز شده که برای این رده انصافاً راضی کننده است. البته شاید بگوئید امکانات کوییک اتوماتیک از نظر سطح کیفی با شرایط ایدهآل فاصله دارند اما همین که داخل خودروی در سطح قیمتی پژو 206، شاهد گزینههایی نظیر: سیستم ورود و استارت بدون کلید، سیستم مالتی مدیا شامل نمایشگر 7 اینچی، نویگیشن و دوربین دنده عقب، کروز کنترل، فرمان برقی، ترمز کمکی BAS، جعبه دنده خودکار، چراغهای روشنایی در روز و کامپیوتر سفری و.. هستیم واقعاً جای امیدواری دارد. در واقع بسیاری از ماشینهای گرانتر از کوییک اتوماتیک هم از این امکانات بی بهره هستند.
ماشین کوییک به عنوان یکی از ارزانترین گزینههای موجود در بازار رقیب چندانی در کنار خود نمیبیند. از یک طرف ماشینهای اقتصادی نظیر پراید و تیبا، علیرغم قیمت مناسبتر، در برابر ظاهر جوان پسندانه کوییک حرف چندانی برای گفتن ندارند و از طرف دیگر پژو 206 تیپ 2 هم با تمامی جذابیتهای ناشی از اصالت بالا و طراحی حرفهای و ایمنی قابل قبول، با قیمتی بسیار گرانتر از تیپ پایه کوییک به بازار عرضه میشود که این اختلاف قیمت بسیاری از خریداران را بالاجبار به سمت کوییک روانه میکند. تازه اگر بودجه فردی به خرید پژو 206 تیپ 2 برسد باز هم نسخه اتوماتیک پلاس کوییک با گیربکس خودکار CVT و انبوهی از آپشنهای اضافه (نسبت به تیپ 2) در دسترس قرار دارد که با تمامی حرف و حدیثهایی که پشت سر کوییک هست و کلاس پایینترش، همچنان میتواند انتخاب وسوسه انگیزی برای شهرهای پر ترافیک و جوانان علاقهمند به آپشن باشد.
البته در این رده قیمتی میتوان از میان گزینههای دست دوم بازار هم ماشینهای خوشنام و پرشتاب و باکیفتی نظیر کیا ریو و هیوندای ورنا را برگزید اما آنها هم علیرغم تمامی خوبیهای غیر قابل انکارشان در نهایت هزینه نگهدرای بالاتر، ریسک خرابی ناشی از سن و سال و همچنین کمبود آپشن را به شما تحمیل خواهند نمود.