بررسی جتور تراولر T2
جتور، یکی از شرکتهای تابعه خودروساز چینی چری است که به صورت تخصصی به طراحی و تولید خودروهای شاسی بلند میپردازد. این برند چینی در بازار ایران چندان ناشناخته نیست و برخی از محصولات آن از جمله جتور X70s تحت عنوان فیدلیتی پرایم توسط گروه بهمن به بازار ایران عرضه شده است. اکنون نوبت به یکی از محصولات شاخص با نام جتور T2 تراولر رسیده تا در دور جدید واردات خودرو به کشور، توسط بهمن موتور یا همان BM Cars به صورت وارداتی و CBU راهی بازار ایران شود. این شاسیبلند دو دیفرانسیل آفرودی در بازار داخلی چین با نام شانهای T2 نیز شناخته میشود. علاوهبر چین در برخی دیگر از کشورها از جمله روسیه و برخی از کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز استقبال خوبی از این محصول صورت گرفته است. شایان ذکر است که جتور برای این محصول چندین پیشرانه درونسوز بنزینی و هیبریدی را درنظر گرفته که شامل موتورهای 1.6 لیتری و 2 لیتری توربوشارژر میشوند. شنیدهها حاکی از آن است که جتور T2 تراولر قرار است با قویترین نسخه مجهز به موتور 2 لیتری توربوشارژر به بازار ایران عرضه شود.
جتور تراولر T2 طراحی مکعبی و جعبهای شکل این محصول یکی از شاخصههای بارزی است که آن را از سایر محصولات موجود در بازار متمایز خواهد کرد. همچنین الگوبرداری از خودروهای مطرح نظیر فورد برانکو و لندروور دیفندر جذابیت بصری آن را دوچندان کرده است. همچنین قابلیتهای حرکتی در مسیرهای خارج از جاده و صعبالعبور از دیگر مواردی است جتور T2 تراولر را نسبت به رقبا متمایز ساخته است.
داخل جتور تراولر T2
با ورود به کابین جتور T2 تراولر با فضایی بسیار مدرن و الهام گرفته از خودروهای الکتریکی مواجه میشویم که یک نمایشگر بزرگ مستطیلی شکل با ابعادد 15.6 اینچی در مرکز داشبورد توجه را به خود جلب میکند. علاوهبر آن یک نمایشگر 10.25 اینچی دیگر نیز به عنوان کلاستر، پشت فرمان تعبیه شده است. از آنجایی که در فرآیند طراحی این خودرو سعی شده همه چیز به صورت خاص و منحصر بفرد خلق شود، غربیلک فرمان نیز با طرحی بیضی شکل و زاویه دار، به صورت سه شاخه طراحی شده که در قسمت میانی آن لوگوی JT (جتور) خودنمایی میکند. همچنین فانکشنهای تعبیه شده روی فرمان نیز وظیفه تنظیم سیستم صوتی و کروزکنترل را برعهده دارند. به طور کلی برای ایجاد هماهنگی و هارمونی میان طراحی فضای داخل کابین و طراحی ظاهری بدنه خودرو، در تمامی بخشهای کابین از الگوهای منتظم مستطیلی شکل استفاده شده است. به طور مثال طراحی دریچههای ورودی هوا به داخل کابین به صورت مستطیلی افقی در قسمت زیرین نمایشگر مرکزی جای گرفتهاند. همچنین سایر دریچهها در طرفین داشبورد به صورت عمودی جانمایی شدهاند. فرم رودریها و کنسول مرکزی نیز به صورت تخت و مستطیلی شکل هستند که به دلیل حجیم بودن، حس و حال یک شاسیبلند قدرتمند آفرودی را به خوبی به سرنشینان منتقل میکنند.
جتور تراولر T2 تودوزی چرمی انتخاب شده برای جتور T2 تراولر با طرح و رنگبندی جذاب، فضایی لوکس و با کیفیت را تداعی میکند که در کنار طراحی مدرن و خاص تریم داخلی، حسی متفاوت را به بیننده و سرنشینان القا میکند. همچنین فاصله بین محوری مناسب در این خودرو، فضایی بزرگ و جادار را فراهم کرده که با توجه به نوع کاربری جتور T2 تراولر، نکتهای مثبت به شمار میرود. در همین راستا ظرفیت 580 لیتری محفظه بار پس از خواباندن صندلیهای ردیف عقب به 1494 لیتر افزایش پیدا میکند.
طراحی جتور تراولر T2
مبحث طراحی خودرو این روزها علاوهبر اینکه در محافل خودرویی بسیار داغ شده است، در میان علاقهمندان و خریداران هم به پارامتری تاثیرگذار در انتخاب خودرو تبدیل شده است. به همین منظور انتظار میرود در بازار ایران نیز به دلیل آنکه جتور T2 تراولر از طراحی خاص و منخصربفردی برخوردار است، استقبال خوبی از آن صورت بگیرد. این شاسیبلند تازه نفس بازار ایران در طراحی ظاهری از الگوهای مکعبی و جعبهای شکل پیروی کرده که همین موضوع، ظاهری جذاب و با ابهت به آن داده است. در نمای جلوی جتور T2 تراولر پیش از آنکه به جزئیات خودرو توجه داشته باشیم، تصویری از فورد برانکو در پس ذهنمان نمایان میشود. چراغهای مربعی شکل که با چیدمان افقی در طرفین جلوپنجره عریض قرار گرفتهاند، دارای گرافیک داخلی جذاب با تم تیره هستند که ظاهری خشن و با ابهت را برای جتور T2 تراولر رقم زدهاند. همچنین لوگو تایپ JETOUR نیز مشابه با لوگوتایپ BRONCO بر روی جلوپنجره نقش بسته است. اما طراحی سپر جتور T2 تراولر کمی متفاوت بوده و با ابعادی بزرگتر، میزبان تعدادی چراغ LED است که چهرهای مناسب آفرود را پدید آورده است.
جتور تراولر T2 اما در نمای جانبی به یکباره با طرحی مواجه میشویم که دقیقا مشابه با لندروور دیفندر است. ستون A با زاویه تند و ستون C به صورت عمودی طراحی شدهاند که شیشههای جانبی میان آنها با ابعاد بزرگ، دید مناسبی را برای سرنشینان فراهم میکنند. در این قسمت با پروفیلهای حجیم بدنه روی درها و گلگیرها مواجه هستیم که جثهای تنومند را برای جتور T2 تراولر ایجاد کردهاند. در عین حال، بخش عقب جتور T2 تراولر با طراحی مشابه لندروور دیفندر و چراغهای عقب مستطیل شکل، زوایای تیز و خطوط اریب، حس یک خودروی آفرودی سنگین و توانمند را به بیننده القا میکند. در این قسمت کاور زاپاس نصب شده روی صندوق نیز از دیگر مشخصههای خاص و منحصربفرد در نمای ظاهری است. طول/عرض/ارتفاع جتور T2 تراولر به ترتیب برابر با ۴۷۸۵/۲۰۰۶/۱۸۷۵ میلیمتر و فاصله بین محوری آن نیز ۲۸۰۰ میلیمتر است.
مشخصات جتور تراولر T2
جتور T2 تراولر همانطور که پیشتر گفته شد، یکی از محصولات شناخته شده زیر برند چری است که به لحاظ مشخصات فنی اشتراکات زیادی با سایر محصولات چری مانند تیگو 8 پرو، تیگو 7 پرومکس، فونیکس FX و آریزو 6 جی تی دارد. از همین رو مخاطبان هدف و علاقهمندان به این خودرو میتوانند با خیالی آسوده این محصول را انتخاب کنند. چرا که هیمن وجه تشابه با محصولات چری میتواند در زمینه خدمات پس از فروش و تامین قطعات موردنیاز، بسیار مفید و کارامد باشد. در بخش مشخصات فنی، جتور T2 تراولر با دو گزینه موتور بنزینی توربوشارژر ارائه خواهد شد. نسخه پایه از یک پیشرانه 1.6 لیتری چهار سیلندر با 197 اسب بخار قدرت و 290 نیوتن متر گشتاور بهره میبرد. این موتور که در سایر محصولات چری از جمله تیگو 8 پرو، تیگو 7 پرومکس، فونیکس FX (چری اومودا 5) و آریزو 6 جیتی نیز استفاده شده است، به یک جعبهدنده دوکلاچه 7 سرعته متصل خواهد بود.
جتور تراولر T2 اما گزینه قویتر و احتمالی ورود به بازار ایران دارای مشخصات فنی مشترکی با پرچمدار تیگو 8 پرومکس خواهدبود. بر این اساس یک پیشرانه 2.0 لیتری چهار سیلندر توربوشارژر با 261 اسب بخار قدرت و 390 نیوتن متر گشتاور را در این نسخه شاهد خواهیم بود. جعبه دنده 8 سرعته اتوماتیک در این نسخه نیروی تولید شده توسط موتور را به هر چهار چرخ خودرو انتقال خواهد داد. علاوه بر این نسخه پلاگین هیبرید این خودرو هم در دسترس است. نسخه هیبریدی یک پیشرانه ۱.۵ لیتری توربو دارد که در هماهنگی با پیشرانه برقی کار میکند. توان خروجی این پیشرانه ۳۲۶ اسب بخار و ۵۶۵ نیوتن.متر است.
امکانات و تجهیزات جتور تراولر T2
جتور T2 تراولر علاوهبر طراحی خاص و متمایز و همچنین مشخصات فنی قابل قلولی که دارد، در دسته خودروهای لوکس و مجهز به امکانات رفاهی و ایمنی متعدد قرار میگیرد. چرا که این شاسیبلند دو دیفرانسیل چینی در بخش تجهیزات رفاهی و آپشنها به مواردی از قبیل دوربین 360 درجه، سنسور نور و باران، گرمکن و سردکن صندلیهای جلو، سیستم تهویه هوای اتوماتیک دو منطقهای، دریچههای تهویه مجزا برای سرنشینان عقب، پورتهای شارژ برای سرنشینان عقب، پریز برق 220 ولت در بخش عقب، دسته دنده الکترونیکی شیفتبایوایر، امکان تنظیم حالتهای مختلف رانندگی، کروز کنترل هوشمند، شارژر وایرلس، ترمز پارک برقی و سیستم ورود و استارت بدون کلید مجهز است.
جتور تراولر T2 همچنین در بخش تجهیزات ایمنی نیز این خودرو حرفهای بسیاری برای گفتن خواهد داشت. چرا که امکانات و تجهیزاتی از قبیل سیستم کنترل کشش و پایداری الکترونیکی، رادار بین خطوط، رادار تشخیص عابر پیاده، کروز کنترل تطبیقی هوشمند، ترمز اضطراری خودکار، دستیار ترافیک، هشدار ترافیک عقب، سیستم کنترل حرکت در سراشیبی در این خودرو به چشم می خورد.
رقبای جتور تراولر T2 در بازار
با توجه به شرایط کنونی بازار خودرو کشور، تنوع در سگمنت کراساوورهای تک دیفرانسیل بسیار بیشتر از سایر سگمنتهاست. اما چند وقتی است با آمدن گزینههای دو دیفرانسیل، شرایط کمی متفاوت شده و قدرت انتخاب خریداران و علاقهمندان به خودروهای دو دیفرانسیل افزایش یافته است. با این وجود باز هم نباید منکر آن شد که تعداد خودروهای شاسیبلند دو دیفرانسیل آفرودی در بازار ایران چندان قابل توجه نیست. جتور T2 تراولر یکی از جدیدترین شاسیبلندهای دو دیفرانسیل آفرودی چینی است که به زودی پا به جادههای ایران خواهد گذاشت. پیش از این نیز تانک 300 دیگر چینی حاضر در این رده اعلام شده که رقابت بسیار نزدیکی با جتور T2 تراولر هموطن خود خواهد داشت.
جتور تراولر T2 همچنین از دیگر شاسیبلندهای دو دیفرانسیل حاضر در بازار ایران میتوان به نیسان ترا اشاره کرد که برخلاف سایر گزینههای چینی بازار، اصالتی ژاپنی دارد. همچنین از دیگر چینیهای دو دیفرانسیل بازار که دارای شاسی مستقل بوده، دایون Y7 است که به لحاظ امکانات و قابلیتهای حرکتی در ردههای بعدی جای خواهد گرفت. اما جتور T2 تراولر رقبای کارکرده مطرحی نیز پیش روی خود دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به تویوتا پرادو، تویوتا لندکروزر و تویوتا افجی کروزر اشاره کرد.
تمایز جتور تراولر T2 نسبت به رقبا
جتور T2 تراولر قرار است به زودی توسط شرکت بهمن موتور به صورت وارداتی به بازار ایران عرضه شود نکته قابل توجهی که در خصوص این خودرو نسبت به رقبا وجود دارد، شبکه گسترده خدمات پس از فروش گروه بهمن در سراسر کشور است که نسبت به اصلی ترین رقیب آن یعنی تانک 300 یک برگ برنده به شمار میرود. همچنین طراحی خاص و جذاب این خودرو که یک الگوبرداری نزدیک از فورد برانکو و لندروور دیفندر است، میتواند برای بسیاری از خریداران جذاب به نظر برسد. اما باید به این نکته هم اشاره کرد که گروه گریت وال پس از آنکه تانک را به عنوان یک زیر برند مستقل به بازارهای بینالمللی معرفی کرد، شاهد یک فعالیت برندینگ قوی از سوی این خودروساز چینی بودیم. بنابراین قابلیتهای آفرودی و همچنین تجهیزات ایمنی و رفاهی تانک 300 برای مخاطبان شناخته شدهتر از جتور T2 تراولر خواهد بود. اما برتری فنی جتور T2 تراولر نسبت به تانک 300 روی کاغذ بر هیچ کس پوشیده نیست. چرا که پیشرانه 2 لیتری توربوشارژر این خودرو قادر به تولید 261 اسب بخار قدرت و 390 نیوتن متر گشتاور است. این در حالی است که موتور 2 لیتری چهار سیلندر توربوشارژر GDi درنظر گرفته شده برای تانک 300 قادر است نیرویی معادل 227 اسببخار و حداکثر گشتاور 387 نیوتن متر را در بازه 1800 تا 3600 دور در دقیقه تولید کند. با این حال باید منتظر ماند و دید که با ورود این خودروها به بازار، معادلات بازار خودروهای دو دیفرانسیل شاسی مستقل چگونه رقم خواهد خورد.
شرایط استفاده از جتور تراولر T2
جتور T2 تراولر به دلیل تواناییهای آفرودی بالایی که دارد، طبیعتا متقاضیان خاص خود را دارد که با هدف بیراهه نوردی و آفرود به سراغ این خودرو خواهند آمد. بنابراین انتظار میرود جتور T2 تراولر پس از مدتی کوتاه در کنار خودروهای آفرودی موجود در کشور، پا به کویر، جنگل، مناطق کوهستانی و به طور کلی مناطق خارج از جادهای بگذارد که به واسطه آن فشارهای زیادی را متمحل خواهند شد. بنابراین باید گفت که پس از مدتی میتوان در خصوص کیفیت و دوام این خودرو زیر فشارهای وارده در سفرهای آفرودی اظهار نظر درست و منطقی داشت. اما از آنجا که قوای محرکه این خودرو از موتور توربوشارژر با سیستم پاشش سوخت مستقیم تشکیل شده است، حساسیت بالایی نسبت به کیفیت سوخت، شرایط آب و هوایی و انجام به موقع سرویسهای دورهای دارد. لذا یکی از شروط مهم در نگهداری این خودرو، استفاده از سوخت با کیفیت با عدد اکتان بالا و استاندارد است که عمر مفید قطعات داخلی موتور کاهش نیابد. از طرفی انجام به موقع سرویسهای دورهای تحت نظارت شرکت عرضه کننده و طبق استانداردها کمپانی مادر از دیگر مواردی است که باید به آن توجه ویژهای داشت. با توجه به اینکه در ایران مراکز معتبری اقدام به تیونینگ خودروهای آفرودی طبق استانداردهای جهانی میکنند، قطعا پس از مدتی شاهد ارائه انواع تجهیزات افتر ماترکت برای این خودرو خواهیم بود که موجب ارتقا عملکرد ان در مسیرهای خارج از جادهای میشود. اما باید به این مورد توجه داشت که استفاده از تجهیزات غیراستاندارد و نامعتبر، میتواند ضمن آسیب رساندن به بخشهای فنی خودرو، ایمنی و سلامتی سرنشینان را نیز به خطر بیاندازد. به همین خاطر باید دارندگان این خودرو به این نکات نیز توجه داشته باشند.
تغییرات جتور تراولر T2 نسبت به مدل قبلی
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره شد، جتور T2 تراولر یک محصول نوپای چینی است که مدت زمان زیادی از معرفی و عرضه آن به بازار داخلی و کشورهای هدف نمیگذرد. بنابراین این خودرو در واقع ابتدای راه موفقیت است و پس از گذراندن چالشهای فراوان، به ساحل امن و آرامش خواهد رسید. با این وجود قطعا انتظار میرود که سالهای آتی تغییراتی چشمگیر در انتظار این شاسی بلند دو دیفرانسیل آفرودی باشد. زیرا مسیر موفقیت برای این دسته از خودرو بسیار پر پیچ و خم و ناهموار خواهد بود. وجود رقبای مطرح و نام آشنای نظیر انواع خودروهای دو دیفرانسیل ژاپنی اصلیترین چالش برای دو دیفرانسیلهای شاسی مستقل چینی است که برای پشت سر گذاشتن آنها، نیاز به سالها مهارت و تجربه است. با این وجود میتوان گفت که جتور T2 تراولر برای شروع حرکت در این مسیر پر از چالش، سعی کرده کمی محتاطانه عمل کند و با یک الگوبرداری دقیق از بزرگان آفرود دنیا نظیر فورد برانکو و لندروور دیفندر، نظر علاقهمندان به این رشته مهیج را به خود جلب کند. همچنین شباهن مشخصات فنی با سایر محصولات خودروسازی چری، میتواند این اطمینان خاطر را برای خریداران به همراه داشته باشد که شبکه گسترده این برند در سراسر دنیا، میتواند پشتیبان این برند نوپا باشد.