موضوعات داغ

ماشین جتا VA3

(3.4/5) 20 رای

ماموت خودرو که سابقه عرضه محصولات فولکس واگن به بازار ایران را دارد، تصمیم گرفته است تا در دور جدید واردات همچنان این رویه را ادامه دهد. البته این بار خودروهای وارد شده به طور مستقیم از برند فولکس واگن نیستند، بلکه به برند مشترک فولکس واگن و چینی‌ها یعنی جتا تعلق دارند. از بین خودروهای وارداتی برند جتا به بازار ایران، ارزان‌ترین خودرو جتا VA3 است که یک سدان اقتصادی محسوب می‌شود. ماموت خودرو تصمیم دارد تا در مرحله جدید واردات و عرضه خودرو، سه محصول از جتا را روانه بازار کند. از بین این سه محصول دو گزینه در بخش کراس‌اوور و یکی در بخش سدان وارد بازار ایران خواهد شد. علاوه برآن جتا VA3 تنها سدان برند جتا در حال حاضر است. این خودرو رقیب جدی سدان‌های اتوماتیک ایرانی و چینی در بازار کشورمان خواهد بود و با تکیه بر مشخصات فنی الهام گرفته شده از محصولات فولکس واگن، می‌تواند درخشش مطلوبی داشته باشد.

185 km/h
حداکثر سرعت
5.7 liter/100km
مصرف سوخت
1498 cc
حجم موتور

مشخصات جتا VA3

کلاس بدنه
سدان
انتقال نیرو
دیفرانسیل جلو
نوع جعبه دنده
6 سرعته خودکار
حداکثر توان
112 اسب بخار
تنفس موتور
تنفس طبیعی
تعداد سیلندر
4 سیلندر

فیلم بررسی جتا VA3

مزایا و معایب جتا VA3

مزایا

پلتفرم مشترک با خودروهای فولکس واگن، مشخصات فنی مشابه فولکس واگن

معایب

شتاب و کشش متوسط، برند ناآشنا برای مشتریان ایرانی، امکانات و آپشن کم

بررسی جتا VA3

فولکس واگن جتا یکی از محصولات اقتصادی این برند است که برای سال‌ها در چین به تولید می‌رسید. این خودرو بارها عنوان پرفروش‌ترین خودرو چین را از آن خود کرد و باعث شد تا نسل‌های مختلف این خودرو به بازار چین عرضه شوند. فولکس واگن که تمایل بالای چینی‌ها برای خرید این خودرو را مشاهده کرد، تصمیم گرفت تا نام جتا را به یک برند تبدیل کند. جتا در حال حاضر یک جوینت ونچر بین شرکت چینی فاو و فولکس واگن است. این برند فعالیت خود را از سال 2019 میلادی آغاز کرد و در حال حاضر سه محصول را در سبد محصولات خود دارد. هر سه این محصولات در لیست واردات ماموت خودرو قرار دارند که یکی از آنها، جتا VA3 است.

جتا VA3

جتا VA3 در واقع نسخه فیس لیفت از نسل دوم فولکس واگن جتا محسوب می‌شود و براساس ساختار مشابه با این خودرو توسعه داده شده است. این خودرو یک سدان اقتصادی و کوچک است که با هدف تسلط بر بازارهای در حال توسعه ساخته و پرداخته شده است. فناوری‌های به کار رفته در ساخت جتا VA3 چندان پیچیده نیستند و با خودرویی روبرو هستیم که براساس ویژگی‌هایی همچون سادگی و دوام توسعه یافته است. در جتا VA3 خبری از طراحی‌های فانتزی، مشخصات فنی اعجاب انگیز یا آپشن‌های رنگارنگ نیست، چرا که این خودرو برای دوام در سخت‌ترین شرایط آماده شده است.

داخل جتا VA3

جتا VA3 یک خودرو اقتصادی است و در این گونه خودروها، تمرکز بر کارایی قرار دارد. کابین جتا VA3 به وضوح چنین تفکری را به ما یادآور می‌شود، چرا که طرح یک تکه کابین و سادگی آن، با اقتصادی بودن خودرو تناسب دارد. استفاده از پلاستیک خشک در کابین فراگیر است که این مساله به دلیل پایین نگه داشتن قیمت خودرو اتفاق افتاده است.

جتا VA3

دریچه‌های سیستم تهویه در جتا VA3 به صورت گرد طراحی شده‌اند که تناسب چندانی با فضای منظم کابین ندارند. با این حال سایر اجزای خودرو طراحی منظمی دارند که در تناسب با اجزای داخلی و خارجی خودرو است. اگر تیپ بالا رده این خودرو را خریداری کنید، نمایشگر لمسی سیستم سرگرمی و همچنین سیستم تهویه اتوماتیک را دریافت خواهید کرد که تا حدودی از سادگی کابین کاسته‌اند. با این حال در تمامی تیپ‌های جتا VA3، مجموعه نشانگرهای خودرو به صورت آنالوگ طراحی شده‌اند. فاصله بین دو محور جتا VA3 برابر با 2604 میلیمتر است که این خودرو را در رده محصولاتی همچون کیا ریو سدان قرار می‌دهد. حجم صندوق بار این خودرو نیز 546 لیتر اعلام شده است که برای سفرهای کوتاه یک خانواده چهار نفره، فضای مناسبی قلمداد می‌شود.

طراحی جتا VA3

جتا VA3 براساس پلتفرم نسل دوم فولکس واگن جتا توسعه یافته است و به همین سبب از نظر طراحی ظاهری، شباهت بسیاری به فولکس واگن جتا نسل دوم دارد. چراغ‌های این خودرو در نمای جلو فرم ذوزنقه‌ای شکلی دارند که شبیه به نشان تجاری برند جتا است. جلوپنجره این خودرو نیز کروم کاری شده است که این سدان اقتصادی را جذاب و زیبا جلوه می‌دهد. همچنین اگر تصاویر فیات تیپو را مشاهده کنید، می‌توان گفت که طراحی جتا VA3 در بخش جلو به فیات تیپو شباهت دارد.

جتا VA3

نمای جانبی جتا VA3 همانند بسیاری دیگر از سدان‌های کوچک و اقتصادی، در سادگی کامل طراحی شده است. چند خط صاف و موازی گلگیر جلو را به گلگیر عقب خودرو متصل کرده‌اند و از روی درب‌ها عبور می‌کنند. رینگ‌های آلیاژی این خودرو در نسخه فول آپشن باعث زیبایی بیشتر نمای جانبی جتا VA3 شده‌اند، البته نسخه‌های میان‌رده این خودرو با رینگ فولادی و قالپاق به دست مشتری می‌رسند. در نمای عقب جتا VA3، چراغ‌ها به سبک خودروهای اقتصادی خانواده فولکس واگن طراحی شده‌اند و ظاهر اروپایی دارند. جزئیات دیگری در بخش عقب مشاهده نمی‌شود و خوشبختانه خبری از خروجی‌های اگزوز تقلبی نیز در این خودرو نیست. طراحی ظاهری جتا VA3 به عنوان یک سدان اقتصادی ساده و زیبا است، هر چند می‌توان گفت که زرق و برق خودروهای امروزی در ظاهر آن مشاهده نمی‌شود.

مشخصات جتا VA3

زیر کاپوت جتا VA3، پیشرانه 1.5 لیتری چهار سیلندر تنفس طبیعی قرار دارد. این پیشرانه توسط فولکس واگن توسعه یافته است و با خودروهای زیرمجموعه این برند همچون اشکودا رپید مشترک است. همین عامل باعث می‌شود تا مشتریان احساس مطلوبی نسبت به محصول اقتصادی جتا داشته باشند. همچنین استفاده از پیشرانه تنفس طبیعی باعث خواهد شد تا مالک دردسرهای مرتبط با تهیه سوخت باکیفیت را نداشته باشد، چرا که این پیشرانه حساسیت‌های موتور توربوشارژر را ندارد.

جتا VA3

پیشرانه جتا VA3 حداکثر 112 اسب بخار قدرت و 145 نیوتن متر گشتاور تولید می‌کند. این ارقام برای یک پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی خروجی مطلوبی محسوب می‌شوند، با این حال جتا VA3 در بحث شتاب و کشش نمی‌تواند با خودروهایی همچون دنا پلاس توربوشارژر اتوماتیک یا آریزو 5 توربوشارژر رقابت کند. شتاب صفر تا صد رسمی این خودرو 12 ثانیه عنوان شده است که در صورت دستیابی به این رقم، عملکرد مطلوبی را از این سدان اقتصادی چینی – آلمانی شاهد خواهیم بود. جعبه دنده در نظر گرفته شده برای جتا VA3 از نوع شش سرعته خودکار است که حضور آن در یک سدان اقتصادی رضایت بخش خواهد بود، چرا که اکثر خودروهای اقتصادی به گیربکس اتوماتیک CVT مجهز هستند. مصرف سوخت ترکیبی جتا VA3 با این مشخصات فنی، 5.7 لیتر در صد کیلومتر عنوان شده که عدد مطلوبی به نظر می‌رسد.

مشخصات فنی جتا VA3

نام خودرو
جتا VA3
کشور سازنده
پرچم کشورچین
سال (طراحی)
2019
موتور
4 سیلندر 16 سوپاپه
حجم موتور
1498 سی سی
تنفس موتور
تنفس طبیعی
انتقال نیرو
دیفرانسیل جلو
حداکثر قدرت
112 اسب بخار در 6100 دور در دقیقه
حداکثر گشتاور
145 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه
جعبه دنده
6 سرعته خودکار
شتاب 0 تا 100
12.5 ثانیه
حداکثر سرعت
185 کیلومتر در ساعت
وزن
1125 کیلوگرم
اندازه (میلیمتر)
4501 طول - 1704 عرض - 1469 ارتفاع
فاصله بین دو محور
2604 میلیمتر

مصرف سوخت ماشین جتا VA3

  • داخل شهر
  • خارج از شهر
  • ترکیبی
  • حجم باک
  • استاندارد آلایندگی
  • میزان تولید CO2
  • استاندارد امنیت
  • 7.6 لیتر در هر صد کیلومتر
  • 4.6 لیتر در هر صد کیلومتر
  • 5.7 لیتر در هر صد کیلومتر
  • 52 لیتر
  • یورو 6
  • -

امکانات و تجهیزات جتا VA3

جتا VA3 یک سدان اقتصادی در کلاس جهانی محسوب می‌شود. از این رو بسیاری از آپشن‌های رفاهی عجیب و حیرت انگیز را در آن نخواهیم دید. با این حال جتا VA3 به امکانات ایمنی مرسوم خودروهای جهان مجهز است و می‌تواند رضایت مشتریان را در بخش ایمنی جلب کند. از جمله امکانات ایمنی جتا VA3 می‌توان به این موارد اشاره کرد: ترمزهای دیسکی به همراه ABS و EBD، ترمز اضطراری، سیستم کنترل پایداری، کیسه هوای راننده و سرنشین و جانبی (چهار عدد)، سیستم کمک به حرکت در سربالایی و سنسور پارک عقب. همچنین انتظار می‌رود تا نسخه‌های عرضه شده در بازار ایران به نمایشگر و دوربین عقب نیز مجهز باشند.

جتا VA3

در کابین تیپ فول آپشن جتا VA3، بایستی توقع این امکانات را نیز داشته باشیم: تریم چرمی کابین و فرمان، سیستم چندرسانه‌ای به همراه نمایشگر 8 اینچی، سانروف، گرمکن صندلی‌های جلو، سیستم تهویه اتوماتیک دیجیتال، اندروید اتو و اپل کارپلی، دی‌لایت، سنسور نور و باران.

امکانات جتا VA3

کیسه هوا
-
سیستم صوتی
-
ترمز و پایداری
ABS - EBD - BA - TCS - ESP - HSA
دیگر امکانات
-

رقبای جتا VA3 در بازار

قیمت جتا VA3 در گران‌ترین و بالاترین تیپ حدود 13 هزار دلار است که با توجه به نرخ ارز و همچنین تعرفه واردات خودرو به کشور، بایستی انتظار داشت تا این خودرو با قیمتی بیش از یک میلیارد تومان به دست مشتریان ایرانی برسد. رقبای جتا VA3 در بازار خودرو ایران متنوع هستند. ایران خودرو دو محصول تارا اتوماتیک و دنا پلاس اتوماتیک را با قیمتی کمتر به بازار عرضه کرده است. سایپا نیز سعی دارد تا هرچه زودتر شاهین اتوماتیک را به دست مشتریان برساند. جک J4 کرمان موتور نیز از میانه دهه 1390 در بازار ایران حضور دارد و جتا VA3 را به چالش می‌کشد. در نهایت آریزو 5 اسپرت نیز یک رقیب قدرتمند برای جتا VA3 خواهد بود. برگ برنده جتا VA3 در نبرد با رقبای ایرانی و چینی، تکیه بر کیفیت ساخت است که از برند مالک آن یعنی فولکس واگن نشات می‌گیرد. بنابراین افرادی که به دنبال خرید یک خودرو با استانداردهای جهانی باشند و البته بودجه لازم برای انتخاب محصولات کره‌ای را در اختیار نداشته باشند، جتا VA3 را به عنوان یک گزینه محبوب و مطلوب خواهند یافت.

قیمت و نمایندگی

  • قیمت
  • نمایندگی

نظرات کاربران

4 نظر

دیدگاه های شما پس از تایید توسط خودروبانک نمایش داده خواهند شد

1402/3/28
هیشکی توش نیست مانیتور هم نداره حتی با قیمت میلیاردی
1402/4/1
این خیلی زشته! موتور بوگاتی هم توش باشه باز هم قیافه اش رو نمیشه تحمل کرد
1402/4/11
قابل توجه دوستانی که به این ماشین حساسیت زیادی نشون میدن. باید بگم که جتا یه شرکت هست که هدفش ساخت ماشین های اقتصادی هست. حتی اگه به دو مدل دیگه ای که از این شرکت در حال اومدن به ایران هستن و در خودروبانک هم بررسی شدن، نگاهی بندازید می بینید که نسبتا ماشین هایی ارزان (از نظر قیمت در کشور مبدا برند نه ایران) و اقتصادی اند.
به نظر من جتا برای فولکس واگن مثل داچیا برای رنو میمونه.(هر دو ماشین ارزان می سازن)
اگر یه نگاه به ساندرو هم بندازید و با این جتا مقایسه کنید می‌فهمید جریان چیه.
اگر ماشین خوب میخواین باید صبر شاید فرجی شد و گذاشتن امثال تیگوان دوباره اجازه ورود با قیمت خوب پیدا کنن(که البته تقریبا محاله)
ضمنا اگه قیمت این ماشین به میلیارد هم برسه دیگه تعجبی نداره چون امثال ساندرو و ال ۹۰ بعنوان دو ماشین اقتصادی در دنیا در کشور ما بعنوان خودروی لوکس خرید و فروش میشن
ضمنا جتا قراره بصورت وارداتی بیاد نه ckd و این خودش کلی نکته داره: عدم داخلی سازی ، قیمت بالا بخاطر گمرک و ....
پس دوستان منصفانه و با در نظر گرفتن همه شرایطش بسنجید
1402/9/13
امکاناتش در حد پرایده