بررسی جتا VS5
برند جتا فعالیت خود را در سال 2019 و براساس جوینت ونچر فاو و فولکس واگن آغاز کرد. هدف نخست این برند تولید نسخه چینی فولکس واگن جتا در تیراژ بالاتر و با برند متفاوت بود، چرا که جتا در طی چند دهه حضور در چین به یک برند تبدیل شده بود. با این شرکای آلمانی و چینی تصمیم گرفتند تا کسب و کار خود را اندکی گسترش دهند. حاصل این تصمیم، تولد دو کراساوور به نام جتا VS5 و جتا VS7 بود.
جتا VS5 جتا VS5 برادر کوچکتر جتا VS7 است. هر دو این خودروها براساس پلتفرم MQB فولکس واگن شکل گرفتهاند، بنابراین ساختار به کار رفته در تولید آنها با نسل پیشین فولکس واگن تیگوان که در کشورمان عرضه شد، یکسان است. جتا VS5 علاوه بر پلتفرم، به پیشرانه فولکس واگن نیز مجهز است تا بخش قوای فنی آلمانی آن تکمیل شود. تفاوت جتا VS5 و جتا VS7 بسیار اندک است. این دو خودرو تنها در بخش ابعاد و اندازه با یکدیگر تفاوت دارند. بنابراین افرادی که به دنبال خرید خودرویی کوچکتر و چابکتر هستند، جتا VS5 را انتخاب خواهند کرد. در سوی مقابل جتا VS7 گزینه افرادی است که به دنبال خرید یک خودرو خانوادگی ایده آل هستند و فضای کابین برای آنها در اولویت قرار دارد.
داخل جتا VS5
کابین جتا VS5 شباهت قابل توجهی به کابین برادر بزرگتر یعنی جتا VS7 دارد. الگوهای طراحی مشابهی در ساخت کابین این دو خودرو به کار رفتهاند. برای مثال پنل ابزار خودرو و نمایشگر سیستم صوتی از نوع لمسی هستند اما به یکدیگر متصل نشدهاند و نمایشگر سیستم سرگرمی اندکی پایینتر قرار گرفته است. همچنین داشبورد از بخش مرکزی به سمت راننده متمایل شده است تا او کنترل بهتری بر ادوات خودرو داشته باشد. طراحی کابین جتا VS5 ساده و کاربردی است، بنابراین نباید به دنبال الگوهای طراحی عجیب و غریب در آن باشید. حتی کنترلرهای پنل تهویه این خودرو نیز به صورت فیزیکی طراحی شدهاند که البته کار کردن با آنها هنگام رانندگی آسانتر از پنل لمسی خواهد بود.
جتا VS5 طرح کلی کابین جتا VS5 از دو رنگ مشکی و نقرهای تشکیل شده است که در ترکیب با یکدیگر ظاهر زیبایی را شکل دادهاند. صندلیها نیز روکش چرم مصنوعی دارند و فرمان خودرو از نوع دیکات در نظر گرفته شده است. فاصله بین دو محور جتا VS5 نیز 2630 میلیمتر عنوان شده است که این کراساوور را به انتخابی مناسب برای خانوادههای کوچک تبدیل میکند.
طراحی جتا VS5
جتا فعالیت خود را چند سال پیش آغاز کرد اما در همین مدت کوتاه، زبان طراحی اختصاصی خود را به دست آورده است. جتا VS5 نیز از نظر طراحی ظاهری به دو محصول دیگر این برند شباهت دارد. زبان طراحی جتا به سبک طراحی محصولات زیرشاخه فولکس واگن همچون اشکودا یا سئات شباهت دارد. لوگو جتا به شکل یک ذوزنقه طراحی شده است و این الگوی ذوزنقهای شکل در بخشهای مختلف خودرو مشاهده میشود. برای مثال در نمای جلو چراغها و جلوپنجره این الگو بهره میبرند. الگوی طراحی Y شکل چراغهای روشنایی در روز نیز همانند جتا VS7، در برادر کوچکتر نیز مشاهده میشود.
جتا VS5 نمای جانبی جتا VS5 بیننده را به یاد فولکس واگن تیگوان خواهد انداخت. البته این شباهت بیدلیل نیست، چرا که هر دو خودرو براساس یک پلتفرم توسعه یافتهاند. همانند تیگوان در قسمت پایین جتا VS5 نیز نوارهای پلاستیکی مشکی رنگ به کار رفته است تا ضربات وارده خسارت کمتری به قطعات بدنه وارد کنند. در نمای عقب جتا VS5، زبان طراحی کمی چینی شده است. چراغها از ترکیب خطوط تیز و منحنی تشکیل شدهاند و به محصولات دیگر فاو شبیه هستند. برای مثال اگر هایما S5 را کنار جتا VS5 بگذارید، متوجه شباهت بین این خودروها در بخش نمای عقب خواهید شد. خوشخبتانه از خروجیهای اگزوز تقلبی در این خودرو خبری نیست و سپر به شکل کاملا ساده طراحی شده است.
مشخصات جتا VS5
زیر کاپوت جتا VS5، پیشرانه 1.4 لیتری توربوشارژر فولکس واگن قرار دارد. این پیشرانه از سری موتورهای EA211 این شرکت است که از سال 2011 تاکنون در محصولات مختلف فولکس واگن و زیرشاخههای آن مورد استفاده قرار میگیرند. این موتور به طور مشترک در جتا VS7 نیز به کار رفته است. بنابراین هر دو کراساوور جتا از یک پیشرانه بهره میبرند و در نتیجه هزینههای نگهداری آنها برای مالکین کاهش خواهد یافت. پیشرانه جتا VS5 قادر است تا حداکثر 150 اسب بخار قدرت و 250 نیوتن متر گشتاور آزاد کند. این میزان از قدرت و گشتاور توسط گیربکس شش سرعته اتوماتیک آیسین به چرخهای جلو انتقال مییابند. بنابراین جتا VS5 یک کراساوور تک دیفرانسیل است و قابلیت آفرود ندارد. با این حال گیربکس به کار رفته در این خودرو با دو محصول دیگر جتا مشترک است تا بازهم دردسرهای نگهداری این خودرو کاهش یابد.
جتا VS5 مزیت بزرگ جتا VS5 در مقابل برادر بزرگترش، ابعاد کوچکتر و وزن کمتر است. جتا VS5 حدود صد کیلوگرم از جتا VS7 سبکتر است که همین مساله به این خودرو کمک خواهد کرد تا شتاب بهتری را ثبت کند. مصرف سوخت ترکیبی جتا VS5 نیز 6.2 لیتر در صد کیلومتر عنوان شده است که با توجه به باک سوخت 51 لیتری آن، در کوتاه مدت نیاز به سوختگیری مجدد نخواهید داشت. البته باید توجه داشت که پیشرانه جتا VS5 از استاندارد عدم آلایندگی یورو 6 پیروی میکند و به سوخت باکیفیت برای استفاده نیاز دارد.
امکانات و تجهیزات جتا VS5
جتا VS5 محصول میانی برند جتا در حال حاضر محسوب میشود و در کلاس کراساوورهای کوچک شهری قرار دارد. بنابراین امکانات رفاهی و ایمنی معمول این خودروها را در جتا VS5 خواهید یافت. این خودرو به شش کیسه هوا به همراه سیستمهای کنترل پایداری، کنترل کشش و کنترل ایستایی در سربالایی مجهز است. ترمزهای این خودرو نیز در چهار چرخ از نوع دیسکی هستند و توسط سیستم ترمز ضد قفل، توزیع نیروی ترمز و ترمز اضطراری پشتیبانی میشوند. این خودرو به کروز کنترل تطبیق پذیر نیز مجهز است و تا حدی از رانندگی خودران پشتیبانی میکند.
جتا VS5 در بخش امکانات رفاهی نیز جتا VS5 میتواند رضایت مخاطبان را جلب نماید. از جمله تجهیزات رفاهی جتا VS5 میتوان به این موارد اشاره کرد: سیستم صوتی به همراه نمایشگر، سنسور پارک و دوربین عقب، سیستم ورود و استارت بدون کلید، گرمکن صندلیهای جلو، تنظیم برقی صندلیهای جلو، پنل ابزار دیجیتال، سانروف، سنسور نور و باران، تریم چرمی کابین و فرمان و سیستم تهویه مطبوع دو کاناله.
قیمت جتا VS5 در بازار جهانی برای تیپ فول آپشن، حدود 17 هزار دلار تعیین شده است. بنابراین با در نظر گرفتن نرخ ارز و همچنین تعرفه جدید واردات خودرو به کشور، قیمت جتا VS5 در محدوده بیش از یک میلیارد تومان قرار خواهد گرفت. در این محدوده قیمتی کراساوورهای مونتاژی بسیاری از برندهای چینی حضور دارند که جتا VS5 را به چالش میکشند. تیگو 7 پرو، کی ام سی K7، لاماری ایما و فردا T5 برخی از رقبای مطرح جتا VS5 در بازار ایران هستند. این خودروها از نظر قیمت در سطح مشابهی با کراساوور جتا قرار میگیرند و از نظر مشخصات فنی نیز مشابه جتا VS5 هستند. با این حال آپشنهای رفاهی برخی از این خودروها نسبت به جتا VS5 بیشتر است. همچنین کابین آنها نیز از مواد باکیفیتتری ساخته شده است. در سوی مقابل مشخصات فنی جتا VS5 مزیت کلیدی این خودرو هستند. استفاده از پلتفرم و پیشرانه فولکس واگن در جتا VS5 باعث خواهد شد تا مشتریان با اعتماد بیشتری نسبت به خرید این خودرو اقدام کنند. البته لازم به ذکر است که تمامی خودروهای مجهز به سیستم توربوشارژر به سوخت باکیفیت نیاز دارند و این مساله بین تمامی آنها مشترک است.