بررسی آئودی Q4 e-tron
اگر بخواهیم مشخصات خودرو ماشین آئودی Q4 e-tron را در یک نگاه بررسی کنیم باید گفت که کلاس بدنه این ماشین از نوع کراس اوور است و انتقال نیروی آن به صورت دو دیفرانسیل می باشد. حداکثر توان خودرو آئودی Q4 e-tron حدود 313 اسب بخار است که برای یک کراس اوور تمام برقی قدرت بالایی محسوب می شود. موتور آئودی Q4 e-tron موتور تمام برقی می باشد که با یکبار شارژ کامل توان پیمایش 605 کیلومتر را دارد. شرکت آئودی ، قوی ترین تیپ مدل Q4 e-tron خود را که تیپ 50 می شود، با گشتاور 472 نیوتن مترروانه بازار کرده است.
آئودی Q4 e-tron یک کراساوور لوکس کامپکت الکتریکی است که اولینبار به عنوان یک خودروی مفهومی در نمایشگاه خودروی ژنو در سال 2019 به نمایش گذاشته شد. همان طور که می دانید تمام خودروها بر روی پلتفرم خاصی طراحی می شوند و این خودرو بر اساس پلتفرم الکتریکی MEB گروه فولکس واگن ساخته شده است و چهارمین مدل تمام الکتریکی در سری آئودی e-tron پس از آئودی Q8 e-tron (آئودی e-tron سابق)، e-tron GT و Q2L e-tron است. نخستین سری تولیدی ماشین آئودی q4 e tron در ماه مارس 2021 وارد خط تولید شد و نمونه نهایی آن در ماه آوریل 2021 برای اولینبار معرفی و رونمایی شد.
شایان ذکر است که شاسیبلند کامپکت و جمع و جور ماشین Q4 E Tron در حقیقت محصول مشترک میان آئودی و فاو چین است. فاو شریک تجاری آئودی در چین است که بیش از 40 درصد محصولات آئودی توسط این شرکت در چین تولید میشوند. آئودی Q4 e-tron به لحاظ ابعاد بدنه و سگمنتی که در آن عرضه شده، مابین دو محصول پرطرفدار Q3 و Q5 قرار دارد. همچنین به لحاظ طراحی از جدیدترین زبان طراحی این برند برخوردار بوده و المانهای مدرن طراحی را میتوان در سراسر قسمتهای بدنه و کابین آن مشاهده کرد. اکنون با اضافه شدن ماشین آئودی Q4 e-tron به لیست خودروهای وارداتی تازه وارد به کشور، رقابت در بخش خودروهای الکتریکی جذابتر از گذشته خواهد شد. چرا که تا الان اکثر خودروهای الکتریکی تازه وارد چینی بوده و تنها گزینه غیر چینی بازار، هوندا وزل است. بنابراین آئودی Q4 e-tron را میتوان تنها نماینده اروپایی خودروهای الکتریکی در بازار ایران نامید.
داخل آئودی Q4 e-tron
با ورود به کابین آئودی Q4 e-tron با فضایی کاملا متفاوت مواجه میشویم که شاید در کمتر خودرویی تاکنون دیده باشیم. نخستین موردی که در رابطه با q4 e tron توجه را به خود جلب میکند، فرمان چند ضلغی است که به صورتی خاص طراحی شده است. این فرمان 6 ضلعی پذیرای تعداد قابل توجهی دکمه کنترلی است که با نورپردازی در شب جلوهای خاص به کابین میدهد. همچنین فرم خاص طراحی داشبورد و کنسول میانی q4 e tron به گونهای است که نمایشگر مرکزی با زاویهای نسبتا زیاد به سمت راننده متمایل شده است. همچنین دریچههای ورودی هوا به کابین به صورت یکپارچه و چند ضلعی طراحی شدهاند که نمایی مدرن و متفاوت را پیش روی سرنشینان قرار میدهد. بسیاری از کارشناسان آئودی q4 e-tron را با ماشین EQ از برند مرسدس بنز مقایسه می کنند.
عکس داخل آئودی q4 e tron کنسول میانی ماشین q4 e tron هم به صورت برجسته و جدا از داشبورد طراحی شده و تعداد محدودی کلید فیزیکی را بر روی خود جای داده است. این کلیدهای کنترلی صرفا در بخش پایین نمایشگر مرکزی، برای تنظیم سیستم تهویه مطبوع و سایر تجهیزات گرمایشی و سرمایش تعبیه شدهاند. علاوه بر نمایشگر، دو قابلیت جدید دیگر در کابین آئودی Q4 E-Tron پیشبینی شده که شامل دستیار صوتی «هی، آئودی» و نمایشگر هداپ دیسپلی به همراه واقعیت مجازی است. همچنین رودریها هم با طراحی خاص و متفاوت به تبعیت از داشبورد و تریم داخلی به نمایش درآمدهاند. دستگیرههای دراین ماشین آئودی برقی نیز به صورت چند ضلعی متشمل از خطوط تند و تیز، در راستای دریچههای ورودی هوا به کابین قرار گرفتهاند. صندلیهای آئودی Q4 e-tron ، از جنس چرم باکیفیت هستند و طراحی اسپرت دارند تا راحتی مورد انتظار از یک خودروی مدرن را فراهم کنند. گفتنی است فاصله بین دو محوری مناسب سبب شده تا فضای پای کافی برای سرنشینان جلو و عقب فراهم شود. همچنین گنجایش فضای بار در این خودرو حدود 520 لیتر برآورد شده که با خواباندن صندلیهای عقب این فضا به 1490 لیتر افزایش پیدا میکند. آئودی Q4 e-tron در مقایسه با بی ام و iX3 که اولین شاسی بلند تمام الکتریکی بی ام و محسوب می شود از فضای داخل کابین بزرگ تری بهره می برد. این دو ماشین در نیا رقیب یکدیگر محسوب می شوند و جنگ بزرگی بین ماشین های برقی لوکس در دنیا در جریان است.
طراحی آئودی Q4 e-tron
آئودی Q4 e-tron در واقع یک کراساوور تمام الکتریکی است که مانند فولکس واگن ID4 Crozz بر مبنای پلتفرم پیشرفته MEB گروه فولکس واگن توسعه یافته است. یکی از قابلیتها و ویژگیهای پلتفرم این ماشین آئودی برقی منحصر به فرد ، پشتیبانی از سیستم AWD است که آئودی نیز این فرصت استفاده کرده و در برخی از تیپهای این خودرو از دو موتور الکتریکی در هر دو محور استفاده کرده است. البته باید به این نکته اشاره کرد که نسخه مدنظر شرکت نادین خودرو از نوع تک دیفرانسیل خواهد بود. آئودی Q4 e-tron در دو تیپ بدنه استاندارد و اسپرت بک تولید و عرضه میشود که نمونه وارداتی از نوع استاندارد خواهد بود
طراحی منحصر به فرد ماشین آئودی Q4 e-tron آئودی Q4 e-tron در نمای جلو به رسم تمام خودروهای الکتریکی از یک جلوپنجره کاملا بسته برخوردار است که ظاهری شبیه به خودروهای بنزینی دارد که همین موضوع جذابیت ظاهری آن را دوچندان کرده است. سپر حجیم و بزرگ آئودی q4 e tron با خطوط در هم تنیده و دریچههای جریان هوا در طرفین و قسمت زیرین سپر، چهرهای تهاجمی و خشن را برای این کراساوور الکتریکی فراهم ساختهاند. بر خلاف فولکس واگن ID4 Crozz در نمای جانبی آئودی Q4 e-tron با خودرویی با طول 4588 میلیمتری مواجه هستیم که فاصله بین دو محور آن 2764 میلیمتر است. در این بخش هم خطوط عمیق روی بدنه سبب شده تا آئودی Q4 e-tron بدنهای عضلانی داشته باشد. خط شانه روی گلگیرهای جلو و عقب به خوبی نمایان است و رینگهای 19 اینچی اسپرت خودنمایی میکنند. آئودی Q4 e-tron در نمای عقب نیز دارای طرحی مدرن و به روز است که از چراغهای یکپارچه و به هم پیوسته برخوردار است. گرافیک داخلی چراغهای آئودی q4 e tron در شب موجب زیبایی بصری این بخش میشود. هر چند که سپر عقب دارای دیفیوزری مشکی رنگ در قسمت زیرین است، اما به طور کلی نمای عقب این خودرو نسبت به سایر قسمتها از سادگی بیشتری برخوردار است.
مشخصات آئودی Q4 e-tron
آئودی Q4 e-tron که با دو تیپ بدنه استاندارد و اسپرت بک به بازارهای جهانی عرضه شده است، قرار است به زودی با نسخه استاندارد و در سه تیپ فنی راهی بازار ایران شود. گفتنی است آئودی Q4 e-tron یک کراساوور تمام الکتریکی است که در نسخه پایه نیروی پیشران خود را از موتور الکتریکی 150 کیلو واتی تامین میکند. همچنین یک نسخه قویتر نیز برای این خودرو آئودی q4 e tron وجود دارد که موتور الکتریکی 230 کیلوواتی نیروی پیشران آن را تولید میکند. شایان ذکر است توان خروجی در نسخه وارداتی به بازار ایران 204 اسببخار و حداکثر گشتاور آن 310 نیوتن متر است. در مشخصات آئودی برقی Q4 e-tron آمده است که این ماشین از باتری ۸۴ کیلووات ساعتی ساخت شرکت فاو استفاده میکند. در حالت فول شارژ باتری، حداکثر مسافت قابل پیمایش در شرایط ایده آل برای مدل ۴۰ حدود ۶۰۵ کیلومتر و برای مدل ۵۰ حدود ۵۶۰ کیلومتر اعلام شده است. ناگفته نماند که باتری آئودی q4 برقی در صورت استفاده از کابل شارژ معمولی و برق شهری، به ۱۲ ساعت زمان برای شارژ کامل احتیاج دارد. قویترین نسخه آئودی Q4 e-tron تیپ 50 است که از باتری 84 کیلووات ساعتی و دو پیشرانه برقی بهرهمند شده و 313 اسببخار قدرت و 472 نیوتنمتر گشتاور را به چهار چرخ منتقل میکند. شتاب صفر تا صد در این نسخه 6.8 ثانیه و حداکثر سرعت آن 160 کیلومتر بر ساعت اعلام شده است. شایان ذکر است آئودی q4 e tron در تمامی نسخهها برای انتقال نیروی تولید شده موتور به چرخها از یک جعبهدنده تک سرعته الکتریکی بهره میگیرد.
شما می توانید در جدول زیر، تمامی ابعاد ماشین آئودی q4 e tron را به صورت یکجا مشاهده و بررسی کنید.
نوع بدنه | کراس اوور |
حداکثر توان موتور برقی | 313 اسب بخار |
حجم صندوق عقب | 520 لیتر |
طول | 4588 میلیمتر |
عرض | 1865 میلیمتر |
ارتفاع | 1626 میلیمتر |
فاصله محوری | 2764 میلیمتر |
تعداد سرنشین | 5 نفر |
حداکثر گشتاور | 472 نیوتون بر متر |
وزن ماشین | 2255 کیلوگرم |
شتاب | ۶.۸ ثانیه |
امکانات و تجهیزات آئودی Q4 e-tron
همانطور که انتظار میرود آئودی Q4 e-tron یک خودروی مجهز و مدرن است که لیست کاملی از امکانات رفاهی و ایمنی را در اختیار سرنشینان خود قرار میدهد. طبق کاتالوگ منتشر شده توسط شرکت نادین خودرو، نسخه وارداتی به بازار ایران نیز از امکانات مناسبی برخوردار است. به طور مثال از امکانات ایمنی این خودرو میتوان به کیسه هوای راننده، سرنشین و پردهای، سیستم پایش فشار باد تایر، سیستمهای ترمز کمکی EBA، BAS، BA ، سیستم ترمز ABS و EBD، سیستمهای ضد لغزش، سیستمهای کنترل پایداری، سیستم هشدار خروج از خطوط جاده، ترمز فعال، سیستم هشدار برخورد از جلو، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی، سیستم کمکی حرکت در سراشیبی، ضریب متغیر فرمان،رادار جلو وعقب، دوربین 360 درجه و ... اشاره کرد. همچنین از تجهیرات رفاهی این خودرو میتوان به کروزکنترل تطبیقی، سیستم ورود بدون کلید، استارت بدون کلید، استارت از راه دور، پیش گرمایش باتری در هوای سرد، چراغهای LED، دیلایت، سنسور نور و باران، آینههای جانبی برقی به همراه تاشو برقی، نمایشگر 11.6 اینچی لمسی با قابلیت پشتیبانی از اندروید اتو و اپل کارپلی، بلوتوث، پشتیبانی از فرمان صوتی راننده، کلیدهای کنترلی چند منظوره روی فرمان، کلاستر 10.25 اینچی دیجیتال، تودوزی چرمی، سیستم صوتی حرفهای به همراه 8 بلندگو، نورپردازی داخلی، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، سیستم تهویه جداگانه سرنشینان عقب و تصفیه کننده هوای داحل کابین اشاره کرد.
رقبای آئودی Q4 e-tron در بازار
از آنجایی که آئودی Q4 e-tron یک محصول کاملا جدید و به روزی است، از جدیدترین تکنولوژیها و فناوریهای روز در زمینه خودروهای الکتریکی بهره میگیرد که آن را از تمامی خودروهای احتراق داخلی موجود در بازار متمایز میکند. بنابراین از اصلیترین رقبای اصلی آئودی Q4 e-tron در بازارهای جهانی میتوان به فولکس واگن ID.4، تسلا مدل Y، هیوندای آیونیک 5، کیا EV6 و جنسیس GV60 اشاره کرد که با توجه به محدودیتهای موجود بر سر راه واردات خودرو به ایران، هیچ کدام از این خودروهای الکتریکی در بازار نوپای خودروهای الکتریکی کشور حضور ندارند. لذا آئودی Q4 e-tron تنها کراساوور کامپکت الکتریکی اروپایی است که از این پس در بازار ایران حضور خواهد داشت.
آئودی Q4 e-tron اما با توجه به اینکه در حال حاضر رویکرد وزارت صمت به سمت برقی شدن خودروها و استفاده از انرژی پاک است، خیل عظیمی از خودروهای الکتریکی و هیبریدی چینی روانه بازار ایران شدهاند که عموما قرار است در ناوگان حمل و نقل عمومی و تاکسیرانی مورد استفاده قرار بگیرند. در این بین گزینههای دیگری هم هستند که جهت استفاده شخصی به بازار عرضه شدهاند. هوندا وزل برقی یکی از همان خودروهایی است که قابلیت رقابت نزدیک با آئودی Q4 e-tron را در بازار ایران دارد.
تمایز آئودی Q4 e-tron نسبت به رقبا
همان طور که پیشتر گفته شد آئودی Q4 e-tron خودرویی بدون رقیب مستقیم در بازار ایران است که همین امر کارش را کمی آسانتر میکند. از طرفی پیشینه آلمانی آنباعث میشود تا آئودی Q4 e-tron در برابر رقبای غیر مستقیم چینی و ژاپنی خود یک سر و گردن بالاتر باشد. اا واقعیت آن است که دنیای خودروهای الکتریکی کاملا کتفاوت از خودروهای بنزینی است و مخاطب هدف آنها هم متمایز از مخاطب هدف خودروهای بنزینی هستند. امروزه در دنیا بسیاری از علاقهمندان به خودروهای بنزینی نسبت به خودروهای الکتریکی معترض هستند و وجود آنها را تهدیدی برای آینده موتورهای احتراق داخلی میدانند. اما واقعیت آن است که این خودروها روز به روز در حال پیشرفت هستند و هرگز نمیتوان منکر این اتفاق بزرگ در صنعت خودرو جهان شد. شایان ذکر است که هوندا وزل به عنوان یکی از اصلیترین رقبای آئودی Q4 e-tron در بازار ایران، از مشخصاتی نسبتا شبیه به آن برخوردار است. قدرت هوندا وزل برقی توسط تک موتور الکتریکی با 204 اسببخار قدرت و 310 نیوتنمتر گشتاور تامین میشود. پکیج باتری این کراساوور نیز 68.8 کیلووات ساعت ظرفیت دارد که در حالت فول شارژ، بردی معادل 510 کیلومتر را برای خودرو فراهم خواهد کرد. از اصلیترین ویژگیهای بارز آئودی Q4 e-tron نسبت به رقبای خود در بازار ایران از جمله هوندا وزل برقی ، میتوان به تجهیزات و امکانات رفاهی و ایمنی بیشتر اشاره کرد که میتواند به عنوان یک مزیت رقابتی تاثیرگذار در انتخاب خریداران از آن برشمرد. همچنین هر دو خودرو دارای طراحی بروز و منحصربفردی هستند که برای مخاطب میتواند بسیار جذاب باشد. اما در همین بخش این آئودی Q4 e-tron است که به دلیل شباهتهای ظاهری بیشتر به نسخههای بنزینی، میتواند نظر طیف بیشتری از خریداران را به خود جلب کند. چرا که عموما خودروهای برقی دارای پارامترهای مشخصی نظیر جلوپنجره کاملا بسته و همرنگ بدنه هستند که از دید بسیاری از علاقهمندان، چندان خوشایند به نظر نمیرسد.
شرایط استفاده از آئودی Q4 e-tron
آئودی Q4 e-tron وارداتی به بازار ایران نظیر بسیاری دیگر از برندهای غیر چینی وارداتی، حاصل همکاری مشترک آئودی آلمان و FAW چین است. بنابراین آئودی Q4 e-tron وارداتی همگی از خط تولید فاو در چین خارج شده و پس از ثبت سفارش توسط شرکت نادین خودرو راهی بازار ایران میشوند. همین موضوع میتواند در زمینه خدمات پس از فروش و تامین قطعات یدکی مورد نیاز برای این خودروها هم موثر باشدف چرا که با توجه به محدودیتهای فعلی بر سر راه تامین قطعات یدکی از کشورهای اروپایی، موجب شد تا برخی از برندهای اروپایی در ایران با مشکل مواجه شوند. اما با توجه به اینکه کشور مبدا عرضه کننده آئودی Q4 e-tron چین است، احتمال میرود مشکلی بابت تامین قطعات یدکی مورد نیاز آن نباشد. هرچند باید منتظر ماند و دید که شرکت نادین خودرو به عنوان عرضهکننده محصولات آئودی به ایران، چه تصمیماتی را برای ارئه خدمات پس از فروش و گسترش شبکه نمایندگیهای خود در سراسر کشور اتخاذ کرده است. چرا که این موضوع یکی از اصلیترین پارامترهای انتخاب خریداران بوده و در صورت ابهام در این زمینه، احتمال عدم انتخاب آن از سوی خریداران وجود دارد. همچنین از طرفی به دلیل پیچیدگیهای فنی سیستم موتورهای الکتریکی و قوای محرکه آن و حساسیت پکیج باتریهای این خودرو و البته سایر خودروهای برقی، این نگرانی برای خریداران وجود دارد که در آینده ارائه خدمات پس از فروش به این خودروها به چه صورت خواهد بود. همچنین عدم وجود زیرساخت مناسب و کافی جهت ایستگاههای شارژر در سطح کشور، از بزرگترین معضلاتی است که این روزها شرکتهای عرضه کننده خودروهای الکتریکی و پلاگین هیبرید با آن دست و پنجه نرم میکنند. موضوع تامین برق مورد نیاز خودروهای الکتریکی هم از دیگر مواردی است تاکنون کمتر به آن اشاره شده است. چرا که کشور ایران در حال حاضر به دلیل کمبود منابع انرژی در زمینه تامین برق مصرفی هم دچار مشکلاتی است که با گسترش خودروهای الکتریکی و پلاگین هیبریدی در کشور، این موضوع دوچندان خواهد شد.
تغییرات آئودی Q4 e-tron نسبت به مدل قبلی
همانطور که گفته شد آئودی Q4 e-tron یک محصول کاملا مدرن است که از جدیدترین فناوریها و تکنولوژیها برخوردار است که ممکن است در نمونههای تولیدی قبلی به کار گرفته نشده باشند. مانند سایر مدلهای این خودروساز آلمانی، کابین آئودی Q4 e-tronیک ویترین فناوری برای جدیدترین و بهترین گجتهای آئودی است، اما دارای چند ویژگی منحصربهفرد مانند فرمان پند ضلعی با کنترلهای حساس به لمس است. آئودی Q4 e-tron دارای آخرین نسخه از سیستم MMI آئودی است. یک صفحه نمایش دیجیتال 10.3 اینچی استاندارد است و یک صفحه نمایش لمسی اطلاعات سرگرمی بزرگ 11.6 اینچی برای دسترسی آسانتر به منوها و ویژگیهای مختلف به سمت راننده زاویه دارد. آئودی همچنین یک نمایشگر هدآپ با ویژگی واقعیت افزوده ارائه میدهد که میتواند اطلاعاتی مانند دستورالعمل های ناوبری یا هشدارهای کمک راننده را در خط چشم راننده نشان دهد. بنابراین میتوان گفت که آئودی Q4 e-tron نسبت به مدلهای پیشین آئودی تغییرات چشمگیری در طراحی و توسعه فنی و بدنه تجربه کرده است که نتیجه ان یک محصول لوکس و در عین حال اقتصادی و مقرون به صرفه است. چرا که خودروهای الکتریکی در رده خودروهای کم مصرف و مقرون به صرفه جای دارند. هرچند که قیمت پایه و هزینه اولیه خرید این خودروها چندان ارزان و مقرون به صرفه نیست. با توجه به اینکه هنوز فروش رسمی این خودرو در ایران آغاز نشده، نمیتوان پیشبینی قیمتی برای آن داشت. لذا باید تا زمان عرضه رسمی این خودرو و آغاز فروش صبر کرد و دید که این کراساوور کامپکت لوکس الکتریکی با چه قیمتی پا به خیابانهای ایران خواهد گذاشت.