بررسی هوندا ENS1
هوندا ENS1 در واقع حاصل همکاری مشترک هوندا و دانگ هنگ چین است که در سال 2022 به صورت رسمی عرضه شد. این محصول از دستاوردهای جدید جونت ونچر هوندا و دانگ فنگ به شمار میرود که بر مبنای هوندا وزل توسعه یافته است. به عبارت دیگر این خودرو نسخه برقی نسل دوم هوندا وزل است که اکنون با وجود تسهیل در عرضه خودروهای برقی به بازار ایران، فرصت راه پیدا کردن به بازار ایران را پیدا کرده است. این در حالی است که علاوه بر شرکت معین خودرو ایرانیان، شرکت اروین خودرو نیز اعلام کرده قصد دارد این محصول را به صورت وارداتی راهی بازار کشور کند.
هوندا ENS1 هوندا ENS1 کراس اووری ساب کامپکت با طراحی مدرن و به روز است که با توجه به الکتریکی بودن سیستم قوای مخرکه آن، ممکن است در نگاه نخست برای بسیاری از علاقهمندان به خودروهای درونسوز احتراق داخلی چندان جذاب به نظر برسد. اما با نگاهی دقیقتر به ویژگیهای آن میتوان به آینده خودروهای الکتریکی امید بیشتری داشت. چرا که تاکنون توانستهاند مسیر زیادی را پیش روند و با ارائه قابلیتهای بالا، نظر بسیاری از افراد از جمله منتقدان را به خود جلب کنند. هوندا ENS1 هم یکی از همان خودروهای الکتریکی است که میتواند برای بسیاری از افراد جذاب به نظر برسد. هر چند که به عقیده عدهای، رگههایی از خودروهای چینی از جمله محصولات جدید چانگان را در جای جای بدنه و کابین مشاهده کرد. با این وجود اصالت ژاپنی و پشتوانه هوندا در این خودرو غیر قابل انکار است.
داخل هوندا ENS1
اما فضای داخل کابین هوندا ENS1 نسبت به هوندا وزل تغییرات زیادی داشته و با هویتی متفاوت پا به عرصه گذاشته است. در واقع میتوان گفت که طراحان هوندا سعی داشتهاند فضای داخل کابین هوندا ENS1 را کاملا مستقل طراحی کنند تا به خوبی حس و حال یک خودروی برقی جذاب به سرنشینان منتقل شود. هنگام ورود به کابین هوندا ENS1 با دو نمایشگر نسبتا بزرگ روبهرو میشوید که نمایشگر اول به صورت افقی و مستطیلی شکل برای کلاستر خودرو و در پشت غربیلک فرمان قرار گرفته و نمایشگر دوم در حالت عمودی و با اندازه 15.4 اینچ در بخش میانی کنسول به چشم میخورد. جالب است بدانید که آینه داخل کابین نیز به صورت دیجیتالی طراحی شده است. کنسول میانی این خودرو دارای فضایی مختص به شارژر وایرلس گوشی موبایل بوده و دو محفظه برای قرار دادن اشیای اضافی و لیوان تعبیه شده است. همچنین اهرم تعویض دنده در این خودرو نیز جای خود را به دکمههای کنترلی داده و به صورت الکترونیکی در این بخش قرار گرفته است.
هوندا ENS1 دریچههای ورودی هوا به کابین نیز در این باز طراحی دستخوش تغییراتی شده و به صورت افقی در قسمت فوقانی داشبورد جای گرفتهاند. میتوان یکی از وجوه تشابه در میان کابین هوندا ENS1 و هوندا وزل را غربیلک فرمان برشمرد که بدون تغییر و با همان ظاهر قبلی در این خودرو به کار گرفته شده است. این غربیلک سه شاخته با روکش چرم و تریم مشکی پیانویی، میزبان فانکشنهای کنترلی سیستم صوتی و سیستم کروزکنترل هستند تا راننده با کمترین میزان حواس پرتی، اقدام به تنظیمات مدنظر خود کند. اصله محوری این کراساوور 2610 میلیمتر است، بنابراین چهار سرنشین با اندام متوسط میتوانند در آن جای بگیرند. فضای بار این خودرو نیز 453 لیتر حجم دارد که رقم مناسبی برای یک کراساوور جمعوجور محسوب میشود.
طراحی هوندا ENS1
هوندا ENS1 یک کراساوور تمام الکتریکی بر مبنای نسل دوم هوندا وزل است که به لحاظ طراحی ظاهری شباهت زیادی با آن دارد. این خودرو در واقع یک کراساوور ساب کامپکت است که با ظاهر مدرن و جذاب، میتواند توجه بسیاری را در خیابانها به خود جلب کند. زبان طراحی به کار رفته در این خودرو از جدیدترین متد طراحی ژاپنی بهره گرفته که در نمای جلو با استفاده از چراغهای کشیده و جلوپنجره یک یکپارچه، ظاهر تهاجمی پیدا کرده است. در این قسمت تنها تفاوت با نسخه بنزینی، حذف جلوپنجره و اضافه شدن درگاه شارژ است. همچنین محل قرارگیری چراغهای روشنایی در روز و لیپ زیر سپر نیز در نسخه تمام برقی تغییراتی داشته است.
هوندا ENS1 در نماهای جانبی هوندا E-NS1 نیز شاهد طراحی منطقی و هماهنگی مناسب با سایر بخشها هستیم. رینگهای آلومینیومی این خودرو نیز با طراحی خاص خود، از جذابیتهای آن به شمار میروند. در این بخش تغییرات چندانی نسبت به وزل مشاهده نمیشود. با این حال متریال پلاستیکی دور گلگیرها و قسمت زیرین درها به رنگ مشکی پیانویی درآمده و آینههای جانبی نیز با همین رنگ دیزاین شدهاند. در نمای عقب این خودرو شاهد طرحی اسپرت و پویا هستیم که به واسطه چراغهای به هم پیوسته و دیفیوزر بزرگ مشکی پیانویی رقم خورده است. همچنین در این بخش شاهد حذف لوگوی هوندا و اضافه شدن لوگوتایپ Honda هستیم. گفتنی است چراغهای این خودرو با طرح برفی (سفید) به نمایش در آمدهاند که در نوع خود جالب به نظر میرسند. شیب زیاد سقف در قسمت انتهایی خودرو سبب شده در صندوق با زاویهای تند به سمت پایین امتداد پیدا کند که میتوان از نمای جانبی به خوبی متوجه این موضوع شد.
مشخصات هوندا ENS1
خودروهای الکتریکی عموما از مشخصات فنی قابل قبولی برخوردار هستند که اعداد و ارقام خروجی آنها روی کاغذ جذاب به نظر میرسند. اما هوندا ENS1 جزو خودروهای الکتریکی تازه وارد به بازار ایران است که توان خروجی پیشرانه الکتریکی آن قابل توجه است. هوندا ENS1 مجهز به موتور یک موتور الکتریکی است که بر روی محور جلو این خودرو قرار دارد. این موتور الکتریکی قدرتی برابر با ۱۵۰ کیلووات (۲۰۱ اسب بخار) تولید میکند. گشتاور این موتور نیز به رقم ۳۱۰ نیوتنمتر میرسد. توان و گشتاور موتور ENS1 توسط گیربکس تک سرعته اتوماتیک به محور جلو این خودرو منتقل میشود. پک باتریهای لیتیوم یون سهگانه ۶۸.۸ کیلوواتی از برند Jiangsu Times، وظیفه تامین نیروی مورد نیاز موتور الکتریکی را برعهده دارند. بنابراین هوندا ENS1 با یکبار شارژ کامل میتواند تا ۵۱۰ کیلومتر (براساس اندازهگیری CLTC) پیمایش داشته باشد. همچنین باتریهای درنظر گرفته شده برای این خودرو را میتوان با استفاده از شارژرهای شارژ سریع در مدت زمان ۴۰ دقیقه از ۳۰ تا ۸۰ درصد شارژ کرد. این در حالی است که شارژر خانگی آن برای شارژ کردن باتریها از ۵ تا ۱۰۰ درصد به مدت زمانی معادل ۹ ساعت و ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد. این مجموعه قوای محرکه میتواند هوندا ENS1 1692 کیلوگرمی را ظرف مدت زمان 7.6 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر در ساعت برساند و حداکثر سرعت آن به 150 کیلومتر در ساعت ختم میشود. گفتنی است سیستم تعلیق به کار رفته در این کراساوور تمام الکتریکی در قسمت جلو از نوع مک فرسون و در قسمت عقب از نوع تورشن بیم غیر مستقل است.
امکانات و تجهیزات هوندا ENS1
هوندا ENS1 باتوجه به شرایط واردات خودرو به کشور و سقف قیمتی که سدی بر سر راه واردکنندگان است، لیست قابل قبولی از امکانات رفاهی و ایمنی را در اختیار سرنشینان خود قرار میدهد. از جمله امکانات این خودرو میتوان به مورادی از قبیل کیسه هوای راننده و سرنشین کناری، ایربگ جانبی و پردهای، کروز کنترل تطبیقپذیر، سانروف پانورامیک، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین ۳۶۰ درجه، سیستم تهویه اتوماتیک، صندلی برقی راننده، ترمز پارک برقی، سیستم کنترل حرکت خودرو در سربالایی، اتوپارک، سیستم هشدار خروج از خط، سیستم هشدار برخورد، سیستم کمک به حفظ خودرو در بین خطوط، سیستم پایش تمرکز راننده و تابلوخوان اشاره کرد.
هوندا ENS1 از دیگر امکانات هوندا ENS1 میتوان به دوربین ثبت وقایع، شارژر بدون سیم تلفن همراه برای ردیف اول صندلیها، تنظیم برقی صندلیهای ردیف اول، گرمکن صندلیهای جلو، نمایشگر لمسی ۱۵.۱ اینچی مولتی مدیا، ۶ اسپیکر برای سیستم صوتی، چراغهای LED، نورپردازی داخلی (یک رنگ)، سنسور باران، برفپاکن شیشه عقب و تهویه مطبوع دو کاناله با خروجی برای ردیف دوم و فیلتر تصفیه هوا و جذب یونهای منفی اشاره کرد.
رقبای هوندا ENS1 در بازار
هوندا ENS1 یک خودرو تمام الکتریکی است که در بازار ایران رقبای چندان زیادی پیش روی خود ندارد. اما با توجه به سیاستهای جدید وزارت صمت، در راستای توسعه ناوگان خودروهای الکتریکی، انتظار میرود به ودی خودروهای الکتریکی جدیدی پا به بازار ایران بگذارند که کار را برای هوندا ENS1 کمی دشوار کنند. از طرفی ورود نمونههای اولیه خودروهای الکتریکی اروپایی از جمله آئودی Q4 e-Tron، فولکس واگن ID.4، آئودی Q5 e-Tron قطعا فضای رقابتی جذابی را در سگمنت کراساوورهای تمام الکتریکی بازار رقم خواهند زد. اما با توجه به اینکه در حال حاضر رویکرد وزارت صمت به سمت برقی شدن خودروها و استفاده از انرژی پاک است، خیل عظیمی از خودروهای الکتریکی و هیبریدی چینی روانه بازار ایران شدهاند که عموما قرار است در ناوگان حمل و نقل عمومی و تاکسیرانی مورد استفاده قرار بگیرند. از این رو می توان انتظار داشت که به زودی رقبای چینی متعددی نیز با مشخصاتب مشابه پا به بازار ایران بگذارند. حال احتمال می رود در این بین برخی از این خودروها علاوهبر ناوگان حمل و نقل عمومی، به صورت خودروی شخصی نیز در اختیار علاقه مندان گذاشته شود و به صورت عادی به فروش برسند.
تمایز هوندا ENS1 نسبت به رقبا
هوندا ENS1 مانند بسیاری دیگر از خودروهای تازه وارد که در دور جدید واردات خودرو به کشور فرصت حضور در بازار ایران را پیدا کردهاند، حاصل همکاری مشترک میان هوندا ژاپن و دانگ فنگ چین است. بنابراین شرکت واردکننده معین خودرو ایرانیان اقدام به عرضه این خودرو از کشور مبدا چین کرده است. همین امر میتواند در زمینه ارائه خدمات پس از فروش بهتر و تامین قطعات موردنیاز، اطمینان خاطر بیشتری را به همراه داشته باشد. چرا که مبادی رسمی ورود قطعات یدکی به کشور از مبدا چین، در شرایط کنونی به مراتب میسرتر از سایر کشورها خواهد بود.
هوندا ENS1 از اصلیترین ویژگیهای بارز هوندا ENS1 نسبت به رقبای خود در بازار ایران علی الخصوص خودروهای برقی چینی، میتوان به تجهیزات و امکانات رفاهی و ایمنی بیشتر اشاره کرد که میتواند به عنوان یک مزیت رقابتی تاثیرگذار در انتخاب خریداران از آن برشمرد. هرچند که رقبای اصالتا آلمانی هوندا ENS1 نظیر آئودی Q4 e-Tron و Q5 e-Tron نیز به امکانات رفاهی و ایمنی قابل توجهی مجهز هستند. از طرفی کیفیت بالاتر این خودروها در مقایسه با هوندا ENS1 از دیگر تفاوتهای میان این خودروهای تمام الکتریکی است. اما یک وجه مشترک که میان تمامی این خودروها مشاهده میشود، عدم زیرساخت مناسب ایستگاههای شارژ سریع در سطح کشور است که در صورت عدم توجه مسئولان مرتبط، میتواند به زودی به معضلی بزرگ در کشور تبدیل شود.
شرایط استفاده از هوندا ENS1
شرایط استفاده از خودروهای تمام الکتریکی مستلزم داشتن زیرساخت کافی در زمینه تامین ایستگاههای شارژ سریع در سطح کشور و همچنین شبکه خدمات پس از فروش استاندارد گسترده است. متاسفانه علیرغم تسریع در روند ثبت سفارش و واردات خودروهای الکتریکی، هیبریدی و پلاگین هیبریدی، هیچ گونه اقدام موثری در زمینه توسعه زیرساخت استفاده بهینه از خودروهای الکتریکی و پاک در کشور صورت نگرفته است. از طرفی با توجه به اینکه شرکت معین خودرو ایرانیان در حال حاضر شبکه نمایندگان گستردهای در سطح کشور ندارد، پیش بینی میشود به زودی و همزمان با آغاز فرآیند تحویل و عرضه خودروهای الکتریکی به مشتریان و راهیابی آنها به جادههای کشور، شاهدبه وجود آمدن گروهی از مشتریان ناراضی در جهت ارائه خدمات پس از فروش در سطح کشور باشیم. چرا که تمامی خریداران و دارندگان این خودروها در سراسر کشور امکان مراجعه به نمایندگی مرکزی این شرکت واقع در تهران را نخواهند داشت. لذا ممکن است برای تامین قطعات یدکی مورد نیاز، دریافت خدمات پس از فروش استاندارد و مواردی از این دست، با بروز مشکل مواجه شوند. هرچند باید منتظر ماند و دید که شرکت معین خودرو ایرانیان به عنوان یکی از عرضهکننده هوندا ENS1 به ایران، چه تصمیماتی را برای ارئه خدمات پس از فروش و گسترش شبکه نمایندگیهای خود در سراسر کشور اتخاذ کرده است. چرا که این موضوع یکی از اصلیترین پارامترهای انتخاب خریداران بوده و در صورت ابهام در این زمینه، احتمال عدم انتخاب آن از سوی خریداران وجود دارد. همچنین از طرفی به دلیل پیچیدگیهای فنی سیستم موتورهای الکتریکی و قوای محرکه آن و حساسیت پکیج باتریهای این خودرو و البته سایر خودروهای برقی، این نگرانی برای خریداران وجود دارد که در آینده ارائه خدمات پس از فروش به این خودروها به چه صورت خواهد بود.
تغییرات هوندا ENS1 نسبت به مدل قبلی
همانطور که گفته شد این خودرو در واقع نسخه الکتریکی نسل دوم هوندا وزل است که با تغییراتی در سیستم قوای محرکه و طراحی ظاهری و فضای داخل کابین، به عنوان یک محصول مستقل به بازار کشورهای هدف عرضه میشود. زبان طراحی به کار رفته در این خودرو از جدیدترین متد طراحی ژاپنی بهره گرفته که در برخی از قسمتهای بدنه از جمله چراغهای عقب، جلوپمجره یکپارچه، درگاه شارژ، باز طراحی سپر جلو و عقب نمود پیدا کرده است. اما فضای داخل کابین هوندا ENS1 نسبت به هوندا وزل تغییرات زیادی داشته و با هویتی متفاوت پا به عرصه گذاشته است. در واقع میتوان گفت که طراحان هوندا سعی داشتهاند فضای داخل کابین هوندا ENS1 را کاملا مستقل طراحی کنند تا به خوبی حس و حال یک خودروی برقی جذاب به سرنشینان منتقل شود. اما مهمترین تغییر این خودرو نسبت به نسخه قبلی و بنزینی خود، استفاده از یک موتور الکتریکی در محور جلو است. این موتور الکتریکی قدرتی برابر با ۱۵۰ کیلووات (۲۰۱ اسب بخار) تولید میکند. گشتاور این موتور نیز به رقم ۳۱۰ نیوتنمتر میرسد. توان و گشتاور موتور ENS1 توسط گیربکس تک سرعته اتوماتیک به محور جلو این خودرو منتقل میشود. پک باتریهای لیتیوم یون سهگانه ۶۸.۸ کیلوواتی از برند Jiangsu Times، وظیفه تامین نیروی مورد نیاز موتور الکتریکی را برعهده دارند.