بررسی سوزوکی فرانکس
سوزوکی فرانکس در واقع یک محصول تازه متولد شده از خط تولید سوزوکی در کشور هندوستان است که تنها چند ماه از معرفی رسمی آن در اتو اکسپو هندوستان میگذرد. سوزوکی فرانکس که بر مبنای پلتفرم مشترک با سوزوکی بالنو توسعه یافته است، در قامت یک کراساوور سگمنت B ایفای نقش خواهد کرد و با چند تیپ مختلف با انواع پیشرانه بنزینی، CNG و هیبریدی به بازار عرضه میشود. البته باید این نکته را در نظر داشت که ماروتی سوزوکی برای نمونههای صادراتی تمرکز خود را روی نسخه هیبریدی ملایم معطوف کرده است. بنابر این باید منتظر باشیم تا این کراساوور هندی ژاپنی با پیشرانه هیبریدی ملایم به بازار ایران راه پیدا کند.
سوزوکی فرانکس سوزوکی فرانکس دومین مدل سوزوکی در بخش کراساوورهای زیر 4 متری در هند پس از سوزوکی برزا است. طبق ادعای ماروتی سوزکی، برای طراحی و توسعه این محصول بیش از 9 میلیارد روپیه هند (110 میلیون دلار) هزینه شده است که نتیجه آن یک محصول جدید با ساختار آشنا و امکانات رفاهی و ایمنی مناسب شده است. فروش و عرضه سوزوکی فرانکس از جولای 2023 از هند آغاز شده است. بازارهای صادراتی برنامه ریزی شده شامل خاورمیانه، آمریکای لاتین، آفریقا و استرالیا است. سوزوکی برای بازارهای صادراتی، موتور 1.5 لیتری K15C چهار سیلندر با سیستم هیبریدی هوشمند را در نظر گرفته است.
داخل سوزوکی فرانکس
همانطور که پیشتر گفته شد سوزوکی فرانکس بر مبنای پلتفرم سوزوکی بالنو توسعه یافته و میتوان از آن به عنوان نسخه کراساوور این هاچبک یاد کرد. بر این اساس با ورود به کابین سوزوکی فرانکس با فضایی کاملا مشابه با سوزوکی بالنو مواجه میشویم که تنها در برخی از جزئیات تزئینی نظیر روکش صندلیها و تریم داخلی تفاوتهایی میان این دو خودرو مشاهده میشود. با نگاه به کابین سوزوکی فرانکس در مییابیم که برخلاف ابعاد نه چندان بزرگ بدنه، با یک خودروی جادار طرف هستیم که این امر به لطف طراحی اصولی و مهندسی سوزوکی محقق شده است. نکته جالب توجه در طراحی کابین سوزوکی فرانکس، استفاده از الگوهای مدرن و به روزی است که سبب شده داشبوردی مهیج با خطوط منحنی و سیال فراوان پیش رویتان قرار بگیرد. در قسمت بالایی داشبورد یک صفحه نمایش 9 اینچی لمسی قرار گرفته که سیستم سرگرمی و مولتی مدیا را به نمایش در میآورد. همچنین فرمان Dکات و ترکیب آمپرهای آنالوگ و دیجیتال، حس وحال اسپرتی به فضای کابین بخشیدهاند.
سوزوکی فرانکس همانطور که در تصاویر رسمی این خودرو آمده، تریم دو رنگ مارون و مشکی برای کابین درنظر گرفته شده است که انتظار میرود نسخههای وارداتی نیز به همین منوال باشند. تریم نقرهای در بخشهای مختلف کابین از جمله، فرمان، قسمت میانی داشبورد و دستگیرهها، رنگ و بویی اسپرت و لوکس به کابین داده است. همانطور که پیشتر گفته شد، فضای کابین سوزوکی فرانکس جادار و نسبتا بزرگ به نظر میرسد، این در حالی است که حجم قسمت بار حدود 310 لیتر تخمین زده میشود. البته با خواباندن صندلیهای ردیف دوم با نسبت 60/40، حجم فضای بار به بیش از 700 لیتر افزایش مییابد که این اعداد برای یک کراساوور کوچک شهری قابل قبول به نظر میرسد.
طراحی سوزوکی فرانکس
با نگاهی به طراحی ظاهری سوزوکی فرانکس و مرور تاریخچه این کراساوور کامپکت شهری، میتوان به خوبی متوجه شد که با یک خودروی مدرن و به روز مواجه هستیم. زیرا استفاده از زبان طراحی جدید و بهرهگیری از المانهای طراحی ترند روز در جای جای این خودرو، سبب شده چهرهای مدرن و البته مهیج برایش رقم بخورد. همین موضوع نیز سبب شده تا بسیاری از کشورها سوزوکی فرانکس را در لیست خودروهای وارداتی خود قرار دهند. در نمای جلو با یک کراساوور جمع و جور مواجه هستیم که برخلاف جثه نه چندان بزرگی که دارد، چهرهای خشن و عبوس را به نمایش گذاشته است. چراغهای دو تکه با بهرهمندی از تکنولوژی LED در این بخش مهمترین نکتهای است که توجه را به خود جلب میکند. اگر شما هم جزو آن دسته از علاقهمندان به این برند با کیفیت ژاپنی هستید، قطعا با نگاهی به سوزوکی فرانکس، یاد سوزوکی گرند ویتارا جدید خواهید افتاد. زیرا بسیاری از جزئیات در این بخش شبیه به برادر بزرگتر طراحی شده تا حفظ اصالت طراحی محصولات جدید سوزوکی رعایت شود.
سوزوکی فرانکس نمای جانبی سوزوکی فرانکس به عنوان یک کراساوور کامپکت با طولی کمتر از 4 متر بسیار جذاب و گراست، چرا که در این بخش ستون C با شیب نسبتا زیاد، نمایی کوپه مانند به آم بخشیده است. در این قسمت فلاپهای پلاستیکی و رکاب مشکی رنگ، ظاهری جذاب به سوزوکی فرانکس داده است. همچنین رینگ های 16 اینچی اسپرت، هماهنگی قابل توجهی با طراحی بدنه دارد. در نمای عقب نیز با طرحی اسپرت و گیرا مواجه هستیم که به لطف چراغهای LED یکپارچه، ظاهری مدرن و بروز دارد. همچنین سپر بزرگ و حجیم با دیفیوزر نقرهای رنگ، نقش بسزایی در زیبایی این بخش دارد. گرافیک داخلی چراغهای عقب ما را به یاد محصولات جدید پژو میاندازد. از طرفی هماهنگی چراغهای دیلایت جلو و عقب از دیگر مواردی است که توجه را به خود جلب میکند.
مشخصات سوزوکی فرانکس
سوزوکی برای این کراساوور کامپکت خودرو سه تیپ مختلف با تنوع پیشرانه و مشخصات فنی در نظر گرفته است که به طور خلاصه به سه دسته توربو نیمه هیبرید ، تنفس طبیعی نیمه هیبرید و بنزینی توربو تقسیم میشوند. گفتنی است شرکت راسا موتور تصمیم دارد سوزوکی فرانکس را با پیشرانه تنفس طبیعی هیبریدی به بازار ایران عرضه کند. سوزوکی فرانکس مدل 2023 با موتور 1.5 لیتری تنفس طبیعی وارد ایران خواهد شد. موتور 1.5 لیتری سوزوکی فرانکس به همراه موتور الکتریکی 2 کیلو واتی، قادر است نیرویی معادل 101 اسببخار قدرت و 137 نیوتن متر گشتاور تولید کند که این نیرو توسط جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو منتقل میشود. پکیج باتری لیتیون یونی 12 ولتی با قابلیت بازیابی انرژی در هر 2 باتری و فناوری ISG از مشخصههای بارز سیستم هیبریدی در این خودرو است. طبق اطلاعات درج شده در کاتالوگ رسمی سوزوکی فرانکس که توسط شرکت راسا موتور منتشر شده است، شتاب صفر تا صد این کراساوور ژاپنی الاصل، 11 ثانیه بوده و سیکل ترکیبی مصرف سوخت آن 5.4 لیتر در هر 100 کیلومتر است که همین موضوع باعث میشود سوزوکی فرانکس در رده خودروهای کم مصرف و اقتصادی جای بگیرد. شایان ذکر است سیستم تعلیق در قسمت جلوی این خودرو از نوع مک فرسون مستقل و در قسمت عقب از نوع نیمه مستقل محور پیچشی است. همچنین ترمزها در محور جلو از نوع دیسکی خنک شونده و برای چرخهای عقب از نوع کاسهای است.
امکانات و تجهیزات سوزوکی فرانکس
سوزوکی فرانکس در بخش امکانات رفاهی و ایمنی حرفهایی برای گفتن دارد و در مقابسه با بسیاری از خودروهای کرهای و ژاپنی وارداتی، از امکانات مناسبی برخوردار است. طبق اطلاعات منتشر شده توسط شرکت راسا موتور، نسخه وارد شده توسط این شرکت از نوع نسبتا فول آپشن است که به امکانات رفاهی و ایمنی مناسبی تجهیز شده است. از جمله آپشنهای این خودرو میتوان به کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، ترمز ABS، ترمز EBD، سیستم کنترل پایداری الکتریکی، آینه الکتروکرومیک، گرمکن صندلی های جلو، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، فرمان کمکی برقی، استارت دکمهای، فناوری LED چراغها، سیستم ورود بدون کلید KEYLESS، تریم داخلی چرم و پارچه، هداپ، سنسور پایش باد تایرها، کروز کنترل، دوربین ۳۶۰ درجه، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، دنده پشت فرمان، نمایشگر لمسی، اندروید اتو، اپل کارپلی و… اشاره کرد.
سوزوکی فرانکس همچنین از دیگر آپشنهای سوزوکی فرانکس میتوان به سیستم مالتی مدیا مجهز به نمایشگر 9 اینچی لمسی به همراه 6 عدد بلندگو، رینگهای 16 اینچی آلومینومی، تنظیم 6 جهته دستی صندلی راننده و سیستم ضد سرقت ایموبلایزر اشاره کرد.
رقبای سوزوکی فرانکس در بازار
از آن جایی که سوزوکی فرانکس در سگمنت کراساوورهای کامپکت وارد عرصه رقابت شده است، در این رده گزینههای بسیار زیادی برای رقابت با آن صف کشیدهاند که البته به لطف از سرگیری مجدد واردات خودرو به کشور، برخی از آنها توانستهاند به صورت رسمی پا به بازار ایران بگذارند. از جمله رقبای سوزوکی فرانکس در بازار ایران میتوان به نیسان کیکس، کیا سونت، هیوندای کرتا و ... اشاره کرد. همچنین سوزوکی فرانکس علاوهبر رقبای ژاپنی و کرهای خود، رقبای چینی ارزان قیمتی هم پیش روی خود دارد که به لطف امکانات رفاهی متعدد و پیشرانههای توربوشارژر با توان بالا، عرصه رقابت را برای آن تنگ خواهند کرد.
سوزوکی فرانکس نیسان کیکس به پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی با توان 122 اسببخار و حداکر گشتاور 143 نیوتن متر مجهز ایت. همچنین کیا سونت هم مانند نیسان کیکس به پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی مجهز است که توان خروجی آن 114 اسببخار و حداکثر گشتاور آن 144 نیوتن متر است. بنا بر این سوزوکی فرانکس به لحاظ خروجی پیشرانه و عملکرد پایینتر از رقبای خود قرار خواهد گرفت. البته باید به این نکته اشاره کرد که به سیستم هیبریدی خفیف، سیکل ترکیبی مصرف سوخت در سوزوکی فرانکس به مراتب کمتر از سایر گزینههای یاد شده است.
تمایز سوزوکی فرانکس نسبت به رقبا
سوزوکی فرانکس وارد شده توسط شرکت راسا موتور به سیستم هیبریدی ملایم مجهز بوده که همین موضوع سبب شده عملکرد بهینه و اقتصادی داشته باشد. زیرا طبق اعلام رسمی کمپانی سازنده، سوزوکی فرانکس در هر 100 کیلومتر پیمایش، به حدودا 5.4 لیتر بنزین نیاز دارد که همین موضوع باعث میشود سوزوکی فرانکس در زمره خودروهای اقتصادی کم مصرف جای بگیرد. این در حالی است که رقبای سوزوکی فرانکس از جمله نیسان کیکس و کیا سونت به ترتیب مصرف سوختی برابر با 6.58 لیتر و 7.2 لیتر در هر 100 کیلومتر دارند. بنابراین سوزوکی فرانکس به لحاظ عملکردی و مصرف سوخت گزینهای مقرون به صرفه تر خواهد بود. اما همان طور که در بالا گفته شد، سوزوکی فرانکس رقبای چینی متعددی در بازار ایران خواهد داشت که به لحاظ امکانات رفاهی به مراتب در ردههای بالاتری جای خواهند گرفت.از جمله رقبای چینی سوزوکی فرانکس میتوان به چانگان CS35 پلاس، امویام x33 کراس، BAC X3 Pro و ... یاد کرد. همچنین از دیگر مزیتهای رقابتی خودروهای چینی مونتاژی در بازار ایران میتوان به قیمت تمام شده کمتر نسبت به سوزوکی فرانکس وارداتی اشاره کرد. با وجود تمام این تفاوتها که میان سوزوکی فرانکس و رقبای چینی و کرهای وجود دارد،نباید از اصالت برند ژاپنی این محصول هم غافل شد. چرا که سالیان سال تجربه پشت این محصول نهان شده که سبب شده فرایند طراحی و توسعه این محصول کاملا دقیق و اصولی طی شود. همچنین کیفیت متریال مصرفی با وجود اقتصادی بودن، باز هم قابل تمجید بوده و میتوان از عنوان با یفیت برای این کراساوور کامپکت اقتصادی یاد کرد.
شرایط استفاده از سوزوکی فرانکس
شرایط نگهداری و استفاده از هر خودرویی کاملا متناسب با نوع نیاز و استفاده مصرف کننده است. اما با توجه به نوع پیشرانه و مشخصات فنی سوزوکی فرانکس که از نوع هیبریدی خفیف است، باید به نکات و مواردی توجه ویزه داشت که در طولانی مدت این خودرو دچار مشکلات فنی نشود. زیرا یکی از موضوعاتی که دارندگان خودروهای هیبریدی را در ایران دچار مشکل خواهد کرد، ارائه خدمات پس از فروش مختص به بخش هیبریدی و باتریهای خودرو است. چرا که خودروهای نیمه هیبرید چیزی بین بنزینی و هیبرید کامل هستند که باتریهای مورد استفاده در این نوع خودروها از حالت بنزینی بزرگتر اما از هیبریدیها کوچکتر هستند که این یک حالت ژنراتور مانند دارد که به کمک پیشرانه بنزینی میآید.
سوزوکی فرانکس باتریها و سیستم موتورهای الکتریکی و بنزینی (هیبریدی) نیازمند نگهداری در شرایط استاندارد و همچنین بازبینی و چکاپهای دورهای منظم است. همچنین موتور درونسوز بنزینی آن نیز به دلیل آن که نیروی موردنیاز جهت شارژ کردن باتریها و سیستم هیبریدی را برعهده دارد، باید به طور منظم سرویسهای دورهای آن انجام شود تا سلامت فنی آن دچار مشکل نشود. زیرا در این صورت ممکن است دچار کاهش بازدهی شود و نتواند به خوبی از پس تامین نیروی موردنیاز موتورهای الکتریکی و پکیج باتریها برآید. در نتیجه سیستم هیبریدی با مشکل مواجه میشود و هزینه هنگفتی را برای مالک به همراه خواهد داشت. چرا که عدم در دسترس بودن باتری و برخی قطعات مجموعه موتورهای الکتریکی در کشور، از بزرگترین معضلات استفاده از خودروهای هیبریدی و برقی در ایران است. بنابراین شرایط استاندارد استفاده و نگهداری خودروها دقیقا به انجام منظم سرویسهای دورهای و استفاده از سوخت با کیفیت و یا در صورت لزوم استفاده از مکملهای افزاینده عدد اکتان و بهبود دهنده وضعیت سوخت دارد. از طرفی مصرف سوخت بهینه و اقتصادی سوزوکی فرانکس یکی از مواردی است که میتواند توجیحی برای شرایط فعلی استفاده از خودروهای هیبریدی در کشور باشد.
تغییرات سوزوکی فرانکس نسبت به مدل قبلی
سوزوکی فرانکس یک محصول کاملا جدید و نوپاست که در اوایل سال 2023 میلادی به صورت رسمی در نمایشگاه اتو اکسپو هندوستان به معرض نمایش عموم درآمد و تنها چند ماه پس از آن راهی بازار شد. بنابراین باید از آن به عنوان نسل نخست سوزوکی فرانکس یاد کرد که مسیری تازه در جهت توسعه محصولات ارزان قیمت سوزوکی باز کرده است. اما همانطور که میدانید این خودرو بر مبنای پلتفرم سوزوکی بالنو توسعه یافته و به لحاظ ساختاری شباهتهای بسیار زیادی با این هاچبک اکونومی دارد. سوزوکی فرانکس روی شاسی یکپارچه مونوکوک بنا شده و با ارتفاع بیشتری نسبت به سوزوکی بالنو، از قابلیتهای حرکتی بیشتری برخوردار است. همچنین تغییرات طراحی این خودرو نسبت به سوزوکی بالنو میتوان به ظاهری مدرن و به روزتر نسبت به آن اشاره کرد که میتواند موفقیت سوزوکی فرانکس را در بازارهای جهانی و البته بازار ایران تضمین کند. اما داخل کابین سوزوکی فرانکس تفاوت چندانی با سوزوکی بالنو نداشته و با همان ترکیب پا به میدان گذاشته است. اما با این وجود روکس صندلیها و برخی ادوات تزئینی داحل کابین تغییراتی نسبت به قبل داشته و با ظاهری به روزتر در سوزوکی فرانکس به نمایش درآمده اند.