بررسی سایپا سیلک
همکاری سایپا و سیتروئن بعد از توافق برجام، با تأخیر بسیار زیادی آغاز شد. در نتیجه زمانی که ایران خودرو تحت قرارداد همکاری مشترک ایکاپ هزاران دستگاه پژو 2008 را روانه بازار کرده بود، سایپا همچنان در حال آماده سازی برای تولید بود. ماشین های شرکت سایپا که قرار بود طی قرارداد مشترک سایپا و سیتروئن به تولید برسند، چندین سال در مرحله رونمایی نمایشگاهی باقی ماندند. اما در نهایت گویا این قرارداد به مرحله اجرایی خود رسید و سایپا سیتروئن قرار است تولید آزمایشی سیتروئن C3-XR را در هفتههای آتی آغاز کند. سیتروئن C3-XR در واقع نسخهای از سیتروئن C3 است که به صورت انحصاری برای عرضه به بازار چین در نظر گرفته شده است. گروه پژوسیتروئن از سالها پیش با دانگ فنگ چین همکاری دارد و خودروهای مخصوص بازار چین را توسط این شرکت به تولید میرساند. در نتیجه پس از اعمال مجدد تحریمها و خروج سیتروئن از بازار ایران، سایپا به سراغ دانگ فنگ رفت تا پروژه تولید سیتروئن C3-XR را از سر بگیرد. همانند پروژه K125 ایران خودرو که بعدها ریرا نام گرفت، پروژه سایپا نیز در ابتدا سایپا M44 نام داشت که در اولین دوره از نمایشگاه تحول صنعت خودرو رونمایی شد. سپس نام سیلک برای این خودرو انتخاب شد که آن هم به جایی نرسید و در نهایت سایپا تصمیم به عرضه خودرو با همان نام اصلی، یعنی سیتروئن C3-XR گرفت. سیتروئن C3-XR قرار است در سه تیپ توسط سایپا سیتروئن عرضه شود که تولید تیپ پایه آن به زودی آغاز میشود و احتمالاً تا پیش از نیمه دوم سال 1404 وارد بازار خواهد شد. این شرکت تأکید میکند که قرار نیست هیچ تغییری روی برند، هویت و مشخصات فنی خودرو صورت بگیرد و تنها تغییرات به بهبود امکانات رفاهی و آپشنهای مربوط به استانداردهای 85گانه خلاصه میشود.
داخل سایپا سیلک
باید توجه داشت که سیتروئن C3-XR یک خودروی اقتصادی به شمار میرود و قرار است در رده قیمتی خودروهای مونتاژی اقتصادی به رقابت با دیگر محصولات چینی بپردازد. بنابراین نباید انتظار طراحی داخلی و متریال با کیفیت از داخل خودرو داشت. اولین و مهمترین نکتهای که در داخل C3-XR (سایپا سیلک) جلب توجه میکند، داشبورد این خودرو است که شباهت بسیاری به داشبورد خودرو تارا دارد. کانال سیستم تهویه و تنظیمات مربوط به این سیستم به همراه نمایشگر کوچک مرکزی، بیشترین شباهت را به تارا دارند که البته بیدلیل هم نیست. باید در نظر داشت که تارا، همان پژو 301 ایرانیزه محسوب میشود و وجه اشتراک بسیاری محصولات پژو دارد. از سوی دیگر گروه پژو سیتروئن نیز با همکاری دانگفنگ، مشغول تولید سیتروئن C3-XR برای بازار چین هستند. تنظیمات صندلیهای جلو در این خودرو به صورت دستی است که احتمالاً در تیپ دو و سه آن، با نمونه برقی جایگزین خواهند شد.
طراحی سایپا سیلک
سایپا سیلک به یکی از محصولات این شرکت تبدیل شده که در طول سالهای اخیر از نمایشگاهی به نمایشگاه دیگر کشیده و به نمایش گذاشته میشود. برای اولین بار در نمایشگاه تحول صنعت خودرو سال 1401، سایپا از این محصول خود رونمایی کرد. سال بعد و در نمایشگاه خودرو مشهد، بار دیگر این محصول به نمایش گذاشته شد و در سال 1403 نیز، نمایشگاه تحول صنعت خودرو و نمایشگاه مشهد، محلی برای نمایش دوباره سیلک با همان نام اصلی، یعنی سیتروئن C3-XR بود. نسخه اصلی سیتروئن C3-XR در سال 2014 معرفی شد و طراحی ظاهری آن، تا حدودی قدیمی به نظر میرسد. سایپا در عرضه این محصول به بازار، به قدری تأخیر داشت که فیسلیفت جدید آن رونمایی شد و در نهایت، نسخهای که در نمایشگاه خودرو مشهد در سال 1402 به نمایش درآمد، فیسلیفت 2021 سیتروئن C3-XR بود. بنابراین این شرکت تصمیم گرفته است تا نسخه جدیدتر خودرو را تولید کند؛ هرچند این نسخه نیز در بخش طراحی، فاصله بسیاری با خودروهای روز جهانی دارد. سیلک سایپا یک جلوپنجره مشبک مشکی رنگ دارد و چراغهای آنها نیز درون جلوپنجره ادغام شده است. طراحی جانبی سایپا سیلک تا حدودی بهروز شده و دیگر از تریم دورنگ بدنه و همچنین ضربهگیرهای مخصوص سیتروئن خبری نیست. رینگهای 16 اینچی نیز همخوانی مناسبی با نمای این بخش دارند. در بخش عقب سایپا سیلک، طراحی سادهای به چشم میخورد که یک نکته جالب دارد. نکته طراحی آن خروجی اگزوز خودرو است که درون فرورفتگی دیفیوزر قرار گرفته است. مشابه این فرورفتگی در بخش دیگر دیفیوزر نیز مشاهده میشود اما خروجی اگزوزی در این بخش قرار ندارد.
مشخصات سایپا سیلک
در ابتدا چنین تصور میشد سایپا قصد دارد پیشرانه ME16 خود را که در واقع همان پیشرانه TU5P ایران خودرو است، روی سیتروئن C3-XR قرار دهد. اما اخیراً تأیید شد که خودروی مذکور دقیقاً با همان مشخصات فنی کشور مبدأ مونتاژ و وارد بازار خواهد شد. سیتروئن C3-XR به موتور EB2 گروه پژو سیتروئن مجهز شده که یک پیشرانه سه سیلندر 1.2 لیتری توربوشارژ است و میتواند حداکثر 116 اسب بخار قدرت و 190 نیوتن متر گشتاور تولید کند. گیربکس به کار رفته روی آن از نوع 6 سرعته دو کلاچه تر (WDCT) بوده که تولید شرکت آیسین ژاپن است.
امکانات و تجهیزات سایپا سیلک
در حال حاضر اطلاعات دقیقی از تجهیزات و امکانات سایپا سیلک در دسترس نیست. اما با توجه به اینکه گفته شده سیتروئن C3-XR در بازار ایران با همان مشخصات فنی و ایمنی نسخه موجود در بازار چین عرضه خواهد شد، بنابراین تا حدودی میتوان به امکانات آن پی برد. این خودرو در فولترین حالت خود به امکاناتی همچون کنترل پایداری، کنترل حرکت در سربالایی، ۶ کیسه هوای ده نقطهای، فرمان کمکی برقی، حالت های مختلف رانندگی، فرمان دی کات، ورود و استارت بدون کلید، سیستم تهویه اتوماتیک، آینه های جانبی تاشو برقی، سامانه پایش فشار باد تایرها، سیستم استارت و استاپ اتوماتیک مجهز شده است. البته بعید به نظر میرسد که سایپا برای تیپ یک این خودرو، فولترین نسخه آن در بازار چین را مونتاژ کند. از سوی دیگر انتظار میرود امکاناتی مانند کروز کنترل، سنسور باران، سنسور راهنمای تعویض دنده و اتولایت نیز به جهت رعایت استانداردهای 85گانه روی خودرو قرار بگیرد.
رقبای سایپا سیلک در بازار
جدیترین رقیب سایپا سیلک در بازار، پروژه مشابه از شرکت ایران خودرو یعنی ریرا محسوب میشود که نسخههایی از آن اخیراً وارد بازار شده است. هر دو این خودروها از نظر مشخصات فنی شباهت قابل توجهی به یکدیگر دارند و تنها طراحی ظاهری آنها است که برای مشتریان متفاوت خواهد بود. نسخههای کارکرده پژو 2008 و سیتروئن C3 که هماکنون در بازار حضور دارند، به عنوان دیگر رقبای سایپا سیلک شناخته میشوند. در نهایت میتوان کراساوورهای جمعوجور چینی مونتاژ داخل را به عنوان رقبای سایپا سیلک برشمرد. ام وی ام X55 پرو، کی ام سی X5، چانگان CS35 پلاس و تیگارد X35 از جمله این خودروها هستند که به رقابت با سیتروئن C3-XR در بازار خواهند پرداخت.