بررسی آئودی Q5 e-tron
کمپانی آئودی نخستینبار در نمایشگاه گوانگژو 2021 از کراساوور تمام الکتریکی Q5 e-Tron پرده برداری کرد. این خودرو در واقع همان فولکسواگن ID.6 است که با ظاهری شکیلتر، لباسی رسمی برتن کرده است. همچنین میتوان از آن به عنوان نسخه بزرگتر و کشیدهتر آئودی Q4 e-Tron نیز یاد کرد که با ظاهری شبیه به هم، توانستهاند سهم بیشتری از بازار کراساوورهای الکتریکی را از آن خود کنند. آئودی Q5 e-Tron دومین محصول این خودروساز آلمانی است که توسط جوینت ونچر فولکسواگن-سایک بهطور انحصاری برای بازار چین توسعه پیدا کرده است. این خودرو که از لحاظ فنی نسخه لوکسی از فولکسواگن ID.6 محسوب میشود، به سه ردیف صندلی مجهز است و حداکثر ظرفیت حمل هفت نفر را دارد اما نسخه ششنفره آنهم با صندلیهای خلبانی در ردیف دوم ارائه خواهد شد.
آئودی Q5 e-tron گفتنی است این کراساوور لوکس الکتریکی بر مبنای پلتفرم MEB فولکس واگن توسعه یافته و با هدف عرضه در بازار داخلی چین روانه بازار شده است. اما اکنون این محصول پایش به بازار ایران رسیده و قرار است به زودی تحولی در سگمنت خود ایجاد کند. همچنین به لحاظ طراحی از جدیدترین زبان طراحی این برند برخوردار بوده و المانهای مدرن طراحی را میتوان در سراسر قسمتهای بدنه و کابین آن مشاهده کرد. علاوهبر آن طیف متنوعی از امکانات رفاهی و ایمنی از دیگر ویژگیهای این کراساوور تمام الکتریکی جدید بازار ایران خواهد بود.
داخل آئودی Q5 e-tron
با ورود به کابین آئودی Q5 e-Tron با فضایی بسیار مدرن و جذاب رو به رو میشویم که برخلاف برخی از خودروهای چینی، از متریال بسیار با کیفیت در آن استفاده شده است. نکته قابل توجهی که در همین ابتدا توجه را به خود جلب میکند، شباهت بسیار زیاد کابین به مدل Q4 e-Tron است که تنها در برخی از جزئیات با یکدیگر تفاوت دارند. به طور مثال غربیلک فرمان چند ضلعی که در نوع خود بسیار خاص و متمایز است، دکابین این خودرو هم مشاهده میشود. از طرفی فرم خاص طراحی داشبورد و کنسول میانی به گونهای است که نمایشگر مرکزی با زاویهای نسبتا زیاد به سمت راننده متمایل شده است. همچنین دریچههای ورودی هوا به کابین به صورت یکپارچه و چند ضلعی طراحی شدهاند که نمایی مدرن و متفاوت را پیش روی سرنشینان قرار میدهد. کنسول میانی هم به صورت برجسته و جدا از داشبورد طراحی شده و تعداد محدودی کلید فیزیکی را بر روی خود جای داده است. این کلیدهای کنترلی صرفا در بخش پایین نمایشگر مرکزی، برای تنظیم سیستم تهویه مطبوع و سایر تجهیزات گرمایشی و سرمایش تعبیه شدهاند.
آئودی Q5 e-tron آئودی Q5 e-Tron دارای ابعاد 4876 میلیمتر طول، 1860 میلیمتر عرض و 1675 میلیمتر ارتفاع است که آن را در دسته کراساوورهای میدسایز قرار میدهد. همچنین فاصله بین دو محور در این خودرو معادل 2965 میلیمتر است که همین اندازه سبب شده فضای جادار و بزرگی در کابین ایجاد شود که آن را به گزینهای ایدهال برای خانوادهها تبدیل کرده است. در داخل کابین آئودی Q5 e-Tron دو قابلیت جدید دیگر پیشبینی شده که شامل دستیار صوتی «هی، آئودی» و نمایشگر هداپ دیسپلی به همراه واقعیت مجازی است. همچنین رودریها هم با طراحی خاص و متفاوت به تبعیت از داشبورد و تریم داخلی به نمایش درآمدهاند. دستگیرههای درها نیز به صورت چند ضلعی متشمل از خطوط تند و تیز، در راستای دریچههای ورودی هوا به کابین قرار گرفتهاند. صندلیهای آئودی Q5 e-tron، از جنس چرم باکیفیت هستند و طراحی اسپرت دارند تا راحتی مورد انتظار از یک خودروی مدرن را فراهم کنند.
طراحی آئودی Q5 e-tron
نگاهی به طراحی خارجی آئودی Q5 e-Tron، حکایت از ظرافت، پویایی و جسارت دارد. استفاده از خطوط عضلانی و برجسته روی بدنه، چهرهای متمایز و مدرن به این خودرو بخشیدهاند. همانطور که پیشتر گفته شد، آئودی Q5 e-Tron بر مبنای پلتفرم MEB فولکس واگن توسعه یافته است. به عبارت دیگر میتوان گفت که این خودرو در واقع همان فولکس واگن ID.6 است که به ظاهری خاص و متفاوتتر و همچنین امکانات و تجهیزات رفاهی و ایمنی متفاوتتری، توسط جوینت ونچر آئودی و سایک چین پا به میدان گذاشته است. در نمای جلوی آئودی Q5 e-tron طبق قانون نانوشته تمام خودروهای الکتریکی، از یک جلوپنجره یکپارچه بسته استفاده شده که در طراحی آن از الگوی شبکهای استفاده شده است. همین طرح باعث شده چهره این خودرو برخیاری از خودروهای الکتریکی، شبیه به نسخههای بنزینی باشد که برای خریداران از جذابیت بالاتری برخوردار است. سپر حجیم و بزرگ با خطوط در هم تنیده و دریچههای جریان هوا در طرفین و قسمت زیرین سپر، چهرهای تهاجمی و خشن را برای این کراساوور الکتریکی فراهم ساختهاند. همچنین چراغهای LED ماتریکسی نیز نقش موثری در زیبایی چهره این کراساوور الکتریکی اصالتا آلمانی دارند.
آئودی Q5 e-tron در نمای جانبی این خودرو میتوان خطوط حجیم و عضلانی نقش بسته روی بدنه را به وضوح مشاهده کرد. همچنین رینگهای 20 اینچی تراش خورده هم در این زیبایی بی تاثیر نیستند. از طرفی خط سقف کشیده در نمای جانبی، بر حس اسپرت بودن و پویایی Q5 e-Tron میافزایند. نوشته حک شده e-Tron روی ستون C نیز از دیگر نکات ظریف در طراحی این خودرو است که به مخاطب گوشزد میکند با یک آئودی تمام الکتریکی سروکار دارد. در نمای عقب اما چندان طرح پیچیدهای به کار گرفته نشده و با همان زبان طراحی آشنا و مطرح ائودی طرف هستیم. چراغها در این قسمت از نوع LED به هم پیوسته هستند که این روزها به یکی از المانهای ترند شده در طراحی خودرو تبدیل شده است. اما طراحی Q5 e-tron تنها به زیبایی ظاهری محدود نمیشود. در طراحی این خودرو، بهینهسازیهای آیرودینامیکی نیز به دقت لحاظ شده است تا علاوه بر کاهش مصرف انرژی، بر پایداری و هندلینگ خودرو در سرعتهای بالا نیز اثر مثبت بگذارد.
مشخصات آئودی Q5 e-tron
آئودی Q5 e-Tron در بخش مشخصات فنی نیز اشتراکات زیادی با برادر کوچکتر خود یعنی آئودی Q4 e-Tron دارد. این خودرو تمام الکتریکی در بازار داخلی چین و سایر بازارهای هدف با دو نسخه 40 و 50 عرضه میشود که تفاوتشان در توان خروجی قوای محرکه و عملکرد آنهاست.نمونه در نظر گرفته شده برای بازار ایران که قرار است به زودی توسط شرکت معین خودرو عرضه شود، از نوع نسخه 40 است که برای تامین نیروی پیشران خود از یک موتور الکتریکی 150 کیلو واتی روی محور عقب بهره میگیرد. این موتور قادر به تولید نیرویی معادل 201 اسببخار و حداکثر گشتاور 310 نیوتن متر است که به وسیله یک جعبه دنده تک سرعته الکتریکی به چرخها انتقال مییابد. اما نسخه قویتر در محور جلو هم به یک موتور الکتریکی مجهز است که مجموع قدرت را به ۳۰۲ اسب بخار میرساند. هردو نسخه اما از پکیج باطری یکسان ۸۳.۴ کیلووات ساعتی استفاده میکنند. آئودی Q5 e-Tron با بهرهگیری از این پکیج باتری در شرایط ایدهآل، در حالت فول شارژ باتری، حداکثر مسافت قابل پیمایش برای مدل ۴۰ حدود ۶۰۵ کیلومتر و برای مدل ۵۰ حدود ۵۶۰ کیلومتر اعلام شده است. ناگفته نماند که این باتری در صورت استفاده از کابل شارژ معمولی و برق شهری، به ۱۲ ساعت زمان برای شارژ کامل احتیاج دارد. اما امکان شارژ سریع نیز از دیگر ویژگیهای این خودرو است.
امکانات و تجهیزات آئودی Q5 e-tron
آئودی Q5 e-Tron قطعا یکی از جذابترین خودروهای وارداتی به بازار ایران خواهد بود که علاوه بر عملکرد قابل توجهی که دارد، امکانات رفاهی و ایمنی متعددی را ارائه خواهد کرد. از جمله امکانات رفاهی این خودرو میتوان به مواردی از قبیل کروزکنترل تطبیقی، سیستم ورود بدون کلید، استارت بدون کلید، استارت از راه دور، پیش گرمایش باتری در هوای سرد، چراغهای LED، دیلایت، سنسور نور و باران، آینههای جانبی برقی به همراه تاشو برقی، نمایشگر 11.6 اینچی لمسی با قابلیت پشتیبانی از اندروید اتو و اپل کارپلی، بلوتوث، پشتیبانی از فرمان صوتی راننده، کلیدهای کنترلی چند منظوره روی فرمان، کلاستر 10.25 اینچی دیجیتال، تودوزی چرمی، سیستم صوتی حرفهای به همراه 8 بلندگو، نورپردازی داخلی، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، سیستم تهویه جداگانه سرنشینان عقب و تصفیه کننده هوای داحل کابین اشاره کرد.
آئودی Q5 e-tron همچنین تجهیزات ایمنی آئودی Q5 e-Tron شامل مواردی از قبیل کیسه هوای راننده، سرنشین و پردهای، سیستم خودران سطح 2، حالات مختلف رانندگی، سیستم پایش فشار باد تایر، سیستمهای ترمز کمکی EBA، BAS، BA ، سیستم ترمز ABS و EBD، سیستمهای ضد لغزش، سیستمهای کنترل پایداری، سیستم هشدار خروج از خطوط جاده، ترمز فعال، سیستم هشدار برخورد از جلو، سیستم کمکی شروع حرکت در سربالایی، سیستم کمکی حرکت در سراشیبی، ضریب متغیر فرمان،رادار جلو وعقب، دوربین 360 درجه و ... است.
رقبای آئودی Q5 e-tron در بازار
در دور جدید واردات خودرو به کشور، وزرات صمت رویکردی متفاوت داشته و توجه بیشتری به خودروهای پاک و بدون آلاینده از جمله خودروهای الکتریکی، پلاگین هیبرید و هیبریدی داشته که حاصل این سیاست گذاری جدید، ورود خودروهای الکتریکی متنوع در سگمنتهای گوناگون است. هر چند که در ابتدا این خودروها جهت کاربری در ناوگان حمل و نقل عمومی و تاکسیرانی ثبت سفارش شدند، اما اکنون شاهد هستیم که برخی از این خودرو وارد سامانه خودروهای وارداتی شده و جهت عرضه به عموم مردم آماده شدهاند. اما در این بین سهم کراساوورهای الکتریکی بسیار ناچیزتر از سایر سگمنتها از جمله سدانهاست. به همین منظور آئودی Q5 e-Tron رقبای چندان زیادی پیش روی خود ندارد و باید با برارد کوچکتر خود یعنی آئودی Q4 e-Tron و هوندا ENS1 رقابتی نزدیک داشته باشد.
آئودی Q5 e-tron اما اگر بخواهیم از رقبای بین المللی آئودی Q5 e-Tron در سایر بازارهای جهانی نام ببریم، میتوانیم به خودروهای مطرح و نام آشنایی نظیر فولکس واگن ID.6، تسلا مدل Y، هیوندای آیونیک 5، کیا EV6 و جنسیس GV60 اشاره کنیم که هیچ یک از این خودروهای الکتریکی امکان ورود به بازار ایران را در شرایط فعلی نخواهند داشت. بنابراین در خوشبینانهترین حالت آئودی Q5 e-Tron تنها باید با گزینههای الکتریکی چینی احتمالی و خودروهیا ذکر شده در بالا رقابت کند.
تمایز آئودی Q5 e-tron نسبت به رقبا
آئودی Q5 e-Tron با وجود آن که ماحصل همکاری مشترک آئودی و گروه سایک چین است، اما ریشه و اصالتی آلمانی دارد که همین موضوع آن را نسبت به سایر رقبا کاملا متمایز میسازد. هر چند که طرفداران دو آتیشه خودروهای احتراق داخلی در دنیا، نسبت به خودروهای الکتریکی انتقادات فراوانی دارند و آنها را تهدیدی بزرگ برای آینده موتورهای درونسوز بنزینی میدانند، اما نمیتوان در مقابل این جریان قدرتمند و سریع ایستادگی کرد و وجود آنها را کتمان کرد. چرا که در حال حاضر خودروسازان جهاین با سرعتی فراتر از تصور در حال توسعه خودروهای الکتریکی هستند و سرعت پیشرفت آنها به مراتب بیشتر از خودروهای بنزینی است. در بازار ایران نیز سرانجام شاهد ورود این گونه خودروها هستیم که متاسفانه زیرساخت مناسبی برای فراهم ساختن ایستکاههای شارژ در سطح کشور برای آنها درنظر گرفته نشده است. با تمام این تفاسیر به زودی شاهد ورود این خودروها به خیابانها هستیم و همان طور که پیشتر گفته شد، آئودی Q5 e-Tron رقبای چندان زیادی پیش روی خود ندارد و از مهمترین آنها میتوان به آئودی Q4 e-Tron و هوندا ENS1 اشاره کرد که هر سه این خودروها مشخصات فنی نسبتا مشابهی دارند.
آئودی Q5 e-tron قدرت هوندا ENS1 توسط یک موتور الکتریکی با 204 اسببخار قدرت و 310 نیوتنمتر گشتاور تامین میشود. پکیج باتری این کراساوور نیز 68.8 کیلووات ساعت ظرفیت دارد که در حالت فول شارژ، بردی معادل 510 کیلومتر را برای خودرو فراهم خواهد کرد. این در حالی است که آئودی Q5 e-Tron و آئودی Q4 e-Tron مشخصات فنی مشابهی دارند و هر دو از یک موتور الکتریکی 150 کیلو واتی با توان خروجی 201 اسببخار و حداکثر گشتاور 310 نیوتن متر برخودار هستند. همچنین هر دو از پکیج باطری یکسان ۸۳.۴ کیلووات ساعتی استفاده میکنند که در شرایط ایدهآل، در حالت فول شارژ باتری، حداکثر مسافت قابل پیمایش آنها حدود ۶۰۵ کیلومتر اعلام شده است.
شرایط استفاده از آئودی Q5 e-tron
موضوع بسیار مهمی که در خصوص خودروهای الکتریکی وارد شده به کشور وجود دارد، بحث زیرساخت لازم جهت ایستگاههای شارژ در سراسر کشور است. چرا که این موضوع میتواند بسیار حائز اهمیت باشد و دارندگان این خودروها را جهت مصارف روزمره و ترددهای بین شهری دچار چالش کند. از طرفی بحث خدمات پس از فروش استاندارد و تامین قطعات یدکی مورد نیاز از دیگر موارد ضروری است که می بایست شرکتهای عرضه کننده تصمیمات جدیتری را برای آن اتخاذ کنند. از آن جا که این خودروها غالبا از تکنولوژی هایتک برخوردار هستند، نیروی متخصص در زمینه ارائه خدمات پس از فروش از مهمترین مواردی است که باید توجه ویژهای به آن داشت. اما یک روزنه امید در این بین وجود دارد که میتواند موضوع تامین قطعات را در آینده کمی تسهیل بخشد. آن هم عرضه این خودروها از کشور چین به عنوان مبدا و منشا واردات است. چرا که در حال حاضر با توجه به تحریم های بین المللی که گریبانگیر صنعت خودرو شده است، مراودات مالی و تجارت با چین به مراتب آسانتر از سایر کشورها علی الخصوص کشورهای اروپایی است. هرچند باید منتظر ماند و دید که شرکت معین خودرو به عنوان عرضهکننده آئودی Q5 e-Tron به ایران، چه تصمیماتی را برای ارئه خدمات پس از فروش و گسترش شبکه نمایندگیهای خود در سراسر کشور اتخاذ کرده است. چرا که این موضوع یکی از اصلیترین پارامترهای انتخاب خریداران بوده و در صورت ابهام در این زمینه، احتمال عدم انتخاب آن از سوی خریداران وجود دارد. همچنین از طرفی به دلیل پیچیدگیهای فنی سیستم موتورهای الکتریکی و قوای محرکه آن و حساسیت پکیج باتریهای این خودرو و البته سایر خودروهای برقی، این نگرانی برای خریداران وجود دارد که در آینده ارائه خدمات پس از فروش به این خودروها به چه صورت خواهد بود. موضوع تامین برق مورد نیاز خودروهای الکتریکی هم از دیگر مواردی است تاکنون کمتر به آن اشاره شده است. چرا که کشور ایران در حال حاضر به دلیل کمبود منابع انرژی در زمینه تامین برق مصرفی هم دچار مشکلاتی است که با گسترش خودروهای الکتریکی و پلاگین هیبریدی در کشور، این موضوع دوچندان خواهد شد.
تغییرات آئودی Q5 e-tron نسبت به مدل قبلی
داحلی چین طراحی و توسعه یافته است. این خودرو بر مبنای پلتفرم مشترک با فولکس واگن ID.6 توسعه یافته است. همچنین میتوان از آن به عنوان نسخه بزرگتر و کشیدهتر آئودی Q4 e-Tron نیز یاد کرد که با ظاهری شبیه به هم، توانستهاند سهم بیشتری از بازار کراساوورهای الکتریکی را از آن خود کنند. آئودی Q5 e-Tron دومین محصول این خودروساز آلمانی است که توسط جوینت ونچر فولکسواگن-سایک بهطور انحصاری برای بازار چین توسعه پیدا کرده است. این خودرو که از لحاظ فنی نسخه لوکسی از فولکسواگن ID.6 محسوب میشود.
آئودی Q5 e-tron طراحی خارجی آئودی Q5 e-Tron، حکایت از ظرافت، پویایی و جسارت دارد. استفاده از خطوط عضلانی و برجسته روی بدنه، چهرهای متمایز و مدرن به این خودرو بخشیدهاند. همانطور که پیشتر گفته شد، آئودی Q5 e-Tron بر مبنای پلتفرم MEB فولکس واگن توسعه یافته است. به عبارت دیگر میتوان گفت که این خودرو در واقع همان فولکس واگن ID.6 است که به ظاهری خاص و متفاوتتر و همچنین امکانات و تجهیزات رفاهی و ایمنی متفاوتتری، توسط جوینت ونچر آئودی و سایک چین پا به میدان گذاشته است.