بررسی کیا سورنتو
خودروسازان کرهای با کشف روند تغییرات بازار، همواره در صف اول نوآوری و عرضه محصولات جدید هستند. هیوندای نیز پس از آنکه متوجه شد مصرفکنندگان به خرید کراساوورها علاقه وافری دارند، مدلهای مختلف شاسیبلند و کراساوور را به سبد محصولات خود و زیرمجموعههایش از جمله کیاموتورز افزود. یکی از ستارههای کیاموتورز در این بخش بازار، کیا سورنتو است. کیا سورنتو از ابتدا با هدف تحت تاثیر قرار دادن مشتریان آمریکایی ساخته شد. نخستین نسل این خودرو در سال 2002 معرفی شد که نسخههای فیسلیفت آن با مدل 2007 الی 2010 در بازار ایران موجود هستند. نسل نخست کیا سورنتو به وضوح یک کپی کرهای از شاسیبلندهای جنرال موتورز بود و طراحان کیا این سبک طراحی را تا به امروز حفظ کردهاند.
کیا سورنتو نسل دوم کیا سورنتو در سال 2010 به بازار جهانی عرضه شد و خوشبختانه در کشورمان نیز حضور داشت. آخرین نسخههای وارداتی این خودرو نیز متعلق به نسل سوم آن هستند که در فاصله سالهای 2014 تا 2020 به تولید میرسید. این نسل همانند دو نسل قبلی در میانه عمر خود مورد فیسلیفت قرار گرفت. این فیسلیفت در سال 2018 انجام شد، از این رو نسخههای موجود در بازار ایران مربوط به پیش از فیسلیفت هستند. نسل چهارم کیا سورنتو نیز در سال 2020 میلادی وارد بازار شده است که تاکنون موفق به حضور در بازار ایران نشده است.
داخل کیا سورنتو
فضای کابین سورنتو، محیط آشنایی را برای مخاطبان آماده کرده است. طراحی کابین این خودرو شباهت قابل توجهی با داشبورد کیا اپتیما دارد، البته به دلیل ابعاد بزرگ با داشبورد بزرگتری نیز مواجه هستیم. طراحی فضای داخلی سورنتو تا حد زیادی مدرن قلمداد میشود و با وجود گذشت چند سال از عرضه آن، همچنان برای مخاطب جذابیت دارد. الگوی چندضلعی با گوشههای منحنی که در بخش بیرونی خودرو مشاهده میشود، برای خلق قطعات کابین نیز به کار گرفته شده است.
کیا سورنتو با وجود آنکه سورنتو یک محصول نیمه لوکس به حساب میآید اما فرمان آن از نوع دیکات نیست و با یک فرمان ساده مجهز به انواع دکمههای کنترلی مواجه هستیم. اکثر قطعات کابین به رنگ مشکی مات و مشکی براق طراحی شدهاند و نوارهای نقرهای رنگ نیز برای کاهش سادگی در کنار قطعات مشکیرنگ قرار گرفتهاند. بسته به نوع تریم و مبدا واردات سورنتو، رنگ روکش صندلیها و همچنین طرح آنها نیز متفاوت است. کیا سورنتو با دارا بودن فاصله محوری 2.8 متر، خودرویی کاملا ایده آل برای سفرهای خانوادگی است. نسخههای وارد شده از این خودرو به ایران با هفت صندلی عرضه شدهاند. البته صندلیهای عقب کارایی چندانی برای افراد بزرگسال ندارند، بنابراین بهتر است آنها را همواره تا کنید تا از 1076 لیتر فضای قسمت بار این خودرو نهایت استفاده را ببرید.
طراحی کیا سورنتو
نسل سوم کیا سورنتو را میتوان خودرویی خوشاقبال نامید، چرا که طراحی آن توسط طراح ارشد و مشهور این شرکت یعنی پیتر شرایر آلمانی انجام شده است. کیا سورنتو بیش از آنکه یک خودرو آسیایی باشد، در حقیقت یک شاسیبلند متناسب با سلیقه آمریکایی است. ظاهر این خودرو هیبت و عظمت را به بیننده القا میکند اما در عین حال بسیار ساده و منطقی شکل گرفته است. جلوپنجره الماس نشان این خودرو که ابعاد بزرگی دارد، طی سالیان بعدی توسط خودروسازان چینی مورد تقلید قرار گرفت. چراغهای جلوی منتظم و در عین حال خشن این خودرو نیز باعث شدهاند تا ظاهر سورنتو اسپرت و جذاب به نظر برسد.
کیا سورنتو طراحی بخش جانبی سورنتو همانند اکثر خودروهای این بخش، ساده و در عین حال منطقی و گیرا است. یک زه پلاستیکی مشکیرنگ سرتاسر این قسمت را پوشانده است تا بدنه خودرو از برخوردهای سنگریزهها محفوظ نگه دارد. رینگهای 19 اینچی خودرو نیز با ابعاد خودرو سازگار هستند و حس جذابیت نمای جانبی را تقویت کردهاند. در بخش عقب، ظاهر خودرو تا حد زیادی ساده طراحی شده است تا سبک کلی بدنه سورنتو ظاهری همچون مینیونهای مشهور بازار داشته باشد. هیچ خروجی اگزوز در این بخش مشاهده نمیشود و سپر کوچک خودرو تنها بخش کوچکی از قسمت عقب را به خود اختصاص داده است.
مشخصات کیا سورنتو
یکی از وجوه اشتراک بین هیوندای سانتافه و کیا سورنتو، مشخصات فنی آنها است. کیا سورنتو نیز همانند برادر خودرو به پیشرانه 2.4 لیتری چهارسیلندر تنفس طبیعی مجهز است که حداکثر 188 اسببخار قدرت و 241 نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. تفاوت اصلی کیا سورنتو و هیوندای سانتافه در بخش فنی، به نوع پاشش سوخت باز میگردد. هیوندای سانتافه با دو نوع سیستم پاشش سوخت MPi (غیرمستقیم) و GDi (مستقیم) در بازار ایران عرضه شده است، در حالی که کیا سورنتو تنها با سیستم سوخت مستقیم یا GDi در دسترس خواهد بود. به دلیل قوانین محدودکننده واردات، هیچکدام از این دو خودرو با موتور حجیم شش سیلندر به دست مصرفکننده ایرانی نرسیدند.
کیا سورنتو سیستم انتقال قدرت در کیا سورنتو به صورت چهار چرخ محرک عمل میکند، با این حال نباید انتظار آفرود از این خودرو داشته باشید. در واقع کیا سورنتو یک شاسیبلند دیفرانسیل جلو است که در مواقع لزوم دیفرانسیل عقب آن نیز وارد مدار میشود. گیربکس شش سرعته اتوماتیک نیز وظیفه انتقال قدرت به چرخها را برعهده دارد. مصرف سوخت ترکیبی کیا سورنتو با وزن 1.7 تنی 10.2 لیتر به ازای صد کیلومتر است که رقم مطلوبی با توجه به وزن خودرو و همچنین سال توسعه آن به حساب میآید. حداکثر سرعت این خودرو نیز 189 کیلومتربرساعت است. شتاب صفر تا صد این نسخه از سورنتو معادل 10.2 ثانیه عنوان شده است، با این حال بعید به نظر میرسد نسخههای موجود در ایران بتوانند چنین رقمی را هماکنون ثبت کنند.
امکانات و تجهیزات کیا سورنتو
خودروهای کرهای از گذشته تاکنون، به عنوان محصولاتی با سطح تجهیزات بالا شناخته شدهاند. در این بین محصولات کیا نیز همواره آپشنهای مناسبی را در اختیار خریدار خود قرار میدهند. کیا سورنتو نیز که یک محصول نیمه لوکس در کلاس جهانی محسوب میشود، امتیاز قبولی را در بخش تجهیزات رفاهی دریافت میکند. این خودرو در قالب دو تیپ ساده و GT Line به بازار ایران عرضه شد که اکثر نسخههای موجود در بازار، از تیپ GT Line هستند. این نسخههای آپشنهای بیشتری را در خود جای دادهاند.
کیا سورنتو در بخش تجهیزات ایمنی، کیا سورنتو به شش کیسه هوا، سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش، سیستم مدیریت پایداری خودرو و سیستم کنترل ایستایی در سربالایی مجهز است. نسل سوم سورنتو در سال 2017 مورد بررسی موسسه ایمنی آمریکایی IIHS قرار گرفت که حاصل آن کسب پنج ستاره ایمنی و نمره خوب در اکثر تستها بود. در بخش تجهیزات رفاهی نیز سورنتو عملکرد رضایتبخشی را از خود برجای میگذارد، به خصوص اگر نسخه GT Line این خودرو را خریداری کنید. سیستم صوتی اینفینیتی به همراه نمایشگر 8 اینچی، دوربین عقب، سیستم تهویه مطبوع دو نقطهای، سنسور نور و باران، چراغهای زنون جلو به همراه قابلیت چرخش، سیستم پایش فشار باد تایرها، دستیار پارک خودکار، فرمان برقی، سیستم ورود و استارت بدون کلید، گرمکن صندلیهای جلو و عقب، سردکن صندلیهای جلو، تنظیم برقی صندلیها، سانروف و سقف پانوراما، آینه وسط الکتروکرومیک و پرده برقی عقب از جمله تجهیزات این خودرو هستند.
رقبای کیا سورنتو در بازار
رقیب عمده کیا سورنتو طی تمام دوران حضورش در بازار ایران، برادر آن یعنی هیوندای سانتافه بوده است. هیوندای سانتافه به طور معمول قیمت کمتری نسبت به کیا سورنتو دارد، چرا که در تعداد بیشتری وارد بازار شده است. با این حال چینیها نیز اخیرا وارد حوزه رقابت با کیا سورنتو شدهاند. فونیکس تیگو 8 پرو و تیگو 8 پرومکس دو رقیب جدید و تازه نفس سورنتو هستند که از مزایایی همچون صفرکیلومتر بودن و همچنین خدمات پس از فروش و گارانتی برخوردار هستند. به همین دلیل امروزه شرایط رقابت برای نسل سوم کیا سورنتو در بازار دشوار شده است. با این حال افرادی که نسبت به برندهای کرهای علاقه خاصی دارند، همواره سورنتو را به عنوان انتخابی مناسب خواهند دید.