بررسی پژو پارس ELX
پارس ELX از همان ابتدا مورد توجه اسپرت سواران قرار گرفت چون این خودرو میتوانست در آن زمان از بسیاری از خودروهای موجود در خیابان سریعتر ظاهر شود. از سویی استایل بهتر آن نیز به برگ برنده دیگری برای پارس ELX تبدیل شد. رینگهای اسپرت، ترمزهای دیسکی در هر چهار چرخ و موتور قوی در کنار تودوزی روشن اصلیترین چیزهایی بودند که مالکان را به سمت پارس ELX جذب میکردند. پلتفرم این خودرو تفاوتی با پژو 405 ندارد و به همین دلیل به جز شتاب بهتر در خط مستقیم و توانایی توقف بهتر، تفاوت دیگری در رانندگی دو خودرو ندارد. همین مساله نیز سبب شده است تا برخی خریداران پرداخت هزینه بیشتر برای مدل ELX را منطقی ندانند. امروز پژو پارس ELX تقریبا تمام برگ برندههای خود در بازار را از دست داده است و نه خودرویی جذاب است و نه مشخصات خاصی برای خریدار دارد و تنها به این دلیل که گزینه دیگری نیست مشتریان آن را میخرند. این خودرو امروز بیشتر به عنوان نسخهای پر مصرفتر و پر هزینهتر از 405 شناخته میشود و از نظر امکانات نیز در مقایسه با خانواده سمند و دنا در موقعیت ضعف قرار دارد.
داخل پژو پارس ELX
تغییرات کابین در پژو پارس ELX در مقایسه با پارس معمولی تقریبا هیچ هستند. در سالهای ابتدایی عرضه، این خودرو دارای چند مزیت شامل صندلیهای جلوی متفاوت، داشبورد رنگ روشن و کامپیوتر سفری بود ولی با آمدن داشبورد جدید این تغییرات دیگر وجود نداشتند. همچنین ایران خودرو پس از مدتی آن صندلیهای جلوی خاص ولی راحت را هم کنار گذاشت و امروزه برخی از خریداران این صندلیهای راحت را از بازار آزاد و به قیمت گزاف تهیه و روی خودروی خود نصب میکنند. در زمینه طراحی داخلی چه در داشبورد قدیم و چه داشبورد جدید، پژو پارس خودرویی قدیمی و بی روح است و کابین آن هیچ جذابیت خاصی ندارد. به خصوص در مدلهای داشبورد جدید کیفیت متریال داخلی واقعا افتضاح است و حسی مانند خودروهای چینی ارزان را به همراه دارد. طراحی داشبورد جدید همچنان بی روح و فاقد هیجان است و در قیاس با رقبا نیز تنها میتوان آن را از رنو لوگان و ساندرو بهتر دانست. کلیدهای بزرگ مربعی، ارگونومی نامناسب در کنار دسته دندهای بلند مانند کامیون، همگی در فجیعتر شدن وضعیت کابین پارس نقش دارند.
طراحی پژو پارس ELX
همانطور که اشاره کردیم پژو پارس ELX در طراحی از پژو 406 الهام گرفته است و به همین دلیل طرحی قابل قبول دارد. طراحی این خودرو برخلاف سلف خود یعنی 405 که بسیار ساده و مبتنی بر خطوط صاف بود از خطوط سیال بیشتری برخوردار است و چراغهای جلوی آن نیز خشونت بیشتری در آنها دیده میشود. در سپر جلو نیز درست مانند پژو پارس دو مه شکن قرار داده شدهاند که از امکانات اضافی این خودرو در مقایسه با 405 نیز حساب میشوند. در نمای ظاهری به جز رینگهای اسپرت و ترمزهای دیسکی عقب تفاوتی با پژو پارس معمولی وجود ندارد و در نمای عقب نیز تغییرات تنها محدود به چراغ عقب دو رنگ هستند. در سالهای ابتدایی عرضه، پژو پارس ELX جزو اولین خودروهایی بود که به همراه سنسور دنده عقب عرضه میشد و به همین دلیل روی سپر عقب آن سنسورهای دنده عقب نیز که البته به شکل بسیار بدی کارگذاشته شدهاند جلب توجه میکنند. در کل پارس ELX نمره خوبی در طراحی دریافت میکند اما باید قبول کرد که طرح آن دیگر قدیمی شده است و در بازار امروزه جذابیتی ندارد.
مشخصات پژو پارس ELX
با اینکه پژو پارس ELX در ظاهر تفاوت کمی با پارس معمولی دارد ولی در زیر پوسته تفاوت این دو خودرو بیشتر است. موتور 1.8 لیتری ELX با اینکه هم حجم با موتور 1.8 لیتری XU7 پارس معمولی است اما به دلیل داشتن سرسیلندر 16 سوپاپ خود با طراحی دو میل سوپاپ در بالا (DOHC) میتواند قدرت و گشتاور بیشتری به میزان 110 اسب بخار و 155 نیوتن متر تولید کند. این موتور با موتور زانتیاهای 1800 سی سی یکسان است و به همین دلیل بسیاری به پژو پارس ELX عنوان پژو پارس موتور زانتیا را داده بودند. نیروی موتور در این خودرو با استفاده از گیربکس پنج دنده دستی به چرخهای جلو منتقل میشود. پژو پارس ELX میتواند در زمانی حدود 9 ثانیه به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند که بسیار قابل توجه است و حداکثر سرعتی بالغ بر 195 کیلومتر بر ساعت دارد. از نقاط ضعف این خودرو باید به مصرف سوخت بالا اشاره کرد که در سیکل ترکیبی به 8.1 لیتر در هر 100 کیلومتر میرسد.
امکانات و تجهیزات پژو پارس ELX
از پژو پارس ELX به عنوان خودرویی با حدود 20 سال سن نباید انتظار زیادی در بخش تجهیزات رفاهی و ایمنی داشت اما پارس ELX حداقل در مقایسه با پژو پارس معمولی و پژو 405 امکانات بیشتری در اختیار خریدار قرار میدهد. امکانات رفاهی در این خودرو محدود به سنسور دنده عقب، چهار شیشه برقی، فرمان هیدرولیکی، سیستم صوتی با برند گمنام و چهار بلندگو، تهویه خودکار تک گانه، صندلی راننده و سرنشین کناری با تنظیم دستی و تنظیم برقی پشتی صندلی، تریم داخلی بژ، روکش صندلی پارچهای، دماسنج بیرون خودرو و آینههای جانبی با تنظیم برقی هستند. در زمینه امکانات ایمنی نیز باید به ترمز ABS، ایربگ راننده و سیستم ایموبلایزر اشاره کرد. از پژو پارس ELX انتظار ستاره ایمنی را نداشته باشید چون بعید است با توجه به پلتفرمی که دارد حتی یک ستاره را هم دریافت کند.
رقبای پژو پارس ELX در بازار
پژو پارس ELX در بازار رقبایی مانند سیتروئن زانتیا، پٰو 206 صندوقدار، سمند، ام وی ام 530، تندر 90 و کیا ریو دارد. از بین رقبای این خودرو دوتای آنها یعنی کیا ریو و زانتیا دیگر در خط تولید نیستند و نمیتوان نمونههای صفر کیلومتر آنها را پیدا کرد ولی زانتیا دارای دو مزیت قدرت بیشتر و سواری بهتر است و ریو نیز هزینه نگهداری کمتر و مصرف سوخت کمتر را در مقایسه با پارس ELX دارد. پژو 206 صندوقدار از اصلیترین رقبای پارس ELX است چون با قدرت یکسان از موتور کوچکتر خود، هم ظاهر بهتری دارد و هم مصرف سوخت آن کمتر است ضمن اینکه پژو 206 از نظر ایمنی نیز در مقایسه با پارس بهتر است. پژو 206 صندوقدار یکی در بخش فضای داخلی و دیگری در کشش موتور در مقایسه با پارس از موقعیت ضعف قرار دارد و خودروی خیلی راحتی برای خانوادهها نیست. دیگر محصول ایران خودرو یعنی خانواده سمند نیز به خصوص با موتور EF7 در بازار محبوبیت بالایی دارند. موتور EF7 نیز از نظر قدرت با موتور پارس ELX برابری میکند با این تفاوت که کم مصرفتر است و با سوخت گاز هم کار میکند. سمند از نظر کیفیت سواری نیز مقداری بهتر است ولی در شتاب نمیتواند با پارس ELX رقابت کند. ام وی ام 530 هم به عنوان نسل اول خودروهای چینی وارد شده به کشور اتومبیلی فوق العاده بی کیفیت است و در طراحی نیز حرف چندانی برای گفتن ندارد اما در عوض امکانات بیشتری مانند سانروف برقی دارد و برخی خریداران که خودروهای چینی را از خودروهای تولید داخل سرتر میدانند، ام وی ام 530 را به پارس ELX ترجیح میدهند. مهمترین رقیب پارس تندر 90 است که هم از نظر حرکتی و هم فضای کابین میتواند بهتر از پارس ظاهر شود و تنها نقطه ضعف آن طراحی ظاهری و دیگری گران بودن برخی قطعات فنی است. البته باید به این نیز اشاره کنیم که رنو تندر 90 در مقایسه با پژو پارس ELX خودرویی بسیار کم استهلاکتر است.