بررسی فیدلیتی XB1
برند جتور یکی از نامهای جدید در صنعت خودروسازی چین به حساب میآید که در سال 2018 توسط چری بنیان نهاده شد. هدف این برند تولید محصولات مقرون به صرفه و البته جذاب برای مشتریان جوان است. بنابراین خودروهای جتور نسخههای اسپرتتر و البته ارزانتر محصولات چری به شمار میروند. به عنوان مثال جتور X70 که با نام فیدلیتی پرایم در کشورمان شناخته میشود، براساس پلتفرم مشترک با کراساوورهای خانواده تیگو توسعه یافته است. جتور داشنگ که در ایران با نام فیدلیتی XB1 شناخته میشود، به عنوان مدل مفهومی جتور X1 در سال 2021 معرفی شد. این خودرو از اواخر سال 2022 وارد بازار چین شده است و مدت کوتاهی پس از آن، این کراساوور را در کشورمان شاهد خواهیم بود. جتور داشنگ به عنوان خودرویی متفاوت در سبد محصولات جتور شناخته میشود. این خودرو پیشرانه جدیدی دارد و سبک طراحی آن نیز با دیگر محصولات جتور متفاوت است.
داخل فیدلیتی XB1
برخلاف ظاهر خارجی فیدلیتی XB1 که شبیه به لامبورگینی اوروس و لکسوس NX طراحی شده است، در کابین این خودرو شاهد برداشتی آزاد از خودروهای برقی هستیم. صفحه نمایش بزرگ و مستطیلی شکل به صورت جداگانه از داشبورد نصب شده است و تمامی تنظیمات از طریق آن انجام میشود. تقریبا هیچ دکمهای در کابین خودرو وجود ندارد و تنظیمات به سبک خودروهای برقی، از طریق لمس انجام میشود. دیگر نکته جذاب کابین فیدلیتی XB1، کنسول میانی این خودرو است که ارتباط آن با داشبورد قطع شده است و تا نیمه صندلیهای جلو پیش آمده است.
فیدلیتی XB1 فرمان خودرو دو شاخه طراحی شده است و تنها کنترلهای فیزیکی کابین را میتوان روی آن پیدا کرد. طراحان جتور برای رنگبندی فضای کابین این خودرو از رنگهای مشکی، خاکستری، نقرهای و سفید استفاده کردهاند. این ترکیب رنگی در خودروهای هیبریدی و الکتریکی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. جتور داشنگ با در اختیار داشتن فاصله بین دو محور 2720 میلیمتر، یک کراساوور راحت و جادار برای سفرهای خانوادگی به حساب میآید.
طراحی فیدلیتی XB1
مطابق ادعای جتور، کراساوور داشنگ یا همان فیدلیتی XB1 برای جلب توجه مشتریان جوان ساخته شده است. از این رو الگوهای طراحی خودروهای اسپرت را در این خودرو میتوان به وضوح مشاهده کرد. مشهورترین شاسیبلند اسپرت دنیای خودرو، لامبورگینی اوروس است که الگوهای طراحی این خودرو را میتوان در فیدلیتی XB1 مشاهده کرد. این سبک طراحی به خصوص در نمای جلو به وضوح مشاهده میشود، جایی که چراغهای روشنایی اصلی درون نواحی جانبی سپرها جاسازی شدهاند.
فیدلیتی XB1 نمای جانبی فیدلیتی XB1 سادگی را با جزئیات اسپرت در هم آمیخته است. برای مثال دربها فرورفتگی و برآمدگی ندارند اما طرح دو رنگ بدنه و رینگهای 20 اینچی، جلوهای خاص به این قسمت بخشیده است. دستگیرههای درب فیدلیتی XB1 نیز در این بخش جلب توجه میکنند. این دستگیرهها به صورت مخفی شونده طراحی شدهاند که با لمس توسط کاربر، بیرون میآیند.
فیدلیتی XB1 طراحان جتور برای خلق نمای عقب داشنگ، فاصله جغرافیایی الگوبرداری خود را کاهش دادهاند و از کراساوورهای لکسوس ایده گرفتهاند. طراحی چراغها و درب عقب این خودرو شباهت قابل توجهی به سری محصولات لکسوس NX دارد که البته این الگوبرداری برای خریداران فیدلیتی XB1 رضایتبخش خواهد بود.
مشخصات فیدلیتی XB1
بزرگترین تفاوت جتور داشنگ با دیگر محصولات این برند طراحی آن نیست، بلکه پیشرانهای است که زیر کاپوت آن نصب شده است. این خودرو از ترکیب موتور 1.5 لیتری بنزینی توربوشارژر و موتور برقی بهره میبرد که در مجموع 321 اسب بخار قدرت و 545 نیوتن متر گشتاور تولید میکنند. این سیستم هیبریدی توسط چری توسعه داده شده است و در خودروهای این برند همچون تیگو 7 پرو پلاگین هیبریدی مورد استفاده قرار میگیرد. بنابر ادعای جتور، غول ارتباطی چینی یعنی هوآوی در توسعه جتور داشنگ همکاری داشته است. گیربکس مخصوص خودروهای هیبریدی چری موسوم به DHT نیز وظیفه انتقال قدرت به چرخها را در این خودرو برعهده دارد. این گیربکس سه سرعته است و قدرت را به دیفرانسیل جلو فیدلیتی XB1 انتقال میدهد.
فیدلیتی XB1 پیشرانه فیدلیتی XB1 از نوع پلاگین هیبریدی است، به این معنا که موتور بنزینی نقش مستقیم در حرکت خودرو ندارد و به عنوان یک ژنراتور برای موتور الکتریکی فعالیت میکند. پکیج باتریهای جتور داشنگ از نوع لیتیوم یون با ظرفیت 19.27 کیلووات است که میتوان به وسیله موتور بنزینی یا درگاه شارژ، این باتری را تقویت کرد. بنابر تستهای اولیه جتور داشنگ، این خودرو میتواند با تکیه بر باتریها تا حدود 80 کیلومتر را طی کند و اگر فشار کمتری به خودرو وارد شود، امکان دستیابی به مسافت 100 کیلومتری نیز وجود دارد.
فیدلیتی XB1 در حالتی که موتور برقی و بنزینی به صورت همزمان فعالیت کنند، امکان ثبت رقم مصرف سوخت کمتر از 2 لیتر به ازای هر صد کیلومتر پیمایش وجود دارد. با این حال رقم مصرف سوخت ترکیبی فیدلیتی XB1 در دنیای واقعی بیش از شش لیتر در صد کیلومتر خواهد بود، چرا که موتور بنزینی به سوزاندن بنزین برای شارژ باتریها نیاز دارد. بدیهی است در ایران هنوز جایگاه شارژ برای پر کردن باتریهای فیدلیتی XB1 و هر خودرو پلاگین هیبریدی دیگر وجود ندارد، از این رو باتریهای این خودرو تنها با استفاده از پریز برق خانگی قابل شارژ شدن خواهند بود.
امکانات و تجهیزات فیدلیتی XB1
فیدلیتی XB1 یک خودرو پلاگین هیبریدی است. این گونه خودروها با طیف گستردهای از تجهیزات رانندگی خودران به بازار عرضه میشوند و جتور داشنگ نیز از همین رویه پیروی میکند. فیدلیتی XB1 به دستیارهای رانندگی خودران سطح 3 یا L3 مجهز است که امکان حرکت خودرو بدون نیاز به راننده را برای او مهیا میکنند.
فیدلیتی XB1 از دیگر تجهیزات ایمنی و رفاهی فیدلیتی XB1 میتوان به این موارد اشاره کرد: شش کیسه هوا، سیستم کنترل پایداری و کنترل کشش، صفحه نمایش 15.6 اینچی سیستم سرگرمی و تهویه، کروز کنترل تطبیقی، رادار نگهدارنده بین خطوط، صندوق برقی، سیستم ورود و استارت بدون کلید، سقف پانوراما و سانروف، تریم چرمی کابین و فرمان.
رقبای فیدلیتی XB1 در بازار
فیدلیتی XB1 در واقع نسخه دیگری از تیگو 7 پرو پلاگین هیبریدی به حساب میآید. هر دو خودرو در صف ورود به بازار ایران هستند و انتظار داریم طی زمانی کوتاه، هر دو کراساوور پاک را در بازار ایران مشاهده کنیم. بنابراین فیدلیتی XB1 رقیب مستقیم تیگو 7 پرو پلاگین هیبریدی خواهد بود. علاوه برآن دیگر شرکتهای خودروساز نیز به عرضه محصولات برقی و هیبریدی علاقمند شدهاند. برای نمونه میتوان به اسکای ول ET5 اشاره کرد که براساس پروژه مشترک کرمان موتور و مپنا توسعه مییابد. همچنین نسخه هیبریدی لاماری ایما نیز در راه است تا به جمع رقابت خودروهای پاک ملحق شود. بنابراین فیدلیتی XB1 با چند رقیب جدی مواجه خواهد بود که از نظر قوای فنی ممکن است متفاوت باشند اما در نهایت همه آنها براساس ایده خودروهای پاک توسعه یافتهاند.