بررسی فوتون تونلند اتوماتیک
شرکت خودروسازی چینی فوتون، یکی از فعالان بزرگ این کشور در حوزه تولید خودروهای کار و تجاری است. پیش از ورود تونلند به بازار ایران، مشتریان ایرانی با کامیونتها و کامیونهای فوتون آشنا شده بودند. فوتون تونلند نیز به عنوان یک خودرو تجاری سبک، از سال 2011 میلادی توسط این شرکت به تولید میرسد. فوتون تونلند علاوه بر چین، در کلمبیا و استرالیا نیز به فروش میرسد. تونلند در واقع یک پیکاپ مقرون به صرفه و متوسط است. فوتون از طریق همکاری با شرکتهای معتبری همچون کامینز و گترگ، توانست تا موتور و گیربکس مناسبی را برای تونلند تدارک ببیند. فوتون تونلند در سال 2018 مورد فیس لیفت قرار گرفت و در سال 2019 نیز نسخه جدید آن با نام فوتون تونلند G7 به بازار چین عرضه شد.
پیکاپ فوتون تونلند جدید سابقه حضور فوتون تونلند در ایران به سال 1393 باز میگردد، زمانی که ایران خودرو دیزل نسل نخست این خودرو را با دو پیشرانه بنزینی و دیزلی به بازار ایران آورد. تولید این نسخه تا سال 1399 ادامه یافت و از ابتدای سال 1400، نسخههای فیس لیفت فوتون تونلند به بازار ایران رسیدند. ایران خودرو در آذرماه 1401 از آخرین محصول این خانواده یعنی فوتون تونلند اتوماتیک رونمایی کرد. این پیکاپ رقیبی قدرتمند برای کلوت اتوماتیک و کی ام سی T8 خواهد بود.
داخل فوتون تونلند اتوماتیک
همزمان با تحول طراحی خارجی، ظاهر داخلی فوتون تونلند اتوماتیک نیز نسبت به نسخههای پیشین متحول شده است. سبک طراحی کابین فوتون تونلند اتوماتیک همانند کراساوورهای نیمه لوکس چینی است و بنابراین سرنشینان سواری راحتی را درون این خودرو تجربه خواهند کرد.
پیکاپ فوتون تونلند جدید دو صفحه نمایش دیجیتالی به صورت جداگانه در کابین این خودرو قرار داده شدهاند. صفحه نمایش سیستم سرگرمی به صورت ذوزنقه روی قسمت فوقانی داشبورد نصب شده است و از الگوی طراحی داخلی بی ام و پیروی میکند. خوشبختانه کابین فوتون تونلند اتوماتیک دستخوش ساده سازی افراطی نشده است و تعدادی کنترلر فیزیکی در قسمت وسط داشبورد قرار گرفتهاند. فرمان فوتون تونلند اتوماتیک از نوع دی کات است و دکمههای کنترلی روی آن قرار گرفتهاند. نسخههایی که توسط ایران خودرو به تولید میرسند، از تریم فیبرکربن روی داشبورد بهرهمند شدهاند. برخی قسمتهای رودری نیز از جنس چرم مصنوعی ساخته شده است که رضایت مخاطبان را در پی خواهد داشت. فاصله محوری فوتون تونلند اتوماتیک 3110 میلیمتر است که نیمی از این رقم به فضای بار و نیم دیگر به کابین خودرو و تجهیزات فنی اختصاص یافته است.
طراحی فوتون تونلند اتوماتیک
اگر بخواهیم ظاهر و سبک طراحی فوتون تونلند اتوماتیک را در یک کلام توصیف کنیم، باید گفت که این پیکاپ یک فورد رنجر چینی محسوب میشود. الگوبرداری طراحان فوتون از پیکاپ متوسط فورد یعنی رنجر به وضوح در قسمتهای مختلف بدنه فوتون تونلند اتوماتیک مشخص است. اگر تصاویر فورد رنجر 2019 را نگاه کنید، متوجه خواهید شد که طراحان فوتون تک تک اجزای این پیکاپ آمریکایی را در محصول خود بازآفرینی کردهاند.
پیکاپ فوتون تونلند جدید البته الگوبرداری از ظاهر پیکاپهای آمریکایی برای خلق فوتون تونلند اتوماتیک قابل ستایش است، چرا که چهره این پیکاپ در نسل نخست به شدت ساده و ناهماهنگ بود اما نسل دوم آن ظاهری زیبا و قابل قبول را به بینندگان ارائه میدهد. در بازاری که از حضور پیکاپهای آمریکایی محروم است، حضور نسخه مشابه چینی آنها یک غنیمت محسوب میشود.
مشخصات فوتون تونلند اتوماتیک
پیشرانه در نظر گرفته شده برای فوتون تونلند اتوماتیک با سایر نسخههای این پیکاپ که تاکنون به بازار ما عرضه شدهاند، تفاوت دارد. موتور بنزینی دولیتری توربوشارژر وظیفه تامین قدرت این پیکاپ را برعهده دارد که توسط بورگوارد (از زیرمجموعههای فوتون) تامین میشود. این موتور به سیستم پاشش مستقیم سوخت مجهز است و حداکثر راندمان آن 238 اسب بخار قدرت و 360 نیوتنمتر گشتاور خواهد بود. این پیشرانه از استاندارد عدم آلایندگی یورو 6 پیروی میکند و بنابراین به سوخت باکیفیت نیاز دارد.
پیکاپ فوتون تونلند جدید وظیفه انتقال قدرت در فوتون تونلند اتوماتیک بر عهده گیربکس هشت سرعته اتوماتیک ZF قرار دارد. این گیربکس در حالت عادی قدرت را به یک دیفرانسیل ارسال میکند اما امکان فعالسازی حالات دو دیفرانسیل سبک و سنگین نیز برای این پیکاپ وجود دارد. در مجموع میتوان گفت که ترکیب مشخصات فنی فوتون تونلند اتوماتیک یک مجموعه باکیفیت و رضایتبخش است.
امکانات و تجهیزات فوتون تونلند اتوماتیک
فوتون تونلند اتوماتیک قویترین و مجهزترین نسخه از این پیکاپ در بازارهای ایران و جهان است. از این رو امکانات بیشتری را نسبت به نسخههای قبلی در این پیکاپ شاهد هستیم. در ادامه نگاهی به لیست امکانات رفاهی و ایمنی فوتون تونلند اتوماتیک خواهیم داشت: سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، دو کیسه هوا، مه شکن جلو و عقب، دوربین 360 درجه، آینههای جانبی تاشو برقی، سنسور پارک و دوربین عقب، سنسور نور، سیستم صوتی به همراه نمایشگر 10.25 اینجی، صندلی برقی راننده، گرمکن صندلیهای جلو، کروز کنترل، سیستم کنترل کشش و کنترل پایداری، سیستم کنترل سرعت در سرازیری، ترمز پارک برقی، سیستم ورود و استارت بدون کلید، حالات رانندگی اکو و اسپرت، پدال شیفتر، روکش چرمی صندلیها، جک هیدرولیک درب موتور و سنسور نمایشگر فشار باد تایرها.
رقبای فوتون تونلند اتوماتیک در بازار
فوتون تونلند اتوماتیک در بازار چین رقبای بسیاری دارد اما در بازار ایران تعداد پیکاپهای اتوماتیک چندان پرشمار نیست. اصلیترین رقیب فوتون تونلند اتوماتیک در ایران را بایستی کلوت اتوماتیک از مکث موتور بدانیم و پس از آن نیز کی ام سی T8 محبوب دیگر رقیب این پیکاپ خواهد بود. در هر صورت قیمت فوتون تونلند اتوماتیک فراتر از یک میلیارد تومان خواهد بود و همین مساله رقابت دشواری را برای پیکاپهای چینی دیگر در این محدوده قیمتی پدید خواهد آورد.