بررسی سوزوکی جیمنی
ممکن است شهرت سوزوکی جیمنی طی سالیان اخیر، شما را به این فکر انداخته باشد که با خودرویی جدید مواجه هستیم. این تفکر اشتباه است، چرا که سوزوکی جیمنی از سال 1970 میلادی به تولید میرسد. تاکنون چهار نسل از این خودرو به بازار جهانی عرضه شده است که آخرین نسل آن از سال 2018 تاکنون به تولید میرسد. نسخههای وارداتی به بازار ایران نیز مربوط به همین نسل هستند. همانند بسیاری دیگر از خودروهای آفرودی ژاپنی، سوزوکی جیمنی نیز حیات خود را به عنوان یک کپی آسیایی از جیپ آمریکایی آغاز کرد. با این حال برخلاف نیسان پاترول و تویوتا لندکروزر، این خودرو فرم اولیه خود را حفظ کرد و یک آفرودر مقرون به صرفه و کوچک باقی ماند. نسلهای مختلف این خودرو نیز با حداقل تغییرات ظاهری طی دهههای اخیر به تولید رسیدند تا نوبت به نسل چهارم جیمنی رسید.
سوزوکی جیمنی نسل چهارم سوزوکی جیمنی در مقایسه با نسلهای قبلی خود، ظاهر منظمتری را به نمایش میگذارد که حاصل تکامل آن طی پنج دهه متوالی است. سوزوکی جیمنی بخش عمده شهرت خود را از طریق حضور در بازار اروپا به دست آورد، هرچند سهم فروش این خودرو در بازار کشورهای در حال توسعه بیشتر است. این خودرو در هند، مکزیک و کشورهای جنوب شرق آسیا به تولید میرسد. سوزوکی نسل چهارم جیمنی را در قالب نسخههای پنج درب و سه درب تولید کرده است که نسخههای سه درب اکثریت تولید این خودرو را تشکیل میدهند. نسخههای وارداتی به بازار ایران نیز از نوع سه درب خواهند بود.
داخل سوزوکی جیمنی
طراحان سوزوکی برای خلق کابین جیمنی، از الگوهای موفق صنعت خودرو الهام گرفتهاند. فضای داخلی جیمنی را میتوان شبیه به نسخه فعلی تویوتا لندکروزر سری 79 دانست. به عبارتی الگوهای کلاسیک در کابین این خودرو حفظ شدهاند اما المانهای مدرن نیز برای خلق فضای داخلی جیمنی به کار گرفته شده است. پنل ابزار جیمنی از نوع آنالوگ است که برای رانندگان حرفهای محبوبیت بیشتری دارد. نمایشگر لمسی سیستم صوتی نیز به مانند یک تلویزیون قدیمی، بالای داشبورد خودرو قرار گرفته است. البته این نمایشگر تنها در تیپهای فول آپشن این خودرو قابل دسترسی خواهد بود. سیستم تهویه خودرو نیز از سه کنترلر گرد تشکیل شده است که به صورت الکترونیکی طراحی شدهاند.
سوزوکی جیمنی فرمان خودرو فرم ساده و گرد دارد اما حضور انبوهی از دکمههای کنترلی، آن را از سادگی افراطی رهایی بخشیدهاند. اهرم تعویض دنده خودرو نیز تا حدودی بلند طراحی شده است و شما را به یاد محصولات اقتصادی رنو میاندازد. مطابق انتظاری که از یک خودرو مقرون به صرفه داریم، استفاده از پلاستیک مشکیرنگ در کابین جیمنی فراگیر است و حتی روکش صندلیها نیز از رنگ مشکی انتخاب شده است. سوزوکی جیمنی خودرو کوچکی است و فاصله بین دو محور آن به 2.2 متر محدود میشود. بنابراین تنها برای جابجاییهای کوتاه یا سفرهای یک خانواده دو نفره مناسب خواهد بود. همچنین صندوق بار این خودرو نیز 211 لیتر فضا دارد. بنابراین نباید انتظار آفرودهای طولانی را از این خودرو داشته باشید، چرا که سوزوکی جیمنی تنها برای ماجراجوییهای کوتاهمدت شما مناسب خواهد بود.
طراحی سوزوکی جیمنی
بیشک یکی از دلایل شهرت بالای سوزوکی جیمنی در بازار جهان، فرم بدنه کلاسیک و مکعبی شکل این خودرو است. البته جیمنی در طول پنج دهه از فرم جیپ مانند اولیه خود فاصله گرفته است و اکنون شبیه به نسخهای ارزان و کپی شده از مرسدس بنز G کلاس به نظر میرسد. در بخش جلو این خودرو شاهد جلوپنجره مستطیل شکل مشکی هستیم که دو چراغ گرد بزرگ به همراه نشان سوزوکی در آن قرار گرفتهاند.
سوزوکی جیمنی سپر در نظر گرفته شده برای سوزوکی جیمنی، فرم سپرهای آفرودی مخصوص را دارد که لبههای آن به سمت طرفین جمع شدهاند دو چراغ مهشکن گرد نیز در طرفین این سپر قرار گرفتهاند. این فرم از طراحی قطعا برای بینندگان جذاب خواهد بود و همچنین قابلیت آفرودی این خودرو را افزایش خواهد داد، هرچند استفاده از سوزوکی جیمنی را در جاده و اتوبان با دشواری مواجه خواهد کرد. به دلیل فرم بدنه مکعبی و ضریب آیرودینامیک پایین، بایستی هنگام رانندگی با سوزوکی جیمنی سرعت خودرو را در محدودهای مطمئن حفظ کنید. در سوی دیگر جیمنی خودرویی توانا برای آفرود خواهد بود. زاویه ورود این خودرو 37 درجه و زاویه خروج آن 49 درجه است. احتمالا نسخههای وارداتی سوزوکی جیمنی به بازار ایران از نوع سه درب خواهند بود، بنابراین نمای ظاهری این خودرو طراحی ساده و البته کوچکی دارد که برای ایرانیان یادآور نیسان پاترول دو درب خواهد بود. رینگهای آلیاژی این خودرو نیز از نوع 15 اینچی هستند که فضای بسیاری برای حرکت به طرفین برای آنها در نظر گرفته شده است. در نمای عقب سوزوکی جیمنی، شاهد بازآفرینی نسل قبلی مرسدس بنز G کلاس هستیم. چراغهای روشنایی این خودرو به شکلی کاملا ساده روی سپر قرار گرفتهاند تا درب سوم خودرو بخش بزرگی از نمای عقب را در اختیار داشته باشد. بنابراین ورود به بخش عقب این خودرو یا خروج از آن برای کاربران راحت خواهد بود. مطابق انتظاری که از یک خودرو آفرودی کلاسیک داریم، لاستیک زاپاس نیز روی درب سوم این خودرو نصب شده است.
مشخصات سوزوکی جیمنی
زیر کاپوت سوزوکی جیمنی، موتور 1.5 لیتری چهارسیلندر تنفس طبیعی قرار دارد که حداکثر 102 اسببخار قدرت و 130 نیوتنمتر گشتاور آزاد میکند. ممکن است این ارقام در نگاه اولیه ناچیز به نظر برسند اما باید به این نکته توجه داشت که وزن خالص جیمنی تنها 1110 کیلوگرم است. در بخش انتقال قدرت از گیربکس پنج سرعته دستی یا چهار سرعته اتوماتیک استفاده میشود که نسخههای وارداتی بازار ایران از جعبه دنده چهار سرعته اتوماتیک بهره میبرند. همچنین سوزوکی جیمنی در قالب دو تیپ تک دیفرانسیل و دو دیفرانسیل تولید شده است که بازهم نمونههای وارداتی بازار ایران به سیستم انتقال قدرت دو دیفرانسیل مجهز خواهند بود. بنابراین این خودرو قابلیت آفرود را در اختیار مالک خود قرار خواهد داد.
سوزوکی جیمنی با وجود قابلیتهای حرکتی بالای جیمنی، شتاب صفر تا صد این خودرو متوسط است. پیشبینی میکنیم که نسخه اتوماتیک پس از طی کردن 15 ثانیه به سرعت صد کیلومتربرساعت دست یابد. مصرف سوخت ترکیبی این خودرو نیز 6.9 لیتر به ازای صد کیلومتر پیمایش در سیکل ترکیبی عنوان شده است. با توجه به باک سوخت 40 لیتری جیمنی، نیاز است تا در فواصل کوتاه نسبت به تجدید سوخت اقدام کنید. یکی از نکات فنی جالب جیمنی، سیستم تعلیق این خودرو است. هر دو محور سوزوکی جیمنی در جلو و عقب از سیستم تعلیق سه اتصاله صلب به همراه میله پیچشی استفاده میکنند. استفاده از این سیستم تعلیق کارآمد و ارزان، باعث افزایش قابلیت بیراهه نوردی جیمنی شده است. ترمزهای این خودرو نیز در جلو از نوع دیسکی و در عقب از نوع کاسهای هستند.
امکانات و تجهیزات سوزوکی جیمنی
سوزوکی جیمنی از جمله خودروهای مقرون به صرفه در بازار جهانی محسوب میشود اما این مساله باعث نشده است تا تجهیزات این خودرو برای کاربران امروزی ناکافی باشند. تجهیزات ایمنی سوزوکی جیمنی در بالاترین تیپ آن شامل چهار کیسه هوا، سیستم ترمز ضدقفل و توزیع نیروی ترمز به همراه سیستم کنترل پایداری، سیستم کنترل ایستایی در سربالایی، رادار بین خطوط، سیستم هشدار تصادف جلو و کروز کنترل تطبیقی مجهز است. همچنین سوزوکی جیمنی در تست تصادف موسسه یورو انکپ، سه ستاره ایمنی را کسب کرده است.
سوزوکی جیمنی در بخش تجهیزات رفاهی نیز جیمنی راضیکننده ظاهر میشود. تریم داخلی چرمی، چراغ شوی جلو، سنسور نور، سنسور باران، سیستم صوتی به همراه نمایشگر، کلاستر دیجیتال به همراه کامپیوتر سفری، سیستم تهویه اتوماتیک، آینههای جانبی برقی و چراغهای مهشکن در این خودرو قابل دسترسی خواهند بود. بسته به نوع سفارشگذاری هنگام واردات، ممکن است برخی تجهیزات جیمنی در نسخه تحویل شده به مشتریان تغییر کنند.
رقبای سوزوکی جیمنی در بازار
به جرات میتوان گفت که سوزوکی جیمنی در بازار ایران هیچ رقیب مستقیمی ندارد، چرا که خودروهای مشابه آن نظیر محصولات ماهیندرا و تاتا به بازار ایران وارد نمیشوند. بنابراین رقابت سوزوکی جیمنی با پیکاپهای رنگارنگ چینی خواهد بود. این پیکاپها نسبت به سوزوکی جیمنی بزرگتر، مجهزتر و البته قویتر هستند. با این حال برنده رقابت میان سوزوکی جیمنی و پیکاپهای چینی هنگام عبور از تپههای شنی و مسیرهای گل آلود جنگلی مشخص خواهد شد. همچنین در صورتی که سوزوکی جیمنی بتواند دوام و کیفیت خود را به عنوان یک محصول ژاپنی اثبات کند، با هجوم انبوه مشتریان برای خرید مواجه خواهد شد.