بررسی رووی eRX5
در ابتدا بد نیست بدانیم که رووی (Roewe) یک برند خودرویی چینی است که از سال 2006 توسط سایک موتور چین به صورت رسمی فعالیت خود را در زمینه خودروهای لوکس آغاز کرد. رووی در ابتدا با تکیه بر تکنولوژی و فناوری برند MG محصولات خود را به بازار عرضه کرد و پس از مدتی بعد از آنکه سایک موفق به خریداری حقوق نام تجاری Rover از گروه BMW نشد، برند Roewe را به صورت رسمی معرفی کرد و از آن پس محصولات سایک با این برند در چین عرضه شد. رووی eRX5 در واقع همان MG RX5 است که سالها قبل توسط شرکت خودروسازی فردا موتور به صورت مونتاژی به بازار عرضه شد. از این رو سابقه این خودرو برای مصرفکنندگانم ایرانی چندان نا آشنا هم نخواهد بود. رووی این محصول را در بازار چین با سه نسخه بنزینی، پلاگین هیبریدی و تمام الکتریکی عرضه میکند که پارس خودرو قصد دارد نسخه پلاگین هیبریدی را با نام رووی eRX5 وارد بازار ایران کند. جالب است بدانید که نسخه بنزینی با نام RX5، نسخه پلاگین هیبریدی با نام eRX5 و نسخه الکتریکی با نام ERX5 شناخته میشود و نکته عجیب در نامگذاری دو نسخه اخر، تنها کوچک و بزرگ بودن حرف E در نام این خودرو است.
رووی eRX5 شایان ذکر است خودروی موردنظر پارس خودرو نسل سوم رووی RX5 است از سال 2022 به صورت رسمی به بازار معرفی شسده است. نسل اول این خودرو در سال 2016 برای نخستین بار به بازار چین معرفی شد و پس از آن در سال 2019 دومین نسل این خودرو با تغییرات ظاهری و فنی معرفی شد که در سال 2021 یک نسخه فیسلیفت از آن نیز به بازار عرضه شد.
داخل رووی eRX5
با ورود به کابین رووی eRX5 با فضایی بسیار مدرن مواجه میشویم که شباهت زیادی با کابین خودروهای الکتریکی دارد. این در حالی است که نسخه مد نظر شرکت پارس خودرو جهت ورود به بازار ایران از نوع پلاگین هیبریدی است. علت این امر هم حذف کلیدهای کنترلی فیریکی از روی کنسول میانی و داشبورد است که جای خود را یک نمایشگر لمسی 27 اینچی دادهاند. استفاده از تریم مشکی پیانویی در کنار تودوزی چرمی و داشبورد دو رنگ، حال و هوای یک کراساوور نسبتا لوکس را به کابین داده است. طراحی داشبورد و کنسول میانی به گونهای است که به صورت حجیم با استفاده از طرح شیبدار کنسول، فضای سرنشین جلو و راننده را از یکدیگر کاملا جدا ساخته است. این در حالی است که در قسمت زیرین کنسول، فضایی برای قرار دادن و نگهدای اشیا تعبیه شده است. همچنین طرح D-Cutغربیلک فرمان که به صورت سه شاخه است، حس اسپرت بودن را به راننده القا میکند.
رووی eRX5 یکی دیگر از ویژگیهای کابین رووی eRX5 کیفیت قابل قبول متریال مصرفی است که ترکیبی از پلاستیک نرم تریم داخلی و تودوزی چرمی است که حس خوشایندی را به سرنشینان منتقل میکند. از طرفی ابعاد مناسب بدنه و همچنین فاصله 2765 میلیمتری بین دو محور سبب شده تا فضای مناسب و جاداری در کابین خصوصا برای سرنشینان مهیا شود. از طرفی ارتفاع مناسب سقف در قسمت عقب کابین به واسطه شیب کم سقف، این امکان را میدهد تا افراد بزرگسال با قد بلند نیز به راحتی در این قسمت بنشینند. علائوهبر فضای داخل کابین، رووی eRX5 فضای بزرگ و جاداری با حجم 507 لیتر در قسمت صندوق بار دارد که آن را برای کاربری خانوادگی به خودرویی مناسب تبدیل کرده است. این در حالی است که با خواباندن صندلیهای عقب این فضا به 1484 لیتر افزایش مییابد.1
طراحی رووی eRX5
با نگاهی به طراحی ظاهری رووی eRX5 میتوان به خوبی تحولاتی که این خودرو طی سالهای گذشته تجربه کرده را مشاهده کرد. چرا که استفاده از زبان طراحی به روز در نمای ظاهری آن به خصوص در نمای جلو به خوبی قابل مشاهده است. جلوپنجره بزرگ مشبک X شکل یکی از اصلیترین المانهایی است که ظاهری تهاجمی و خشن را به این کراساوور پلاگین هیبریدی داده است. چراغهای مثلثی شکل در طرفین که از دارای تکنولوژی روشنایی در روز است، نیز این تکمیلکننده این طرح هستند. همچنین در قسمت پایین سپر نیز نمایی شبیه به لیپ طراحی شده که به همراه دریچههای عمودی ورودی هوا، ظاهری اسپرت را فراهم ساختهاند. در نمای جانبی با بدنهای عضلانی متشکل از پانلهای برجسته روی گلگیرها و درها رو به رو هستیم که خطوط سیال و روان این برجستگیها را ایجاد کردهاند. یکی از ویژگیهای قابل توجه در این بخش، دستیگرههای هم سطح بدنه یا به اصطلاح پاپاوت است که نمایی خاص و متفاوت به این بخش داده است. همچنین رینگهای اسپرت 19 اینچی از دیگر مواردی است که تاثیر بسزایی در زیبایی رووی eRX5 دارند. نکته جالب توجه در نمای جانبی، شیب بسیار ملایم سقف است که به تبعیت از خودروهای شاسیبلند در این خودرو مشاهده میشود. همین امر سبب شده تا ظاهری با ابهت و بزرگ برای این کراساوور پلاگین هیبریدی رقم بخورد.
رووی eRX5 در نمای عقب نیز پیچیدگیهای زیادی توجه را به خود جلب میکند. به طور مثال اسپویلر دو تکه در بالای شیشه، دیفیوزر بزرگ و حجیم در قسمت زیرین سپر و چراغهای یک پارچه با طراحی خاص از مواردی هستند که ظاهر رووی eRX5 را در این بخش تکمیل کردهاند. نکته قابل توجه وجود فلاپ کرومی برای خروجیهای اگزوز است که به صورت نمادین در طرفین سپر تعبیه شدهاند که به اصطلاح اگزوز گرم نبوده و خروجی اصلی اگزوز در زیر سپر پنهخان شده است. گفتنی است رووی eRX5 دارای ابعادی برابر با 4655 میلیمتر در طول، ۱۸۹۰ میلیمتر در عرض و 1664 میلیمتر در ارتفاع است. همچنین فاصله محوری هم در حدود 2765 میلیمتر است.
مشخصات رووی eRX5
همانطور که پیشتر گفته شد، رووی eRX5 با سه نسخه بنزینی با کد اتاق RX5، پلاگین هیبری با کد اتاق eRX5 و نسخه تمام الکتریکی ERX5 معرفی و عرضه شده است که هر یک از این نسخهها ویژگیهای خاص خود را دارند. از آنجایی که شرکت پارس خودرو قصد دارد نسخه پلاگین هیبریدی رووی eRX5 را به صورت وارداتی به سبلد محصولات خود اضافه کندف بد نیست تا اطلاعات دقیقتری از مشخصات فنی این خودرو داشته باشیم. رووی eRX5 در زیر کاپوت خود از یک پیشرانه چهار سیلندر توربورشارژر با حجم 1.5 لیتر با کد 15FDE بهره میگیرد که به تنهایی قادر به تولید نیرویی معادل 185 اسببخار و 300 نیوتن متر گشتاور است. اما به دلیل وجود سیستم پلاگین هیبریدی، یک موتور الکتریکی 180 کیلو وات به همراه پک باتری لیتیوم یون فسفات ۱۲.۳ کیلووات ساعتی نیز با این موتور هماهنگ شده که در نهایت توان خروجی آن به 241 اسببخار و حداکثر گشتاور 570 نیوتن متر میرسد. نیرو و گشتاور این موتور توسط جعبهدنده ۱۰ سرعته AMT به محور جلو رووی eRX5 منتقل میشود.
رووی eRX5 شتاب صفر تا صد رووی eRX5با این پیشرانه و مشخصات فنی ۶.۹ ثانیه است و حداکثر سرعت آن ۲۰۰ کیلومتر در ساعت اعلام شده است. گفتنی است رووی eRX5 با چنین مشخصاتی میتواند تا ۶۱ کیلومتر (NEDC) فقط در حالت الکتریکی حرکت کند. همچنین در حالت ترکیب موتور بنزینی و قوای محرکه برقی، این کراس اوور پلاگین هیبریدی قادر به پیمایش ۱۰۵۰ کیلومتر است.
امکانات و تجهیزات رووی eRX5
رووی eRX5 یک خودروی کاملا جدید و مدرن است که علاوهبر مشخصات فنی قابل قبولی که دارد، به طیف وسیعی از امکانات رفاهی و ایمنی نیز مجهز است. اما از آنجایی که این خودرو هنوز به صورت رسمی توسط شرکت پارس خودرو معرفی نشده است، نمیتوان به طور قطع در مورد لیست آپشنها و امکانات رفاهی آن اظهار نظر کرد.
رووی eRX5 اما از جمله مهمترین آپشنها و امکانات رفاهی و ایمنی رووی eRX5 میتوان به سامانه ورود بدون کلید و استارت دکمهای، دستگیرههای مخفی شو (پاپ اوت)، سقف پانورامیک، سیستم هشدار و پیش بینی برخورد در اثر تغییر لاین (LCA)، سیستم هشدار خروج از خط (LDW)، رادار تصادف از عقب (RCTA)، رادار نقطه کور (BSD)، سیستم کمکی ماندن در بین خطوط (LKA)، سیستم کمکی حرکت در ترافیک (TJA)، کروز کنترل هوشمند تطبیقی (ACC)، سیستم کمکی کروز هوشمند (ICA)، نوربالا اتوماتیک (IHC)، رادار تصادف از جلو (FCW)، ترمز اضطراری خودکار (AEB)، سامانه کنترل پایداری و کنترل کشش (ESP)، سامانه کنترل خودرو در سراشیبی، دوربین 360 درجه با حالت نمایش سه بعدی، تنظیم برقی صندلیهای ردیف اول همراه با سردکن و گرمکن صندلیها، باز و بسته کردن و تنظیم آینهها جانبی به صورت برقی و متصل به گرمکن، مانیتور و کلاستر یکپارچه دیجیتال و… اشاره کرد.
با توجه به اینکه رووی eRX5 در سگمنت کراساوورهای چینی قرار است پا به عرصه رقابت در بازار ایران بگذارد، رقبای زیادی را میتوان برای این خودرو در نظر گرفت که در این رده حرفهای زیادی برای گفتن دارند. برخی از رقبای این خودرو را میتوان بر اساس سگمنت، برحی دیگر را بر اساس قوای محرکه و برخی دیگر را ببه لحاظ قیمتی تقسیم بندی کرد. که یکی از اصلیترین رقبای رووی eRX5 در بازار ایران فونیکس تیگو 8 پرو e+ است که یک کراساوور پلاگین هیبرید مونتاژی تازه وارد به بازار است. این کراساوور نیز مانند رووی eRX5 مجهز به سامانه هیبریدی و سیستم انتقال قدرت تک دیفرانسیل است. گفتنی است هر دو این خودروها کراساووری با مشخصات فنی قابل قبول هستند که از امکانات رفاهی و ایمنی متعددی برخوردار هستند. اما با توجه به نوع سیستم انتقال قدرت که فاقد سیستم چهار چرخ محرک هستند، قابلیت آفرودی نداشته و نمیتوان از آنها انتظار رانندگی خارج از جادهای داشت.
رووی eRX5 همچنین یکی دیگر از رقبای این خودرو را میتوان کراساوور پلاگین هیبریدی جدید کرمان موتور داسنت که به زودی قرار است با نام KMC JS6 PHEV به بازار عرضه شود. این خودرو در اصل همان جک QX است که به تازگی توسط کمپانی جک معرفی شده و عنوان اولین خودرو پلاگین هیبرید کمپانی جک را به یدک میکشد. کراس اوور پلاگین هیبرید کرمان موتور مجهز به یک پیشرانه ۱.۵ لیتری تنفس طبیعی بنزینی با حداکثر توان ۱۰۸ اسب بخار به همراه دو پیشرانه برقی است.
تمایز رووی eRX5 نسبت به رقبا
رووی eRX5 به دلیل داشتن مشخصات فنی قابل توجهی که دارد، در مقایسه با رقبای خود در بازار ایران برتری نسبی دارد. این خودرو که به صورت پلاگین هیبریدی قرار است به بازار ایران راه پیدا کند، زیر کاپوت خود از یک پیشرانه چهار سیلندر توربورشارژر با حجم 1.5 لیتر با کد 15FDE بهره میگیرد که به همراه یک موتور الکتریکی 180 کیلو وات و پکیج باتری لیتیوم یون فسفات ۱۲.۳ کیلووات ساعتی قادر به تولید نیرویی معادل 241 اسببخار و حداکثر گشتاور 570 نیوتن متر است. نیرو و گشتاور این موتور توسط جعبهدنده ۱۰ سرعته AMT به محور جلو رووی eRX5 منتقل میشود. در سوی دیگر میدان کراس اوور پلاگین هیبریدی KMC JS6 از یک موتور بنزینی تنفس طبیعی ۱.۵ لیتری با توان ۱۰۸ اسب بخار و دو پیشرانه برقی بهره میبرد که مجموعا توان تولید 181 اسب بخار و 280 نیوتن متر گشتاور را دارند. پیشرانه بنزینی این خودرو علاوه بر تولید نیروی محرکه و انتقال آن به محور چرخها از طریق جعبه دنده DHT، وظیفه شارژ باتری را نیز بر عهده دارد. باتری خودرو دارای ظرفیت ۲۱ کیلووات بر ساعت است که حدوداً ۳.۵ ساعت زمان میبرد تا با شارژرهای عادی، ظرفیت آن از ۲۰ درصد به ۱۰۰ درصد برسد. اما فونیکس تیگو 8 پرو e پلاس با وجود آنکه یک کراساوور پلاگین هیبریدی است، اما برخلاف سایر گزینهها از دو موتور الکتریکی در کنار موتور بنزینی بهره میگیرد که همین موضوع سبب شده توان خروجی آن افزایش پیدا کند. زیر کاپوت این خودرو پیشرانهای پلاگین هیبریدی قرار دارد که از ترکیب موتور 1.5 لیتری چهار سیلندر توربوشارژر و دو موتور الکتریکی تشکیل شده است. این سه پیشرانه در کنار یکدیگر 326 اسب بخار قدرت و 510 نیوتن متر گشتاور تولید میکنند. گیربکس سه حالته DHT نیز وظیفه تعویض دنده را در این خودرو برعهده دارد که مخصوص استفاده در خودروهای هیبریدی است.
شرایط استفاده از رووی eRX5
با توجه به اینکه رووی eRX5 یک کراساوور پلاگین هیبریدی است، از قوای محرکه و مشخصات فنی پیشرفتهتری نسبت به سایر خودروهای بنزینی با موتورهای احتراقی درونسوز عادی برخوردار است. بنابراین شرایط نگهداری و استفاده متفاوتتری هم خواهد داشت. از طرفی شرایط نگهداری و استفاده از هر خودرویی کاملا متناسب با نوع نیاز و استفاده مصرف کننده است. اما به دلیل نوع پیشرانه و مشخصات فنی رووی eRX5 که خودرویی پلاگین هیبریدی است، باید به نکات و مواردی توجه ویژه داشت که در طولانی مدت این خودرو دچار مشکلات فنی نشود. زیرا یکی از موضوعاتی که دارندگان خودروهای هیبریدی را در ایران دچار مشکل خواهد کرد، ارائه خدمات پس از فروش مختص به بخش موتورهای الکتریکی و پکیج باتریهای خودرو است.
رووی eRX5 علاوهبر حساسیت موتورهای الکتریکی در خودروهای هیبریدی و پلاگین هیبریدی، باید به موتور بنزینی توربوشارژر رووی eRX5 هم توجه داشت. چرا که این موتور هم به دلیل بهرهمندی از سیستم پرخوران توربوشارژر حساسیت بالایی در مقابل کیفیت سوخت، انجام به موقع سرویسهای دورهای و استفاده از قطعات اورجینال نظیر انواع فیلترها و انواع روغنها دارد که باید توجه ویژهای به این مسائل داشت. از آنجا که شرکت پارس خودرو قصد دارد رووی eRX5 را به صورت وارداتی به بازار کشور عرضه کند، انتظار میرود شبکه گسترده خدمات پس از فروش این شرکت در سراسر کشور، خدمات قابل قبولی را به دارندگان این خودرو ارائه کند. اما باید منتظر ماند و دید که آیا این شرکت با توجه به اینکه قصد دارد رووی eRX5 را به خط تولید بیاورد و آن را به صورت مونتاژی و تولید داخل هم به بازار عرضه کند، در تامین قطعات یدکی آن هم میتواند موفق عمل کند یا خیر!
تغییرات رووی eRX5 نسبت به مدل قبلی
همانطور که گفته شد رووی eRX5 مورد نظر که قرار است توسط شرکت پارس خودرو به بازار ایران راه پیدا کند، سومین نسل از این کراساوور است که به تازگی و در سال 2022 به صورت رسمی به بازار چین و سایر بازارهای صادراتی هدف معرفی شده است. بنابراین این خودرو تغییرات وسیعی را در بخش طراحی، بخش قوای محرکه و بخش امکانات رفاهی و ایمنی تجربه کرده است. به طور مقال در بخش طراحی ظاهری شاهد رشد و نمو این محصول در آخرین نسل آن هستیم که مطابق با الگوهای مدرن طراحی توسعه یافته است. به طور مقال در نمای جلو این خودرو استفاده از جلوپنجره مسبک بزرک با ظاهر X شکل، طرحی است که این روزها در بسیاری از خودروسازان آسیایی علیالخصوص خودروسازان چینی مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین در سایر قسمتها هم میتوان این تغییرات را به خوبی مشاهده کرد. یکی از قسمتهای دیگری که تغییرات بسیار زیادی داشته، نمای عقب است که کاملا دگرگون شده و با ظاهری کاملا جدید به میدان آمده است. اما مهمترین تغییر در رووی eRX5 نسبت به گذشته، فضای داخل کابین است که نسبت به نسل اول آن که اتفاقا توسط شرکت فردا موتور به صورت مونتاژی و با تعداد محدود به بازار عرضه شد، بسیار مدرن و به روز شده است. در نسل نخست این خودرو فضای کابین کاملا کلاسیک و سنتی بود و مانند بسیاری دیگر از کراساوورهای چینی بوده است. اما اکنون نسل سوم آن با تغییرات وسیعی که داشته، با ظاهری کاملا مدرن و جدید به نمایش درآمده تا به مخاطبان خود نشان دهد که همسو با پیشرفت جهانی صنعت خودرو، توانسته خود را به روز کند. هرچند این بروزرسانی برای سهم خواهی بیشتر از بازارهای جهانی است.