بررسی دایون Y7
خودروسازی ایلیا نامی جوان در صنعت خودروسازی کشورمان است که فعالیت خود را از ابتدای سده جدید آغاز کرد. نخستین محصول این شرکت، شاسی بلند آفرودی دایون Y5 بود که در سال 1400 معرفی شد. دایون Y5 یکی از معدود محصولات مونتاژ داخل است که قابلیت آفرود دارد. این خودرو در شرایطی به بازار عرضه شد که از عرضه نیسان رونیز به عنوان یک آفرودر داخلی، حدود یک دهه میگذشت. با این حال مشتریان ایرانی که به کراساوورهای خوش رنگ و لعاب چینی علاقمند شده بودند، توجه چندانی به دایون Y5 نشان ندادند. از سوی دیگر عرضه انبوه پیکاپهای رنگارنگ نیز شرایط را برای دایون Y5 پیچیده کرد.
دایون Y7 از این رو خودروسازی ایلیا تصمیم گرفت تا در سال 1402، تغییراتی را روی دایون Y5 اعمال کند تا وجهه این خودرو بهبود یابد. در نتیجه موتور خودرو حجیمتر شد و امکانات بیشتری نیز برای دایون Y5 در نظر گرفته شد تا نسخه جدید آن یعنی دایون Y7 متولد شود. خودروسازی ایلیا مدتی پیش لیست مشخصات و امکانات دایون Y7 را منتشر کرد. همچنین مشتریانی که در سامانه یکپارچه خواهان خرید دایون Y5 بودند، اکنون میتوانستند به جای محصول قدیمی دایون Y7 را تحویل بگیرند. این شرایط با استقبال گرم متقاضیان همراه شد، از این رو دایون Y7 تاکنون موفق شده است در جذب مخاطبان خود موفق عمل کند.
داخل دایون Y7
در بخش فضای داخلی نیز تغییرات چندانی شامل حال دایون Y7 نشده است. تفاوت بزرگ این بخش نسبت به کابین دایون Y5 را باید در قسمت پنل تهویه جستجو کرد. کنترلرهای فیزیکی اکنون با کنترلرهای دیجیتالی جایگزین شدهاند تا نمای مدرنتری را به کابین دایون Y7 اضافه کنند. با این حال سایر بخشهای کابین بدون تغییر باقی ماندهاند و حتی نمایشگر سیستم صوتی نیز از نوع 8 اینچی است.
دایون Y7 دایون Y7 با دارا بودن فاصله محوری 2.8 متر، یک خودرو جادار و راحت برای سفر است. این خودرو همچنان با هفت صندلی به خریداران عرضه میشود، از این رو فضای بار قابل توجهی در صورت تا کردن صندلیهای عقب در اختیار کاربران خواهد بود. طراحی سایر بخشهای کابین همچنان ساده است که این سادگی همانند یک شمشیر دولبه برای خودرو عمل میکند. نخست آن که مشتریان علاقمند به طراحی پر زرق و برق، جذب محصول ایلیا موتور نخواهند شد. در سوی دیگر اما سادگی کابین و دسترسی راحت به ادوات آن، باعث شده است تا دایون Y7 گزینه مناسبی برای علاقمندان به سفر و ماجراجویی باشد.
طراحی دایون Y7
در بخش طراحی ظاهری، تفاوت خاصی میان دایون Y7 و نسخه قبلی آن یعنی دایون Y5 مشاهده نمیشود. این خودرو همچنان از زبان طراحی سادهای استفاده میکند که برای زمان حال زرق و برق ندارد اما یک مزیت برای خودروهای آفرودی محسوب میشود. سبک طراحی دایون Y7 را میتوان یادآور نسل اول تویوتا پرادو دانست، خودرویی که در ایران بسیار مشهور است و همچنان به عنوان یک آفرودر حرفهای نزد علاقمندان این حوزه شناخته شده است. استفاده از خطوط طراحی ساده در این خودرو و شکل نه چندان پیچیده قطعات بدنه، امکان بهینهسازی آنها برای آفرود را افزایش میدهد. همچنین علاقمندان میتوانند کیتهای بدنه مختلفی را برای این خودرو سفارش دهند.
دایون Y7 رینگهای 17 اینچی به همراه لاستیکهایی با فاق بلند، جلوه قدرتمندی را به نمای جانبی خودرو القا کردهاند. همچنین ارتفاع قابل توجه دایون Y7 از سطح زمین که بیش از 1.8 متر است، به این خودرو در گذر از انواع موانع کمک خواهد کرد. طراحی بخش عقب خودرو نیز یادآور مدلهای پیشین کیا سورنتو و اسپورتیج است. در مجموع باید گفت که اصول طراحی دایون Y7 برای زمان حال قدیمی هستند اما همین قطعات ساده و قدیمی، هزینه کمتری را برای بازسازی یا تغییر نیاز خواهند داشت.
مشخصات دایون Y7
بزرگترین تفاوت دایون Y7 با نسخه قبلی خود یعنی دایون Y5، در بخش مشخصات فنی این خودرو رخ داده است. دایون Y7 به سری جدید پیشرانههای خانواده 4K میتسوبیشی مجهز است که با کد 4K22 شناخته میشود. این موتور چهار سیلندر 2.4 لیتر حجم دارد و به کمک توربوشارژر خود، میتواند حداکثر 215 اسببخار قدرت و 320 نیوتنمتر گشتاور آزاد کند. نسخه قبلی این خودرو یعنی دایون Y5، به نسل قبلی این پیشرانه یعنی موتور 4K21 مجهز بود که دو لیتر حجم داشت. افزایش حجم موتور در کنار بهبود نرمافزاری، قدرت و گشتاور بیشتری را نصیب دایون Y7 میکنند. راندمان این خودرو در بخش قوای فنی نسبت به دایون Y5 در بخش قدرت 6.4 درصد و در بخش گشتاور 14.2 درصد افزایش را نشان میدهد. البته افزایش حجم موتور باعث شده است تا مصرف سوخت این خودرو نیز افزایش یابد. دایون Y5 در سیکل ترکیبی به ازای صد کیلومتر پیمایش 9.3 لیتر بنزین میسوزاند، حال آنکه دایون Y7 در همین شرایط 10.1 لیتر بنزین مصرف میکند. مزیت دیگر افزایش حجم و راندمان پیشرانه در دایون Y7، بهبود شتاب این خودرو است.
دایون Y7 شتاب صفر تا صد دایون Y5 حدود 11 ثانیه بود که انتظار داریم در دایون Y7، این رقم به زیر 10 ثانیه کاهش یابد. تغییری در بخش انتقال قدرت این خودرو رخ نداده است و همچنان گیربکس شش سرعته اتوماتیک، وظیفه انتقال قدرت را در دایون Y7 برعهده دارد. قابلیت انتقال قدرت به چهار چرخ، یکی از مزایای اصلی دایون Y7 در مقایسه با سایر کراساوورهای چینی بازار به شمار میآید. قدرت در این خودرو به صورت پیشفرض به دیفرانسیل عقب انتقال پیدا میکند اما در صورت تمایل راننده، میتوان خودرو را به صورت چهار چرخ محرک نیز تبدیل کرد. دو حالت چهار چرخ محرک سبک و سنگین برای این خودرو در نظر گرفته شدهاند که در مواقع لزوم توسط قفل دیفرانسیل عقب پشتیبانی میشوند. سیستم تعلیق جناغی دوبل در جلو و مولتی لینک فنر لول محور یکپارچه در عقب نیز وظیفه دفع ضربات وارده به کابین را در این خودرو برعهده دارند.
امکانات و تجهیزات دایون Y7
علاوه بر قوای فنی، در بخش امکانات و آپشنهای دایون Y7 نیز شاهد بهبودهایی هستیم. چراغهای روشنایی در روز، سنسور نور و باران، سامانه پایش فشار باد تایرها و سیستم کنترل پایداری از جمله تجهیزات اضافه شده به این خودرو هستند. خودروسازی ایلیا همانند رویه پیشین خود، دایون Y7 را در قالب دو تیپ ساده و آپشنال عرضه میکند. با خرید تیپ آپشنال این خودرو، تجهیزات بیشتری همچون سنسور پارک جلو، رادار نقطه کور و دوربین 360 درجه را دریافت خواهید کرد.
دایون Y7 سایر تجهیزات دایون Y7 همانند دایون Y5 هستند و تغییری در آنها مشاهده نمیشود. دو کیسه هوا، سیستم سرگرمی به همراه نمایشگر 8 اینچی، ترمزهای دیسکی به همراه ABS و EBD، رینگهای آلیاژی 17 اینچی، سانروف، سیستم ورود و استارت بدون کلید، سنسور پارک و دوربین عقب، روکش چرمی صندلیها و همچنین تنظیم برقی صندلی راننده در شش جهت دیگر امکانات رفاهی و ایمنی این شاسیبلند آفرودی چینی هستند.
به دلیل کمبود خودروهای شاسیبلند دو دیفرانسیل در بازار، رقبای دایون Y7 معدود و شناخته شده هستند. این خودرو با طیف قابل توجهی از خودروهای ژاپنی دو دیفرانسیل کارکرده رقابت میکند که از جمله آنها میتوان به میتسوبیشی پاجرو و تویوتا لندکروزر پرادو اشاره کرد. با این حال یک رقیب تازه نفس صفر کیلومتر به نام لئو MX8 نیز منتظر رویایی با این خودرو است. لئو MX8 در واقع نسل جدید نیسان پالادین است که در کشورمان با نام نیسان رونیز عرضه شد. قابلیتهای حرکتی این دو خودرو شباهت بسیاری به یکدیگر دارند، از این رو رقابت میان دایون Y7 و لئو MX8 به یک برخورد جالب در بازار ایران تبدیل خواهد شد. علاوه بر خودروهای یاد شده، فونیکس تیگو 8 پرومکس نیز رقیب دیگری برای دایون Y7 به شمار میرود. البته این دو خودرو ساختار متفاوتی دارند و در زمینه عملکرد فنی رقیب یکدیگر نیستند. با این حال بهرهمندی تیگو 8 پرومکس از سیستم تمام چرخ محرک، آن را به یک رقیب دیگر در محدوده قیمت دایون Y7 تبدیل کرده است.