شرکت
پارس خودرو در سال ۱۳۳۵ به عنوان یک شرکت تولیدی و بازرگانی در زمینه اتومبیلهای جیپ فعالیت خود را آغاز و از آن زمان تاکنون اقدام به تولید و مونتاژ خودروهای سواری و عموماً دو دیفرانسیل در کشور کرده است. در حال حاضر شرکت
سایپا حدود 85 درصد از سهام پارس
خودرو را در اختیار دارد که به عنوان بزرگترین سهامدار پارس خودرو به شمار میآید و بخش دیگر پارس خودرو نیز در بازار بورس اوراق بهادار تهران معامله میشود.
همانطور که در ابتدا اشاره شد، شرکت پارس خودرو با نام قدیمی "جیپ ایران" در سال 1335 شمسی تاسیس شد و فعالیت آن در سالهای اولیه، تنها واردات و تامین قطعات محصولات جیپ آمریکا در بازار کشور بوده است، اما پارس خودرو در سال 1338 میلادی گسترش پیدا کرد و با احداث یک کارخانه در محل کنونی شرکت واقع در جاده مخصوص کرج، مونتاژ انواع خودروهای جیپ را در داخل کشور آغاز کرد تا به نیازهای مشتریان خود بهتر پاسخ دهد، اما این تمام ماجرا نبود و با رسیدن به سال 1345 شمسی، پارس خودرو سالنهای پرس، ساخت قطعات و توسعه عملیاتهای خود را به راه انداخت و تولید خودروی نام آشنای "آریا شاهین" را شروع کرد که در واقع خودروی "رامبلر" آمریکایی بوده و تا سال 1351 شمسی تولید شد که در مجموع توانست بیش از 35 هزار دستگاه به فروش برساند.
در 1352، شرکت "موتور جک" تاسیس و کلیه داراییها و تعهدات شرکت جیپ به این شرکت منتقل شد. نام شرکت در تاریخ 1352 به "شرکت جنرال موتورز ایران" و همچنین در سال ۱۳۵۹ به شرکت "خودروسازی ایران" و سپس در همان سال به نام "پارس خودرو" تغییر پیدا کرد. هرچند این شرکت در سال 1371 براساس قانون تجارت، از "سهامی خاص" خارج شده و به "سهامی عام" تبدیل شد.
به محصولات تولیدی پارس خودرو برگردیم، میتوان گفت که شرکت پارس خودرو بعد از تغییر نام به شرکت جنرال موتورز ایران، از سال 1353 شروع به تولید محصولات شورلت و بعد از آن کادیلاک کرد، تا اینکه با شروع انقلاب اسلامی تولید محصولات شورلت و کادیلاک متوقف شد و بار دیگر تولید محصولات جیپ، در کنار خودروهای لندروور و نیسان آغاز شد.
در سال 1375، خودروی معروف "سپند" یا همان "رنو 5" تولید شد و توانست بازار خوبی در کشور داشته باشد، اما از سال 1380 شرکت پارس خودرو به سمت واردات و مونتاژ وسایل نقلیه خارجی پیش رفت و توانست در همان سال، محصولاتی از جمله "نیسان پاترول سافاری"، "رنو PK"، "نیسان ماکسیما" و همچنین پیکاپ دوکابین نیسان را به بازار عرضه کند.
در سال 1381، گروه خودروسازی سایپا سهام خود را افزایش داد و از 51 درصد به چیزی حدود 84 درصد افزایش داد و همزمان با انجام چنین کاری، پارس خودرو توانست پیکاپ تک کابین، رنو PK انژکتوری و همچنین
نیسان رونیز را آماده عرضه به مشتریان کند.
در ادامه پارس خودرو توانست با تولید رنو مگان و یا نیسان ماکسیما سهم بسیار خوبی از بازار را بدست آورد و موفقیت فروش خود با خودروهایی نظیر نیسان پاترول را تکرار کرد.
با وجود این شرایط، در حال حاضر شرکت پارس خودرو به تولید محصولاتی همچون
رنو ساندرو در مدلهای معمولی و
رنو ساندرو استپ وی و خانواده برلیانس و همچنین دو خودروی رنو تندر و پارس تندر مشغول است که همین محصولات محدود، بازار فروش بسیار خوبی در کشور دارند.
پارس خودرو با نظارت مستقیم رنو سهم قابل توجهی از بازار را با عرضه رنو ساندرو بدست آورد اما در همین حال برلیانس های مختلفی همچون خانواده برلیانس H200 و برلیانس H300 نیز روی خط تولید پارس خودرو رفت.