علت خاموش شدن ماشین بعد از ترمز گرفتن به بخشهای مختلف خودرو ارتباط پیدا میکند؛ از سیستم سوخت و ترمز گرفته تا سامانههای برقی همگی در این مورد دخیل هستند. لازم به توضیح نیست که خاموش شدن ماشین بعد از ترمز گرفتن بسیار خطرناک است؛ چراکه در زمان خاموش بودن ماشین، ترمز هم قدرت خود را از دست میدهد و تقریباً از کار میافتد. واضح است که در این شرایط کنترل خودرو بسیار سخت میشود و احتمال تصادف بالا میرود. با توجه به اهمیت موضوع، در ادامه به دلایل خاموش شدن ماشین بعد از ترمز گرفتن به طور دقیق و با جزئیات بیشتر پرداختهایم.
علت خاموش شدن ماشین بعد از گرفتن ترمز چیست؟
در زیر به بعضی از مهمترین دلایل خاموش شدن موتور خودرو بعد از ترمز گرفتن اشاره شده است.
خرابی یا نیم سوز شدن پمپ بنزین خرابی یا نیم سوز شدن پمپ بنزین
پمپ بنزین باید سوخت را به میزان کافی و با فشار استاندارد به موتور برساند؛ اگر این قطعه خراب یا نیم سوز شده باشد، در نتیجه آن فشار بنزین ارسالی به سمت موتور کم میشود. زمانی که خودرو در حال حرکت است شاید این کاهش فشار سوخت خیلی احساس نشود اما همین که راننده ترمز میگیرد، فشار سوخت نیز متناسب با کاهش دور موتور کمتر میشود، تا جایی که ممکن است موتور را خاموش کند.
بنابراین خرابی یا نیم سوز شدن پمپ بنزین میتواند یکی از دلایل اصلی خاموش شدن خودرو بعد از ترمز گرفتن محسوب شود. توصیه میکنیم برای جلوگیری از این مشکل نهایتاً هر ۱۵۰ یا ۲۰۰ هزار کیلومتر پمپ بنزین ماشین خود را عوض کنید تا به مشکلات اینچنینی برخورد نداشته باشید.
کثیف شدن شدید فیلتر بنزین کثیف شدن شدید فیلتر بنزین
فیلتر بنزین بعد از باک نصب میشود و بنزین ورودی به موتور را تصفیه میکند. این فیلتر باید نهایتاً بعد از ۲۰هزار کیلومتر تعویض شود؛ چرا که آلودگیهای موجود در باک و بنزین منافذ آن را به تدریج مسدود میکنند و اجازه نمیدهند که بنزین به طور طبیعی و با فشار مناسب به سمت به سمت موتور راه پیدا کند. زمانی که فیلتر بنزین به شدت کثیف میشود، ممکن است بعد از ترمز گرفتن و پایین آمدن دور موتور، بنزین نتواند به میزان کافی و با شدت مناسب به سمت موتور راه پیدا کند و در نتیجه خودرو خاموش شود. در بسیاری مواقع نیز دیده شده که کثیف بودن شدید فیلتر بنزین و مسدود شدن آن به هیچ وجه اجازه روشن شدن خودرو را نمیدهد.
مسدود یا کثیف شدن سوزن انژکتورها
انژکتورها وظیفه دارند تا سوخت مایع را به صورت ذرات ریز پودری درآورده و آن را با فشار به داخل سیلندر اسپری کنند. این انژکتورها به مرور زمان کثیف شده و ممکن است منافذ ریز سر آنها مسدود شود. بر اثر این مشکل، هنگام ترمز گرفتن که فشار پمپ بنزین کم میشود و سوخت پشت انژکتورها پایین میآید، دیگر بنزین نمیتواند از منافذ ریز سوزن انژکتور عبور کند و سوخت کافی به موتور نمیرسد؛ بنابراین خودرو بعد از ترمز گرفتن ابتدا ممکن است دلدل بزند و بعد از آن خاموش میشود.
توصیه میکنیم هر ۱۰۰ هزار کیلومتر سوزن انژکتورها را با دستگاه شستشو دهید تا به مشکلاتی نظیر این مورد برنخورید. ضمن آنکه با شستشوی سوزن انژکتورها، طول عمر این قطعات نسبتاً گرانقیمت را نیز افزایش میدهید
خرابی استپر موتور خرابی استپر موتور
استپر موتور یا سنسور دور آرام در خودروهای مجهز به دریچه گاز سیمی نصب میشود. این قطعه وظیفه دارد تا هوای مورد نیاز موتور در حالت درجا یا زمانی که پا از روی پدال گاز برداشته شده و ترمز زده میشود، را فراهم کند. این موتور پلهای اجازه میدهد تا زمانی که پولکی دریچه گاز بسته است، هوای کافی به موتور برسد. بر این اساس هنگامی که راننده پدال گاز را رها کرده و پدال ترمز را فشار میدهد، دریچه گاز به طور کامل بسته میشود و استپر موتور باید پیستون خود را جابجا کند تا سوراخ ورودی هوا به موتور باز شود و اجازه بدهد تا هوای کافی وارد پیشرانه شود.
اگر استپر خراب باشد و نتواند مسیر ورود هوا به موتور هنگام ترمز زدن را باز کند، دیگر هیچ هوایی وارد پیشرانه نخواهد شد و خودرو هنگام ترمز زدن خاموش میشود. گاهی اوقات کثیف شدن این قطعه باعث ایراد در عملکرد آن میشود که میتوان با استفاده از اسپریهای مخصوص آن را شستشو داد و مشکل را برطرف کرد. اما این قطعه نیز مانند تمام قطعات برقی عمر محدودی دارد و بهتر است نهایتاً بعد از ۵ یا ۶ سال تعویض شود. وگرنه احتمال خرابی آنها بسیار بالا میرود و احتمالا باعث خاموش شدن ماشین هنگام ترمز گرفتن خواهند شد.
ایراد در دریچه گاز برقی ایراد در دریچه گاز برقی
دریچه گازهای برقی فاقد استپر موتور هستند و به جای آن طوری تنظیم شدهاند که در حالت درجا پولکی دریچه گاز مقداری باز بماند و اجازه ورود هوا به موتور هنگام توقف خودرو و یا هنگام برداشتن پا از روی پدال گاز را بدهد. اگر این دریچه گاز برقی خراب شود و نتواند پولکی خود را هنگام ترمز گرفتن مقداری باز بگذارد تا هوا به موتور برسد، خودرو بعد از ترمز گرفتن خاموش خواهد شد. معمولاً با ریست کردن دریچه گاز میتوان این مشکل را برطرف کرد اما در صورتی که مشکل دیگری وجود داشته باشد، باید این قطعه تعمیر یا تعویض شود.
خرابی سنسور اکسیژن خرابی سنسور اکسیژن
سنسور اکسیژن نیز میتواند دلیل خاموشی ماشین بعد از ترمز گرفتن باشد. این سنسور اطلاعات گازهای خروجی از موتور و راه یافته به اگزوز را به ایسیو ارسال میکند تا ایسیو با بررسی غلظت اکسیژن موجود در دود اگزوز، میزان پاشش سوخت به داخل سیلندرهای موتور را تعیین کند و دستورات لازم را به سوزن انژکتورها بفرستد. اگر اطلاعات ارسالی از سوی سنسور اکسیژن اشتباه باشد، این احتمال وجود دارد که کامپیوتر میزان پاشش سوخت را به نحوی تغییر دهد که یا سوخت غنی وارد موتور شود و یا سوخت کمی به موتور برسد. در هر دو صورت احتمال دارد که موتور خودرو هنگام ترمز گرفتن خاموش شود. بهویژه خودروهایی که تنها دارای یک سنسور اکسیژن هستند بیشتر مستعد درگیر شدن با این عیب خواهند بود.
ایراد در سوپاپ EGR ایراد در سوپاپ EGR
سوپاپ ای جی آر یا بازیابنده گازهای اگزوز وظیفه بازیابی دود خروجی اگزوز و برگرداندن آن به درون سیلندر را دارد. گاهی مواقع ممکن است این سوپاپ در اثر کارکرد بالا و تجمع تودههای روغنی یا کربنی مسدود شود و احتمال خاموشی ماشین بعد از ترمز گرفتن را بالا ببرد.
خرابی یا فرسودگی شمع و وایر خرابی یا فرسودگی شمع و وایر
وایرها وظیفه دارند تا جریان برق با ولتاژ بالا را به شمعها انتقال دهند تا عملیات جرقه زنی درون سیلندر به درستی انجام شود. هرگونه ایراد نظیر خوردگی، فرسودگی، نصب ناصحیح، شل بودن وایرها و... میتواند باعث کاهش توان موتور و در نتیجه خاموشی آن بعد از ترمز گرفتن شود. شمعهای فرسوده و خراب نیز ممکن است که چنین مشکلی برای خودرو به وجود بیاورند.
برای جلوگیری از این مشکل بهتر است شمعها هر ۲۰ هزار کیلومتر تعویض شوند. البته بعضی شمعها تا ۵۰ یا ۱۰۰ هزار کیلومتر نیز به خوبی روی خودرو کار میکنند که باید هنگام خرید به دستورالعملهای استفاده از آنها توجه کنید. وایرها نیز نهایتاً بعد از هر ۵۰ هزار کیلومتر لازم است که تعویض شود تا خودرو با مشکلاتی نظیر خاموش شدن بعد از ترمز دستوپنجه نرم نکند.
ایراد در گیربکس اتوماتیک ایراد در گیربکس اتوماتیک
تورک کانورتور یا مبدل گشتاور در خودروهای مجهز به گیربکس اتوماتیک معمولی وظیفه انجام عملیات کلاچ گیری را بر عهده دارد. هنگامی که راننده پدال ترمز را فشار میدهد، گیربکس اتوماتیک باید دندهها را معکوس کند. برای این کار لازم است تا تورک کانورتور فرایند کلاچگیری را به درستی انجام دهد. اگر این قطعه نتواند کار خود را به درستی انجام دهد، عملیات تعویض دنده در گیربکس به مشکل میخورد و در نهایت خودرو بعد از ترمز گرفتن خاموش میشود.
ایراد در بوستر یا سیستم وکیوم ترمز
اگر بوستر خودرو ایراد داشته باشد و یا سیستم وکیوم آن که به منیفولد متصل میشود ، دچار نشتی شود، احتمال خاموش شدن ماشین بعد از ترمز گرفتن بالا میرود .
راههای جلوگیری از خاموش شدن ماشین بعد از ترمز گرفتن راههای جلوگیری از خاموش شدن ماشین بعد از ترمز گرفتن
برای پیشگیری از وقوع مشکل خاموش شدن خودرو بعد از فشردن پدال گاز بهتر است توصیههای زیر را انجام دهید:
• تعویض فیلتر بنزین در هر ۲۰ هزار کیلومتر
• تعویض پمپ بنزین بعد از ۱۵۰ هزار کیلومتر
• بازرسی دورهای بوستر و سیستم وکیوم ترمز
• تعویض سنسور اکسیژن بعد از ۱۵۰ هزار کیلومتر
• تعویض به موقع شمع و وایر خودرو
• تعویض استپر بعد از پنج سال
• شستشوی سوزن انژکتورها با دستگاه
سخن پایانی
در مطالب بالا با دلایل خاموش شدن خودرو بعد از ترمز گرفتن تا حد زیادی آشنا شدید. اگر میخواهید با این مشکلات روبرو نشوید، همانطور که اشاره شد، توصیه میکنیم شمع و وایر خود را همیشه سر موعد تعویض کنید. تعویض فیلتر بنزین طی بازههای ۲۰ تا ۲۵ هزار کیلومتر نیز میتواند تأثیر خوبی در این زمینه داشته باشد. پمپ بنزین خودرو هم بهتر است که هر ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار کیلومتر تعویض شود؛ چرا که از این زمان به بعد احتمال نیم سوز شدن این قطعه بسیار بالا میرود و ممکن است خودرو بعد از ترمز گرفتن خاموش شود.
ضمنا اگر خودرو هنگام ترمز گرفتن خاموش شد، پایتان را محکم روی پدال ترمز فشار دهید، سپس با استفاده از دنده سنگین و ترمز دستی ماشین را در سمت راست مسیر متوقف کنید.
شاید مطالب زیر هم برای شما مفید باشد:
دلیل خاموش شدن خودرو بعد از استارت
مقایسه خودرو
ایمن سازی خودرو