احتمالا خیلی وقتها مشاهده کردهاید که میگویند فلان پیشرانه مجهز به سیستم VVT است. در این مقاله میخواهیم به صورت خلاصه این سیستم را تعریف کرده و توضیح دهیم که چگونه کار میکند.
در حقیقت VVT مخفف Variable Valve Timing است که به بعضی اوقات به آن VVA (Variable Valve Actuation) و VTEC (Variable Valve Timing and Lift Electronic Control) نیز میگویند. این سیستم زمان بالا و پایین رفتن سوپاپها در پیشرانه را کنترل میکند. اگر بخواهیم به صورت خلاصه بیان کنیم، یک پیستون برای بالا و پایین رفتن و تولید نیرو احتیاج دارد که ترکیبی از سوخت و هوا در سیلندر وارد شده و در زمان مناسب جرقه زده شده و احتراق ایجاد شود. اما این قضیه به این راحتیها هم نیست. زمانیکه سرعت
خودرو زیاد است، برای احتراق به هوای بیشتری نیاز است و همچنین در زمانیکه سرعت خودرو کم است، به هوای کمتر. اگر این امر به درستی انجام نشود و به طور مثال، هوای کمی و یا بیش از اندازه وارد سیلندر شود، نه تنها در عملکرد پیشرانه تاثیر دارد، بلکه باعث میشود سوخت بدون اینکه به درستی تبدیل به نیرو شود، از سیلندر خارج شده و آلایندگی تولید شده را افزایش دهد. سیستم VVT سعی میکند که این مشکل را برطرف کرده و به طور مثال در سرعتهای بالا، زمان بیشتری سوپاپ را باز نگه دارد تا هوای کافی برای احتراق وارد سیلندر شود و همچنین در سرعتهای پایین نیز سعی میکند در زمان مناسب سوپاپ را ببندد تا هوای بیش از اندازه وارد سیلندر نشود.
جالب است بدانید که اولین بار شرکت آلفارومئو بود که در سال 1980 این سیستم را روی مدل Spider خود نصب کرد. این خودرو دارای یک پیشرانه 2 لیتری بود که سیستم VVT آن کاملا به صورت مکانیکی کار میکرد و سپس آلفارومئو همین سیستم را در مدلهای Quadrifoglio و Giampaolo نیز در دهه 70 میلادی استفاده کرد.
البته ما اینجا کاملا به صورت مختصر سیستم VVT را معرفی کردیم و این سیستم امروزه به صورت بسیار پیچیدهتر و بهینهتر توسط کمپانیهای بزرگ دنیا مانند بامو و هوندا پیادهسازی میشود.