بررسی شاهین اتوماتیک
متأسفانه میتوان گفت که شرکت سایپا برای معرفی و عرضه ماشین شاهین اتومات، تأخیر بسیاری داشت. چراکه این خودرو حدود سه سال پس از عرضه نسخه دنده دستی و با کمترین تغییرات ظاهری وارد بازار شد. به نوعی انتظار مشتریان این بود که چنین تأخیری باید دستاورد بیش از یک گیربکس اتوماتیک داشته باشد؛ اما باید گفت که شرکت سازنده، تنها با دید عرضه نسخه اتوماتیک، خودرو شاهین اتومات را روانه بازار کردهاند و هدفی بیش از آن نداشت.
نمای سه رخ شاهین اتوماتیک از عقب این دیدگاه خودروساز باعث شد تا دومین نسخه از ماشین شاهین هم چندان پرقدرت در بازار ظاهر نشود. چرا که با بررسی اختلاف قیمت ماشین شاهین اتوماتیک از درب کارخانه تا بازار و همچنین نسخه دستی، میتوان دید که با وجود تفاوت فاحش نرخهای درب کارخانه این دو خودرو، اختلاف قیمت آنها در بازار چندان زیاد نیست.
داخل شاهین اتوماتیک
با ورود به داخل شاهین اتوماتیک میتوان متوجه تغییرات جزئی این خودرو نسبت به نسخه دستی شد. به جای طراحی ساده تمام مشکی و خستهکننده ماشین شاهین، نسخه اتوماتیک به تریم دو رنگ مشکی-کرم به همراه طرح چوب در برخی از قسمتهای داشبورد مجهز شده است. هرچند طراحی کلی داخل کابین خودرو ثابت بوده و تغییر چندانی نداشته است، اما میتوان شاهد بهبود نسبی کیفیت متریال استفاده شده در شاهین اتومات نسبت به نسخه قبلی شد.
تصویر داخل کابین شاهین اتوماتیک به غیر از دکوراتیو طرح چوب، یکی از اقدامات مثبت سایپا که در شاهین دنده اتوماتیک به چشم میخورد، تغییر نمایشگر هفت اینچی و قدیمی قبلی با یک نمایشگر 10 اینچی و کیفیت بالاتر است. سایپا به همراه همین تغییر، طراحی کلیدهای کنترلی مالتیمدیا را هم تغییر داده تا به این ترتیب، با نگاه به داخل کابین شاهین اتوماتیک، متوجه بهروز بودن این خودرو نسبت به نسخه قبلی باشید. در مورد فضای کلی داخل کابین هم باید گفت که با توجه به فاصله محوری به نسبت کمی که خودروهای شاهین نسبت به رقبا دارند، شاید برای استفادههای طولانی مدت با سه نفر سرنشین در ردیف عقب، تا حدودی اذیتکننده باشد.
طراحی شاهین اتوماتیک
خودروی شاهین اتوماتیک برخلاف طراحی داخلی، هیچ تفاوتی در قسمت بیرونی خود با نسخه دنده دستی ندارد و میتوان گفت که این دو خودرو از لحاظ طراحی ظاهری، کاملاً شبیه به یکدیگر هستند. بدون شک میتوان گفت که شاهین یکی از زیباترین طراحیهای ظاهری را در میان خودروهای ایرانی دارد. در قسمت جلو، طراحی چراغهای هالوژنی با خطوط روی کاپوت هماهنگی بسیار خوبی دارند. این خطوط در قسمت جانبی نیز کشیده شده است و تا چراغهای پشتی ادامه دارد.
تصویر شاهین اتوماتیک در ابتدا انتظار میرفت که شرکت سایپا، رینگ شاهین اتومات را از نوع آلومینیومی با اندازه 16 اینچی استفاده کند، اما میتوان دید که این خودرو هم مانند نسخه دنده دستی، همچنان از رینگهای آلومینیومی 15 اینچی استفاده میکند. خودروهای ایرانی در اغلب مواقع با مشکل ناهماهنگی طراحی در بخشهای مختلف مواجه هستند؛ اما در کمال تعجب، ماشین شاهین یکی از پختهترین طراحیها را در میان رقبای ایرانی خود دارد. زیرا زمانی که به قسمت عقب خودرو بیایید، میتوانید خطوط بدنه و چراغهای هماهنگ با طراحی قسمت جلو را مشاهده کنید.
مشخصات شاهین اتوماتیک
پیش از عرضه شاهین اتوماتیک به بازار پیشبینی میشد که این خودرو از پیشرانه جدید سایپا، یعنی ME16 استفاده کند، اما سایپا پیشرانه فوق را برای شاهین جدید، یعنی نسخه پلاس نگه داشت. موتور شاهین اتومات همان موتور M15TC است که به نوعی نسخه توربوشارژ و ارتقاء یافته پیشرانه قدیمی سایپا است. این پیشرانه میتواند حداکثر 110 اسببخار قدرت و 178 نیوتنمتر را تولید و با ترکیب گیربکس اتوماتیک تیپترونیک با هفت دنده مصنوعی، قدرت تولید شده را به چرخهای جلو منتقل کند. هرچند شرکت سازنده مدعی شده که موتور شاهین اتومات بهبودهایی را تجربه کرده و میتواند آخرین استاندارد ضروری، یعنی یورو 5 را پاس کند، اما به دلیل استفاده از هشت سوپاپ به جای 16 سوپاپ و همچنین بهرهگیری از مدل منسوخ جرقهزنی موتور، یعنی سیم وایر، انتقادات بسیاری به آن وارد میشود. لازم به ذکر است که مصرف سوخت شاهین با گیربکس اتوماتیک به صورت ترکیبی 7.54 لیتر در هر 100 کیلومتر عنوان شده که با کیفیت فعلی بنزین در جایگاههای کشور، دستیابی به این رقم کمی بعید به نظر میرسد.
امکانات و تجهیزات شاهین اتوماتیک
در قسمتهای قبلی به این موضوع اشاره شد که پس از ورود شاهین اتومات به بازار، مشاهده شد برخی از آپشنها و امکانات این خودرو نسبت به مدل دنده دستی، بهبودهایی را تجربه کرده است. بنابراین شاهین اوتومات علاوهبر امکاناتی نظیر نشانگر تعویض دنده (GSI)، سنسور پارک و دوربین دنده عقب، اتولایت، سنسور فشار باد تایرها، ورود و استارت بدون کلید، و سانروف که در نسخه دستی نیز دیده میشود؛ به امکاناتی همچون آنتن کوسهای، کروزکنترل، قطعات هیدروگرافی شده داخلی، کف پوش سه بعدی و نمایشگر مالتیمدیا 10 اینچی نیز مجهز شده است.
رقبای شاهین اتوماتیک در بازار
با توجه به کلاس بدنه و بازه قیمتی که سایپا شاهين اتومات دارد میتوان محصولاتی همچون تارا اتوماتیک، دنا پلاس اتوماتیک و جک J4 آپشنال را جزو رقبای این خودرو نام برد. در ابتدا باید اشاره شود که هر سه خودروی نامبرده، قیمتی بالاتر از شاهین اتوماتیک cvt دارند، اما عملکرد کلی کدام خودرو بهتر است؟ سایپا شاهین به لطف پلتفرم SP100، ساختار محکم و ایمنتری نسبت به دنا پلاس با پلتفرم پژو دارد؛ هرچند قدرت و گشتاور تولیدی پیشرانه دنا پلاس قابل مقایسه با شاهین نیست. از سوی دیگر حداکثر قدرت و گشتاور تولیدی تارا اتوماتیک نیز در محدوده M15TC شاهین قرار دارد و با عملکرد حرکتی مشابه، به جان خریدن دردسرهای موتور توربوشارژ سایپا چندان معقول به نظر نمیرسد. در نهایت جک J4 که از پیشرانه تنفس طبیعی و حداکثر قدرت تولیدی مشابهی برخوردار است و همچنین امکانات رفاهی قابل قبولی هم دارد، میتواند رقیب سرسختی برای شاهین G اتومات باشد؛ هرچند در زمان نگارش این گزارش، قیمت فروش J4 از درب کارخانه بیش از 200 میلیون تومان گرانتر از شاهین g اتوماتیک cvt است.