بررسی پراید وانت
زمانی که سایپا از وانت کوچک شهری خود یعنی 151 رونمایی کرد شاید کمتر کسی تصور میکرد که این محصول تا این حد مورد استقبال قرار گیرد. در واقع طراحی ناهماهنگ بدنه (که شباهتی به وانتهای معمول در بازار نداشت) در کنار پیشرانه ضعیف، محفظه بار کوچک و ساختار دیفرانسیل جلو از جمله مواردی بودند که پروژه پراید وانت را در خطر شکست قرار میدادند؛ اما نیاز شدید بازار به یک پیکاپ کوچک با قدرت مانور بالا در معابر تنگ و شلوغ شهری باعث شد که سایپا 151 علیرغم پیشبینیها به فروش بسیار خوبی دست یابد و برای بسیاری از مشاغل کارآمد ظاهر شود. بخصوص که پراید وانت از مزیتهایی مثل قیمت مناسب (البته نسبت به سایر وانتهای موجود در بازار و نه در مقایسه با سطح درآمد عموم مردم!)، دسترسی آسان به شبکه خدماتی و قطعات یدکی و مصرف سوخت و هزینه نگهداری پایین نیز برخوردار است.
پراید وانت البته این نماینده سایپا خودرو بیعیب و نقصی نیست و با فضای کابین و محفظه بار نه چندان جادار و سطح پایین کیفیت و ایمنی، نمیتواند یک وانت ایدهآل توصیف شود، اما حداقل تاکنون مشکلات عجیب مثل دو نیم شدن آریسان را تجربه نکرده(!) و اگر با نقطه ضعفهایش کمی مدارا کنید میتواند کارتان را تا حدود زیادی راه بیندازد. طول محفظه بار پراید وانت 1500 میلیمتر، عرض 1370 میلیمتر و عمق آن 420 میلیمتر میباشد که این ابعاد برای استفادههای شهری و حمل بستههای معمول کافی به نظر میرسد اما برای جابجایی اجسام سنگین و حجیم نمیشود خیلی روی سایپا 151 حساب باز کرد و در صورت نیاز به حمل چنین کالاهایی مجبوریم به سراغ گزینههای بزرگتر (که البته گرانتر هم هستند) برویم.
داخل پراید وانت
در خصوص طراحی داخلی سایپا 151 سخن خاصی وجود ندارد چراکه اینجا همه چیز مشابه پرایدهای عادی است و همان داشبورد ساده و بیکیفیت و فرمان و ادوات معمولی که همگی با آن آشنایی کامل داریم، روی نسخه وانت نیز استفاده شدهاند. فضای داخلی مقداری تنگتر از امثال آریسان است که این مورد برای افراد قدبلند محدودیتهایی ایجاد خواهد کرد اما در عوض به لطف همین سایز کوچک ماشین میتوان از قدرت مانور بسیار خوبی در مکانهای شلوغ برخوردار شد.
داخل پراید وانت ضمناً وجود امکانات جانبی قابل قبول باعث شده که داخل کابین حس بهتری در مقایسه با خودروهای قدیمی نظیر باردو داشته باشیم. بویژه در نسخه پلاس که وجود نمایشگر مرکزی و روکشهای چرمی در بهبود ظاهر کابین تاثیرگذار بودهاند.
طراحی پراید وانت
سایپا 151 در قسمت دماغه همان پراید عادی است و با شکل و شمایل ساده خود، خیلی معمولی و تکراری به چشم میآید. اما در قسمت کناری اوضاع بدتر میشود و در این بخش ظاهر ناموزون ماشین نظرات منفی بسیاری به دنبال داشته است. در واقع فرم کلی بدنه پراید (که از ابتدا برای هاچبک بودن طراحی شده) همخوانی چندانی با ظاهر یک وانت ندارد و از این رو چهره ماشین در قسمت جانبی از کمبود هارمونی رنج میبرد. در قسمت عقب نیز همه چیز در سادگی مطلق خلاصه شده و نکته خاصی دیده نمیشود، فقط اینکه در اینجا چراغها و سپر پشتی برای بهبود شرایط بارگیری ماشین بازطراحی شدهاند و با پراید عادی تفاوت زیادی دارند.
طراحی پراید وانت در مجموع نمیتوان ظاهر پراید وانت را زیبا و جذاب توصیف کرد، اما سایر برگهای برنده 151 باعث شدهاند که این مشکل رفتهرفته در دید مشتریان کمرنگ شود. بخصوص که برای یک خودرو کاری، زیبایی اهمیت چندان زیادی نخواهد داشت و همین که ظاهر کلی ماشین بهتر از پیکان وانت است میتواند تا حدودی راضیکننده باشد.
مشخصات پراید وانت
با گشودن درب موتور سایپا 151 با همان پیشرانه قدیمی 4 سیلندر تنفسطبیعی پراید عادی روبرو میشویم. این موتور با 1323 سیسی حجم در بهترین حالت قادر است تنها 71 اسب بخار قدرت (دور موتور 5250) و 108 نیوتنمتر گشتاور (دور موتور 2750) تولید نماید که برای یک خودرو باری اعداد بسیار ضعیفی محسوب میشوند. با این حال وزن سبک ماشین و ضرائب مناسب گیربکس 5 سرعته دستی باعث شده که پراید وانت برای جابجایی حدود نیم تن بار بعلاوه یک یا دو سرنشین مشکل خاصی نداشته باشد. البته بسیاری افراد بارهای سنگینتر را هم با این خودرو جابجا کردهاند اما این کار به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
موتور وانت پراید در واقع باید در نظر داشت که منظور کمپانی از حداکثر وزن مجاز این نیست که خودرو با بار اضافه حرکت نخواهد کرد، بلکه مقصود این است که در صورت وجود اضافه بار، فشار مضاعف روی سیستم تعلیق و موتور وارد خواهد شد که در نهایت به افزایش استهلاک منجر میگردد. از آن مهمتر اینکه بارگیری بیش از حد استاندارد باعث میشود اصطکاک چراغهای جلو با زمین کمتر شود و در نتیجه فرمان و ترمزها، با افت عملکرد محسوس مواجه گردند. پس بهتر است که مطابق پیشنهاد کمپانی، مجموع وزن سرنشینان و بار اتومبیل از 610 کیلوگرم فراتر نرود.
امکانات و تجهیزات پراید وانت
سایپا 151 در ابتدا با امکانات ساده و ابتدایی نظیر: کیسه هوا برای راننده و سرنشین کناری، ترمزهای ضد قفل، چراغهای جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع نور، مهشکن عقب، سیستم ضد سرقت ایموبلایزر، قفل مرکزی و مواردی از این دست راهی بازار گشت اما پس از آن نسخه آپشنال یا به عبارتی پلاس با تجهیزات تکمیلی شامل: سیستم مولتیمدیا، دوربین و سنسور دنده عقب، آینههای جانبی برقی، روکشهای صندلی چرمی و کفپوش سه بعدی نیز معرفی شد که از نمونه ساده مقداری گرانتر است اما در عوض گزینههای رفاهی بهتری ارائه میکند.
رقبای پراید وانت در بازار
متاسفانه در این رده قیمتی وانت صفر کیلومتر چندانی وجود ندارد که بخواهیم با سایپا 151 مقایسه نمائیم. تنها گزینه وانت آریسان ایرانخودرو است که با ابعاد کابین و محفظه بار بزرگتر و قدرت و گشتاور بالاتر، روی کاغذ وانت کارآمدتری به نظر میرسد، بخصوص که با توجه به ساختار دیفرانسیل عقب خود با آنچه از یک پیکاپ انتظار میرود هماهنگتر است. اما با این حال پراید وانت هم برگهای برنده خود را دارد و با استهلاک کمتر، مصرف سوخت پایینتر و قیمت ارزانتر، نظرات بسیاری از مشتریان را به خود جلب نمودهاست. بخصوص که همین ابعاد کوچک پراید برای برخی از مشاغل نه تنها نقطه ضعف نیست بلکه یک مزیت محسوب میشود چراکه به قدرت مانور بالاتر در معابر تنگ و شلوغ انجامیده است. همچنین نسخه پلاس سایپا 151 از نظر آپشنهای جانبی هم شرایط بهتری در قیاس با نماینده ایرانخودرو دارد.