بررسی تیبا 2
تیبا2 نسبت به برادر صندوقدار خود از ظاهر هماهنگتر و جوان پسندانهتری برخوردار است و با توجه به نبود رقیب قدر در این رده قیمتی موفق شده به فروش مناسبی دست یابد. حتی بازار دست دوم این محصول هم عالی است و به قول معروف خیلی راحت به پول نقد تبدیل میشود. تیبا2 توسط سایپا در دو تیپ SX و EX معرفی شد که اکثر نسخههای تولید شده از این خودرو در تیپ EX به دست مشتریان رسیدهاند، اما مدتی است که سایپا نسخه آپشنال تیبا2 را نیز با پسوند پلاس به بازار عرضه نموده که از نظر ظاهری تفاوت اندکی با نسخه عادی دارد و از آپشنهای کاملتر بهره میبرد.
از ویژگیهای بارز تیبا2 میتوان به مواردی نظیر شتاب و کشش کافی (نسبت به این رده قیمتی)، استهلاک و هزینه نگهداری قابل قبول و کیفیت سواری و جاداری اتاق متوسط یاد کرد؛ همچنین تیبا2 در صورت سلامت پیشرانه و رفتار منطقی راننده، مصرف سوخت چندان زیادی نخواهد داشت. البته در این بین کیفیت پایین متریان داخلی و فرمان پذیری نه چندان خوب و عایق بندی ضعیف کابین هم از بزرگترین مشکلات تیبا2 میباشند.
داخل تیبا 2
فضای داخلی تیبا اندکی زیباتر از پراید طراحی شده اما بدلیل کمبود خلاقیت و از آن مهم تر پایین بودن کیفیت متریال مورد استفاده، به هیچ عنوان شما را هیجان زده نخواهد کرد. البته در نسخه پلاس اضافه شدن گزینههایی نظیر نمایشگر مرکزی و روکشهای چرمی صندلیها مقداری در بهبود وضعیت کابین تاثیر داشته اما در هر صورت باید از کابین تیبا به عنوان یک اتاق ساده و بیآلایش با حداقل جذابیتهای بصری یاد کنیم.
کابین تیبا 2 از لحاظ ارگونومی هم میتوان گفت به غیر از محدودیت دید جزئی در برخی زوایا، در سایر موارد اوضاع قابل قبول است و صندلیها هم جای پا و سر کافی را در سحطی که از خودرویی در این سایز انتظار میرود، در اختیار قرار میدهند. برای درک بهتر فضا بد نیست اشاره کنیم که صندلیهای عقبی تیبا2 جای پای بیشتری نسبت به پژو 206 دارند. در خصوص فضای صندوق هم باید گفت، محفظه در نظر گرفته شده برای کاربریهای مورد انتظار از یک خودرو هاچبک کافی است و اینجا با محدودیتهایی نظیر آنچه در امثال ام وی ام 110S وجود دارد مواجه نیستیم.
طراحی تیبا 2
شاید برایتان جالب یا حتی عجیب باشد که بدانید تیبا توسط یک تیم حرفهای ایتالیایی طراحی شده، اما تاخیر بسیار طولانی در عرضه باعث شد که در زمان رونمایی، این زبان طراحی دیگر از مد افتاده و قدیمی شده باشد. همچنین محدودیتهایی که برای پایین نگاه داشتن هزینه تولید وجود داشت، طراحان را وادار به سادهسازی هرچه بیشتر اتومبیل نمود. نتیجه تمامی اینها به محصول نهایی ختم شد که نتوانست از نظر ظاهری نظرات چندان زیادی را به خود جلب نماید و صرفاً به لطف محدودیت در بازار داخل و نبود رقیب قدر، مورد استقبال قرار گرفت.
طراحی تیبا 2 اما نسخه هاچبک تیبا که آنرا با نام تیبا2 میشناسیم داستان متفاوتی دارد چراکه طراحی پخته و منطقی قسمت پشتی این ماشین انصافاً زیبا از کار درآمد و جالبتر اینکه فرم هاچبک شده تیبا با سایر خطوط بدنه و انحنای سقف هارمونی بهتری پیدا کرد. در نتیجه تیبا2 موفق شد علیرغم قیمت بالاتر و کارآیی پایینتر (بدلیل صندوق کوچک نسبت به مدل صندوقدار) مورد استقبال گسترده طرافداران خودروهای هاچبک قرار گیرد. البته باز هم عدم بهروزرسانی ظاهری محسوس، باعث شده که در گذر زمان گرد و غبار کهنگی بر پیشانی تیبا بنشیند و حالا دیگر همین نسخه هاچبک هم نمیتواند جوانان را از نظر بصری چندان راضی نگاه دارد.
حتی عرضه نسخه پلاس با تغییرات ظاهری اندک نظیر: باربند یا همان روفرکهای جدید، حذف زه جانبی، استفاده از فریم استیل برای جلوپنجره، آینههای جانبی جدید مشابه کوئیک، نصب دیفیوزر برای سپرها (سپر دو رنگ)، دودی شدن شیشههای عقب و برچسب TIBA 2 plus در زیر آینهها هم نتوانسته این از مد افتادگی را چندان جبران نماید.
البته اگر به دنبال یک تیبا با طراحی مدرنتر باشید میتوانید با صرف هزینه اضافه به سراغ کوئیک بروید، چراکه کوئیک هم در واقع همان تیبا2 است که دست خوش تغییر چهره شده است.
مشخصات تیبا 2
با گشودن درب موتور تیبا 2 با همان موتور آشنای M15 که با بسیاری از محصولات دیگر سایپا نظیر ساینا و کوئیک مشترک است مواجه میشویم. این پیشرانه که به نوعی حاصل اصلاح و بهروزرسانی موتور پراید است، میتواند در بهترین حالت 87 اسب بخار قدرت و 128 نیوتنمتر گشتاور تولید کند که نشان از بهبود وضعیت در قیاس با پراید دارد. این نکته در کنار تغییر ضرائب گیربکس 5 سرعته دستی، به شتاب بهتر نسبت به پراید منتهی شده و در نتیجه تیبا قادر است حتی در برابر خودروهای گرانتری نظیر پژو 206 تیپ 2 هم قد علم کند. پیشرانه تیبا از لحاظ استهلاک نیز عملکرد قابل قبولی دارد و در صورت استفاده صحیح به این زودیها دچار مشکل نمیشود هرچند خرابی قسمتهای جانبی فنی نظیر سنسور اکسیژن در این ماشین تا حدودی شایع بوده است.
موتور تیبا 2 در خصوص مصرف سوخت هم عدد اعلامی کمپانی برای رانندگی ترکیبی 6.53 لیتر در هر صد کیلومتر عنوان شده که هرچند از استاندرهای روز جهان فاصله دارد اما به نسبت یک موتور 8 سوپاپ با ساختار قدیمی مناسب است. البته ناگفته نماند که این عدد مقدرای خوشبینانه نوشته شده و در عمل مقدرای بیشتر خواهد بود.
مشکل اصلی پیشرانه تیبا سر و صدا و لرزش نسبتاً زیاد بخصوص در دورهای بالا میباشد که این مورد در ترکیب با عایق بندی ضعیف کابین و دسته موتورهای نه چندان کارآمد، گاه باعث برهم خودرن آرامش سرنشینان میگردد. نقضه ضعف فنی دیگر تیبا مربوط به پایداری خودرو در سرعتهای بالاتر است. البته از خودرویی در این سطح قیمتی نمیتوانیم انتظار بهرهمندی از سیستم کنترل پایداری الکترونیکی یا تعلیق چند اتصالی عقب را داشته باشیم اما با این حال باید این را بدانید که تیبا 2 حداقل با ارتفاع و لاستیکهای فابریک کمپانی، فرمانپذیری چندان مناسبی ندارد و میبایست در پیچهای تند با احتیاط عمل نمود.
ترمزهای ماشین هم با اینکه نسبت به پراید مقداری پیشرفت داشتهاند اما همچنان عملکرد متوسطی از خود نشان میدهند.
تیبا2 به عنوان یک خودرو کاملاً اقتصادی از حداقل امکانات رفاهی و ایمنی نظیر کیسه هوا برای راننده و سرنشین کناری (جمعاً 2 عدد)، ترمزهای مجهز به سیستم ضد قفل ABS، شیشههای جلو برقی، تهویه مطبوع دستی، چراغهای جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع از داخل خودرو، صندوق پران، سیستم ضد سرقت (Immobilizer) و مهشکنهای جلو و عقب بهره میبرد.
اما در نسخه پلاس یا همان آپشنال، گزینههای تکمیلی نظیر نمایشگر لمسی، دوربین دنده عقب، سنسور پارک، رینگهای آلومینیومی جدید، زیرپایی و کفی صندوق سهبعدی، شیشههای عقب برقی، صندلیها با روکش چرم، آینههای جانبی برقی جدید طرح کوئیک، سیستم هشدار دهنده سرقت و شیشههای عقب دودی به محصول اضافه شدهاند تا وضعیت کلی بهبود یابد. هرچند خرید نسخه کاملتر، طبیعتاً با افزایش هزینه پرداختی همراه خواهد بود.
در این رده قیمتی هاچبک صفر کیلومتر دیگری وجود ندارد، پس به نوعی میتوان تیبا را علیرغم تمامی مشکلاتش بیرقیب توصیف کرد. در واقع تنها رقیب صفر کیلومتر تیبا در این رده، پراید 111 بود که تولید آن هم متوقف شده تا عملاً خانواده تیبا به عنوان ارزانترین خودروهای موجود در بازار کشور شناخته شوند. از برتریهای پراید نسبت به تیبا میتوانستیم به مواردی نظیر قیمت ارزانتر و هزینه نگهداری مقداری پایینتر اشاره کنیم اما در عوض تیبا2 که حالا دیگر جایگزین پراید شده ظاهر به روزتری دارد و از موتور قویتر و ستونهای محکمتر بهره میبرد.
در میان گزینههای دست دوم بازار هم میتوان به خودروهایی نظیر پژو 206 تیپ 2 و ام وی ام 110S اشاره نمود. پژو 206 تیپ 2 از نظر طراحی ظاهر و کابین، فرمان پذیری و لذت رانندگی، برتر از تیبا 2 ظاهر میشود اما در عوض با فضای سرنشین عقب ضعیفتر و از همه مهمتر هزینه نگهداری به مراتب بیشتر "بدلیل دست دوم بودن و همچنین گرانی قطعات" ریسک خرید بالاتری برای مشتریان خواهد داشت. در خصوص ام وی ام 110S هم باید گفت این محصول مزیتهایی نظیر مصرف سوخت کمتر، ادوات نرمتر و کیفیت کلی نسبتاً بالاتر را دارد اما در پارامترهایی نظیر شتاب، فضای صندوق عقب و هزینههای نگهداری "به همان دلایل که برای 206 مطرح شد" در پس تیبا 2 قرار میگیرد.
شاید آخرین راه برای خلاص شدن از دست تیبا2، مقداری افزایش بودجه و خرید نسخه پایه کوئیک و یا تهیه نمونه دست دوم این محصول باشد. خودرویی که هرچند از نظر فنی و تواناییهای کلی تفاوتی با تیبا 2 ندارد اما با ظاهر جدیدتر و چند آپشن اضافه میتواند مقداری جذابتر از تیبا2 پابهسن گذاشته باشد.