بررسی تویوتا آریون اسپرت
نسل دوم تویوتا آریون به عنوان نسخهای لوکستر و اسپرتتر از تویوتا کمری در سال 2012 میلادی وارد بازار جهانی شد و تا سال 2017 روی خط تولید قرار داشت. این نسل در فاصله سالهای 2012 و 2013 به بازار کشورمان هم راه یافت اما بعد از مدتی قوانین دست و پاگیر واردات، مشتریان ایرانی را از تدوام حضور چنین خودرویی محروم ساختند. تویوتا آریون نسل دوم در ایران با کیا کادنزا، هیوندای آزرا و هوندا آکورد به رقابت میپردازد. به جرات میتوان گفت که این فرزند تویوتا از نظر فنی عملکرد بهتری از تمام رقبای خود دارد اما در زمینه امکانات رفاهی و ظرافت طراحی، ضعیفتر ظاهر شده است. آریون همانند تمامی خودروهای تویوتا دوام فنی و کیفیت ساخت قابل قبولی دارد و با ایمنی بسیار خوب و سواری راحتش، آسایش مثالزدنی به سرنشینان هدیه میکند. البته در کنار تمامی این موارد مثبت باید به نکات منفی نظیر گرانی قطعات یدکی و مصرف سوخت نسبتا زیاد پیشرانه شش سیلندر این محصول نیز اشاره کرد؛ درواقع آریون در مقابل رقبایی با پیشرانههای چهار سیلندر 2.5 لیتری تنفس طبیعی، یا انواع مجهز به موتورهای کوچک توربو، اشتهای بیشتری از خود نشان میدهد. با این حال تویوتا آریون امروزه یکی از جذابترین گزینههای خرید در بازار خودروهای کارکرده به حساب میآید که علیرغم گرانی قطعات یدکی و محدودیت آپشن (نسبت به رقبای کرهای) طرافداران پر و پا قرصش را حفظ نموده است.
داخل تویوتا آریون اسپرت
تویوتا برای طراحی داخلی آریون سبک ساده و کلاسیک را برگزیده که ممکن است در نگاه اول قدیمی و از مد افتاده به نظر برسد؛ اما اینجا نکات مثبت فراوانی یافت میشوند که شما را به آریون علاقهمند خواهند ساخت. مثلاً صندلیهای بزرگ و جادار ماشین، راحتی بسیار خوبی برای تمامی سرنشینان مهیا نمودهاند و ارگونومی مطلوب ادوات میزان تسلط بر خودرو را افزایش داده است؛ از نظر کیفیت هم اوضاع بر وفق مراد میباشد و چرم صندلیها و فرمان به نسبت کیلومتر کارکرد خودرو سلامت خود را به خوبی حفظ نمودهاند. البته کلیدهای کنترلی نسبتاً زمخت آریون در برابر محصولات بهروزتر نظیر رنو تلیسمان مقداری نازیبا به نظر میرسند اما در عمل کار با آنها لذتبخش است و از نظر دسترسی و راحتی کار هم برتر از کلیدهای لمسی فانتزی عمل میکنند. در یک جمعبندی کلی میتوان کابین تویوتا آریون را ساده، شکیل، کاربردی و باکیفیت توصیف نمود که اگر این نکات مثبت با قدری خلاقیت در طراحی و آپشنهای تکمیلی همراه میشد میتوانست نمره بالاتری هم بدست آورد. صندوق عقب این محصول نیز محفظه بسیار بزرگ و جاداری در اختیارتان قرار میدهد که برای سفرهای خانوادگی ایدهال به نظر میرسد.
تویوتا آریون ضمناً بد نیست به تفاوت تریم داخلی دو تیپ گرند و اسپرت آریون هم اشاره نمائیم. داخل تیپ گرند از قطعات طرح چوب و غربیلک فرمان چهارشاخه استفاده شده تا فضای کابین با ظاهر کلاسیک و باوقار بیرونی هماهنگ شود اما در مدل اسپرت فرمان سهشاخه مجهز به پدالهای تعویض دنده و داشبورد با طرح فیبرکربن، جذابیتهای جوانپسندانه و اسپرت ماشین را افزایش دادهاند.
طراحی تویوتا آریون اسپرت
تویوتا آریون (بخصوص در تیپ گرند) ظاهر باوقار و پرابهتی دارد و با توجه بر ابعاد بزرگ بدنه، جلوپنجره عریض و کاپوت برجسته، تاحدودی خشن و جدی هم به نظر میرسد؛ با این حال اگر قرار بر مقایسه با زیبارویانی نظیر کیا کادنزا یا هیوندای آزرا باشد میتوانیم ظاهر آریون را ساده و بیآلایش توصیف کنیم. البته چه بسا بسیاری افراد از همین فرم ساده و بدور از اغراق و حجمهای اضافه آریون، لذت بیشتری ببرند و بر مبنای سلیقه شخصی، فرزند تویوتا را زیباتر از رقبای پرزرق و برق موجود در بازار بدانند؛ بخصوص که تجربه ثابت کرده لباسهای ساده و شیک، دیرتر از انواع مدرن و فانتزی از مد خواهند افتاد.
تویوتا آریون اما با تمامی این صحبتها باز هم نمیشود منکر سادگی خطوط، بخصوص در قسمت نیمرخ آریون شد؛ هرچند تویوتا برای افرادی که به دنبال هیجان بیشتر هستند نسخه مجهز به کیت اسپرت را هم ارائه نموده که آن مدل با جلوپنجره و سپرهای اسپرت، رینگهای متفاوت، بالچه عقب و برخی جزئیات دیگر حس مسابقهای بیشتری به بیننده منتقل میکند.
مشخصات تویوتا آریون اسپرت
اگر اعتبار برند و دوام بسیار خوب قطعات تویوتا را به عنوان جاذبه اصلی آریون درنظر بگیریم، بدون شک دومین نکته مثبت در زیر کاپوت مخفی شده است؛ یعنی جایی که پیشرانه بسیار قدرتمند 6 سیلندر تنفس طبیعی 3.5 لیتری با آرایش V وظیفه تامین نیروی اتومبیل را برعهده گرفته و به کمک 24 سوپاپ و سیستم Dual VVTi قادر است 268 اسب بخار قدرت و 336 نیوتن متر گشتاور را به کمک یک جعبه دنده 6 سرعته اتوماتیک راهی چرخهای جلویی نماید. هماهنگی مناسب میان انجین و گیربکس در کنار حساسیت پایین موتور به بنزینهای وطنی (در مقایسه با رقبای توربو) باعث شده که این مجموعه ضمن ارائه شتاب عالی از دوام بسیار خوبی هم برخوردار باشد. البته سدان خانوادگی تویوتا برای مسابقه دادن ساخته نشده و در پیچهای تند ایدهآل ظاهر نمیشود اما در مسیرهای مستقیم رفتاری بسیار سریع و ویرانکننده دارد و با شتاب رسمی 7.2 ثانیهای، حتی کوپههای اسپرت این رده را هم به چالش میکشاند.
تویوتا آریون در پیچ و خم جادهها نیز سیستم کنترل پایداری فعال خودرو به خوبی از راننده حمایت میکند، اما نباید این محصول را بدلیل شتاب فوقالعادهاش با سدانهای اسپرت اشتباه بگیریم و انتظار هندلینگ در آن سطح را داشته باشیم. ترمزهای چهارچرخ دیسکی آریون هم رفتار مطمئنی دارند و با دقت و نرمی به دستورات راننده پاسخ میدهند، هرچند با توجه به شتاب بسیار خوب ماشین جا داشت که حتی از ترمزهای قویتر استفاده شود. گیربکس 6 سرعته اتوماتیک تویوتا نیز با اینکه از نظر سرعت تعویضها هنوز به رقبای آلمانی نرسیده اما عملکرد کمنقصی دارد و با دقت و نرمی تمام، دندهها را برای پیشرانه سرو مینماید.
امکانات و تجهیزات تویوتا آریون اسپرت
نسخههای فولآپشن تویوتا آریون از گزینههای قابل قبولی نظیر: کیلس و استارتر دکمهای، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دو منطقهای (بهمراه دریچه مجزا برای سرنشینان عقب)، چراغهای زنون جلو با قابلیت تطبیقپذیری یا همان سیستم AFLS، چراغشور، تنظیم برقی صندلیهای جلو بهمراه حافظه برای صندلی راننده، سانروف، کروزکنترل، پدل شیفتر، آینه الکتروکرومیک، نمایشگر لمسی مرکزی، دوربین دنده عقب، کامپیوتر سفری، پرده عقب برقی، ترمزهای مجهز بهABS و EBD بهمراه سیستمهای کمکی شامل BA , TRC , VSC ، کیسه هوا برای راننده، سرنشین کناری در کنار ایربگهای جانبی و پردهای و رینگهای 17 اینچی بهره میبرند که البته برخی از آنها نظیر سیستم AFLS فقط در تیپ گرند یافت میشوند و برخی دیگر مثل پدلشیفتر مختص نمونه اسپرت هستند. با این حال حتی فولترین مدل آریون هم در برابر رقبای همقیمت کرهای و فرانسوی نظیر گرنجور و تلیسمان گزینه کاملی محسوب نمیشود. پس اگر دسترسی به امکاناتی نظیر: سقف پانوراما، تهویه صندلیها، سیستم هدآپ و مواردی از این دست برای شما اولویت دارند، نماینده تویوتا چندان مناسب سلیقهتان نخواهد بود.
ضمناً بد نیست اشاره کنیم که تویوتا آریون جدا از امکانات امنیتی که در بالا به آنها اشاره شد توانسته 5 ستاره موسسه ANCAP را بدست آورد که نشان از امنیت مناسب این سدان ژاپنی دارد.
رقبای تویوتا آریون اسپرت در بازار
در این رده قیمتی سدانهای نیمه لوکس جذاب دیگری نظیر کیا کادنزا، هیوندای آزرا (گرنجور) و هوندا آکورد حضور دارند که هر کدامشان میتوانند با کارتهای برنده مختص خود در برابر نماینده تویوتا قد علم کنند. مثلاً خودروهای کرهای این رده از نظر طراحی ظاهری (هرچند این مورد تا حدودی سلیقهای است) و سطح آپشن یک سر و گردن بالاتر از آریون قرار میگیرند؛ بخصوص کادنزا که با پیشرانه 6 سیلندر 3.5 لیتری به کشورمان وارد شده و از نظر قدرت و شتاب هم کمبود خاصی در برابر آریون احساس نخواهد کرد. با این حال آریون بواسطه اعتبار برند تویوتا و استهلاک پایینتر از این محصولات میتواند گزینه قابل اعتمادتری بخصوص در بازار دستدومها به حساب آید، ضمن اینکه از نظر کیفیت سواری هم شرایط نماینده تویوتا اندکی بهتر ارزیابی میشود. در سمت دیگر اما هموطن آریون یعنی هوندا آکورد حضور دارد که با ظاهر شکیلتر و کیفیت مثالزدنی خود قادر است نظرات بسیاری را جلب نماید، هرچند پیشرانه ضعیفتر نسخه وارد شده به کشور در کنار محدودیت نمایندگیهای خدماتی و دسترسی به قطعات یدکی برای این محصول باکیفیت ژاپنی، کفه ترازو را به سمت آریون و دیگر رقبا سنگین خواهد نمود.