بررسی سمند سورن ELX
سورن به نوعی نسل سوم از خانواده سمند محسوب میشود که پس از مدل اولیه و LX روی خط تولید قرار گرفت. عرضه این محصول از سال 1386 به عنوان نسخهای مجهزتر و بهتر از سمند LX آغاز شد و چند سال بعد با پیشرانه EF7 و امکانات بیشتر تحت نام ELX ادامه یافت. فیس لیفت اجرا شده روی سورن آنقدر شدید نیست که نتوان آن را با سمند ساده متمایز دانست؛ با این وجود تغییرات صورتگرفته روی جلوپنجره، چراغها و سپرها و برخی جزئیات دیگر، ظاهر اتومبیل را ارتقاء بخشیدهاند. کابین سورن ELX نیز با الهامگیری از محصول وارداتی ایرانخودرو یعنی پژو 407 طراحی شده که ظاهری زیبا و دلنشین و تا حدودی ارگونومیک دارد. ویژگیهای مثبت همیشگی سمند نظیر فضای جادار کابین و صندوق، صندلیهای راحت و کیفیت سواری قابلقبول در این محصول هم روئیت میشوند تا سورن همچون سایر اعضاء خانوادهاش برای استفادههای خانوادگی گزینه مناسبی باشد. بخصوص که پیشرانه تنفس طبیعی EF7 هم قدرت کافی را ارائه خواهد کرد و گستردگی مناسب شبکه خدماتی ایرانخودرو اجازه نمیدهد بابت کمبود قطعات یدکی دچار استرس و نگرانی شوید. البته در این بین مشکلاتی مثل کیفیت ساخت پایین، قدیمی بودن پلتفرم و ایمنی نامشخص هم وجود دارند که ممکن است شما را از خرید این محصول منصرف کنند. هرچند متاسفانه در این رده قیمتی خودرو کامل و ایدهآلی نداریم و در نتیجه مجبوریم با این مشکلات کنار بیائیم و به همین ارتقاء اندک ظاهری و چند آپشن اضافه مثل تهویه اتومات، دلخوش کنیم.
داخل سمند سورن ELX
فضای داخلی سورن در قیاس با ظاهر ماشین از طراحی اصولیتر و هارمونی بهتر خطوط بهره میبرد. در واقع تنها مشکل اصلی کابین این محصول در بحث کیفیت پایین متریال و مونتاژ خلاصه شده و در سایر موارد اوضاع به نسبت قیمت راضیکننده است. ستونهای ماشین مقداری جلوی دید را گرفتهاند اما در عوض جایگذاری کلیدها و ادوات مناسب در نظر گرفته شده و نشانگرهای پشتآمپر هم خوانا به نظر میرسند.
داخل سورن ELX در خصوص فضای داخلی نیز اوضاع روبهراه است و سورن به لطف ابعاد مناسب بدنه و فاصله میان محورهای جلو و عقب 2671 میلیمتری، جای پا و سر کافی را در اختیار تمامی سرنشینان قرار خواهد داد؛ این نکته در کنار صندلیهای راحت و صندوق عقب بزرگ ماشین باعث شده سورن به یکی از گزینههای مناسب برای خانواده و مسافرت بدل گردد.
طراحی سمند سورن ELX
سورن نسخه فیسلیفت شده سمند LX محسوب میشود و با تغییر در سپرها، جلوپنجره، چراغها و جزئیات دیگر نظیر آینههای جانبی و مهشکنها سعی کرده به ظاهر خودروهای مدرنتر نزدیک گردد. تلاش ایرانخودرو برای ساخت محصولی لوکستر و کمی اسپرتتر از سمند تا حدودی موفقیتآمیز بوده اما در این مسیر بخشی از هارمونی خطوط نسخههای اولیه خدشهدار شده است و ناهماهنگیهایی در ظاهر سورن دیده میشوند. با این وجود میتوان از طراحی متفاوت این محصول به عنوان گامی هرچند کوچک اما رو به جلو یاد کرد.
سورن ELX بخصوص که تیراژ تولید کمتر سورن باعث شده ظاهرش کمی خاصتر از برادرانش جلوه کند و به اندازه آنها تکراری نباشد. البته اگر بخواهیم چهره سورن را با خودروهای روز جهان مقایسه کنیم، قطعاً نمره مناسبی به آن تعلق نخواهد گرفت ولی بواسطه قرار داشتن در رده قیمتی ارزان که در آن حتی چینیها نیز حضور چندانی ندارند، میبایست سختگیری را کنار بگذاریم و از همین ظاهر ساده و تا حدودی از مدافتاده لذت ببریم.
مشخصات سمند سورن ELX
در اوایل سورن با دو نوع پیشرانه XU7 و EF7 به بازار عرضه میشد که اولی همان موتور 8 سوپاپ 1.8 لیتری قدیمی پژو 405 را در سینه داشت و دومی از ساختار جدیدتر 16 سوپاپ با حجم 1.65 لیتر (که به موتور ملی شهرت یافته بود) استفاده میکرد. اما در حال حاضر سورن ELX تنها با پیشرانه EF7 (نسخه تنفس طبیعی) به بازار عرضه میشود. این موتور قادر است در بهترین حالت 115 اسب بخار قدرت (دور موتور 6000) و 159 نیوتنمتر گشتاور (دور موتور 3500 الی 4500) را تولید و از طریق یک گیربکس 5 سرعته دستی روانه چرخهای جلوئی کند.
موتور سورن ELX ماحصل تلاش این مجموعه به شتاب صفر تا صد رسمی 12 ثانیه منتهی شده که برای یک سدان خانوادگی نسبتاً ارزانقیمت کافی به نظر میرسد. مصرف سوخت استاندارد اعلامی هم در شرایط ترکیبی عدد 7.49 لیتر در هر صد کیلومتر را نشان میدهد که البته این عدد در عمل و با توجه به کیفیت سوخت و ارتفاع شهری مثل تهران، حدود 10 درصد افزایش را تجربه خواهد نمود.
امکانات و تجهیزات سمند سورن ELX
سورن از نظر سطح امکانات جانبی شرایط کاملاً متوسطی دارد و با ارائه گزینههایی مثل: کیسه هوا برای راننده و سرنشین کناری، ترمزهای مجهز به ABS و EBD، فرمان هیدرولیک با کلیدهای کنترلی، تهویه خودکار بهمراه دریچه جداگانه برای سرنشینان عقب، چراغهای مهشکن جلو و عقب، چراغ مشایعت، تنظیم ارتفاع نوع چراغهای جلو از داخل، آینههای جانبی برقی تاشونده، شیشههای برقی مجهز به پاور ویندوز، ایموبلایزر، سنسورهای دنده عقب، تنظیم برقی پشتی صندلیهای جلو و مواردی از این دست، به زحمت میتواند مشتریان علاقهمند به آپشن را راضی نگاه دارد. بخصوص که امکانات سادهای مثل ترمزهای دیسکی عقب و رینگهای آلومینیومی در این محصول به شکل سفارشی درآمدهاند و دیگر بصورت استاندارد روی خودرو نصب نمیشوند. با این حال بدلیل کمبود رقیب قدر در این سطح از بازار میشود تا حدودی با این کمبودها کنار آمد چراکه اکثر ماشینهای این رده قیمتی همین تهویه اتومات و پشتی صندلی برقی را هم ندارند.
رقبای سمند سورن ELX در بازار
شاید در ابتدا تصور کنید، خودرویی با این سن و سال و شرایط کیفی متوسط، به راحتی از هر رقیبی شکست خواهد خورد، اما واقعیت این است که سورن از نظر قیمتی حریف خاصی در مقابل نمیبیند و تمامی رقبایش هم به نوعی از خانواده خودش به حساب میآیند. مثلاً پژو پارس، سورن توربو یا دیگر اعضا گروه ایرانخودرو مثل پژو 206 صندوقدار و رانا پلاس که همگی از نظر کیفیت و شبکه خدماتی شرایط نزدیکی بهم دارند. البته اگر جادار بودن کابین (بخصوص روی صندلی عقب) برای شما مهم باشد مجبورید قید خانواده 206 را بزنید؛ بخصوص که در میان فرزندان پلتفرم 405، سورن یکی از راحتترین اتاقها را دارد که حتی از دنا هم اندکی بزرگتر است. اما اگر احساس میکنید موتور 16 سوپاپ EF7 اتمسفریک از نظر تواناییهای حرکتی شما را ارضا نمیکند میتوانید به سراغ نسخه توربو سورن بروید که البته مقداری گرانتر است و از نظر استهلاک و هزینه نگهداری هم دردسرهای بیشتری برایتان درست خواهد کرد، اما در عوض با شتاب بسیار خوب خود میتواند تمامی رقبا (و حتی برخی از خودروهای گرانتر) را به چالش بکشاند.