بررسی سیتروئن زانتیا SX2000
زانتیا یک خودرو خاص و منحصر به فرد است که شباهت چندانی به محصولات هم دورهاش ندارد. پیشرانه نسبتاً قدرتمند ماشین در ترکیب با ضرائب سنگین گیربکس منجر به شتاب و کشش عالی این محصول شده، کیفیت سواری بسیار خوب و همچنین ترمز و پایداری مناسب هم از دیگر نقاط قوت نماینده سیتروئن محسوب میشوند. همچنین زانتیا از نظر سطح آپشن از گزینههای جذابی نظیر سیستم تنظیم ارتفاع، تهویه مطبوع اتوماتیک و برفپاککن هوشمند بهره میبرد که به نسبت رقبای آن دوره گزینههای جذابی محسوب میشوند. البته همانطور که در مقدمه اشاره کردیم مشکلاتی نظیر ضعف ایمنی و بالا بودن مصرف سوخت و هزینههای نگهداری، همواره از مشکلات پیش روی زانتیا سواران بوده است. از دیگر نقاط منفی زانتیا میتوان به مواردی نظیر محدودیت دید در قسمت عقب و شعاع گردش فرمان اشاره نمود.
داخل سیتروئن زانتیا SX2000
درست است که کابین زانتیا طراحی سادهای دارد اما برای افرادی که به کارایی بیش از خصلتهای ظاهری اهمیت میدهند همین کابین ساده میتواند ایدهآل باشد. صندلیهای نرم و راحت و فضای جادار کابین و صندوق عقب این ماشین درکنار ارگونومی مطلوب و آپشنهای قابل قبولش، مجموعهای کارآمد را برای زانتیا سواران مهیا نمودهاند که هنوز هم میتواند جذاب باشد
داخل زانتیا البته دید پشت سر مقداری محدود است اما به غیر از این مشکل در سایر موارد ایراد خاصی در ارگونومی خودرو دیده نمیشود. در هنگام حرکت هم کیفیت سواری مناسب، سرنشینان را راضی نگاه خواهد داشت (البته به شرطی که سیستم تعلیق در سلامت کامل به سر ببرد). همچنین بد نیست یادآوری کنیم که در دوران زانتیا، سایر رقبا هم دیزاین داخلی شگفتانگیزی نداشتند و حتی در برخی مدلها نظیر اوانته شاهد طراحی داخلی به مراتب زمختتری بودیم.
طراحی سیتروئن زانتیا SX2000
زانتیا عرضه شده در کشورمان در واقع نسخه فیس لیفت شده این محصول به حساب میآید که با تغییرات جزئی اما حساب شده جلوه بهتری نسبت به نسخه اولیه بدست آورده است. البته سایپا یک بار تلاش کرد که زانتیا را مجدداً فیسلیفت نماید که حاصل کار به شکل و شمایلی بسیار ناهماهنگ و شکستی تلخ برای تیم طراحی منتهی شد. بگذریم؛ در هر صورت باید پذیرفت که سیتروئن زانتیا حتی در دوران اوجش هم طراحی شگفت انگیز و اغواگرایانهای نداشت و با خطوط بسیار ساده، چهرهای بی آلایش را به تصویر کشیده بود. البته فرم گوهای بدنه و حالت آیرودینامیک دماغه این ماشین باعث شده که ظاهرش خیلی خاص و متفاوت به چشم آید اما با این حال و جدا از بحث سلیقه فردی (که البته تعیین کننده اصلی است) میتوان گفت رقبایی نظیر مزدا 323 در مجموع از طراحی چشم نوازتری بهره میبرند.
طراحی زانتیا به زبان دیگر اکثر طرفداران متعصب زانتیا، این ماشین را بدلیل پیشرانه قویتر و کیفیت سواری بهتر به رقبایی نظیر 323 ترجیح دادهاند و نه بحثهای ظاهری.
البته در این بین نکاتی نظیر هارمونی مناسب خطوط، هماهنگی عالی میان قسمتهای مختلف بدنه و همچنین جذابیتهای خاص کلاس بدنه لیفتبک از جمله نکات مثبت طراحی بدنه زانتیا به حساب میآیند.
مشخصات سیتروئن زانتیا SX2000
زیر کاپوت سیتروئن زانتیا SX2000 یک پیشرانه 4 سیلندر 2 لیتری 16 سوپاپ تنفس طبیعی قرار گرفته که قادر است در بهترین حالت 135 اسب بخار قدرت و 187 نیوتنمتر گشتاور را به کمک یک جعبه دنده 5 سرعته دستی راهی چرخهای جلو کند. این مجموعه میتواند زانتیا را در مدت 9.5 ثانیه (شتاب رسمی) به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت برساند و شتابگیری را تا سرعت 203 کیلومتر بر ساعت ادامه دهد. البته در نمونههای موجود در بازار بدلیل سن و سال و کارکرد بالا مقداری از قدرت موتور کاسته شده و در نتیجه دستیابی به این شتاب دشوار است اما با این حال زانتیا هنوز هم توان شکست دادن بسیاری از رقبای صفر کیلومتر اقتصادی و میان رده موجود در بازار را دارد. حتی نسخههای 1.8 لیتری 112 اسب بخاری این محصول هم از شتاب قابل قبولی برخوردارند هرچند به پای نمونه 2 لیتری نمیرسند.
موتور زانتیا نکته دیگر اینکه شتاب گیری خوب زانتیا با هندلینگ مناسب و ترمزهای مطمئن همراه است که همین رانندگی با نماینده سیتروئن را لذت بخش نموده. سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک زانتیا هم به خوبی توانسته ضمن حفظ کیفیت سواری، پایداری کافی را برای اتومبیل مهیا کند، نکتهای که در این رده قیمتی بسیار حائز اهمیت است. در واقع ماشینهای میانرده معمولاً یا خیلی خشک و در عوض خوش دست هستند و یا نرم اما با هندلینگ ضعیف، و اینجاست که هنر سیتروئن در ارائه یک سیستم تعلیق پیچیده که در آن سواری نرم با هندلینگ مناسب ترکیب شده، مشخص میشود.
البته این سیستم تعلیق پیچیده به نوعی پاشنه آشیل زانتیا هم به حساب میآید چراکه بدلیل استهلاک و هزینه نگهداری بالا و برخی مشکلات مثل یکپارچگی سیستمهیدرولیکی تعلیق با سایر قسمتها بعضاً منجر به مشکلاتی میشود. ضمن اینکه پیشرانه زانتیا هم مصرف سوخت بالایی دارد و بخصوص در داخل شهر اشتهای زیادی از خود نشان میدهد. باید این نکته را هم در نظر داشت که اکنون بیش از یک دهه از تولید آخرین زانتیا در کشور میگذرد و در نتیجه یافتن یک نمونه سالم از این خودرو پر استهلاک هر روز سختتر میشود.
امکانات و تجهیزات سیتروئن زانتیا SX2000
جوانان امروزی که انواع و اقسام خودروهای آپشنال را به چشم دیدهاند، قطعاً با روئیت لیست آپشنهای زانتیا شگفت زده نخواهند شد اما نباید از یاد برد که این ماشین متعلق به دورانی است که در آن امثال هیوندای اوانته و پروتن جنتو با حداقل امکانات، به نوعی خودرو لوکس محسوب میشدند و در آن زمان زانتیا با داشتن گزینههایی نظیر سیستم تعلیق هیدروپنوماتیک با قابلیت تنظیم ارتفاع، فرمان مجهز به کلیدهای کنترل سیستم صوتی، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و برفپاککن هوشمند در میان رقبایش خودنمایی میکرد. از دیگر امکانات زانتیا میتوان به مواردی نظیر ترمزهای چهار چرخ دیسکی مجهز به سیستم ضد قفل، ایربگ راننده و سرنشین کناری (برخی نسخهها مجهز به ایربگهای جانبی) و شیشهها و آینههای جانبی برقی اشاره نمود.
تجهیزات زانتیا البته در خصوص ایمنی دریافت تنها 1.5 ستاره از 5 ستاره موسسه تست تصادف اروپا (Euro-NCAP) نشان از وضعیت اسفناک امنیت این محصول دارد. بخصوص که رقبایی مثل هیوندای اوانته و پروتون ایمپین با 3 و رنو مگان با 5 ستاره ایمنی، امتیازات بسیار بهتری نسبت به زانتیا کسب نمودهاند. البته سیتروئن مدعی شده که پس از نتایج ضعیف تست تصادف، برخی از قسمتهای ماشین را مورد بازنگری و اصلاح قرار داده و نسخههای عرضه شده در کشور هم از نوع اصلاح شده هستند اما بدلیل عدم آزمایش مجدد نمیتوان در خصوص این ادعا با قطعیت نظر داد.
رقبای سیتروئن زانتیا SX2000 در بازار
سیتروئن زانتیا در دوران اوج خود رقبایی نظیر هیوندای اوانته، رنو مگان، مزدا 323 و پروتون جنتو را به راحتی در بازار شکست میداد، اما در طول زمان و با مشخص شدن ضعف ایمنی و استهلاک بالای قطعات، رفته رفته از محبوبیت این محصول کاسته شد و حالا نسخههای دست دوم زانتیا با قیمتهایی کمتر از اوانته و مگان در بازار خرید و فروش میشوند.
البته اگر قرار بر مقایسه باشد میتوان گفت زانتیا در مقایسه با اوانته قیمت ارزانتر، آپشنهای بیشتر و کیفیت سواری بهتری دارد اما در عوض اوانته با ایمنی بالاتر و استهلاک پایینتر، خودرو کم دردسرتری به حساب میآید و در نتیجه از محبوبیت بیشتری در بازار دست دومها برخوردار است. در خصوص شتاب هم اوانته دندهای 2 لیتری در شتاب رسمی حدود 0.4 ثانیه سریعتر به سرعت صد کیلومتر بر ساعت میرسد.
در قیاس با مگان دندهای 1.6 لیتری هم باید گفت، نماینده فرانسه از نظر شتاب و سرعت ضعیفتر است اما در عوض ایمنی بسیار بالاتر و طراحی بهروزتری دارد.
همچنین مزدا 323 نیز علیرغم پیشرانه ضعیفتر 1.6 لیتری، از طراحی زیباتر، قابلیت تیونینگ بالاتر و استهلاک پایینتر بهره میبرد. هرچند زانتیا با شتاب و کشش برتر و سواری نرمتر حرفهای زیادی در برابر این رقیب ژاپنی خواهد داشت.
شاید نزدیکترین رقیب فعلی زانتیا، پروتون جن2 باشد، چراکه هر دو خودرو از بازار دست دوم ضعیف و کمبود قطعات یدکی رنج میبرند و با قیمتهای تقریباً مشابه در بازار خرید و فروش میشوند. در این بین پروتن جنتو با توجه به طراحی اسپرتش از ظاهر مدرنتری بهره میبرد و از نظر مصرف سوخت و استهلاک هم انتخاب بهتری محسوب میشود، اما در عوض زانتیا با شتاب و کشش برتر و کابین راحتتر میتواند برای مسافرتها گزینه کارآمدتری باشد، ضمن اینکه محصول سیتروئن از امکانات جانبی بیشتری هم برخوردار است.
البته اکثر رقبای زانتیا در نسخه اتوماتیک هم در بازارمان حضور دارند اما زانتیا فقط با جعبهدنده دستی در ایران عرضه شده است.