بررسی سایپا کادیلا
تندر 90 یکی از محبوبترین تولیدات صنعت خودروسازی ایران طی دو دهه اخیر به شمار میرود. این خودرو اقتصادی از مبدأ اروپای شرقی به بازار کشورهایی همچون ایران و ترکیه رسید و طی زمانی کوتاه به محبوبیت چشمگیری دست یافت. سدان محبوب فرانسوی با نام اصلی داچیا لوگان یا رنو لوگان در بازار جهانی شناخته میشود که در ایران به نام رنو تندر 90 شهرت یافت. تاکنون سه نسل از داچیا لوگان به بازارهای جهانی عرضه شده است که در ایران تنها نسل اول آن به تولید رسید. نسل دوم این خودرو نیز با نام رنو سیمبل در تعدادی محدود به بازار ایران عرضه شد. رنو تندر 90 خودرویی ساده و کم آپشن بوده و طراحی چندان زیبایی ندارد. با این حال مزیت استهلاک اندک پیشرانه و دوام بالای قطعات فنی از آن یک برنده تمام عیار در بازار ایران ساخت. پیشرانه 1.6 لیتری رنو با کد K4M قلب تپنده این خودرو است که از نظر قدرت و گشتاور، عملکرد متوسطی دارد؛ اما دوام بالای این پیشرانه و نیاز نداشتن به تعمیرات در بلند مدت، باعث شد تا تندر 90 به سرعت بین کاربران ایرانی محبوبیت پیدا کند. تولید تندر 90 و نسخه فیسلیفت آن موسوم به تندر پلاس تا سال 1398 ادامه یافت و پس از آن تحریمهای بینالمللی باعث قطع همکاری تولیدکنندگان ایرانی با همتای فرانسوی شد و در نهایت عرضه این خودرو را متوقف کرد. از آن زمان تاکنون، پارس خودرو و سایپا پروژهای را برای تولید تندر 90 ایرانی راهاندازی کردند. حاصل این پروژه مدتی پیش با نام کادیلا در قالب رندرهای گرافیکی منتشر شده بود و اکنون خبرهایی از ورود قریبالوقوع کادیلا سایپا ایرانی به بازار شنیده میشود؛ اما همانطور که گفته شد، برخلاف تندر 90 اصلی، موتور کادیلا همان پیشرانه K4M رنو نیست.
داخل سایپا کادیلا
نسخه فیس لیفت نسل اول رنو لوگان که با نام تندر پلاس در ایران خودرو تولید شد، حضور اندکی در بازار ایران داشت. با این حال همین حضور اندک برای قطعه سازان ایرانی کافی بود تا در ساخت فضای داخلی این خودرو ماهر شوند. سایپا نیز برای کابین کادیلا، از داشبورد تندر پلاس استفاده کرده است که در مقایسه با نسخه اصلی تندر 90، خطوط منحنی و جزئیات طراحی بیشتری دارد.
تصویر داخل کابین کادیلا سایپا خوشبختانه طراحان سایپا داشبورد تندر پلاس را به طور کامل در کادیلا کپی نکردهاند و این خودرو مشخصههای ظاهری منحصر به فرد خود را دارد. نخستین مشخصه ظاهر داخلی کادیلا، مجموعه پشت آمپر این خودرو هستند که به سبک ام وی ام X22 طراحی شدهاند. فرمان خودرو نیز از نوع دی کات است اما جای دکمههای کنترلی سیستم صوتی و کروز کنترل روی آن به چشم میخورد. به جای سیستم پخش ساده تندر پلاس نیز یک نمایشگر قرار گرفته که احتمالاً در خودروهای ایرانی سابق مشاهده شده است.
تصویر داشبورد و کنسول میانی کادیلا قسمت زیرین نمایشگر سیستم سرگرمی خودرو کادیلا دکمههای کنترلی کابین به خود اختصاص دادهاند که در مقایسه با تندر 90 و تندر پلاس، طراحی ظریفتر و زیباتری دارند. سیستم تهویه خودرو نیز سرجایش قرار دارد اما از نوع دستی ساده به اتوماتیک دیجیتال تغییر کرده است. با این حال سایر تنظیمات کابین کادیلا پارس خودرو از جمله دسته تعویض دنده، جا لیوانیهای دوتایی و فندک خودرو دقیقاً همانند تندر 90 هستند. بنابراین میتوان گفت که تفاوتهای ظاهر داخلی کادیلا و تندر پلاس بسیار محدودتر از تفاوتهای ظاهر خارجی این خودروها به نظر میرسند.
طراحی سایپا کادیلا
طراحی ظاهری کادیلاک سایپا همانند یک فیسلیفت اساسی روی تندر 90 یا رنو لوگان اصلی بوده که حاصل آن ظاهر متفاوت قسمت جلو و عقب این خودرو است. در نمای جلو کادیلا چراغهای تهاجمی با طراحی جدید به چشم میخورند که جایگزین چراغهای ساده و مربعی ال 90 شده است. طراحی کاسه چراغهای کادیلا شباهت بسیاری به کاسه چراغ دنا دارد و گویا تیم طراحی مشترکی روی این دو خودرو کار کردهاند. جلوپنجره سه خط رنو لوگان در کادیلا حذف شده و به جای آن جلوپنجره دو قسمتی طراحی شده است. قسمت نخست جلوپنجره کوچک به نظر میرسد و لوگو زیبا و نوستالژیک پارس خودرو روی آن خودنمایی میکند. قسمت پایینی جلوپنجره بزرگ و مشبک است و برای خنک سازی رادیاتور مورد استفاده قرار میگیرد که در بخش قوای فنی میبینید، موتور کادیلا برخلاف تندر 90 به سیستم خنک کننده قویتری نیاز دارد.
تصویر نمای جلو سایپا کادیلا در نمای جانبی کادیلا همانند تمامی فیسلیفتهای سایپا، هیچ تغییری نسبت به نسخه قبلی به چشم نمیخورد و تنها نقطه تمایز کادیلا در نمای جانبی، رینگهای جدید این خودرو هستند که به رینگهای نسل چهارم هیوندای اکسنت شباهت دارند.
عکس کادیلا نمای عقب خودروی کادیلا در مقایسه با نمای جلو آن، شباهت بیشتری به تندر 90 معروف دارد. با این حال الگوی چراغهای ماشین کادیلا کاملاً منحصر به فرد بوده و سایپا از این زبان طراحی در اطلس نیز استفاده کرده است. قسمت اصلی چراغها روی گلگیر عقب خودرو قرار دارد، در حالی که قسمت دوم و کوچکتر چراغها به درب صندوق عقب منتقل شده است. دو عدد شبرنگ باریک نیز به طرفین قسمت پایین سپر خودرو اضافه شدهاند. با وجود تفاوتها بین طراحی عقب کادیلا و تندر 90، سبک کلی درب صندوق و سپر این خودرو همانند تندر 90 اصلی است.
تصویر پشت کادیلا سایپا
مشخصات سایپا کادیلا
در قسمتهای قبلی به تفاوتهای ظاهری خودرو کادیلا در مقایسه با تندر 90 پرداخته شد. این تفاوتها محدود بودند و همچنان کادیلا از نظر ظاهری، یک ال 90 ایرانیزه به شمار میرود. با این حال تفاوت اصلی بین این دو خودرو را باید زیر کاپوت کادیلا جستجو کرد، جایی که پیشرانه جدید سایپا با کد ME16 جایگزین موتور K4M رنو شده است. اگر ظاهر موتور ME16 سایپا برای شما آشنا به نظر میرسد، دچار اشتباه نشدهاید. این پیشرانه همان موتور TU5 پلاس ایران خودرو است که نسخه بهینه شده موتور TU5 به شمار میرود. این پیشرانه در رانا پلاس، پژو 207 مولتی کالر و تارا مورد استفاده قرار گرفته و اکنون در کادیلا نیز مشاهده میشود. البته باید در نظر داشت که پیشرانهها با وجود اینکه از لحاظ طراحی هیچ تفاوتی با یکدیگر ندارند، اما تولید آنها در دو شرکت ایران خودرو و سایپا، احتمالاً باعث شود تا آلیاژ موتورها اندکی با هم متفاوت باشند.
تصویر موتور کادیلا پارس خودرو به دلیل هم حجم بودن پیشرانههای ME16 و K4M، مهندسان سایپا به راحتی توانستهاند این موتور را زیر کاپوت کادیلا جای دهند. موتور چهار سیلندر شانزده سوپاپ ME16 میتواند حداکثر 110 اسب بخار قدرت و 147 نیوتنمتر گشتاور تولید کند. این موتور به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها یا VVT نیز مجهز شده است که باعث کارایی بهتر پیشرانه در زمینه مصرف سوخت میشود. گیربکس پنج سرعته دستی، وظیفه انتقال قدرت به چرخهای جلو را در کادیلا برعهده دارد. سایپا هنوز در مورد مدل و نوع این گیربکس اظهار نظری را ارائه نکرده است و قصد دارد تا در آینده، کادیلا را با گیربکس اتوماتیک نیز روانه بازار کند.
امکانات و تجهیزات سایپا کادیلا
شرکت سایپا چند ماه پیش با نزدیک شدن به زمان عرضه عمومی کادیلا، کاتالوگ رسمی این خودرو را منتشر کرد. تندر 90 ایرانی برخلاف برادر کمآپشن خود دارای امکاناتی همچون فرمان برقی با غربیلک دیکات، دکمههای کنترلی روی غربیلک فرمان، شیشه دودی عقب، سنسور باران، اتولایت و دیلایت، نمایشگر مالتیمدیا هفت اینچی، دوربین دنده عقب و سنسور فشار باد است. همچنین سیستمهای ایمنی پیشرفته مانند ESC،BAS،EBD و ABS از دیگر ویژگیهای ایمنی و رفاهی این خودرو هستند.
رقبای سایپا کادیلا در بازار
سایپا پیشتر اعلام کرده بود که محصول جدید این شرکت یعنی کادیلا در دی ماه 1402 به بازار عرضه خواهد شد؛ اما گویا تولید این محصول طبق برنامه پیش نرفت و احتمال میرود که نمونههای اولیه خودرو، نهایتاً در ماههای اولیه سال 1404 وارد بازار شوند. رقیب اصلی کادیلا در بازار ایران، رانا پلاس ایران خودرو خواهد بود که از نظر مشخصات فنی و امکانات رفاهی شباهت بسیار زیادی به کادیلا دارد. با این حال ظاهر دو خودرو متفاوت است و همین مسأله موجب تفکیک خریداران دو خودرو خواهد شد.
گرافیک چراغهای کادیلا سایپا اما یک سوال پیرامون عرضه کادیلا سایپا به بازار ایران وجود دارد. رنو تندر 90 همواره به دلیل ظاهر بیش از حد ساده مورد انتقاد واقع میشد. در واقع هدف مشتریان از خرید تندر 90، دسترسی به پیشرانه کم استهلاک KM4 رنو بود. آنها تمامی ایرادات و کاستیهای تندر 90 همچون طراحی ضعیف یا امکانات محدود را برای دستیابی به این پیشرانه کم استهلاک تحمل میکردند. بنابراین در شرایطی که پیشرانه K4M زیر کاپوت کادیلا قرار ندارد و ظاهر ماشین سایپا کادیلا نیز تفاوت خاصی با تندر پلاس یا تندر 90 ندارد، شرایط برای این خودرو سخت خواهد بود. در حال حاضر چند خودرو با ظاهر زیباتر به پیشرانه ME16 یا TU5 پلاس مجهز شدهاند که از جمله آنها میتوان به شاهین پلاس سایپا، رانا پلاس و تارا اشاره کرد. پیشنهاد میکنیم مشخصات شاهین پلاس را در صفحه مشخصات فنی شاهین مطالعه کنید. در نتیجه شرایط رقابت برای کادیلا بسیار دشوار خواهد بود، هرچند مشخص نیست که بازار به محصول جدید پارس خودرو چه واکنشی نشان میدهد.