عکس: مصطفی حسنبیگی
نوشته: محسن آلطه
مقدمه
از ابتدای تولیدش در سال 1998 میلادی جزء پرفروش ترین محصولات لکسوس بوده و آخرین نسل آن (نسل سوم) از همان ابتدا توانسته هر سال در بین پرفروش ترین خودروهای لوکس آمریکا قرار بگیرد و این رتبه را کماکان برای چندین سال پیاپی نگه داشتهاست. در ایران نیز از ابتدای ورودش نظرات زیادی را به خود جلب کرد و توانست آنچنان به فروش و محبوبیت برسد که هنوز هم تعداد این مدل لکسوس با وجود محدودیت های واردات از تعداد کل دیگر لکسوس های بازار بیشتر است.
لکسوس RX350 در حقیقت در دو نسل دوم و سوم به بازار ایران آمد و حتی این شانس را داشتیم که آخرین فیس لیفت آن نیز بتواند خیابان های کشور را لمس کند اما پس از آن با تصویب قانون ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سی سی، این ژاپنی به ناچار با بازار ایران خداحافظی کرد و شاید هنوز هم هیچ جایگزینی به این شایستگی برای آن در بازار داخل یافت نشدهاست.
RX350 تنها در مدل 5 نفره عرضه شده و با وجود اینکه نمونه های دیفرانسیل جلو و دو دیفرانسیل آن تولید شده اند اما خوشبختانه نمونه های وارد شده به کشور همگی از نوع 4WD هستند. لکسوس RX (RX مخفف دو کلمه Radiant Crossover است) در مدل های مختلفی از جمله RX350 و یا RX270 عرضه شده اما باید گفت که معروفترین این مدل ها، نسخه هیبریدی آن یعنی RX450h است که توانسته عنوان پرفروش ترین مدل هیبریدی لکسوس را به خود اختصاص دهد به طوریکه در سال 2012 میلادی، از کل فروش 759 هزار دستگاه فروخته شده در سراسر جهان، حدود 500 هزار دستگاه آن اختصاص به مدل RX450h داشته است. البته متاسفانه مدل هیبریدی RX اصلا به ایران وارد نشده و تمامی مدل های داخل ایران از نمونه RX350 هستند.
با توجه به فروش خوب این خودرو در بازارهای جهانی و همچنین بازار داخل و قابلیت های خوب آن به عنوان یک شاسی بلند لوکس سایز متوسط، با یکی از آن ها به خارج از جاده رفتیم تا نه تنها با امکانات و تجهیزات این ژاپنی زیبای خوش استیل آشنا شویم، بلکه با عبور از مسیرهای صعب العبور بتوانیم قابلیت های آفرود آن را نیز بررسی نماییم.
طراحی
لکسوس RX را باید یکی از خوش استیل ترین شاسی بلندهای بازار بدانیم. طراحی بدنه آن کاملاً سیال و بروز است و نمی توان به این راحتی ها ایرادی از طراحی آن گرفت. البته این خودرو در مدل 2013 به بعد یک فیس لیفت شده ولی خودرویی که ما در اختیار داریم نمونه قبل از فیس لیفت است. لکسوس های RX از نظر ظاهری در دو مدل هستند. مدل استاندارد و فول که البته فرق چندانی با یکدیگر ندارند و تنها یک فلاپ اسپرت در جلو قرار داده شده است. خودروی ما از نمونه فول است.
چراغ های جلو کشیده و مایل هستند و بین آن ها یک جلو پنجره کوچک قرار گرفته است. بر روی درپوش موتور دو خط در دو طرف قرار داده شده که امتداد آن ها به کناره های جلو پنجره می رسند.
رینگ های 18 اینچی آلومینیومی آن کاملاً جذاب و هماهنگ با کل خودرو هستند و معمولاً صاحب خودرو را راضی نگه می دارد و کمتر دیده می شود که کسی رینگ های آن را تعویض کرده باشد.
نمای کناری بسیار ساده و در عین حال پخته به نظر می رسد و تنها یک خط از انتهای چراغ جلو شروع و با امتداد از بالای درب ها به چراغ های عقب می رسد. همچنین یک خط در پایین درب ها قرار دارد که تنها می توان قسمت انتهایی آن که در پایین درب عقب است را به سختی تشخیص داد.
نمای عقب RX نیز ساده و شکیل است و یک بال کوچک در بالای شیشه عقب شیب دار آن قرار گرفته است. درب صندوق عقب کمی امضای لکسوس را در خود دارد و بالای پلاک خودرو یک نوار کرومی قرار گرفته است. در فیس لیفت جدید لکسوس دیفیوزری در پایین سپر عقب وجود دارد که هم رنگ بدنه است اما در مدلی که ما در اختیار داریم خبری از این دیفیوزر نیست.
کابین و امکانات
در بدو ورود به کابین، ابتدا با یک کنسول با طراحی کاملاً متفاوت نسبت به دیگر خودروها مواجه خواهید شد. همه چیز به خوبی سر جای خود قرار گرفته و با اینکه در خودروی شاسی بلند قرار دارید، طوری کابین و کنسول طراحی شده که به راحتی می توانید بر سرجای خود بنشینید و به تمامی امکانات دسترسی داشته باشید.
فرم منحنی شکل کنسول میانی شاید آنچنان عامه پسند نباشد ولی کاملاً به روز طراحی شده و بسیار کاربردی است. مخصوصا ً دسته دنده که گویا بر روی یک دیوار(!) نصب شده و مکان آن با دیگر خودروها متفاوت است ولی وقتی شروع به استفاده کردن از آن می کنید، متوجه می شوید که فرم و شکل قرارگیری آن به صورتی است که راحتی استفاده برای راننده در اولویت قرار داشته و می توان به سهولت دنده ها را تغییر داد.
نمایشگر 8 اینچی بزرگ RX انتهای کنسول قرار گرفته و به کمک موشواره ای که بین دو صندلی قرار دارد، می توان از آن استفاده کرد. همچنین دو صفحه نمایشگر برای صندلی های عقب قرار داده شده که می توانند به صورت مجزا کار کنند و سرنشینان عقب را سرگرم کنند.
سیستم صوتی Mark Levinson آن کاملا راضی کننده است و بهتر از آن چیزی است که انتظار دارید. 19 بلندگو در داخل کابین بکار رفته و چنجر 6 تایی در داخل کنسول قرار دارد. همچنین به کمک آن می توان DVD نیز مشاهده کرد.
سقف لکسوس RX به صورت یک تکه پانوراما است بدین معنا که بمانند دیگر خودروهایی نظیر میتسوبیشی ASX، تمامی سقف به صورت شیشه ای است ولی قسمتی از آن باز نمی شود.
یکی دیگر از امکاناتی که روی این لکسوس نصب شده سیستم HUD است که مخفف Heads Up Display است و روی شیشه جلو اطلاعاتی نظیر سرعت لحظه ای و یا موج رادیو نمایش داده می شود تا راننده بدون اینکه حواسش به اطراف پرت شود بتواند چنین اطلاعاتی را روی شیشه مشاهده کند.
روکش تمامی صندلی ها چرمی است و برای صندلی های جلو گرمکن و سردکن قرار دارد که می توان به کمک دکمه های تنظیم کننده کنار زیر دستی از آن ها استفاده کرد.
درب صندوق عقب نیز نه تنها به کمک دکمه روی کنسول، بلکه به کمک ریموت نیز باز می شود و می توان با استفاده از دکمه ای که روی درب صندوق قرار دارد، به صورت خودکار بسته شود.
صندلی های عقب بسیار جادار و راحت هستند و حتی سه نفر بزرگسال نیز می توانند به راحتی روی آن ها بنشینند. از دیگر امکاناتی که روی این خود قرار دارد می توانیم به کیسه های هوا برای سرنشینان جلو، کیسه های هوای جانبی و پرده ای، سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمه ای، فرمان برقی و جمع شدن خودکار فرمان به هنگام پیاده شدن، روکش چرمی غربیلک فرمان، سیستم تهویه مطبوع جداگانه برای سرنشینان جلو و خروجی هوا برای سرنشینان عقب، آینه های تاشو جانبی و آینه میانی الکتروکرومیک، چراغ های LED روی آینه های کناری که در هنگام نزدیک شدن کلید به خودرو روشن می شوند، چراغ های زنون در جلو و با سیستم شستشو و قابلیت چرخش در هنگام چرخش، سنسور نور برای روشن و خاموش شدن خودکار چراغ ها بر اساس نور محیط و سنسور باران برای کنترل سرعت برف پاک کن ها بر اساس شدت بارش، کروز کنترل به همراه رادار که سرعت خودرو را بر اساس خودروی جلویی کنترل می کند، سنسور پارک در جلو و عقب و دوربین پارک در جلو و همچنین آینه سمت راست اشاره کنیم.
تجربه رانندگی
وارد کابین شده و با کلید استارت، موتور RX350 را روشن می کنیم. این ژاپنی 1970 کیلوگرمی به یک پیشرانه 6 سیلندر 24 سوپاپه مجهز شده که دقیقاً 3456 سی سی حجم دارد و می تواند حداکثر 275 اسب بخار در 6200 دور در دقیقه و 348 نیوتن متر گشتاور در 4700 دور در دقیقه را تولید کند. با این وزن و قدرت باید گفت که RX350 یکی از سنگین وزن ترین و قدرتمندترین خودروهای بازار است. طبق اعلام کارخانه این خودرو در شهر 14.3 لیتر، در خارج از شهر 8.4 و به صورت ترکیبی 10.6 لیتری می سوزاند که با توجه به حجم بالای موتور مصرف خوبی به نظر می رسد. گیربکسی که روی لکسوس نصب شده از نوع 6 سرعته خودکار است که نیروی تولید شده را به صورت خودکار و هوشمند بین هر چهارچرخ تقسیم می کند.
از نظر ابعاد و اندازه لکسوس RX350 خودروی نسبتاً بزرگ و قدبلندی است و دقیقاً 4768 میلیمتر طول، 1885 میلیمتر عرض و 1684 میلیمتر ارتفاع دارد و فاصله بین دو محور آن 2738 میلیمتر است. اگرچه این خودرو کمی بزرگ است و پیدا کردن جای پارک در خیابان های تنگ تهران، کار حضرت فیل(!) ولی دید خوبی نسبت به اطراف دارید و دو دوربینی که در عقب و آینه سمت راست قرار گرفته کاملاً راننده را مسلط به خودرو خواهند کرد و اگر جای پارکی پیدا کردید می توانید به راحتی خودروی 2 تنی خود را پارک کنید!
بالاخره ترمز دستی را به کمک پا آزاد کرده و شروع به حرکت می کنیم. دنده ها چنان خوب تعویض می شوند که حتی اگر دقت هم بکنید نمی توانید تغییر آن را متوجه شوید. کابین بسیار آرام و بی سر و صداست و با وجود اینکه خودروی ما بیش از 40 هزار کیلومتر در شهر پر دست انداز تهران رانده شده بود، اما هیچ صدایی از داخل کابین شنیده نمی شد تا سطح کیفیت ژاپنی را بتوان به خوبی متوجه شد. کیفیتی که برخلاف بسیاری از رقیبان کره ای در طول زمان سطح خود را حفظ کرده و می توان به راحتی مطمئن بود که بعد از چندین سال استفاده باز هم خودرویی با کیفیت و کابینی بی سر و صدا را استفاده کرد.
دیگر از این همه آرامش در کابین و رانندگی با سرعت کم خسته شده و سعی کردیم کمی به این شاسی بلند فشار بیاوریم و در نهایت شتاب گیری نیز انجام دادیم که می توانید فیلم آن را در زیر مشاهده کنید (در روز آزمایش به عدد 8.7 ثانیه برای شتاب صفر تا صد کیلومتر دست یافتیم):
همچنین سعی کردیم کمی به خارج از جاده رفته و در قسمت های ناهموار نیز آن را امتحان کنیم. باید بگوییم که لکسوس به هیچ شرایطی "نه" نمی گوید و از هر ناهمواری که فکر کنید می تواند همانند یک جاده آسفالت شده عبور کند.
قیمت و نتیجهگیری
متاسفانه با ممنوعیت واردات خودروهای بالای 2500 سی سی، عرضه این خودرو به بازار داخل متوقف شد. البته هنوز هم می توان نمونه های 2013 صفر کیلومتر آن را پیدا کرد که در این صورت قیمتی در حدود 600 میلیون تومان برای آن باید پرداخت. اما نمونه های 2012 با کارکرد حدوداً 40 هزار کیلومتری (مانند خودروی مورد آزمایش) را می توان با قیمتی در حدود 300 تا 350 میلیون تومان خریداری کرد.
باید گفت که لکسوس RX350 خودرویی است که در قبال مبلغ پرداختی، راننده خود را آنچنان راضی نگه می دارد که کاملا از خرید خود راضی خواهد شد و تا سال های سال به فکر خودروی دیگری نخواهد بود. حتی شاید در شرایط کنونی و ممنوعیت واردات نیز، نمونه های کارکرده آن گزینه مناسب تری نسبت به بسیاری از دیگر گزینه های صفر کیلومتر هم قیمت خود باشد و با این رده قیمتی امکانات، تجهیزات و کیفیتی را در اختیار راننده قرار بدهد که هیچ کدام از دیگر خودروهای این رنج قیمتی نتوانند در این سطح باشند.