ورود پرفروشترین پلاگین هیبرید قدبلند به ایران
پس از ماهها بسته بودن ثبت سفارش، بالاخره در دیماه این ثبت سفارش پرحاشیه باز شد و باعث شد تا چند خودروی جدید در زمستان امسال رونمایی شوند. یکی از مهمترین این خودروها، چهره تکراری اوتلندر ولی با قلبی کاملاً متفاوت است که با نام میتسوبیشی اوتلندر هیبریدی PHEV وارد کشور شده است. میتسوبیشی اوتلندر هیبریدی PHEV به عنوان پرفروشترین شاسیبلند پلاگین هیبرید جهان، با کولهباری از افتخارات فروش به ایران آمده تا نسل جدید و آینده خودروهای کممصرف و سبز را به ایرانیان نشان دهد تا شاید با تغییر رفتار و فروش هر چه بیشتر این نوع خودروها به راحتی شاهد کم شدن مصرف سوخت کشور و کاهش آلودگی هوای کلان شهرها باشیم.
در این مقاله قصد داریم به معرفی و چگونگی کارکرد متفاوت این خودرو بپردازیم و در انتها فیلمی تهیه شده تا نوع کارکرد مهمترین قسمتهای این خودرو را به صورت اختصار توضیح دادهایم.
خودرویی بدون گیربکس!
با خودرویی سر و کار داریم که عملکرد آن شبیه هیچ کدام از خودروهای معمول بازار نیست. خودرویی که نه گیربکس دارد و با وجود حضور پیشرانه بنزینی، اما این پیشرانه در اکثر مواقع در مدار نیست! اما با این وجود شیفترهای پست فرمان را میبینید که برای تعویض دندهها حضور دارند! اما کدام دنده وقتی گیربکسی در خودرو نیست!
در این مقاله سعی خواهیم کرد تا بیشتر عملکرد و نوع کارکرد این خودرو را مورد بررسی قرار دهیم و به جای صحبت در مورد ظاهر و هندلینگ که قبلا در فیلم تست و بررسی میتسوبیشی اوتلندر کامل به آنها پرداختیم، در مورد چگونگی عملکرد این پیشرانه پلاگین هیبریدی خواهیم گفت که چگونه توانسته مصرف سوخت را به زیر 2 لیتر در هر صد کیلومتر برساند!
پیشرانه پلاگین هیبرید اوتلندر چگونه کار میکند؟
میتسوبیشی اوتلندر PHEV در حقیقت دارای سه موتور است که از اینها، دو موتور برقی بوده و یکی نیز درونسوز بنزینی است. موتور بنزینی این خودرو از نوع چهار سیلندر تنفس طبیعی و دارای حجم 2 لیتر است. این موتور میتواند 121 اسب بخار قدرت و 190 نیوتنمتر گشتاور را تولید کند. دو موتور برقی نیز در این خودرو موجود هستند که یکی در محور جلو و دیگری در محور عقب نصب شدهاند. موتور برقی محور جلو دارای 82 اسب بخار قدرت و 137 نیوتنمتر گشتاور است و موتور برقی محور عقب نیز 82 اسب بخار قدرت و 195 نیوتن متر گشتاور دارد. نصب موتور برقی مستقل در محور عقب سبب شده تا در سیستم انتقال نیروی این خودرو نیازی به میل گاردان و ... نباشد و همین مورد هزینه نگهداری خودرو و احتمال خرابی آن را پایین خواهد آورد.
مجموعه هیبریدی میتسوبیشی اوتلندر این توانایی را دارد تا در حالت کلی قدرتی معادل 203 اسب بخار را تولید کند که چنین قدرتی میتواند این کراساوور 1860 کیلوگرمی را در عرض 11 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت برساند. حداکثر سرعت این خودرو 170 کیلومتر بر ساعت و مصرف سوخت آن نیز تنها 1.7 لیتر در هر 100 کیلومتر است. نیروی برق مورد نیاز موتورهای برقی نیز ا یک پک باتری لیتیوم-یون با ظرفیت 12 کیلووات ساعت تامین میشود و این خودرو را قادر میسازد تا در حالت تمام برقی بتواند 50 کیلومتر مسافت را طی کند. در صورتی هم که شارژ باتریها رو به اتمام باشد، موتور بنزینی میتواند روشن شده و به شارژ کردن باتریها بپردازد.
اما عملکرد این پیشرانه نسبت به هیبریدیهای دیگر کاملاً متفاوت است. در سرعتهای زیر 120 کیلومتر، همواره موتورهای برقی در مدار هستند و موتور بنزینی تنها مراقب شارژ باطریها است و اگر شارژ باطریها رو به اتمام باشند، موتور بنزینی روشن میشود تا باطریها را شارژ کند. به همین خاطر ما با یک خودروی کاملاً برقی سر و کار داریم که مصرف سوخت آن تنها برای شارژ باطریها است و لذا یک خودروی برقی اصلاً احتیاجی هم به گیربکس ندارد. اما جالب است بدانید که در سرعت بالای 120 کیلومتر در ساعت، موتور بنزینی مستقیماً به انتقال نیرو به چرخها کمک میکند و همانند دنده 6 یک خودرو، بدون استفاده از گیربکس و با ضریب یک به یک، به چرخها نیرو وارد میکند تا در سرعتهای بالای 120 کیلومتر در ساعت، هر دو موتور برقی و بنزینی به حرکت خودرو کمک کنند.
رانندگی با میتسوبیشی اوتلندر هیبرید PHEV چگونه است؟
همانطورکه گفتیم ما با یک خودروی برقی سر و کار داریم. خودرویی که در ابتدای حرکت، به لطف باطریها نیازی به زمان برای بالا رفتن گشتاور ندارد و شتاب اولیه این خودرو نسبت به مدل بنزینی بهتر است. در طول حرکت خودرو کاملاً بی سر و صدا است و مانند یک هیبریدی با باطریهای کاملاً شارژ شده، بدون صدا خودرو حرکت میکند.
شتاب ثانویه خودرو نیز مناسب است و برای استفادههای درون شهری، خودروی قابل قبولی است. اما به دلیل نداشتن گیربکس، همواره و مثل خودروهایی با گیربکس CVT تعویض دندهای در این خودرو دیده نمیشود و همواره خودرو بدون ضربههای تعویض دنده در حال حرکت و سرعتگیری است. موضوعی که از نظر لذت رانندگی نکتهای منفی، و البته از نظر راحتی و نرمی استفاده نکتهای مثبت محسوب میشود.
اگر گیربکس ندارد، پس شیفتر پشت فرمان چی میگه؟
البته شیفتر پشت فرمان که چیزی نمیگه(!)، ولی این شیفترها بیشتر با کنترل ترمزها، باعث کم شدن سرعت خودرو میشوند و در کنار آن باعث کمک به شارژ سریعتر باطریها میشود. این شیفترها بیشتر برای استفاده در موقعیتهایی همچون سرپایینی لحاظ شده تا بتوانند سرعت خودرو را بهتر کنترل کنند و هدف آنها با شیفترهای معمول دیگر خودروها متفاوت است.
آیا شارژ باطری خودرو تمام میشود؟
خیر! در حقیقت موتور بنزینی در جلوی این خودرو این اجازه را نمیدهد تا شارژ باطریها به اتمام برسند. همیشه و در همه مواقع، این وظیفه موتور بنزینی است که با دیدن کم شدن شارژ باطریها، روشن شده و به شارژ آنها بپردازد و در هیچ شرایطی شما در حالتی قرار نخواهید گرفت که شارژ باطریها تمام شده باشند.
چقدر زمان نیاز است تا باطریها شارژ شوند؟
همانطورکه میدانید، این خودرو پلاگین است و این بدان معنا است که میتوانید به کمک کابل قرار داده شده، باطریها را شارژ کنید. اگر قسمت شارژ باطریها را در کنار خودرو باز کنید، جای دو سوکت را میبینید. سوکت بزرگتر برای شارژ سریع است که به حدود 45 دقیقه زمان نیاز دارد تا بتواند تمام باطریها را شارژ کند. اما این ورودی نیازمند دستگاههای قدرتمندی است که هر کدام از آنها حدود 30 هزار دلار قیمت دارند و معمولاً در بازارهای جهانی، دولتها جایگاههای ویژهای را برای این نوع خودروها درست کردهاند و چندین دستگاه شارژ سریع را قرار دادهاند، تا خودروهای برقی بتوانند به راحتی از شارژ سریع استفاده کنند.
البته این موضوع در کشورهای پیشرفته است وگرنه در ایران که اصلاً اعتقادی به این چیزهای پیش پا افتاده نیست(!) و حتی تعرفه هیبریدیها نیز افزایش یافته است! البته شاید بعد از چندی به این نتیجه برسیم که اوتلندر هیبریدی PHEV نیز برخلاف استفاده همه دنیا، یک PHEV واقعی نیست و احتیاج به حمایتهای این چنینی ندارد، پس فعلاً بهتر است تا حال که بدلیلهای عجیب تعرفه پلاگینهای بیچاره هم افزایش نیافته، با همین کابل معمولی، از طریق خروجیهای معمولی در خانه خودروها را شارژ کنیم!
آیا با میتسوبیشی اوتلندر هیبرید PHEV میتوانیم آفرود برویم؟
خیر! این خودرو اگرچه یک شاسیبلند است اما اصلاً برای آفرود ساخته نشده است. میتسوبیشی اوتلندر هیبرید PHEV خودروی شهری است که برای استفادههای روزمره شهری ساخته شده و قرار گرفتن باطریها در کف خودرو باعث میشود تا شما برای آفرود کاملاً محتاط باشید. در فروش این خودرو، کارکنان شرکت فروشنده آموزش دیدهاند تا به خریدار قبل از خرید گوشزد کنند که این خودرو برای استفادههای این چنینی نیست و اگر حتماً قصد آفرودهای سنگین با خودروی خود را دارید به طوریکه ممکن است کف خودرو به زمین برخورد کند، پس مدل بنزینی را باید خریداری کنید.
بالاخره میتسوبیشی اوتلندر هیبرید PHEV بخریم؟
ببینید این خودرو مخصوصاً همه افراد جامعه نیست. میتسوبیشی اوتلندر هیبریدی PHEV قطعاً با تولید آلایندگی کم و مصرف سوخت بسیار پایین، خودروی بسیار جذابی برای استفاده در کلان شهرها است ولی عملکرد متفاوت آن در حرکت، مصرف بسیار پایین سوخت، نیاز آن به شارژهای شبانه، و یا توصیه برای عدم آفرود با این خودرو، اوتلندر هیبرید PHEV را برای افرادی مناسب ساخته که معمولاً در روز، استفادههای درون شهری از خودروی خود دارند و در کنار بهرهمندی از مصرف سوخت و آلایندگی کم، به آفرود نیز فکر نمیکنند.
اگرچه در بالا این خودرو برای افراد خاصی توصیه میشود اما به نظر میرسد حال که دولت برای خودروهای هیبریدی دل نمیسوزاند و تعرفه آنها را همانند بنزینیها افزایش داده، لااقل خود برای کمکردن سرانه مصرف سوخت و کم شدن آلودگی کلان شهرها، بودجهای را برای استفاده این خودرو در حمل و نقل عمومی کشور کنار بگذارد تا با راه حلی تضمین شده در جهان، شاهد استفاده از مزایای این خودروی متفاوت در سطح کشور باشیم.