عکس: مهدی فلاح
نوشته: نیما محمدزاده و محسن آلطه
مقدمه
کیا یکی از قدیمیترین خودروسازان کره جنوبی است. این شرکت در سال 1944 میلادی تاسیس شد و در آن زمان تنها قطعاتی از دوچرخه را آن هم به صورت دستی تولید میکرد و در دهههای بعدی شروع به ساخت موتورسیکلت و کامیون کرد. از سال 1974 بود که کیا برای اولین بار تصمیم به تولید خودرو در کارخانه خود گرفت اما آنچنان نتوانست خود را نشان دهد و در سال 1998 پس از اعلام ورشکستگی، دست به دامان خودروساز هموطنی خود یعنی هیوندای شد و با فروش 51 درصد از سهام خود مجدداً چرخهای کارخانه خود را به حرکت درآورد (البته در حال حاضر کمتر از 50 درصد از سهام کیا به دست هیوندای است). اما این خرید تنها کیا را از نابودی نجات داد و این خودروساز کرهای هنوز هم نتوانسته بود نام و نشانی بین رقیبان خود پیدا کند. بالاخره در سال 2006 میلادی، کیا تصمیمی بزرک گرفت و پیتر شریر (Peter Schreyer) را به کره آورد، کسی که تا پیش از آن در آئودی کار میکرد و در کارنامه خود طراحیهای موفقی همچون آئودی TT را داشت. با این تغییر و همچنین با تمرکز بیشتر روی بازارهای پر رقابت اروپایی، کیا شروع به تولید خودروهایی زیبا و جذاب کرد و نام خود را بر سر زبانها انداخت. یکی از این محصولات اسپورتیج (Sportage) بود. خودرویی که نسل دوم آن به بازار ایران نیز راه یافت و در آن زمان به لطف تشنگی بالای بازار برای خودروهای شاسیبلند توانست فروش خوبی را تجربه کند.
اما اطلس خودرو، نماینده رسمی کیا در ایران، به این فروش قانع نشد و همزمان با بازارهای جهانی نسل سوم از اسپورتیج را راهی بازار داخل کرد. این خودرو از سال 2010 وارد خط تولید کیا در نقاط مختلف جهان از جمله روسیه، اندونزی، اسلواکی و کرهجنوبی شده و با پیشرانههای مختلفی به بازارهای جهانی عرضه شده است.
در ایران نیز به محض ورود اسپورتیج جدید، بازار به خوبی به این کرهای رو کرد و فروش قابل توجه و بیش از انتظاری برای آن رقم خورد. حال گروه خودرو بانک این چشم بادامی محبوب را در شهر زیبای آمل و نه تنها در جاده، بلکه در آفرود و خارج از جاده به چالش کشیده تا رمز موفقیت این شاسیبلند کوچک و پرطرفدار را متوجه شود.
طراحی
به یقین یکی از زیباترین شاسیبلندهای بازار اسپورتیج است. هماهنگی بسیار خوبی در تمامی قسمتهای این کرهای وجود دارد و چهرهی ببر گونهی آن در جلو از اسپورتیج خودرویی خشمگین و در عین حال اسپورت ساخته است. چراغهای کشیده در جلو کمی حجیم هستند و چراغهای LED مخصوص روز نیز در آن قرار دارد، و به وسیله جلو پنجره مشبک بزرگی به یکدیگر وصل شدهاند. تقریباً همین فرم در زیر سپر قرار دارد و در دو طرف آن چراغهای مهشکن قرار گرفتهاند که نوع طراحی آنها کاملاً با چراغهای جلو هماهنگ شده و در نهایت امضای جدید کیا، که به تازگی در تمامی محصولات این شرکت نقش بسته، در اسپورتیج نیز به خوبی خود را نشان داده است.
اگر از کنار به اسپورتیج نگاهی بیندازید، متوجه طراحی بسیار ساده و در عین حال اسپورت این خودرو خواهید شد. خطی از لبه انتهایی تیزگونهی چراغ جلو شروع شده و بدون شکست و با امتداد از بالای دربها به چراغ عقب رسیده است. در پایین دربها به غیر از خطی که از دور چرخها و از پایین آنها گذشته، یک خط دیگر از پایین درب جلو شروع شده و با حالتی منحنی شکل به وسط درب عقب رسیده و در آنجا محو شده که باعث شده از سادگی طراحی این قسمت از اسپورتیج کاسته شود. شیشههای کناری به صورت چشمگیری کوتاه هستند که دید را اندکی برای سرنشینان کم کرده ولی همین طراحی حالت و حس اسپرتگونهی بیشتری به اسپورتیج بخشیده است.
در عقب اسپورتیج طراحی ساده و شکیلی دارد. شیشه عقب بسیار کوتاه و کوچک است که باعث شده از دید عقب نیز کاسته شود. چراغهای عقب کشیده هستند و از زمان عرضه آن به بازار چندبار بازنگری شدهاند که نمونهای که ما در اختیار داریم آخرین و جدیدترین طرحی است که برای چراغهای عقب اسپورتیج در نظر گرفته شده است. برخلاف بسیاری از خودروها، چراغهای راهنمای اسپورتیج خارج از چراغ اصلی قرار دارد و در دو طرف و در قسمت انتهایی سپر قرار گرفتهاند.
در کل باید گفت که پیتر شریر به خوبی هنر طراحی خود را در اسپورتیج به رخ کشیده و از این خودرو یک شاسیبلند بسیار زیبا و جذاب ساخته که به راحتی میتواند دلربایی کند و همین امر کمکی موثر برای بالابردن فروش اسپورتیج کرده است.
کابین و امکانات
با وارد شدن به کابین اسپورتیج، همان حس اسپرت ظاهری نیز به شما منتقل میشود. فرمان خوشدست، دسته دنده کوچک و اسپرت، و طراحی خوب و دلنشین کنسول میانی فاکتورهایی هستند که باعث میشوند تا نتوانید به راحتی ایرادی از طراحی داخلی این خودرو بگیرید. در داخل کابین میتوانید انواع امکانات رفاهی را پیدا کنید و باید گفت که اسپورتیج از نظر سطح امکانات رفاهی یکی از بهترینها در کلاس خود است.
فضای نشستن در جلو کاملاً راضی کننده است ولی زمانیکه به صندلیهای عقب بروید اوضاع کمی فرق میکند و با توجه به ارتفاع کم سقف و ابعاد و اندازه خودرو کمی کوچکتر از انتظار است و شاید برای بعضی افراد بلند قد خوشایند نباشد.
از امکاناتی که روی این خودرو نصب شده میتوانیم به سیستم AWD اشاره کنیم. این سیستم به صورت خودکار نیرو را بین چهارچرخ منتقل میکند و در شرایط ناهموار به صورت هوشمندی وضعیت خودرو را تشخیص داده و طوری نیرو را به چرخها منتقل میکند که بهترین بازدهی و کنترل برای راننده فراهم شود. ازدیگر امکاناتی که در این کرهای نصب شده میتوانیم به سیستم تهویه مطبوع دوگانه برای سرنشینان جلو به همراه یونیزه کننده هوا، سیستم صوتی مجهز به چنجر سیدی و ورودی iPod و USB، سقف پانوراما، آینههای جانبی جمع شونده به صورت برقی، سنسور پارک در جلو و عقب، کروز کنترل، آینه میانی الکتروکرومیک، دوربین عقب، گرمکن صندلیهای جلو (گرمکن و سردکن چهار صندلی به صورت سفارشی)، روکش چرمی صندلیها و دسته دنده، فرمان سه حالته به صورت سفارشی، سیستم کنترل ایستایی در سربالایی HAC و در سراشیبی DBC، سیستم ورود بدون کلید و همچنین استارت دکمهای اشاره کنیم.
تجربه رانندگی
کیا اسپورتیج به پیشرانه 4 سیلندر خطی 16 سوپاپه به حجم دقیقاً 2360 سیسی مجهز شده که میتواند حداکثر 177 اسببخار در 6000 دور در دقیقه و 227 نیوتنمتر در 4000 دور در دقیقه را تولید کند (البته ناگفته نماند که تا چند ماه پیش مجوز واردات این خودرو با پیشرانه 2 لیتری توربوشارژ نیز وجود داشت ولی هماکنون تنها مدلی که میتواند ثبت سفارش شود همین مدل 2.4 لیتری است). این نیرو به جعبه دنده 6 سرعته تیپترونیک خودکار منتقل میشود که باعث شده مصرفی برابر 12.5 لیتر در شهر، 7.3 لیتر در خارج از شهر و 9.2 لیتر به صورت ترکیبی را داشته باشد که تمامی این سوخت از باک 55 لیتری آن و با استاندارد آلایندگی یورو 4 سوزانده میشود.
بالاخره دکمه استارت را زده و موتور را روشن میکنیم. صدای زیادی به داخل کابین منتقل نمیشود و اتاق تقریباً آرام است. دید به اطراف خوب است و آینههای بزرگ باعث شده تا دید خوبی نسبت به اطراف خودرو داشته باشیم ولی شیشه عقب خودرو کوچک است و دید کمی دارد که البته سنسورها و دوربینی که در این قسمت قرار داده شده توانسته به حل این مشکل کمک کند. شتابگیریهای اسپورتیج با توجه به پیشرانه 2.4 لیتری خوب و راضی کننده است و در کنار فرمان کوچک و خوش دست حس خوبی را به راننده القا میکند.
اما یکی از مشکلاتی که در مورد اسپورتیج باید گفت ضرباتی است که با توجه به رینگهای بزرگ و اسپرت و سیستم تعلیق خشک، به کابین وارد میشود و در نهایت کابین اسپورتیج را باید خشک دانست.
قیمت و نتیجهگیری
اگر به بازار آزاد بروید، به راحتی میتوانید این خودرو را با سطح امکانات مختلفی پیدا کنید که به صورت شخصی و شرکتی وارد شدهاند و قیمت آنها به نسبت امکانات حدوداً بین 142 تا 157 میلیون تومان است. با این قیمت اسپورتیج رقیبان زیادی دارد، رقیبانی مانند هموطنیاش هیوندای ix35 که این روزها گوی سبقت را در فروش ربوده است، میتسوبیشی ASX که با تمام کیفیت ژاپنی و شایستگیهایش نتوانسته به اندازه لیاقتش فروش کند، و یا رنو کولیوس که از نظر کیفیتی و فنی در سطح بسیار خوبی است و کمکم از سوی پارسخودرو در جستجوی جایگاه مناسب خود است. در نهایت باید گفت که کیا اسپورتیج دارای سطح امکانات بالا، پیشرانه راضیکننده و قیمتی مناسب نسبت به رقبا است و اگرچه از نظر کیفیتی همانند ژاپنیها نیست ولی بازار دست دوم بهتری نسبت به آنها دارد.
در این صفحه میتوانید لیست مشخصات فنی و تجهیزات کیا اسپورتیج را مشاهده کنید.
در انتها از آقای نیما محمدزاده مالک خودرو تشکر میکنیم که خودروی خود را در اختیار گروه خودرو بانک قرار دادند و از آقای مهدی فلاح نیز کمال تشکر را داریم که در این آزمایش ما را یاری کردند.