مقدمه
خرید خودرو در بازه قیمتی 30 تا 50 میلیون تومان شاید کار چندان سختی نباشد، زیرا در این بازه خودروهای داخلی با مشخصات فنی و امکانات رفاهی نسبتا یکسان وجود دارند که تنها در برخی از جزئیات با یکدیگر تفاوت دارند.
در این مقاله سعی داریم دو خودروی پر فروش در بازار را به چالش با یکدیگر دعوت کنیم تا در نهایت مشخص شود که رنو تندر 90 خودرویی مناسب برای خرید خواهد بود یا رانا؟
هردوی این خودروها در بازه قیمتی نسبتا یکسان قرار دارند که از لحاظ امکانات رفاهی و مشخصات فنی پیشرانه، شباهتهای بسیاری با یکدیگر دارند. نکته قابل توجه درخصوص این دو خودرو، حضور نسخه فول و نیمه فول آنها در بازار بوده که سبب شده طیف وسیعتری از مشتریان را شامل شوند. حال ما در این مقاله نمونه نیمه فول هر دو خودرو را آورده تا ببینیم تندر برنده این رقابت خواهد بود یا رانا؟
مقایسه و بررسی نمای ظاهری
اگر بخواهیم مقایسهای میان این دو خودرو از لحاظ طراحی ظاهری داشته باشیم، شاید نتیجه از پیش تعیین شده باشد، زیرا به عقیده بسیاری از خریداران، تندر 90 از طرحی ساده و قدیمی پیروی میکند که جذابیت چندانی ندارد. اما در آنسوی میدان نیز رانا هم از وضعیت چندان بهتری برخوردار نیست. زیرا این خودرو که در سال 92 از سوی ایرانخودرو به بازار عرضه شد، به دلیل استفاده از پلتفرم 206 صندوقدار، شباهتهای بسیار زیادی به این خودرو داشته که همین موضوع سبب شد خریداران به آن به دید یک خودروی جدید نگاه نکنند. این شباهت بهقدری است که حتی افرادی که در تخصصی در شناخت خودرو هم ندارند به آسانی میتوانند شباهت رانا با 206 صندوقدار را متوجه شوند.
البته این موضوع تاحدی توانست برای رانا موثر باشد، زیرا پیش از این 206 صندوقدار از سوی مردم مورد قبول واقع شده بود، پس بر همین اساس میتوان گفت رانا بخش زیادی از فروش خود را مدیون برادر ناتنی خود یعنی پژو 206 صندوقدار است. از نکات قابل توجه در نمای ظاهری رانا، چراغهای جلو و عقب کریستالی و شفاف، آینههای جانبی جدید با طراحی هندسی شکسته که دید بهتری از اطراف را در اختیار راننده میگذارد (نسبت به 206 صندوقدار) و گلگیرهای حجیمتر اشاره کرد. همچنین در نسخه LX این خودرو از رینگهای اسپرت آلومینیومی 15 اینچی استفاده شده است. از آنجایی که خودروی مدنظر ما نسخه EL بوده، دارای قالپاقهای پلاستیکی است که شاید چندان خوشایند نباشد.
اما گزینه دیگری که پیش رویمان قرار دارد، سادهترین گزینه موجود در بازار بهشمار میرود که از کمترین خصوص منحنی و سیال روی بدنه خود بهره میبرد. البته این نوع طراحی به دلیل کاهش هزینههای ساخت در بسیاری از کشورهای اروپای شرقی دیده میشود. با این حال باید گفت که ظاهر تندر 90 از نظر بسیاری از خریداران زیبا نبوده و در این رقابت نسبت به رانای ایرانخودرو مغلوب شده است. باید خاطرنشان کرد که انتخاب در بحث نمای ظاهری کاملا سلیقهای است، اما باتوجه به اکثریت آرا این بخش به رانا تعلق میگیرد.
مقایسه و بررسی نمای داخل کابین
در بخش فضای کابین رقابت کمی متفاوت خواهد بود، زیرا هر یک از خودروها در بخشهایی برتریهایی نسبت به یکدیگر دارند. فضای کابین تندر 90 همانند نمای بیرونی از طرحی ساده و بیآلایش پیروی کرده که شاید در نگاه اول خستهکننده بهنطر برسد، اما از لحاظ کیفیت متریال مصرفی در وضعیت نسبتا بهتری به بسیاری از خودروهای موجود در بازار قرار دارد. فضای کافی پا برای سرنشینان جلو و عقب یکی از مزایای بزرگ در اتاق تندر 90 بوده که سبب شده این خودرو گزینه مناسبی برای خانوادهها بهشمار رود.
اما در آنسوی میدان رانا که از پلتفرم 206 صندوقدار بهره می برد، از فضای کمتری برای سرنشینان عقب برخوردار بوده که این موضوع میتواند آن را نسبت به تندر کمی عقب بیاندازد. اما طراحی داشبورد و فضای داخلی کمی مدرنتر بوده که البته به دلیل بکار بردن متریال فوق العاده بیکیفیت، نمیتوان آن را مزیتی نسبت به طراحی ساده تندر 90 دانست. از لحاظ امکانات رفاهی نیز هر دو خودرو در وضعیت نسبتا مشابهی قرار دارند. دو عدد کیسه هوا راننده و سرنشین، سیستم ترمز ABS و EBD، فرمان هیدرولیک، سیستم تهویه دستی، تنظیم برقی آینههای جانبی، شیشههای دستی برای عقب از جمله امکانات این دو خودرو بهشمار میرود.
مشخصات فنی و عملکرد پیشرانه
در بخش مقایسه فنی رانا و تندر 90 باید به این موضوع اشاره کرد که هر دو خودرو با مشخصات فنی بسیار نزدیک به هم به بازار عرضه میشوند. رنو تندر 90 دارای یک پیشرانه چهار سیلندر با حجم دقیق 1598 سیسی است که با کد فنی K4M شناخته میشود. این موتور قادر است نیرویی معادل 105 اسببخار را در 5750 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 140 نیوتون متر را در 3750 دور در دقیقه تولید کند. همچنین پیشرانه نصب شده روی رانا همان موتور پژو 205 تیپ 5 است که با کد فنی TU5 شناخته میشود. این موتور 1.6 لیتری قادر است نیرویی معادل 105 اسببخار در 5500 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 142 نیوتون متر در 4000 دور در دقیقه تولید کند. همانطور که مشاهده میکنید این دو خودرو از لحاظ مشخصات فنی بسیار شبیه به یکدیگر هستند. همچنین در هر دو خودرو از یک جعبهدنده 5 سرعته دستی برای انتقال نیروی تولید شده موتور به چرخهای جلو استفاده شده است.
از مشخصههای بارز تندر 90 باید به پیشرانه کمصدا و بدون لرزش آن اشاره شود که در دور موتورهای کمتر از 3000 دور در دقیقه کاملا نرم و بیصدا کار میکند، همچنین صدای درون کابین نیز نسبتا کم بوده و در رانندگی های شهری سواری آرام و راحتی را پدید آورده است. از طرفی سیستم تعلیق مستحکم این خودرو یکی از نکات مثبت تندر 90 بهشمار میرود. در سوی دیگر رانا سواری مشابه پژو 206 صندوقدار دارد که در مقایسه با سایر سدانهای داخلی، سواری خشکتری را ارائه میکند. رانا در مقایسه با تندر 90 از میدان دید بهتری برخوردار بوده که این موضوع در تندر به دلیل استفاده از آینههای جانبی و پنجرههای کوچکتر، میدان دید کمتری را در اختیار راننده قرار میدهد.
در زمینه شتاب گیری نیز بدون تردید برنده میدان تندر 90 خواهد بود که به لطف ضرایب مناسبتر گیربکس از کشش و عملکرد بهتری نسبت به رانا با پیشرانه ایرانیزه برخوردار است اما در زمینه هندلینگ اینبار نواده شیر پیر پژو احساس بهتری را به راننده منتقل می کند و تندر 90 با مشکل فراگیر بی تعادلی محور عقب، خودرو بسیار ضعیفی از دید هندلینگ توصیف می شود.
البته رانا در زمینه ترمز گیری نیز به لطف ترمزهای دیسکی چرخ های عقب نسبت به تندر 90 (با ترمزهای کاسه ای) برتری محسوسی دارد، هرچند ترمزهای تندر 90 نیز برای رانندگی روزمره از عملکرد قابل قبولی برخوردار هستند.
در بحث ایمنی تندر 90 در وضعیت بهتری قرار میگیرد. زیرا باتوجه به اینکه رانا به نوعی سومین خودروی ملی محسوب میشود، نتایج دقیقی از تستهای ایمنی این خودرو در دسترس نیست. اما تندر 90 با توجه گزارش های موسسه Euroncap، موفق به دریافت 3 ستاره از 5 ستاره ایمنی شده است. اما هر دو خودرو از دو کیسه هوا راننده و سرنشین بهره میگیرند.
نتیجهگیری
انتخاب از میان این دو گزینه کار چندان سختی بهنظر نمیرسد، زیرا به دلیل شباهتهای زیادی که از لحاظ فنی و امکانات رفاهی میان رانا و تندر 90 وجود دارد، انتخاب را بیشتر بر مبنای سلیقه شخصی هدایت میکند. اما آنچه دربازار فروش خودرو مشخص است و زمان آنرا اثبات کرده است رضایت بالا خریداران تندر 90 از دید کیفی و نیز بازار خرید و فروش خوب و سواری نرم و کم مصرف را میتوان از مزایای تندر 90 برشمرد و رانا نیز برتری محسوسی از دید طراحی ظاهری و نیز برخی از آپشنهای داخلی و نیز قطعات موتوری ارزانتر و در دسترستر از تندر 90 دانست. اما باید این موضوع را درنظر داشت که با توجه به کیفیت ساخت موتور و قطعات استفاده شده در تندر، میتوان طول عمر بیشتر و بهتری را ارائه دهد؛ از طرفی رانا با داشتن قطعات نهچندان باکیفیت چینی، احتمال آسیب در کیلومترهای بالا را به همراه خواهد داشت. همچنین هزینههای نگهداری رانا تاحدودی کمتر از تندر 90 بوده که این موضوع برای مصرفکننده میتواند حائز اهمیت باشد. در نهایت نیز قیمت کمتر رانا در بازار، یکی از نکات مثبتی است که میتواند در فروش این خودرو موثر واقع شود. اختلاف قیمت رانا و تندر 90 در بازار حدود 5 میلیون تومان است. خودروهای موردنظر ما در این تست مدل 91 بوده که در بازار کارکرده قیمتی حدود 30 میلیون تومان برای تندر 90 و قیمت حدود 25 میلیون تومان برای رانا درنظر گرفته میشود.
در پایان از محمد ابراهیمی مالک خودروی رانا و دانیال محبوبی دوست مالک خودرو تندر 90، جهت در اختیار قرار دادن خودو به منظور تست و بررسسی کمال تشکر و قدردانی داریم.