چندی پیش دومین نمایشگاه بینالمللی خودرو در تهران میهمان نمایشگاه شهر آفتاب بود. نمایشگاهی که پس از دوره اول موفق خود، این بار در پاییز به روی علاقمندان گشوده شد. اگر سری به نمایشگاه زده باشید، در غرفه دی اس، از یک شاسیبلند جدید رونمایی شده بود که به درستی بر روی سکو قرار گرفته بود: دی اس 7 کراسبک، اولین دی اس مستقل.
اما پس از نمایشگاه، شرکت فرانسوی دی اس، ژورنالیستهای حوزه خودرو از سراسر دنیا را دعوت کرد تا در یک رویداد بینالمللی تحت عنوان هفته دی اس، تست درایورهای مختلف دی اس 7 کراسبک را تست کرده و نتیجه تجربه خود را به اطلاع مخاطبان رسانه خود برسانند. ادامه این نوشتار، تجربه اینجانب از تست دی اس 7 کراسبک است که از طرف رسانه خودروبانک دی اس 7 را در پاریس ملاقات کردم.
تو مثل بقیه نباش
دی اس به خاص بودن معروف شده است، روحیه آوانگارد را میجوید و برای متفاوت بودن و متفاوت دیده شدن تلاش میکند. پس بازار هدف متفاوتی را هم دنبال میکند. مخاطبانی را صدا میزند که انگار در ناخودآگاه آنها زمزمه کرده "تو مثل بقیه نباش". دی اس بعد از مرحله جذب مخاطب، باید ویژگیهایی را به مخاطبان خود عرضه کند که مشتاقان را تبدیل به خریدار کند، حتی با قیمت بیشتر نسبت به رقبا. ویژگی اصلی دی اس، تزریق حس لاکچری است. دی اس معتقد است که این حس لوکس بودن محصول را توانسته القا کند. لوکس بودن را گاهی از طریق ظاهر، گاهی از طریق جزئیات ظریف و گاهی هم از طریق آپشنهای خاص منتقل میکند. دی اس سعی میکند مانند برندهای لوکس پوشاک فرانسوی، خود را بعنوان یک برند با کیفیت معرفی کند. حال پیش از اینکه به سراغ دی اس رفته و درستی ادعاهای مطرح شده پیرامون دی اس را با توجه به دی اس 7 کراسبک بررسی کنیم ، موضوعی را تحت عنوان "اولین دی اس مستقل" که در ابتدای متن آمده بود توضیح خواهم داد:
دی اس 7، اولین مستقل
تا قبل از دی اس 7 کراسبک، تمام محصولاتی که با لوگو و تحت برند دی اس تولید و عرضه میشدند، یک همزاد در سیتروئن داشتند. به عبارت دیگر، محصولات دی اس تحت سیطره سیتروئن بودند و یک نسخه دی اس هم به بازار بینالمللی عرضه میشد. اما دی اس 7 کراسبک، شروع برند دی اس است. دی اسی که از این محصول به بعد روی پای خود ایستاده و مستقل شده است. و به عبارت دقیقتر، این خودرو را با هیچ لوگویی به جز دی اس نخواهید دید.
شرکت تولید کننده برای ورود به بازار چند خودرو را بعنوان رقیب اصلی خود معرفی کرده است. جگوار E-Pace، بی ام و X1، ولوو XC40، آئودی Q3 و رنجروور ایووک. اما با توجه به قواعد بازار ایران که معمولاً با همه جهان متفاوت است، رقیب اصلی دی اس 7 در ایران لکسوس NX خواهد بود. چرا که اکثر رقبای جهانی دی اس در ایران نیستند.
ابهت الماسهای پیشانی
دی اس 7 کراسبک در نمای ظاهری ابهت کافی را دارد. این ابهت را به لطف جلو پنجره نسبتاً بزرگ و چراغهای تقریباً خشن خود به دست آورده است. همچنین دیلایتهایی که تمرکز نگاه شما را روی طراحی دقیق و براق جلوی خودرو نگه میدارد. شاید فرم خاص دیلایتها برای بعضی سوال برانگیز باشد، لذا لازم است توضیح دهیم این طرح نقطه-خط که استفاده شده، همان طرح کوک و دوخت روی چرمهای دی اس است که به ثبت رسیده است.
اما اوج توجه دی اس در طراحی جلو را میتوان به طرح چراغهای جلو دانست. جایی که بعد از روشن شدن خودرو، سه چراغ به شکل الماس 180 درجه میچرخند و سپس روشن میشوند. همینجا راجع به ابعاد این خودرو هم اشاره کنیم که دی اس 7 کراسبک حدود 60 میلیمتر در طول از لکسوس NX کوچکتر اما 30 میلیمتر در عرض بزرگتر است و با توجه به فاصله دو محور 2738 میلیمتری، انتظار داریم که فضای داخلی جلو و عقب جادارتری هم داشته باشد. این در حالی است که فاصله دو محور لکسوس 2660 میلیمتر است. در عقب خودرو نیز چراغها طراحی بسیارمدرنی دارند و بقول خود دی اس، بصورت سه بعدی هستند. البته با خواندن عبارت سهبعدی، قرار نیست عینک سهبعدی به چشم بزنید، یا منتظر باشید که چراغ از قاب خود خارج شود. صرفاً تاکید بیشتری بوده بر طراحی خطوط نورانی که گاهی به عمق چراغ رفته و برگشتهاند.
از ساعت آنالوگ تا صفحه نمایش تمام دیجیتالی
هنگامی که به خودرو وارد میشوید، باز هم متوجه خاص بودن این خودرو خواهید شد. نمایشگر بزرگ و زیبایی که در وسط داشبورد قرار دارد، دسته دندهای که متفاوت از بقیه دسته دندههاست، و دکمههای وسط کنسول که بیشتر شبیه دکمههای تغییر حالت رانندگی و تغییر سیستم تعلیق در سوپر اسپرتها هستند و شاید شما انتظار نداشتید که بوسیله چنین دکمههای زیبایی، فقط شیشههای پنجره را بالا و پایین کنید. و شاید کمی بهتر بود که دکمه تغییر حالت رانندگی، به همین زیبایی دکمه های بالابر شیشه و نزدیک به دست راننده باشد تا اینکه دورتر از دست راننده، سمت راست دسته دنده. بهرحال هنوز مشغول کار با غلطکی با پوشش الماس گونه زیر نمایشگر وسط داشبورد هستیم که وظیفه اسکرول و جابجایی بین تنظیمات و گزینههای نمایشگر را دارد که نگاهمان به دکمه استارت استاپ خودرو، وسط داشبورد بالای نمایشگر میافتد. وقتی دکمه را فشار میدهیم، یک ظرافت دیگر دی اس 7 خودنمایی میکند. یک ساعت لوکس BRM به صورت چرخشی باز میشود که یقیناً مطابق انتظار ما آنالوگ است. اما بعد از روشن شدن خودرو نوبت نمایشگر پشت فرمان است.
این نمایشگر هم ١٢.٣ اینچی است و انواع اطلاعات بر روی آن نمایش داده میشود. تنظیم اطلاعات نیز توسط غلطكی كه روی فرمان تعبیه شده انجام میشود. كیفیت متریال داشبورد بینظیر است، و جنس داشبورد بسته به نوع سفارش خودرو جیر یا چرم ناپاست. ناگفته نماند که در این رنج قیمتی و خودرویی که پسوند لوکس را با خود یدک میکشد، انتظاری غیر از این نیست. فضای پا برای سرنشینان جلو بی نقص است و در مقایسه با لكسوس، فضای راننده و شاگرد بهتر و بازتر است. فضای سرنشین عقب نیز به اندازه کافی جذاب است. کنترل تهویه مطبوع مستقل برای سرنشینان عقب قابل پیشبینی بود، اما در کنار دکمه بالابر شیشه پنجره، دکمهای هست برای تنظیم زاویه صندلی سرنشین عقب، آن هم برقی. ماهیت دی اس دقیقاً همینجا قابل شناسایی است. ریزهکاریهای ظریف و جالب. سقف پانوراما هم به جذابیت کابین در بخش عقب افزوده.
پشت فرمان دی اس 7
حالت رانندگی را ابتدا روی نرمال گذاشته و کمی دی اس را راندم. سیستم تعلیق بسیار خوب است. با اینکه مسیر آنچنان هم هموار نیست، ولی ضربهها به خوبی دفع میشوند. در وضعیت رانندگی Comfort، اوضاع بهتر هم میشود، چرا که سیستم اسکن جاده جهت بهینهسازی سیستم تعلیق هم به کمک خودرو آمده. این سیستم به وسیله یک دوربین کار میکند که مدام سطح مسیر را چک میکند و در اکثر موارد هم بخوبی از پس کنترل ناهمواریها بر میآید.
متاسفانه این آپشن روی خودروهایی که به ایران میآیند فعال نیست. بنابراین در بهترین حالت، همان تعلیق نرمال در انتظار ما خواهد بود. هماهنگی گیربکس با موتور بسیار خوب است. دی اس 7 کراسبکی که به ایران خواهد آمد موتور بنزینی 165 اسبی (در دور 6000) و گشتاور 240 نیوتن متری بهمراه گیربکس شش سرعته خواهد داشت. این موتور همان پیشرانه THP بکار رفته روی مدلهای دیگر دی اس است، البته یک پیشرانه دیگری با همین حجم ولی توان خروجی حدود 200 اسبی وجود دارد ولی متاسفانه به دلیل کیفیت پایین بنزین در ایران، امکان استفاده از آن نیست و لذا گیربکس و موتور بکار رفته روی دی اس 7 با محصولاتی چون دی اس 5 یکسان است. یکی از آپشنهایی که دی اس خیلی بر روی آن تاکید داشته، شناسایی خطوط جاده و امکان هدایت نیمه خودران دی اس است. موضوعی که باز هم مانند نویگیشن دی اس 7 در ایران غیرفعال خواهد بود. اما دوربین دید در شب خودرو در ایران هم فعال خواهد بود و بسیار کاربردی است. دوربین دید در شب، همه موجودات زنده را شناسایی میکند و در صورت حضور ناگهانی آنها جلوی خودرو، به طور خودکار ترمز کرده و مانع از برخورد میشود. بعد از بررسی این آپشنها، خودرو را روی حالت اسپرت قرار دادم. همه چیز تغییر کرد. صدای موتور کاملاً فرق کرد، فرمان کاملاً خشک و اسپرت شد و به وضوح دور موتور بیشتری احتیاج بود تا گیربکس اتوماتیک دنده سبک تری را انتخاب کند. همچنین آپشن دیگر جذابی که در ایران فعال خواهد بود، سیستم تشخیص خواب آلودگی راننده است که توسط دو سنسور ، دقیقاً در مرکز دایره غربیلک فرمان، با بوقهای متوالی راننده را هوشیار میکند.
دی اس 7 همانند رقیب مستقیم خود یعنی لکسوس NX به سیستم چهارچرخ متحرک مجهز نیست ولی به کمک سیستمهای کنترلی میتواند ترمز و گشتاور وارد شده را کنترل کند تا در شرایط مختلفی از جمله بارانی و یا روی خاک و آفرود بتواند کنترل و چسبندگی بیشتری را روی جاده داشته باشد.
مانند هیچکس
تجربه رانندگی با دی اس 7 جذاب و لذت بخش بود. مطمئناً اگر پشت دی اس 7 بنشینید، ظرافت و کیفیت آن را به عنوان یک شاسیبلند را تحسین خواهید کرد. دی اس 7 برای کسانی طراحی شده که به دنبال خاص و متفاوت بودن هستند و قصد ندارند خودرویی زیر پایشان باشد که در هر کوچه و خیابانی پیدا شود و همیشه این لوکسساز فرانسوی هزینه تولید پیچیدگیهای فنی را صرف سیستمهای خاص و متفاوت و ظرافتهای طراحی کرده و دی اس 7 کراس بک را باید فرزندی موفق در این راه بدانیم.