مقدمه
درست است که آمار و ارقام از افزایش فروش کراساوورها خبر میدهند و این طور به نظر میرسد که آینده متعلق به خودروهای درشت هیکل میباشد، اما احتمالاً در شهرهای شلوغ اوضاع به شکل متفاوتی رقم خواهد خورد. مثلاً در خیابانهای تهران، که با روند پیش رو کمکم جا برای موتورسواران هم تنگ میشود، چطور میتوان از سواری سانتافه (جدای از بحث کلاس گذاشتن!) لذت برد؟ ابعاد پارکینگها هم که روزبهروز آب میروند و سوای از اینها مدام با تهدید افزایش قیمت سوخت و بالا رفتن تعرفه خودروهای بزرگ و قدرتمند مواجه هستیم. اینجاست که ماشینهای ریزنقش و کممصرفی که تا امروز از ترس شاسیبلندها به گوشهای پناه برده بودند، از لانههایشان بیرون میآیند و همچون پستانداران کوچکی که در هنگام بحران غذا، تاج پادشاهی را از سر دایناسورها ربودند، خیابانها را به تسخیر خود در خواهند آورد. البته بر خلاف دایناسورها، شاسیبلندها هرگز منقرض نخواهند شد چرا که همیشه برای استفادههای بیرون از شهر (و یا بیرون از جاده) به همچین گزینههای جذابی نیاز میباشد؛ اما به نظر میرسد که با افزایش ترافیک و رانندههای خانم، هاچبکها بار دیگر به زیستگاههای شهری باز گشتهاند.
با این مقدمه امروز به سراغ یک اتومبیل کوچک و جذاب از خانواده هیوندای آمدهایم تا ببینیم آیا i20 جدید میتواند نظر ما را برای سفرهای شهری به خود جلب کند یا خیر. پس لطفاً در این تجربه کوتاه با خودروبانک همراه شوید.
طراحی ظاهری
حتی سرسختترین مخالفان خودروهای کرهای هم قبول دارند که تیم طراحی هیوندای مسیرش را پیدا کرده و اکنون قادر است با حفظ اصالت ظاهری، جذابیت را به مشتریانش پیشکش نماید. خوب میهمان امروز ما نیز از این قاعده مستثنی نیست. بخصوص این مدل جدید که با خطوط پختهتر و شکیلتر از قبل پیکرتراشی شده و حالا اگر i20 را به عنوان زیباترین هاچبک زیر 100 میلیون بازار معرفی کنیم خیلی بیراه نگفتهایم. (البته نمیدانم بعد از نگارش این مقاله قیمت دلار و تعرفه خودرو چقدر اضافه خواهد شد و شما در هنگام مطالعه این متن با چه قیمتهایی روبرو هستید! واقعاً جا دارد که بابت این همه ثبات در قیمتها از مسئولان تشکر کنم!) به بحث خودمان بازگردیم؛ گویا هیوندای i20 قسمتی از مدرنیته پیکانتو، مقداری از حالت فانتزی میراژ و بخشی از حس و حال اسپرت امجی 3 و کیا ریو را با هم ترکیب کرده و همین موارد باعث شده که ظاهرش با اکثر سلایق جور در بیاید.
در نمای جلوئی چراغهای کشیده و ورودی هوای بزرگ سپر در کنار خطوط تند و تیز بکار رفته ترکیبی از زیبایی و سادگی را به تصویر کشیدهاند. این روند در نمای کناری هم ادامه یافته و اینجا نیز با خطوطی ساده و شیک در کنار اِلمانهای اسپرت مثل رینگهای آلومینیومی 16 اینچی و ستون C مشکی رنگ مواجه هستیم. و در انتها نیز چراغهای خشن و سپر اسپرت هیوندای i20 ترکیبی جذاب را خلق کردهاند و از این زاویه احساس میکنیم که با فرزند کوچک و سرتق توسان ملاقات کردهایم. پس به طور کلی هیوندای i20 جدید از تمامی زوایا اتومبیل زیبایی است و کمتر کسی پیدا میشود که بنا به دلایل ظاهری از خرید این هاچبک شرقی منصرف گردد.
طراحی داخلی
خوب سری هم به داخل بزنیم. درست است که در این بخش نمیتوانم مثل طراحی خارجی نمره کامل را به هیوندای بدهم اما هیوندای i20 در این اینجا هم به نسبت قیمت و رقبا شرایط مطلوبی دارد و با طرحی ساده و شیک و در عین حال فانتزی موفق شده نظر جوانان را به خود جلب نماید. البته شکل و شمایل آمپرها میتوانست هیجان انگیزتر از اینها باشد اما در مجموع فرم برآمده کنسول میانی و چیدمان قطعات جذاب از آب درآمدهاند.
جنس متریال بکار رفته هم برای یک خودرو ارزان قیمت اقتصادی (البته منظورمان از واژه اقتصادی در شرایط کشور خودمان نیست!) قابل قبول است و علیرغم استفاده از پلاستیک خشک در بسیاری از قسمتها، حس بدی به سرنشینان دست نخواهد داد. کیفیت مونتاژ و ارگونومی هم مناسب میباشد و راننده برای استفاده از ادوات کاره سادهای در پیش دارد. خوشبختانه "کرمان موتور" نمونه دو رنگ داشبورد را ارائه نموده که همین نکته به ظاهر ساده تاثیر زیادی در زیبایی فضای داخلی داشته است.
امکانات رفاهی و ایمنی
نسخه i20 ارائه شده در کشورمان به امکاناتی از قبیل کنترل پایداری الکترونیکی ESC ، کنترل ایستایی در شیب HAC ، اخطار فشار باد تایرها TPMS ، آینه الکتروکرومیک، صفحه نمایشگر 7 اینچی بهمراه ردیاب ماهوارهای و بلوتوث، سنسور و دوربین دنده عقب، محفظه خنک نگهدارنده، تهویه مطبوع اتوماتیک مجهز به سیستم تصفیه هوای یونیزه و برف پاککن هوشمند و بسیاری موارد دیگر مجهز شده که در نگاه اول کاملاً راضیکننده به نظر میرسد. اما همانطورکه زمانی کرهایها با ارائه آپشنهایی فراتر از انتظار، ژاپنیهای هم قیمت را به مخمصه انداختند حالا همین بلا توسط چینیها سر خودشان آمده و به قول معروف آنچه که عوض دارد جای گله نخواهد داشت! حالا مشتریان این محصول نسبتاً ارزان قیمت هیوندای جای خالی امکاناتی چون مثل سانروف، کروز کنترل، گرمکن صندلی، ایربگهای جانبی و پردهای، سیستم ورود بدون کلید و ... را که در چینیهای هم ردهای وجود دارد حس میکنند.
راستی در مورد امکانات ساده مثل ABS و EBD و ایربگهای جلو و امثال آنها صحبت نکردیم چون دیگر تمامی خودروها به این قبیل امکانات مجهز شدهاند و فقط کیفیت و کارایی آنها مورد بحث میباشد که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
پیشرانه و تواناییهای حرکتی
اولین مدل هیوندای i20 که قدم به سرزمینمان گذاشت به یک موتور 1.6 لیتری 122 اسب بخاری مجهز شده بود که از نظر تواناییهای حرکتی عملکرد مناسبی ارائه میداد. اما نسل بعدی قلب کوچکتری در سینه داشت و میهمان امروز ما نیز از همین موتور کوچکتر بهره برده. اگر فکر میکنید در ادامه میخواهم بگویم که این موتور علیرغم کوچکی تواناییهای بزرگی دارد شرمنده شما هستم چونکه اینجا نه از توربوشارژر خبری هست و نه حتی سیستم تزریق مستقیم سوخت و در نتیجه تنها دلخوشی ما در استهلاک پائین و مصرف سوخت مناسب این پیشرانه خلاصه میگردد. گیربکس هم از نوع 4 سرعته اتوماتیک است که طبیعتاً کارِ چندانی برای جبران کمبود قدرت موتور از دستش بر نخواهد آمد.
البته در دیدگاه جهانی استراتژی کاهش حجم کار درستی بوده، چرا که مشتریان یک کامپکت اقتصادی شهری، معمولاً بیش از قدرت و شتاب به فکر مسائل اقتصادی هستند ولی با توجه به قیمت گران خودرو در کشور ما توقعات کمی بالاتر است و اکثراً انتظار دارند محصولی که با این قیمت میخرند تمامی خوبیها را یکجا داشته باشد.
البته این را هم بگوئیم با اینکه در پیشرانه جدید با شتاب و سرعت کمتری نسبت به مدل 1.6 قدیمی مواجه هستیم، ولی اوضاع آنقدرها هم نگرانکننده نیست و بخصوص اگر استفاده شما شهری باشد مشکل چندانی با این قضیه نخواهید داشت. ضمن اینکه میزان قدرت استخراج شده از این موتور به نسبت حجم (1368 سیسی) و نبود سیستم پرخوران مناسب است و اعداد 98.6 اسب بخار قدرت در دور موتور 6000 و 134 نیوتن متر گشتاور در دور 4000 نشان از فناوری قابل قبول این انجین دارند.
نتیجه تمامی این صحبتها شتاب رسمی 13.2 ثانیه و حداکثر سرعت 170 کیلومتر بر ساعت را "در شرایط استاندارد" بدنبال داشته که اعداد هیجانانگیزی به نظر نمیرسند. رژیم غذایی این کوچولوی شرقی هم در شرایط متوسط است و با مصرف حدود 9.2 لیتر در صد کیلومتر در شهر و حدود 6.7 لیتر در شرایط ترکیبی نسبتاً مناسب برای استفادههای شهری خواهد بود.
ایمنی
هیوندای i20 از نظر استحکام شاسی و امنیت شرایط مطلوبی دارد و در تست EuroNCAP به 4 ستاره قناعت کرده که البته این نتیجه برای مدلهای با کیسه هوای جانبی است. البته این را هم در نظر داشته باشید که دریافت امتیازات کامل ایمنی در اتومبیلهای ریزنقش کار سختتری است. در تصویر زیر میتوانید خلاصه گزارش تست ایمنی این خودرو را مشاهده بفرمائید:
تجربه رانندگی
بالاخره وقت آن رسیده که چرخی هم با این بچه هیوندای بزنیم تا درک بهتری از شرایط کلی خودرو بدست آوریم. به لطف فاصله محورهای بیشتر و افزایش طول و عرض بدنه "نسبت به نسل قبلی"، فضای کابین کمی جادارتر شده و حالا سرنشینان عقبی هم میتوانند از نشیمنگاهشان رضایت داشته باشند. البته با توجه به کلاس اتاق بهتر است که فقط برای 4 سرنشین روی هیوندای i20 حساب باز کنید اما وجود مسافر پنجم هم "البته به شرطی که لاغر باشد!" حداقل برای مسافتهای کوتاه مشکل حادی برایتان ایجاد نخواهد کرد. در پشت فرمان هم اوضاع رو به راه است و چه از نظر تسلط به فضای پیرامونی و چه استفاده از ادوات کاره راحتی در پیش داریم. در ابتدای حرکت، نرمی فرمان برقی و تعویض روان دندهها توجه من را به خود جلب نمود. موتور هم کم سر و صداست و به سکوت و آرامش داخل کابین لطمه چندانی وارد نمیکند. درمورد کیفیت سواری باید بگویم که با توجه به فاق نسبتاً کوتاه لاستیکها و کلاس بدنه، شرایط هیوندای i20 قابل قبول است اما با این وجود در مواجهه با دستاندازهای تند و تیز ضربات به کابین منتقل میشوند ولی جای گلایه نیست.
خوب پس تا اینجای کار که شرایط کلی خوب پیش رفته و داریم از سواری لذت میبریم. همانطورکه در بخش مشخصات پیشرانه گفتیم این خودرو برای اهدافی مثل کاهش مصرف سوخت و آلایندگی و استفاده شهری ساخته شده اما به هر حال به نظر میرسد که وزن حدود 1200 کیلوگرمی خودرو روی دوش 96 اسب زیر کاپوت کمی سنگینی میکند و از این رو تنبلی نسبی زیر پدال گاز در سربالاییها احساس میگردد. ضرایب گیربکس نیز برای هدفهای اقتصادی و پایین نگه داشتن دور موتور تنظیم شدهاند. البته در مواقع بحرانی با استفاده از حالت دستی میتوان تا حدودی شتاب بهتری از این موتور گرفت. به طور کلی اگر با دیدن ظاهر اسپرت هیوندای i20 و فیلمهای مسابقات رالی این خودرو، یک رانندگی هیجانانگیز را تصور کردهاید، باید بگویم که متاسفانه شما "رضا پرستش" را با "لیونل مسی" اشتباه گرفتهاید! در واقع این خودرو فقط ظاهری شبیه نمونههای رالی هیوندای i20 دارد و در تواناییهای حرکتی یک هاچبک اقتصادی شهری است. اما سوای از بحث شتاب، سایر فاکتورهای حرکتی قابلقبول هستند. مثلاً میزان هوش گیربکس مناسب است، فرمان دقت کافی را دارد و ترمزهای 4 چرخ دیسکی نیز واکنشهای مناسبی به دستور راننده نشان میدهند.
در مورد هندلینگ هم باید بگوئیم که با توجه به یکپارچه بودن سیستم تعلیق عقب، خوشحالیم که این خودرو با رینگهای 16 اینچی و سیستم کنترل پایداری الکترونیکی i20 به بازار ما آمده و از این رو هندلینگ این خودرو دیفرانسیل جلو به نسبت کلاس بدنه و قدرت موتور در شرایط مطلوبی قرار دارد. راستی با توجه به کاهش ارتفاع و افزایش عرض خودرو شرایط فیزیکی این نسل هم "نسبت به نسل قبلی" پایدارتر شده و این قضیه به فرمانپذیری بهتر یاری رسانده است.
قبل از ترک خودرو نگاهی هم به صندوق بار انداختیم و با یک محفظه 301 لیتری که با خواباندن صندلیهای عقبی به 1017 لیتر افزایش مییابد روبرو شدیم. خوب با توجه به اینکه محفظه بار هاچبکها بیشتر برای سفرهای درون شهری در نظر گرفته شده و نیم نگاهی به رقبا میتوان نمره قبولی را در این قسمت هم به هیوندای i20 اعطا کرد.
سخن آخر
با وجود نبود بعضی آپشنها مانند سانروف و یا عرضه این خودرو با موتور 1.6 لیتری، اما اوضاع خیلی هم نگرانکننده نیست چرا که نکات مثبت همین مدل هم کم نیست. چهره زیبا، کیفیت مناسب، استهلاک پایین، ترمز و پایداری قابل قبول و فضای کافی برای استفادههای شهری و موارد بسیار زیاد دیگری در هیوندای i20 وجود دارند که میتوانند نظر شما را برای خرید این محصول هیوندای به خود جلب نمایند. پس اگر با کُندی شتاب و کمبود برخی از آپشنهای i20 مشکلی ندارید میتوانید از داشتن این شرقی زیبا رو لذت ببرید.
در پایان ضمن تشکر از مالک محترم اتومبیل، توجه شما را به جدول خلاصه مشخصات هیوندای i20 جلب مینمائیم:
مشخصات فني |
مدل | هیوندای i20 |
پيشرانه | 4 سیلندر تنفس طبیعی MPI |
حجم موتور | 1368 سی سی |
حداکثر قدرت | 98.6 اسب بخار در دور 6000 |
حداکثر گشتاور | 134 نیوتن متر در دور 4000 |
شتاب رسمي | 13.2 ثانیه |
مصرف سوخت ترکيبي | 6.7 لیتر در شرایط استاندارد |
وزن | 1079 کیلوگرم |
قيمت | حدود 96 میلیون تومان |