از تهران تا صلاله
همیشه در بازار خودروهای وارداتی کشور، هستند شرکتهایی که ادعای نمایندگی رسمی میکنند ولی نه تنها رفتار آنها هیچ شباهتی با شرکتهای رسمی ندارد بلکه حتی در موارد مشاهده شده که بعد از عرضه چند صد دستگاه خودرو برای همیشه ناپدید نیز شدهاند!
اما خوشبختانه بعد از برجام، شرکت کرمان موتور توانست نمایندگی رسمی شرکت هیوندای را بگیرد و نه تنها دو محصول از این شرکت یعنی هیوندای i10 و هیوندای i20 را روی خط تولید برد، بلکه مجوز واردات دیگر محصولات این شرکت را دریافت کرد و برخلاف نمایندگی قبلی که در اصل باید آن را تنها یک واردکننده بنامیم، قصد دارد تا جدیدترین محصولات این شرکت را همزمان با بازارهای جهانی وارد بازار کشور کند.
هیوندای سوناتا 2018 جدیدترین خودرویی است که قرار است به زودی راهی بازار شود و برای همین شرکت هیوندای یک برنامه تست درایو را برای رسانههای تخصصی خودرویی کشور در شهر صلاله عمان ترتیب داد تا بتوانیم قبل از ورود به بازار کشور با این خوشچهره کرهای بیشتر آشنا شویم. خودروبانک نیز در این برنامه از سوی کرمان موتور دعوت شد تا گزارشی کامل و مفصل را همپای رسانههای خلیج فارس برای مشتریان ایرانی آماده کند و تست و بررسی این خودرو را به عنوان نماینده ایران منتشر کند.
از همین ابتدا اگر حوصله خواندن این همه متن را ندارید، میتوانید تنها فیلم قرار داده شده در انتهای متن را ببینید و به صورت مختصر با این خودرو آشنا شوید.
نظم کمنظیر برنامه
شاید بد نباشد قبل از شروع صحبت در مورد این محصول جدید از هیوندای، در مورد نظم این برنامه صحبت کنیم که مثالزدنی و بینقص بود. برنامههای استانداردی که حال با ورود رسمی شرکتهای خودرویی به بازار ایران، برای رسانههای خودرویی فرصتی شده تا تجربه تستهای گروهی با رسانههای خارجی را کسب کنند و از برنامه یک شرکت خودرویی بزرگ در سطح جهانی برای تست یک خودرو آگاهی یابند.
شهر صلاله برای آب و هوای بسیار خوب در این فصل از سال انتخاب شده بود و مسیرهای کوهستانی و شهری آن فرصت مناسبی بود تا این خودرو را به صورت کامل مورد تست قرار دهیم. تنها موضوع قابل ذکر در این بخش، نظم و دقت هیوندای در اجرای این برنامه بود بطوریکه در روز قبل یک برنامه حدود 15 ساعته را به صورت جدول به خبرنگاران دادند که در آن حتی 5 دقیقه زمان مورد نیاز برای قدم زدن و رسیدن از محل کنفرانس به خودروها نیز دیده شده بود و در روز مراسم عیناً طبق برنامه انجام شد. برنامهای که اصلاً کسلکننده نبود و برخلاف مراسمهای وطنی از سخنرانیهای طولانی نصف مسئولین شرکت و تاخیرهای زیاد در شروع مراسم و حتی تستهای بیمعنی خودروها توسط برخی خبرنگاران خبری نبود و به شخصه حاضر هستم تجربه خود را در اختیار دیگر شرکتها قرار دهم تا تست درایوهای داخلی نیز به همین منوال، نظم و ترتیب صورت بگیرد تا حداکثر بهرهوری را برای چنین مراسمهایی داشته باشیم.
آبشار هیوندای برای سوناتا 2018
هیوندای سوناتا 2018 را نه می توانیم به عنوان یک فیس لیفت جدید بنامیم زیرا به صورت کلی چهره این خودرو در تمامی نماها تغییر یافته و نه میتوانیم این خودرو را نسل جدید سوناتا بنامیم زیرا روی همان پلتفرم قبلی پیاده شده و از نظر فنی تنها کمی بهبود یافته است.
در نمای جلو هیوندای طی مراسم اولیه رونمایی گفت که از طرح آبشار استفاده شده و خطهای افقی و محدوده دور جلو پنجره سعی شده تا به شکل یک آبشار دیده شود. همچنین حتی چراغهای کناری مهشکن نیز به شکل آفتاب هستند و خطوط افقی در آن دیده میشود.
در نمای عقب هیوندای از چراغهای کاملاً جدیدی استفاده کرده که طرح نوین و مدرنی دارد و طوری طرح جدید انتخاب شده که از فاصله دور و با روشن بودن چراغها بتوان تشخیص داد که یک هیوندای سوناتا جدید در حال تردد است.
اما نمای داخلی خودرو آنچنان هم تغییر نیافته و از همان داشبورد قدیمی با تغییراتی اندک استفاده شده است. اگرچه از نظر ارگونومی بسیار خوب و با عملکردی مناسب است اما باید گفت طرح محافظهکارانه داخل خودرو با طرح اسپرت و مدرن بیرون پارادوکسی را بوجود آورده و شاید بد نبود که طراحی داشبورد این خودرو نیز رنگ و بویی اسپرتتر را به خود میدید تا هارمونی لازم ببین نمای بیرونی و داخلی خودرو رعایت شود.
در زمان تولید هیوندای سوناتا YF طراحی دینامیک و پویا توانست این خودرو را به سرعت معروف و نام آن را بر سر زبانها بیندازد اما عرضه هیوندای سوناتا LF با طراحی محافظهکارانه باعث شد تا بازار کمی به این طرح انتقاد داشته باشد و در نهایت فروش مناسب YF در مورد LF تکرار نشد. اما حال هیوندای به خوبی این سیگنال را از بازار دریافت کرده و با عرضه سوناتا 2018 با چهرهای خشن، اسپرت و به روز دوباره قصد دارد خاطره YF را زنده کند و میتوان پیشبینی کرد که این طرح در بازار داخلی نیز مورد استقبال قرار بگیرد.
اگر در عکس زیر مشاهده کنید، یک مدل سوناتا به رنگ آبی وجود دارند که در نمای جلو از یک جلوپنجره مشبک بهره میبرد و در نمای عقب سپری اسپرتتر با دیفیوزری متفاوت نصب شده است. این مدل به پیشرانه توربو مجهز شده که با توجه به قابلیتهای حرکتی بهتر، چهره آنها نیز اسپرتتر است و در نمای داخلی نیز کیلومتر شمار و دور موتور نیز کمی متفاوت با نمونههای تنفس طبیعی است.
قلبهای بنزینی سوناتا جدید
سوناتا ۲۰۱۸ در قدرتمندترین مدل خود به یک موتور ۲ لیتری توربو مجهز به سیستم تزریق مستقیم سوخت مجهز شده است که میتواند ۲۴۸ اسب بخار قدرت را در دور موتور ۶ هزار دور بر دقیقه تولید کند. همانطورکه گفتیم این موتور چهار سیلندر به سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ نیز مجهز است و گشتاور تولیدی آن نیز به ۳۵۳ نیوتن متر در دور موتور ۱۳۵۰ تا ۴۰۰۰ دور میرسد.
مصرف ترکیبی این موتور ۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است و نیروی خود را با کمک گیربکس ۸ دنده اتوماتیک به چرخهای جلو ارسال میکند که نتیجه آن توانایی دستیابی به شتاب صفر تا صد ۷.۵ ثانیه و حداکثر سرعت ۲۳۵ کیلومتر در ساعت است.
اما خیلی دلتان را به این اعداد و ارقام خوش نکنید زیرا در بازار ایران تنها مدل 2.4 لیتری GDi عرضه خواهد شد. موتور این خودرو ۲.۴ لیتری تنفس طبیعی است که البته این مدل نیز به تزریق مستقیم سوخت مجهز است و میتواند ۱۸۸ اسب بخار قدرت را در دور موتور ۶۰۰۰ دور بر دقیقه و ۲۴۱ نیوتن متر گشتاور را در دور موتور ۴۰۰۰ دور بر دقیقه تولید کند. این موتور به گیربکس ۶ دنده اتوماتیک متصل است.
نام خودرو | هیوندای سوناتا 2018 |
پیشرانه | 4 سیلندر خطی GDi |
حداکثر قدرت | 186 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه |
حداکثر گشتاور | 240 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه |
انتقال نیرو | چرخ های جلو |
جعبه دنده | 6 سرعته خودکار |
ابعاد | 4854 میلیمتر طول، 1864 میلیمتر عرض، 1475 میلیمتر ارتفاع |
فاصله بین دو محور | 2804 میلیمتر |
حجم باک بنزین | 70 لیتر |
در طول این تست چند خودرو به پیشرانه های MPi نیز مجهز شده بودند که البته شباهت زیادی با مدل GDi دارند اما از نظر توان خروجی کمی مدل GDi بهتر است و با توجه به عدم استفاده از سیستم پرخوران، در شهرهای مختلف داخل کشور می توان با خیال راحتتری سوختگیری کرد.
البته داخل پرانتز بگویی که یک مدل موتور مربوط به نسخه اکو نیز وجود دارد که یک موتور ۱.۶ لیتری توربو را درون خود جای داده که میتواند ۱۸۰ اسب بخار را در ۵۵۰۰ دور و ۲۶۵ نیوتون متر گشتاور را در ۱۵۰۰ تا ۴۵۰۰ دور بر دقیقه تولید کند. این نسخه به یک گیربکس CVT مجهز است و مصرف سوخت ترکیبی آن تنها ۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است. البته این مدل 1.6 لیتری توربو اصلاً در بازار خاورمیانه عرضه نخواهد شد.
تجهیزات رنگارنگ در سوناتا
معمولاً خودروهای هیوندای و کیا از نظر سطح تجهیزات رفاهی خودروهای کاملی در رده خود هستند و در این مورد نیز سوناتا جدید از امکاناتی چون صفحه نمایش 7 اینچی لمسی، سیستم هشدار نقطه کور BSD، سیستم هشدار وجود اشیاء در عقب RCTA، سنسور پارک در جلو و عقب PAS، سیستم چراغهای گردشی در پیچ LED Adaptive، شیفتر پشت فرمان، تغییر حالت رانندگی به اسپرت و اکو، پرده برقی عقب، ترمز پارک برقی، تهویه مطبوع دوگانه برای سرنیشنان جلو، خروجی تهویه مطبوع برای سرنشینان عقب مجهز شده است.
همچنین کروز کنترل به همراه رادار نیز روی این خودرو نصب شده که رادار پشت لوگو جلوی خودرو همانند مرسدس بنز کلاس E بکار رفته است و در طول تست چند بار از این سیستم استفاده کردیم تا عملکرد آن را نسبت به سرعت خودرویی جلویی بسنجیم.
پشت فرمان سوناتا
برای هر سه نفر یک خودرو در نظر گرفته شد که ما مدلهای MPi و GDi را تست کردیم. ارگونومی داخل کابین بسیار خوب است و همه چیز برای شما در اختیار است. سیستم تعلیق بسیار خوب ضربههای وارد شده به کابین را مهار میکند و حتی سرنشینان عقب نیز بسیار راحت هستند و برای مسافرتهای طولانی مناسب است. تعلیق بکار رفته در جلو مکفرسون است و در عقب از سیستم مولتیلینک استفاده شده است.
نکته بسیار جالب فضای پای بسیار خوب برای سرنشینان عقب بود که بیش از حد زیاد بود و باید گفت اگر حتی قد بلند هم باشید مطمئناً هیچ مشکلی از این بابت نخواهید داشت. اما بالاخره به جادههای کوهستانی رسیدیم و فرصتی دست داد تا نه تنها عکاسی خوبی از این خودرو داشته باشیم بلکه بتوانیم در جادههای کوهستانی قابلیتهای عملکردی آن را بسنجیم.
لذا در ابتدا خودرو را به بابک وفایی دوست خوبم سپردم (سلام بابک!) و با باز کردن سانروف و خارج شدن از آن شروع به عکاسی کردم که باید گفت بعد از مدتها تفریح جالبی برای بنده بود! اما پس از عکاسی فرمان را از بابک پس گرفتم و سعی کردم تا با تغییر حالت خودرو به حالت اسپرت، تفاوت عملکرد آن را تجربه کنم. فرمان در این حالت سفت میشود و سعی میشود تا دندهها در دورهای بالاتری تعویض شوند. اما همانند لکسوس خبری از تغییر سیستم تعلیق نیست و در این قسمت تغییری ایجاد نمیشود.
اما اگر راستش را بخواهید آنچنان تغییر محسوسی به جز سفت شدن فرمان در حالت اسپرت دیده نمیشود و بدین صورت نیست که مثل یک بی ام و در حالت اسپرت خودرو دگرگون شود و به یک حیوان وحشی تبدیل شود. اما کماکان تعویض دندهها با شیفترهای پشت فرمان میتواند جذاب باشد.
از نظر کاراکتر رانندگی باید گفت که هیوندای سوناتا جدید بسیار شبیه به سوناتا LF خودمان است و تنها کمی بهبود یافته است اما باید اذعان کرد که سیستم تعلیق و عملکرد موتور نسبت به سوناتا YF بسیار بهتر شده است. در نهایت باید دید که این تعلیق بهبود یافته در چالههای بیپایان شهرهای کشور چقدر استقامت دارد و آیا با گذشت چند ده هزار کیلومتر بر روی آسفالت خوش کیفیت داخلی، آیا کابین به صدا خواهد افتاد یا خیر؟
هیوندای سوناتا 2018 و رقبا
هیوندای سوناتا جدید قرار است به زودی توسط کرمان موتور وارد کشور شود. قیمت سوناتا 2018 تا لحظه نگارش این مقاله هنوز اعلام نشده است. رقبای هیوندای سوناتا 2018 اصلاً رقبای راحتی نیستند و این کرهای تازه وارد باید با تویوتا کمری هیبریدی، هوندا آکورد، رنو تالیسمان و یا حتی با هم وطنی خود یعنی کیا اپتیما بجنگد.
هیوندای سوناتا خودرویی با چهره به روز و امکاناتی مدرن است که میتواند خودروی مناسبی برای استفاده خانوادگی باشد و به نظر میرسد با قیمتگذاری صحیح و همچنین عرضه به موقع و گسترده از سوی کرمان موتور، بتواند به راحتی خود را به عنوان یکی از گزینههای اصلی سدانهای دوصدمیلیونی بازار معرفی کند.