بی وای دی یکی از متفاوتترین خودروسازان چینی و متخصص تولید خودروهای برقی و هیبریدی محسوب میشود، اما این شرکت فعالیت خود را در ایران با مدل بنزینی و غیر هیبریدی بی وای دی S6 آغاز کرده است که برمبنای نسل قدیمی لکسوس RX شکل گرفته و یک کراساوور تک دیفرانسیل چهار سیلندر محسوب میشود.
هفته گذشته با هماهنگی شرکت عرضه کننده این برند (کارمانیا) فرصتی دست داد تا این مدل را در مسیرهای متفاوت جاده و خارج از جاده از تهران تا منطقه پلور دماوند مورد تست و بررسی قرار دهیم.
طراحی ظاهری
اگر نسلهای قدیمی لکسوس RX را دیده باشید، به سرعت به شباهت بی وای دی S6 با این خودرو پی خواهید برد، البته این شباهت نتیجه کپیبرداری طراحان بی وای دی از لکسوس RX قدیمی نیست، بلکه ظاهراً مشارکتهایی بین تویوتا و بی وای دی برای تولید این مدل وجود داشته و بی وای دی توانسته با خرید قالبهای اصلی تویوتا، به نوعی این نسل از RX را در خط تولید خود احیا کند.
به هرحال طراحی بی وای دی S6 به همین دلیل کمی با خودروهای روز فاصله دارد اما در عین حال نسبت به سایر خودروهای چینی پختهتر به چشم میآید. در بازار چین کیتهای تبدیل این خودرو به لکسوس نیز وجود دارد که بعید نیست در ایران نیز فراگیر شود، با این حساب با تعویض قطعاتی چون جلوپنجره، چراغهای عقب و نصب لوگوهای لکسوس میتوان بی وای دی S6 را تا حد زیادی مشابه مدل اصلی RX آرایش کرد.
فضای داخلی و تجهیزات رفاهی
درون کابین نیز اجزایی نظیر داشبورد تا حدی زیادی شبیه به خودرو اصلی لکسوس به چشم میآید، البته طبیعتاً با توجه به تغییرات سیستمهای صوتی و تصویری در چند سال اخیر، افزوده شدن مانیتور 7 اینچی به داشبورد و ... تغییراتی در این بخشها اتفاق افتاده که تریم داخلی بی وای دی S6 را از لکسوس RX قدیمی مجزا میکند.
مجموعه پشت آمپر نیز حکایتی مشابه دارد و نه تنها شبیه به خودروهای قدیمی طراحی نشده بلکه با فرمی متفاوت و رنگبندی آبی و سفید خود، کمی عجیب و فضایی به نظر میرسد، به شکلی که سرعتسنج به شکل معمول دایرهای شکل و آنالوگ در مرکز مجموعه نشانگرهای قرار گرفته اما دورسنج موتور حالتی نمودار شکل دارد و علاوه بر عقربه در مانیتور کوچکی به شکل دیجیتالی نیز نمایش داده میشود.
در سمت دیگر نیز نشانگرهای مربوط به حرارب آب و ... به شکل قرینه طراحی شدهاند و از این رو مجموعه پشت آمپر بی وای دی S6 کاملاً متفاوت و منطبق بر سلیقه اهالی شرق آسیایی به نظر میرسد. مانیتور وسط به GPS مجهز است و رهیاب نیز عملکردی مناسب از خود نشان میدهد، همچنین یک دوربین اضافه در قسمت زیرین آینه سمت شاگرد نصب شده که در زمان پارک کردن یا رانندگی در مسیرهای تنگ و باریک میتواند کارآمد باشد. فضای داخلی به لطف مشابهت با پلت فرم لکسوس بزرگ و راحت است و علاوه بر تجهیزات رایج در این سطح، استفاده از قطعات سادهای مانند زیر آرنجی برای راننده یا وجود امکان تنظیم فاصله طولی صندلیهای عقب نسبت به ردیف جلو و همچنین تنظیم شیب تکیه گاه صندلی عقب، امکان افزایش رفاه سرنشینان را فراهم میآورد و از این رو میتوان گفت که به خصوص سرنشینان عقب در بی وای دی S6 به مراتب راحتتر از سرنشینان خودروهایی نظیر چری تیگو 5 یا جک S5 خواهند بود.
از دیگر امکانات شاخص BYD S6 نیز میتوان به مواردی نظیر سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دو منطقهای، تنظیم برقی صندلی راننده، سنسور حساس به نور چراغهای جلو، چراغ خوشآمدگویی، کروز کنترل، رهیاب ماهوارهای، شش کیسه هوا، 9 بلندگو سیستم صوتی و سیستمهای ایمنی فعال نظیر EBD ، BOS ، ABS و سیستم ضد سرقت PIC اشاره کرد.
مشخصات فنی و تجربه رانندگی
بی وای دی S6 به جای موتور V6 مورد استفاده در لکسوس RX به یک موتور 2.4 لیتری با قدرت 160 اسب بخار و گشتاور 220 نیوتن متر مجهز شده که نیروی آن به واسطه یک گیربکس 6 سرعته دوبل کلاچ راهی چرخهای جلو میشود. شتاب صفر تا صدی در حدود 13.5 الی 14 ثانیه ارائه میدهد که نمیتوان این رقم را سریع توصیف کرد اما در مقایسه با رقبایی مانند چری تیگو 5، سانگ یانگ تیوولی یا هایما، بی وای دی S6 عملکردی رقابتی در زمینه دینامیک رانندگی از خود نشان میدهد.
با کمی رانندگی در خواهید یافت که در حالت رانندگی بر روی وضعیت درایو، دندهها تا حد امکان به سرعت سبک میشوند از مصرف سوخت خودرو کاسته شود، در صورت تمایل به رانندگی اقتصادی میتوانید با فشردن دکمه ECO برنامه موتور و گیربکس را تغییر دهید که در این حالت از حساسیت به پدال گاز نیز کاسته میشود و مصرف سوخت حتی بیشتر کاهش مییابد، اما در نقطه مقابل اگر تمایل به رانندگی اسپرت و استفاده بیشتر از توان و کشش پیشرانه داشته باشید، میتوانید با قرار دادن گیربکس بر روی وضعیت تیپ ترونیک، تا حدی به هدف خود برسید، در این حالت دندهها اندکی دیرتر سبک میشوند و میتوان در بازه وسیعتری از دور موتور از دندههای سنگین استفاده کرد، در نهایت نیز نوبت تعویض دنده دستی در حالت تیپ ترونیک میرسد، در این شرایط گیربکس اختیار کامل تعویض دنده را به شما میدهد و به هیچ عنوان قبل از رسیدن به ردلاین، تغییری در دندهها ایجاد نمیکند.
عایقکاری کابین بی وای دی S6 در مجموع به شکل خوبی انجام شده و قبل از رسیدن دور موتور به 4000 دور در دقیقه، صدای چندانی از پیشرانه شنیده نمیشود و به لطف ضرایب نسبتاً مناسب دندهها، کمتر پیش میآید که نیازی به رد شدن از مرز 4000 دور داشته باشید.
فنربندی S6 به گونهای تنظیم شده که عملکردی نرم و راحت ارائه دهد، ماحصل این تنظیم رفاه زیاد سرنشینان در گذر از روی ناهمواریها، چسبندگی خوب چرخها در مسیرهای آفرود و بازی زیاد بدنه در گذر از پیچهاست که بر روی هندلینگ خودرو تاثیر گذاشته است.
البته میتوان حدس زد که برای بسیاری از خریداران خودروهای کراساوور، نرمی سواری و قابلیتهای آفرود نسبت به مسائلی نظیر هندلینگ ارجحیت دارد چرا که خودروهای شاسیبلند و کراساوور به طور کلی به دلیل افزایش مرکز ثقل بدنه از نظر هندلینگ ضعیفتر از آن خودروهای سواری ظاهر میشوند.
در نهایت با توجه به مسیر پرپیچ و خم کوهستانی و ترافیک درون شهری میانگین مصرف سوخت بی وای دی S6 در حدود 11.5 لیتر در صد کیلومتر برآورد میشود که با توجه به مشخصات فنی خودرو و شرایط رانندگی رقم قابل قبولی به نظر میرسد.
قیمت و شرایط بازار
این روزها بی وای دی S6 با قیمتی در حدود 98.7 میلیون تومان به شکل نقدی ارائه میشود و از این رو میتوان این مدل را ارزانتر از خودروهایی نظیر چری تیگو 5، رنو داستر تک دیفرانسیل، سانگ یانگ تیوولی، رنو کپچر و گرانتر از رقبایی مانند جک S5 و هایما توربو دانست، اما این در حالیست که با توجه به قدرت 160 اسب بخاری پیشرانه و عدم وجود توربوشارژر، بی وای دی S6 قدرتمندترین کراساوور با موتور اتمسفریک (فاقد توربو) محسوب میشود و این مسئله برای افرادی که نگران هزینههای نگهداری پیشرانههای توربو و عدم دسترسی به بنزین مناسب و اکتان بالا در تمامی نقاط کشور هستند، میتواند حائز اهمیت باشد. از این رو میتوان نتیجه گرفت که علیرغم طراحی ظاهری نه چندان بروز، بی وای دی S6 میتواند خودرویی مناسب و کارآمد برای مسافرتهای خانوادگی و استفاده در مسیرهای نه چندان سنگین خارج از جادهای باشد و حداقل بیش از سایر رقبای هم قیمت خود، رضایت خریدارانش را برآورده سازد.