لوتوس الیز خودرویی دو نفره، موتور وسط و دیفرانسیل عقب است که از سال ۱۹۹۶ توسط این کمپانی در بازار جهانی عرضه می شود. این خودرو یکی از سبک وزن ترین و در عین حال سریع ترین خودروهایی است که در رنج قیمتی خود قرار دارد و کمتر خودرویی در این کلاس وجود دارد که یارای رقابت با لوتوس را به خصوص در بخش هندلینگ و پایداری داشته باشد.
برای دستیابی به کمترین وزن در این خودرو، لوتوس دارای بدنه ای تمام فایبر گلاسی است که سبب شده وزن تمامی مدل های الیز زیر یک تن باشد، به این ترتیب به دلیل وزن بسیار پایین این خودرو نیازی به قرار دادن موتوری قدرتمند نیز وجود نداشته است و اگر دقت کنید تمامی نسل های این خودرو دارای موتورهایی کوچک و کم حجم بوده اند ولی در عین حال توانایی رقابت با خودروهای هست سیلندر را دارند که دلیل آن به همین وزن بسیار پایین این خودرو بر می گردد.
تا کنون سه نسل از لوتوس الیز به بازار عرضه شده است که با نام های سری۱، سری ۲ و سری ۳ شناخته می شوند. اولین نسل این خودرو در بین سال های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ بر روی خط تولید قرار داشت. این خودروی ۷۲۵ کیلوگرمی مجهز به یک موتور ۱.۸ لیتری چهار سیلندر بود که می توانست تنها ۱۱۸ اسب بهار قدرت را تولید کند. اما به لطف وزن پایین، با همین موتور نسبتا ضعیف، شتاب صفر تا صد کیلومتر این خودرو چیزی در حدود ۵.۸ ثانیه بود. لوتوس الیز نسل اول در زمینهی پایداری، مصرف سوخت و توانایی ترمزگیری نیز خودرویی بسیار توانا و قابل بود که یکی از دلایل این امر نقطه ی ثقل بسیار پایین این خودرو بود که در ارتفاع ۴۷۰ میلی متری از زمین قرار داشت. بعدها نسخه های قوی تری نیز از این خودرو عرضه شد که قوی ترین آنها ۱۹۳ اسب بخار قدرت داشت.
نسل دوم الیز بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۱ به بازار عرضه می شد. از این نسل لوتوس اقدام به استفاده از موتورهای ساخت تویوتا در محصولاتش کرد که این رویه تا کنون نیز ادامه یافته است. الیز نسل دوم یا سری ۲ که خودرویی ۸۶۰ کیلوگرمی بود به موتور سری Z تویوتا مجهز شده بود که برخی قطعات آن برای کارایی بیشتر توسط یاماها مورد تیونینگ قرار گرفته بودند. موتور ۱.۸ لیتری دو میل سوپاپ این خودرو که با گیربکس ۶ دنده ی دستی ساخت تویوتا کوپل شده بود می توانست این خودرو را در عرض ۴.۹ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برساند. برای سال ۲۰۰۸ لوتوس اقدام به بهینه سازی مدل الیز کرد که نتیجه ی این بهینه سازی ها افزایش وزن خودرو به ۹۱۰ کیلوگرم و افزایش قدرت به ۲۰۸ اسب بخار شد.
اما امروز نسل سوم این خودرو پیش روی ما قرار دارد که از سال ۲۰۱۱ تولید آن آغاز شده است. خوشبختانه این مدل در بازار ایران نیز عرضه می شود که شرکت ایلیا موتور به عنوان زیر مجموعه ای از هولدینگ افرا از سال ۱۳۹۴ نمایندگی عرضه و خدمات پس از فروش لوتوس را در ایران بر عهده دارد.مدل های مختلفی از این خودرو وجود دارند که یکی از قوی ترین آنها مدل لوتوس الیز S است که امروز مقابل ما قرار دارد. این خودرو برای علاقه مندانی طراحی شده است که می خواهند در کنار یک استفاده ی خیابانی از خودروی خود هرازگاهی نیز سری به پیست مسابقه بزنند. وزن این مدل تنها ۹۲۴ کیلوگرم است. موتور مورد استفاده نیز ساخت تویوتا و از سری موتورهای 1ZR-FE تویوتا است که در تویوتا کرولا نیز مورد استفاده قرار می گیرند. این موتور جهار سیلندر خطی از نوع دو میل سوپاپ در بالا بوده و حجم دقیق ان ۱۷۹۸ سی سی است. سیستم زمانبندی متغیر سوپاپ ها نیز بر روی هر دو میل سوپاپ هوا و دود وجود دارند. این موتور در حالت عادی توانایی تولید ۱۳۸ اسب بخار قدرت و ۱۷۳ نیوتون متر گشتاور را دارد اما لوتوس برای بیرون کشیدن اسب های بیشتر برای خودرو چابک خود اقدام به نصب یک سوپرشارژر ساخت Mangnuson از نوع R900 کرده است که سبب شده پس از اعمال این تغییرات قدرت موتور خودرو به ۲۱۷ اسب بخار در ۶۸۰۰ دور بر دقیقه و گشتاور آن به ۲۵۰ نیوتون متر در ۴۶۰۰ دور بر دقیقه برسد.
با این حساب شتاب صفر تا صد کیلومتر این خودرو تنها به ۴.۲ ثانیه زمان نیاز دارد. گیربکس این مدل نیز همچنان همان گیربکس شش دنده ی دستی ساخت تویوتا است که با مدل های دنده دستی کرولا یکسان است. استفاده از موتور و گیربکس تویوتا در این خودرو را باید به حق یکی از بزرگترین مزیت های لوتوس در مقایسه با رقبا دانست چون خودروهایی در این کلاس معمولا خودروهایی پر استهلاک و پر هزینه هستند اما لوتوس به مدد فناوری تویوتا خودرویی کم مصرف، بادوام و کم استهلاک را به مشتری عرضه کرده است. به نوعی می توان گفت که خودروی سوپر اسپرتی سوار هستید که در صورت بروز هر مشکلی در بخش پیشرانه و گیربکس خرجی در حد یک تویوتا کرولا را روی دستتان خواهد گذاشت.
بهینه سازی دیگری که بر روی این مدل انجام شده است استفاده از دیفرانسل قفل شونده است. نسبت دنده ها نیز نزدیک به هم هستند تا شتابگیری ثانویه نیز همانند شتاب اولیه خوب و رضایت بخش باشد. الیز اس در بخش ابعاد خارجی دارای طول، عرض و ارتفاع به ترتیب ۳۸۲۴، ۱۷۱۹ و ۱۱۱۷ میل متر است که نشان دهنده ی ابعاد بسیار کوچک این خودرو است. فاصله ی محوری نیز تنها ۲۳۰۰ میلی متر است و بنابراین نباید انتظار فضای داخلی خیلی جاداری را از این محصول داشت.
شاسی این مدل برای دستیابی به پایین ترین وزن ممکن از جنس آلومینیوم ساخته شده است. سیستم تعلیق نیز از نوع مستقل دوگانه با میل تعادل است که از کمک فنرهای گازی بالستین و فنرهای حلقه ای Eibach Coaxial در آن استفاده شده است. سیستم ترمز در هر چهار چرخ دیسکی است و از دیسک های خنک شونده ی سوراخ دار به قطر ۲۸۸ میلی متر در جلو و عقب استفاده شده است که کالپرهای جلوی ان از نوع دو پیستونه از برند AP Racing و کالپرهای عقب نیز از نوع تک پیستونه از برند مشهور برمبو هستند. سیستم های ایمنی که در این خودرو وجود دارند نیز شامل سیستم ضد بلوکه ی ترمز (ABS)، سیستم ترمز کمکی هیدرولیکی (HBA)، سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)، سیستم کنترل ترمز در پیج (CBC) و سیستم مدیریت پایداری داینامیک لوتوس با نام (DPM) هستند. جالب است بدانید که این خودرو نیز همانند یکی از اصلی ترین رقبایش یعنی آلفارومئو 4C فاقد سیستم فرمان هیدرولیکی است و از سیستم فرمان ساده ی چرخ دنده ای در آن استفاده شده است و البته دلیل این مورد نیز یکی وزن کمتر و دیگری حس رانندگی بسیار خالصی است که در این نوع سیستم فرمان وجود دارد.
اما به بخش امکانات و آپشن ها می رسیم جایی که شاید انتظار بیشتری از خودرویی با این قیمت داشته باشید. امکانات استاندارد لوتوس شامل پنجره های برقی، روکش چرمی فرمان، دسته دنده و ترمز دستی آلومینیومی، صندلی پارچه ای کامپوزیتی، کمربند ایمنی پیش کشنده، استارت دکمه ای، قفل مرکزی، رادیو و پخش ۴ بلندگو، ایموبلایزر، کیسه ی هوای راننده و سرنشین، سیستم تهویه ی مطبوع و کیت پنچرگیری می شود. آپشنی هم که برای مشتریان وجود دارد قابلیت انتخاب رینگ های آلومینومی فورجکاری شده به رنگ مشکی نیز برای مشتریان وجود دارد.
قیمت لوتوس الیز اس در بازار ایران در حال حاضر چیزی حدود ۳۸۰ الی ۴۰۰ میلیون تومان است که در مقایسه با رقیب اصلیش یعنی آلفارومئو 4C که دارای قیمتی بالای ۵۰۰ میلیون توام است خرید معقول تری محسوب می شود ضمن اینکه هزینه ی نگهداری کمتری نیز خواهد داشت. انتخاب بین این دو تا حدودی به سلیقه ی افراد نیز باز می گردد چون آلفا یک اثر هنری است اما لوتوس را بیشتر قیافه ای شبیه به خودروهای پیست مسابقه دارد. و این بستگی دارد که کدام یک را بیشتر بپسندید.