مقدمه
کاپرا 2 محصول جدیدی از گروه بهمن است که در واقع نسخه فیسلیفت شده کاپرا به شمار میرود. بدین منظور برای معرفی بهتر این محصول، چهارشنبه هفته گذشته گروه بهمن برای اولینبار برنامه سفر یکروزه جهت تست درایو این خودرو برای جمعی از اصحاب رسانه را فراهم کرد تا این خودرو در شرایط جاده و خارج از جاده مورد ارزیابی قرار گیرد. برنامه سفر بدین صورت بود که خبرنگاران راس ساعت 8 صبح در محل اصلی شرکت واقع در کیلومتر 16 جاده قدیم کرج (فتح) گردهم آمدند و با تاخیر حدودا یک ساعته بوسیله دو دستگاه مینیبوس که یکی از آنها ایسوزو و دیگری مکسوس بود، از تهران به سمت طالقان حرکت کردند. خبرنگاران با تمام سختیهایی که در طول مسیر وجود داشت، سرانجام حدود ساعت 12 ظهر به مقصد رسیدند و برای صرف نهار در هتلی که از قبل تعیین شده بود، سکنی گزیدند. پس از استراحتی کوتاه و تماشای یک تیزر تبلیغاتی که توسط گروه آماتوری آفرود تهیه شده بود، رهسپار منطقه حفاظت شده سد طالقان شدند تا در آنجا به تست و بررسی کاپرا 2 در شرایط جاده و خارج از جاده بپردازند. این برنامه صرفاً جهت تست و بررسی محصول جدید کار و تجاری گروه بهمن یعنی وانت دو دیفرانسیل کاپرا 2 تدارک دیده شده بود، اما از آنجایی که مینیبوس مکسوس یکی از محصولات جدید بهمن دیزل بهشمار میرود، ابتدا نگاهی کوتاه و اجمالی بر آن خواهیم داشت و سپس سراغ کاپرا 2 خواهیم رفت.
شروع کار با مینیبوس مکسوس V80
مینیبوس مکسوس V80 در سالهای 2004 تا 2009 میلادی برای اولینبار در کشور انگلستان تولید شد، سپس تولید در سال 2011 با مشارکت لیلاند و سایک موتور در کشور چین ادامه یافت. بهمن دیزل باتوجه به سابقه و تجربه کافی در زمینه تولید و عرضه مینیبوس در کشور، در سال 1393 با مطالعه و بررسی این مدل، اقدام به عرضه آن کرد. این محصول توسط سایکموتور به استرالیا، نیوزلند، اروپا، آسیا و آفریقا صادر میشود. تجربه سفر با مینیبوس مکسوس کمی جالب و البته تاحدودی خستهکننده بود.
فضای کم میان صندلیها باعث میشود تا در سفرهای طولانی مسافران احساس خستگی کنند، اما ارتفاع بلند کابین یکی از نکات مثبتی است که باید به آن اشاره شود. همچنین سیستم سرمایشی مکسوس آنقدر قوی است که در کمترین زمان ممکن تمامی بخشهای کابین خنک میشود. نکته دیگر عملکرد خوب و کشش قوی پیشرانه دیزلی مکسوس است. موتور 2.5 لیتری نصب شده روی این مینیبوس مجهز به سیستم توربوشارژر بوده که قادر است 135 اسببخار نیرو تولیدکند. مکسوس دارای 15 صندلی برای سرنشینان است که باتوجه به ابعاد کوچکی که دارد، ظرفیت قابل قبولی برای جابجایی مسافران از خود ارائه میکند.
یکی دیگر از نکاتی که در نگاه اول توجه را به خود جلب میکند، ظاهر زیبا و نسبتاً جدید آن است. قیمت این مینیبوس تازه نفس بهمن دیزل، حدود 127 میلیون تومان است. اما شاید اصلی ترین نکته در مورد مینیبوس مکسوس مدل V80، سیستم تعلیق بسیار خشک آن است که در طول سفر موجب آزردگی خاطر خبرنگاران شد، زیرا کوچکترین ضربات ناشی از ناهمواری سطح جاده به کابین منتقل شده و مخل آسایش مسافران میشود.
کاپرا 2
پس از معرفی و بررسی مینیبوس مکسوس، سراغ کاپرا 2 میرویم تا ببینیم این وانت دو دیفرانسیل در دشت و تپههای اطراف سد طالقان، سربلند از امتحان بیرون میآید یا خیر! در همین ابتدا باید بگوییم از آنجایی که کاپرا 2 در بازه قیمتی 70 تا 80 میلیون تومان قرار دارد، اصلیترین رقیباش در بازار نیسان پیکاپ کارکرده بوده که در این سالها حضوری پررنگ و قوی داشته است. شاید تصور اینکه یک وانت چینی قابلیت آفرود رفتن دارد کمی دور از انتظار باشد، اما ما در این تست کاپرا 2 را به چالشی سخت کشیدیم تا ببینیم چند مرده حلاج است.
کاپرا 2 نسبت به نسخه اولیه خود تغییرات اندکی را به خود دیده است که اگر بخواهیم به آن ها اشاره کنیم، باید به تغییر چهره خودرو در بخش جلو اشاره کرد که شامل تغییرات جلوپنجره، چراغهای هالوژن و دیلایت است. همچنین تغییر فن از حالت مکانیکی به الکتریکی که در راندمان موتور تاثیر قابل توجهی داشته است. همچنین افزایش طول خودرو نکته بارزی است که فضای بار بیشتری را برای وانت کاپرا 2 به همراه داشته است. اما این افزایش طول به سبب افزایش فاصله بین دو محور کمی برای مسیرهای خارج از جادهای دردسرساز خواهد بود. علاوه بر اینها، تغییرات فضای داخل کابین نیز که شامل صفحه نمایشر 7 اینچی با قابلیت اتصال بلوتوث، رهیاب، نمایش دوربین دنده عقب و پخش فایلهای صوتی و قابلیت اتصال USB، از دیگر تغییرات این خودروست.
آزمایش رانندگی
پس از اینکه کاپرا 2 را در کنار سد طالقان کمی از لحاظ طراحی و امکانات مورد بررسی قرار دادیم، به چند گروه تقسیم شدیم و هر یک بهصورت مجزا و تخصصی به تست و بررسی آن پرداختیم. با استارت زدن پیشرانه 2378 سیسی، صدایی بلند از موتور به گوش میرسد و با بالا رفتن دور موتور این صدا بیشتر هم می شود. در ابتدا با حالت تک دیفرانسیل روی جادهای خاکی شروع به حرکت میکنیم، از همان ابتدا میتوان به گیجی فرمان پی برد، به گونهای که احساس میکنید پشت فرمان یک خودروی قدیمی با کارکرد بالا نشستهاید. نکته دیگری که هنگام عبور از سربالاییها به چشم میخورد، ضعیف بودن دیسک و صفحه است که این مورد در نسخه پیشین نیز بسیار بارز و مشهود بوده است. اما باید گفت عملکرد دیفرانسیل کاپرا 2 بسیار خوب بوده، به گونهای که فراتر از انتظار عمل میکند. از آن جایی که دلیل برگزاری این تست درایو، بررسی توانایی و عملکرد کاپرا 2 در شرایط سخت خارج از جادهای بوده، شرایط را کمی برایش سختتر کردیم ابتدا اقدام به صعود از تپهای با شیب نسبتا تند کردیم، به همین منظور خودرو را روی حالت چهار چرخ سبک یا 4H قرار دادیم و شروع به حرکت کردیم، در این حالت کاپرا 2 توانست نیمی از شیب را بالا رود، با توجه به فشار وارده بر موتور و گیربکس بوی ناخوشایندی از صفحه کلاچ به مشام میرسید، اما با قرار دادن حالت دیفرانسیل روی 4L یعنی چهارچرخ متحرک سنگین، توانست با کمی تلاش از پس شیب تند برآمده و از آن صعود کند.
در زمان عبور از موانع و پستی بلندیها، فاصله زیاد بین دو محور باعث گیر کردن کاپرا 2 میشود که این عدد به 3100 میلیمتر رسیده است. اما نکتهای که توجه برخی از خبرنگاران را به خود جلب کرد، بیصدا بودن کابین در شرایط سخت خارج از جاده است. یعنی پس از انجام تست و بررسیهای سختی که انجام شد، صدای اضافی از جلوبندی و کابین به گوش نمیرسید.
در پایان اگر بخواهیم کاپرا 2 را در چند کلمه معرفی کنیم، باید بگوییم با توجه به عدم حضور رقبای جدی در این بازه قیمتی و تشنگی بازار برای خودروهای آفرود دو دیفرانسیل، کاپرا 2 می تواند گزینه مناسبی در میان وانتهای دو دیفرانسیل صفر کیلومتر در بازه قیمتی 70 تا 80 میلیون تومان باشد که میتواند در زمینه آفرود هم حرفهایی برای گفتن داشته باشد.