نگاهی دیگر به پریوس
تویوتا پریوس، خودروی پرافتخار تویوتا که سالها است در صدر پرفروشترین خودروهای هیبریدی جهان یکهتازی میکند. تویوتا پریوس قطعاً خودرو عادی هیچ بازاری نیست و عقبه پرافتخار آن در بزرگترین بازارهای جهان چنان است که نمیتوان به راحتی از آن ایرادی گرفت. اما شاید خریدن یک پریوس در بازار کشورمان همانند واکسن آنفولانزا است که در اول پاییز باید بزنیم! اصلاً جای بحث هم ندارد، چه خوشکل چه زشت، چه تلخ چه شیرین، "باید" به صورت کلان مصرف شود تا منفعتی به همه جامعه برسد!
پریوس سال گذشته با تاخیری زیاد نسبت به بازارهای جهانی به ایران آمد و توانست در همان سال اول عنوان پرفروشترین خودروی ایرتویا را بدست آورد یعنی به عبارتی دیگر، پریوس در سال 95 بیش از تویوتا راو4 فروخت! حال پس از حدود یک سال از شروع عرضه این خودرو در ایران، دوباره فرصتی دست داد تا با همکاری ایرتویا، تویوتا پریوس را به فرودگاه افلاک آسیا ببریم، جایی که پیش از این بارها برای تست و بررسی خودروها به این باند رفته بودیم و قطعاً خوانندگان خودروبانک با محیط این فرودگاه شخصی فوق سبک آشنایی دارند.
همانطورکه یاد دارید، در مقالهای جداگانه به بررسی کامل تویوتا پریوس پرداختهایم و به صورت ریزبینانهای این خودرو را تحلیل کرده بودیم، اما در این مقاله قصد داریم نگاهی متفاوت به آن داشته باشیم و از ناگفتهها بگوییم.
تویوتا پریوس، پاکتر از پژو 206
تویوتا پریوس از سال 1997 توسط تویوتا معرفی شد و تا بحال 4 نسل از این خودرو عرضه شده که خودرویی که ما در حال حاضر در بازار ایران داریم، چهارمین نسل تویوتا پریوس است. فروش تویوتا پریوس در طول سالیان عرضه خود به 90 بازار خودرویی جهان چنان خوب بوده که در ژانویه 2017 توانست رکورد 4 میلیون خودرو را رد کند و جایگاه خود را دوباره به عنوان پرفروشترین هیبریدی جهان تثبیت کند.
پریوس به دلیل مصرف بسیار کم بنزین و تولید آلایندگی پایینی که دارد، خودروی محبوبی در سراسر جهان بوده و با تیراژ بالایی در ناوگان های تاکسیرانی جهانی استفاده شده است. امری که شاید در ایران تقریباً به آن بیتفاوت بوده ایم. اجازه دهید راحتتر در مورد این خودرو و استفاده آن در ناوگان تاکسیرانی صحبت کنیم. با یک خودرویی سر و کار داریم که مصرف سوخت ترکیبی آن 3.6 لیتر در هر صد کیلومتر است. در بازارهای جهانی خودرو هیبریدی به دو دلیل محبوب است: 1. در خارج از کشور قیمت بنزین بسیار بالا است و قطعاً خودروی کممصرفتر باعث هزینههای کمتر برای سوخت میشود و 2. در خارج از کشور دارندگان خودروی نقلیه به ازای میزان تولید CO2 تولید شده از خودرویشان باید مالیات سالانه پرداخت کنند (که اصلاً در ایران اکثر فعالین هیچ توجهی به میزان تولید دیاکسیدکربن خودروها نمیکنند). لذا خودرویی که دیاکسیدکربن کمتری تولید کند، نه تنها کمتر هوا را آلوده میکند بلکه دارندگان آن مالیات کمتری پرداخت میکنند.
حال به ایران باز میگردیم. اصلاً در بازار نمیدانند که CO2 چیست! اگر هم بدانند برایشان مهم نیست! شاید با وضعیت هوای همیشه آلوده کلان شهرها که کمکم به بحران تبدیل شده، مهمتر از میزان سوختی که خودروها مصرف میکنند، میزان دیاکسیدکربنی باشد که آنها تولید میکنند پس ممکن است از نظر هزینه مصرف سوخت، خرید یک خودروی هیبریدی به دلیل کمتر بودن مصرف سوخت با لیتری 1000 تومان آنچنان دلیل قانع کنندهای نباشد اما قطعاً این که هر پریوس بسیار کمتر از یک پژو 405 خودمان تولید دیاکسیدکربن دارد، کاملاً دلیل قانعکنندهای است که به صورت کلان از این خودرو در ناوگان حمل و نقل عمومی استفاده شود تا شاید لااقل به کمتر شدن آلودگی هوا کمک کند. برای اینکه عمق فاجعه را بهتر درک کنیم بگذارید کمی با اعداد و ارقام این موضوع را ملموستر کنیم، یک تویوتا پریوس در هر کیلومتر تنها 76 گرم دیاکسیدکربن تولید میکند اما پژو 405 به صورت میانگین بیش از 170 گرم دیاکسیدکربن در هر کیلومتر به ششهای ما روانه میکند که عرض خسته نباشید خدمت ایشان داریم. یا مثلاً پژو 206 با موتور 1.6 لیتری 153 گرم تولید میکند که با این مقایسه ساده میتوان فهمید که پریوس چقدر پاک است! پس اینجا بحث "چقدر" سوزاندن نیست، بلکه بحث "چگونه" سوزاندن است!
پریوس چگونه کار میکند؟
پریوسی که هماکنون در مقابل ما قرار دارد چهارمین نسل از این خودرو به حساب میآید. در این نسل تویوتا تمرکز اصلی خود را بر روی کاهش مصرف سوخت و افزایش راندمان قرار داده است. در این خودرو از باتریهای جدید، موتورهای الکتریکی کوچکتر ولی قویتر از قبل و موتور بنزینی با راندمان حرارتی بالاتری در مقایسه با نسل قبلی استفاده شده است به طوری که راندمان حرارتی موتور این خودرو به ۴۰ درصد رسیده که عددی بسیار عالی برای یک خودروی احتراقی محسوب میشود. (راندمان حرارتی نسل قبلی نیز معادل ۳۸ درصد بود). تستهایی که خود ژاپنیها بر روی این خودرو انجام دادهاند نشان داده که با هر لیتر بنزین میتوان ۴۰ کیلومتر مسافت را با پریوس طی کرد و تستهای EPA نیز مصرف سوخت این خودرو را عددی در حدود ۴.۱ لیتر در هر صد کیلومتر عنوان کرده است.
موتور این خودرو یک چهار سیلندر ۱.۸ لیتری است که با دو موتور الکتریکی هم نشین شده تا بالاترین گشتاور و کمترین مصرف سوخت را به راننده هدیه کند. قدرت موتور بنزینی این خودرو ۹۵ اسب بخار و قدرت موتور برقی نیز ۷۱ اسب بخار است اما مجموع قدرت تولیدی ۱۲۱ اسب بخار است و دلیل آن این است که موتورهای برقی هیچگاه با حداکثر توان خود کار نمیکنند تا مصرف متعادلی داشته باشند. نیروی مجموعه هیبریدی از طریق یک گیربکس CVT به چرخهای جلو انتقال پیدا میکند و این ژاپنی را میتواند در عرض ۱۰.۵ ثانیه به سرعت صد کیلومتر بر ساعت رسانده و رسیدن به حداکثر سرعت ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت را نیز میسر کند. از نظر هندلینگ نیز پریوس با اینکه جزو بهترینها نیست اما عدد ۰.۸۲ جی برای شتاب جانبی نیز چندان بد نبوده و تواناییهای لازم را در اختیار این خودرو قرار میدهد.
با خرید پریوس با تروریست بجنگید!
اجازه دهید یک داستانی را برای شما نقل کنم که وسط این مقاله پر از اعداد و دود و خفگی، خستگیمان در برود! جیمز وولسی James Woolsey یکی از مدیران سازمان CIA آمریکا یک دستگاه تویوتا پریوس دارد و دلیل خود را کم مصرف بودن این خودرو میداند. او اعتقاد دارد که سازمانهای تروریستی در جهان با فروش نفت قدرتمندتر میشوند و کسانیکه خودروهایی پرمصرفتر و با پیشرانههایی حجیمتر میخرند، در حقیقت در حال کمک به این سازمانها هستند و او پیشنهاد میدهد با خرید خودروهایی چون تویوتا پریوس، به تضعیف این گروهها کمک کنیم. او حتی در پشت خودروی خود یک استیکر چشبانده که روی آن نوشته شده: "بنلادن این خودرو را دوست ندارد!".
زنگ تفریح کافی است و به خودرو بازگردیم!
پریوس: خوب، زشت، زیبا
شاید یکی از نقاط پربحث پریوس، چهره آن است. خودرویی که اولویت طراحی آن، خودرویی با بهینهترین مصرف و عملکرد مناسب در مقابل مقاومت هوا بوده و سپس به زیبایی پرداخته است. لذا در نهایت خودرویی تولید شده که از نظر علمی، عملکرد بسیار خوبی در مقابل مقاومت هوا و در نهایت کاهش مصرف سوخت دارد اما با نگاهی به چهره آن مخاطبان به دو دسته تقسیم میشوند. اول کسانیکه با آن سریع خو گرفته و از آن به عنوان خودرویی متفاوت و مدرن خوششان میآید و دوم افرادی که با خود میگویند: "مگر میشود کسی خودرویی با این قیافه عجیب و نامتعارف را بخرد!؟"
اما اگر جزو دسته اول باشید یا دوم، طراحی کشیده جانبی، نوع شیشه عقب و دماغه جلویی و ... همگی به کمک پیشرانه آمده تا کمترین میزان سوخت در این خودرو مصرف شود و باید آن را چه زشت یا زیبا، کاربردی و قابل تقدیر بدانیم.
تویوتا پریوس بخریم یا نه؟
اول از همه باید به این سوال پاسخ دهید که آیا از چهره این خودرو خوشتان میآید یا خیر؟ اگر جواب مثبت است به مرحله بعدی میرویم. سوال بعد: آیا تجربه رانندگی با خودروی هیبریدی را داشتهاید؟ سوال بسیار مهمی است زیرا یک خودروی هیبریدی در حین حرکت گاهی موتور بنزینی خود را خاموش میکند و تنها با برق کار میکند و در حقیقت شما سوار خودرویی هستید که هیچ صدایی از آن در نمیآید! تجربه عجیبی است مخصوصاً برای ما مردمانی که یک دهه را با پرایدی سر کردهایم که در هر حالتی از همه جایش صدا میآید! پس اگر اهل معکوس کشیدنهای متعدد، رانندگی پرهیجان و خلاصه از صدای زوزه موتور لذت میبرید، باز هم پریوس گزینه خوبی برای شما نیست. اما اگر فرد آرامی هستید و با چهره تویوتا پریوس مشکل خونین ندارید، در خرید آن شک نکنید و به کم شدن آلودگی هوا و همچنین تضعیف تروریست کمک کنید!
در زیر میتوانید مشخصات کامل فنی این خودرو را مشاهده کنید و در مقاله تست تویوتا پریوس با این خودرو به صورت ریزبینانه و فنیتری آشنا شوید.
مشخصات فنی |
مدل | تویوتا پریوس |
پيشرانه | 4 سیلندر خطی به همراه موتور الکتریکی |
حجم موتور | 1798 سی سی |
حداکثر قدرت | 121 اسب بخار در 5200 دور در دقیقه |
حداکثر گشتاور | 142 نیوتن متر در 3600 دور در دقیقه |
شتاب رسمي | 10.5 ثانیه |
مصرف سوخت ترکيبي | 3.3 لیتر در هر صد کیلومتر |
وزن | 1375 کیلوگرم |
قيمت | حدود 150 میلیون تومان |