و بالاخره، خوش فروش ژاپنی در ایران...
شاید یکی از غائبین بزرگ سال های اخیر بازار ایران، برند نیسان بود. برند بسیار معتبر ژاپنی که محصولات قدیمی آن چون ماکسیما و رونیز، کماکان طرفداران پروپاقرصی دارند. حال پس از این غیبت طولانی، شرکت جهان نوین آریا امسال توانست شاخ غول را بشکند و آن هم با بهترین دست گل نیسان پا به عرصه رقابت گذاشت. دست گلی به نام نیسان جوک که در بازارهای جهانی فروش خود را ثابت کرده تا آنجاییکه از سال 2011 تا بحال، نیسان حتی حاضر نیست این نسل از خودرو را از روی خط تولید خود بردارد و در این چند ساله تنها به فیس لیفت های اندکی روی جوک بسنده کرده است.
در میانه اسفندماه که البته بیشتر رنگ و بوی یک روز بهاری را می داد، همه چیز آماده بود تا با همکاری شرکت واردکننده، تست نیسان جوک اسپرت را داشته باشیم تا بیشتر با این بامزه(!) چشم بادامی آشنا شویم.
از گذشته تا حال
در این قسمت قصد داریم کمی از پیشنیه و افتخارات این خودرو بگوییم. نیسان جوک یک کراس اوور جمع و جور شهری است که در سال 2010 و با کد F15 معرفی شد. البته در بعضی از بازارها به آن اینفینیتی ESQ هم می گویند اما در اکثر کشورهای به همین جوک معروف است. نیسان جوک پس از عرضه به بازار و در ژاپن توانست نزدیک به 11 هزار دستگاه را در همان ماه اول و تنها در کشور ژاپن پیش فروش کند، رقمی که نیسان تنها فکر می کرد این عدد در ماه اول به 1300 دستگاه ختم شود و این فروش چشمگیر در دیگر بازارهای نیز نیسان را غافلگیر کرد. فروش خوب این خودرو آنچنان راضی کننده بوده که همانطورکه اشاره شد، نیسان حاضر نیست نسل جدید آن را معرفی کند و تنها به تغییر چهره های جزئی اکتفا کرده و حتی انتقادهایی هم به این عملکرد این شرکت وارد است. شاید نیسان می ترسد که دیگر قمار باز خوبی نباشد و نتواند پیروزی گذشته را تکرار کند!
چهره عجیب، قماری جسورانه
با اولین نگاه به نیسان جوک، مشتریان به دو دسته تقسیم می شوند. یک طرف کسانی خواهند بود که اصلاً این مدل طراحی به مذاق آنها خوش نمی آید و رابطه ای با آن برقرار نمی کنند. در حقیقت نیسان در طراحی این خودرو بسیار جسورانه عمل کرده و قماری را انجام داده که ممکن است طیفی از مشتریان را از دست داده باشد، اما در سمت دیگر مشتریان دیگری قرار دارند که عاشق این چشم های عجیب و طراحی ناهمگون آن شده اند و فروش خوب جهانی نشان از پیروزی در این ریسک شجاعانه را دارد.
چهره جلوی این خودرو اصلی ترین و عجیب ترین قسمت طراحی آن است. چراغ هایی که تکلیف بیننده را روشن نمی کند که بالاخره کدام یک نقش اصلی را دارند اما با روشن شدن آنها متوجه می شویم که ابتدا چراغ های بالایی روشن می شوند و چراغ مخصوص روز هم روی همان چراغ های بالایی نصب شده اند. پارادوکسی دوست داشتنی که در نهایت عملکرد مناسبی را نیز در روشنایی و دید در روز بازی می کنند.
در نمای جانبی و در نگاه اول، حس یک شاسی بلند اسپرت و دو در را به شما منتقل می کند چون دستگیره درب عقب بر روی ستون C و به صورت مخفی جایگذاری شده است. ستون A زاویه تندی را با سقف خودرو می سازد که بیشتریادآور طراحی سقف نیسانGTR افسانه ای است. در انتها نیز سقف با شیبی ملایم به شیشه عقب منتهی می شود و خطوط منحنی مربوط به گلگیرهای جلو و عقب هم تقارن خاصی را ایجاد کرده اند. چراغ های فوقانی جلو و چراغ های عقب خودرو از نمای جانبی نیز قابل رویت بوده و کاراکتری اسپرت و خاص تری را به خودرو می دهند که در خودروی دیگر در خیابان مشاهده نمی کنید.
دو قلب برای جوک
در حال حاضر نیسان جوک در سه تیپ توسط جهان نوین آریا عرضه می شود اما اگر به پیشرانه ها دقت کنید، متوجه می شوید که در نهایت از نظر فنی دو مدل نیسان جوک در ایران داریم. نیسان جوک توربو مجهز به یک موتور 1.6 لیتری چهار سیلندر است که به توربوشارژر مجهز شده است. این موتور دارای حجم دقیق 1618 سی سی است و می تواند 188 اسب بخار قدرت را در 5600 دور بر دقیقه و 250 نیوتن متر گشتاور را در 2 هزار تا 4800 دور بر دقیقه تولید کند. این موتور مجهز به سیستم زمانبندی متغییر سوپاپ ها بر روی هر دو میل سوپاپ هوا و دود است و به اینترکولر نیز تجهیز شده است. شتاب صفر تا صد کیلومتر این مدل 8 ثانیه اعلام شده است اما وبسایتCar and Drive موفق به کسب زمان 6.9 ثانیه ای نیز با این خودرو شده است. متاسفانه در روز آزمایش به دلیل شرایط نامناسب امکان تست شتاب را نداشتیم و امیدواریم در پیست خودمان شتاب آن را به صورت عملی نیز در داخل جدول سریع ترین خودروهای خودروبانک قرار دهیم.
حداکثر سرعت خودرو نیز بنا به دلایل آیرودینامیکی به 200 کیلومتر بر ساعت محدود شده است.حداکثر شتاب جی قابل تحمل این خودرو هم 0.84 جی است که برای مقایسه می توان گفت که شتاب جی قابل تحمل توسط کیا اسپورتیج جدید 0.83 جی است که کمی پایین تر از نیسان جوک قرار می گیرد.
این خودرو به سیستم چهارچرخ محرک نیز مجهز است و گیربکس بکار رفته در آن نیز از نوع ضریب متغیرXTronic CVT است. البته می توان آن را به صورت تک دیفرانسیل نیز تبدیل کرد و یا قفل دیفرانسیل را نیز فعال کرد.
در مدل دوم، که البته از نظر پیشرانه ضعیف تر و ارزان تر است، پیشرانه بکار رفته روی آن 1.6 لیتری تنفس طبیعی است که می تواند حداکثر 117 اسب بخار و 158 نیوتن متر را تولید کند.
پشت فرمان
اگر راستش را بخواهید، به شخصه جزو افرادی بودم که با تمام احترامی که برای جوک قائل هستم و آن را خودرویی قابل دفاع می دانم، اما از چهره آن اصلاً خوشم نمی آمد و البته نمی آید. اما نشستن پشت فرمان آن و چراغ سبزی برای تست این خودرو باعث شد تا کمی نظرم در مورد آن تغییر کند.ارگونومی خوب و البته ساده کابین همه چیز را در اختیار راننده قرار می دهد و نوع طراحی آنها طوری است که به سرعت با همه چیز آشنا می شوید و در حین رانندگی احتیاج به فکر کردن در مورد آنها را ندارید.
دنده را در حالت D گذاشته و شروع به حرکت می کنم.همانطورکه گفته شد پیشرانه این خودرو همان پیشرانه رنو تالیسمان است و باید انتظار شتاب خوبی را با این وزن و جثه داشت اما شروع حرکت یادآور گیربکس CVT این خودرو است و اگر راستش را بخواهید، ترکیب آن با یک موتور پرقدرت 190 اسبی توربو آنچنان هیجان انگیز نبود و کمی در شروع حرکت کندی را احساس کردیم که البته تاخیر در وارد شدن توربوها در مدار نیز مزید بر علت شده بود. اما بعد از ورود توربوها به مدار، اوضاع کمی بهتر شده و شتاب های ثانویه بهتری را تجربه کردیم. قطعاً استفاده از گیربکس CVT در مصرف سوخت تاثیر گذار بوده و برای استفاده های شهری مناسب است اما در ازای آن لذت رانندگی را کمتر کرده و شتاب های اولیه نه چندان جالب از مشکلات عام این نوع جعبه دنده ها است.
سعی کردیم در مدتی که خودرو در اختیارمان بود، تست های موس و اسلالوم را هم انجام دهیم. عملکرد این خودرو در تست اسلالوم بسیار خوب بود و پیش فرمانی و یا کم فرمانی زیادی احساس نشد البته به عنوان یک خودروی شهری! و به شخصه از هندلینگ آن و در دست بودن و کنترل خوب خودرو رضایت کافی را داشتم. در این جا بسیار قسمت مناسبی است که مقایسه ای بین چند رقیب معروف کره ای با این خودرو از نظر هندلینگ داشته باشم اما با توجه به اینکه علاقه ای به مشاهده کامنت های پربار یک عده تماشاگر نما را در زیر صفحه ندارم، از آن پرهیز می کنم!
در ادامه تست، سعی کردیم خودرو را بیشتر به چالش کشیده و تست موس را نیز انجام دهیم. تست بسیار خطرناکی که خودرو را به مرز خود رسانده و بزرگانی چون تویوتا هایلوکس هم در این تست عملکرد جالبی از خود نشان نداده اند. نیسان جوک در تست موس و در سرعت های بالای 60 کیلومتر در ساعت، پایداری خوبی از خود نشان نمی داد و قسمت عقب خودرو کمی از مسیر خارج می شد. دقت کنید که این تست مربوط به شرایط بسیار خاص است و شاید اصلاً گفتن آن در این مقاله لزومی نداشت اما به دلیل شیطنت های اخیری که مشاهده کردم لازم دیدم اینجا مطلبی را به صورت واضح توضیح دهم. تست موس اگرچه تست خطرناکی و جدی است و در فیلم های ما بعضاً آن را مشاهده کرده اید، اما نتیجه این تست "خوب" یا "بد" نیست و هر خودرو با یک سرعت پایداری از این تست بیرون می آید و با دیگران مقایسه می شود. پس لذا گفتن و بیان اینکه فلان خودرو در تست موس عملکرد بدی دارد گزاره کاملاً درستی نیست و باید آن را در همان سرعت با دیگر خودروها مقایسه کرد و باید بطور مثال گفت که جوک در تست موس در سرعت 60 کیلومتر عملکرد بهتر و یا ضعیفی نسبت به فلان خودرو را دارد! با تمام این تفاسیر و تست های انجام شده، به این خودرو از نظر یک کراس اوور جمع و جور شهری، نمره قابل قبول را می دهیم.
ترمزهای نیسان جوک در مدل اسپرت در هر چهارچرخ دیسکی است و عملکرد آن خوب و قابل اطمینان بود. لازم به ذکر است که مدل پلاتینیوم و اسکای پک دارای ترمزهای عقب کاسه ای هستند. صدای داخل کابین نیز به عنوان یک خودرو با این جثه و پیشرانه قابل قبول است و می توانیم آن را به عنوان یک خودروی نسبتاً آرام بدانیم.
موضوع دیگر جالب در مورد این خودرو، قرارگیری بسیار خوب سرنشینان جلو، دید خوب آن ها به جاده و احساس نرم بودن هندلینگ است. اما متاسفانه هر چقدر سرنشینان جلو راحت و خوش و خرم هستند(!)، گویا نیسان سرنیشنان عقب را فراموش کرده و نه تنها آنچنان فضایی برای دید بیرونی به دلیل نوع طراحی شیشه ها ندارند، بلکه کمی کمک های عقب در دست اندازها خشک عمل می کرد. البته ما این موضوع را زمانی متوجه شدیم که 5 نفر بزرگسال و با قد و بالای رعنا(!) در این خودرو نشستیم و کمی هم بی محابا رانندگی کردیم و شاید چنین شرایطی اصلاً برای خریدارانی که قصد استفاده شهری را از آن دارند اتفاق نیافتد و در مورد کوبش قسمت عقب کمی سختگیر بوده باشیم.
لیست پربار تجهیزات
درست یا غلط، شاید یکی از موثرترین فاکتورهای فروش در ایران، داشتن لیست بلند بالایی از تجهیزات رفاهی مختلف روی یک خودرو است که خوشبختانه نیسان جوک به خوبی از این قسمت عبور کرده و به صورت اختصار روی این ژاپنی خوش استیل سیستم هشدار خروج از خط، سیستم هشدار نقطه کور، سیستم شناسایی اشیای متحرک، کیسه هوای راننده و سرنشین، کیسه های هوای جانبی و پرده ای، سیستم هشدار فشار باد لاستیکTPMS، سیستم استارت/استاپ، صفحه نمایش 5.8 اینچی لمسی، دوربین 360 درجه (که عملکرد آن بسیار کاربردی است و در این رنج قیمت وجود چنین آپشنی مزیت بزرگی است)، سقف پانوراما (که از بیرون همانند پانوراما است ولی از داخل تنها سانروف است) نصب شده است.
به فاکتور فراموش شده ایمنی خودرو می رسیم که به لطف این لیست کامل تجهزات ایمنی، نیسان جوک توانسته از موسسه EuroNCAP پنج ستاره ایمنی را دریافت کند. در بخش حفاظت از سرنشین بزرگسال نیسان جوک موفق به کسب ضریب موفقیت 87 درصد، در حفاظت از سرنشینان خردسال 81 درصد و در حفاظت از عابر پیاده نیز موفق به کسب موفقیت 41 درصدی شده است. سیستم های ایمنی این خودرو نیز 71 درصد موفقیت داشته اند که عدد بسیار خوبی است.
قیمت و شرایط بازار، نیسان جوک چند؟
به شیرین ترین قسمت ماجرا یعنی قیمت می رسیم. شرکت جهان نوین آریا برای نیسان جوک اسپرت قیمت 172 میلیون تومان را در نظر گرفته اما قیمت این مدل که اخیراً پلاک شده، در بازار آزاد حتی به 184 میلیون تومان نیز رسیده است.
نیسان جوک با همین چهره متفاوتی که دارد، خودروی بسیار موفقی در بازارهای جهانی بوده و فروش آن در مناطق آزاد کشور این نوید را می دهد که در بازار داخلی کشور نیز به زودی تعداد قابل توجهی از آنها را روزانه در خیابان خواهیم دید و یقیناً جهان نوین آریا گزینه مناسبی را برای شروع کار خود در بازار برندهای معروف انتخاب کرده است.
نیسان جوک اگرچه در فاکتورهایی از نظر فضای عقب و فضای بار در حد یک هاچ بک ظاهر شده و در شتاب اولیه نیز آنچنان ادعایی ندارد، اما چهره متفاوت و جذاب، هندلینگ خوب و کیفیت عالی نیسان می تواند این خودرو را مناسب افرادی کند که به دنبال خودروی کراس اووری هستند که بیشتر استفاده شهری از آن دارند و در کنار بهره گیری از کیفیت و تجهیزات رفاهی، از طراحی خودروهای جدید که همگی در حال تبدیل شدن به یک شکل هستند، خسته شده اند!
در زیر می توانید مشخصات فنی کامل نیسان جوک اسپرت را مشاهده کنید:
مشخصات فني |
مدل | نيسان جوک اسپرت |
پيشرانه | 4 سيلندر خطی توربو |
حجم موتور | 1618 سی سی |
حداکثر قدرت | 188 اسب بخار در 5600 دور در دقیقه |
حداکثر گشتاور | 240 نيوتن متر در 2000 دور در دقیقه |
شتاب رسمی | 8.4 ثانيه |
حداکثر سرعت مجاز | 200 کيلومتر در ساعت |
وزن | 1455 کيلوگرم |
قيمت بازار | 172 ميليون تومان |