مقدمه:
همه چیز از نمایشگاه فرانکفورت آلمان در سال 2015 آغاز شد، هیچ کس با دیدن نمای بیرونی نسل چهارم کیا اسپورتیج هیجان زده نمی شد، و همه چیز معمولی به نظر می رسید، حاضران معتقد بودند کیا بعد از انقلابی بزرگ در طراحی اسپورتیج نسل سوم که در سال 2010 وارد خط تولید شد، برای اسپورتیج جدید نه تنها در جا نزده بلکه پسرفت کرده است، به واقع نسل چهارم اسپورتیج نظر هیچ کدام از بازدید کنندگان نمایشگاه فرانکفورت آلمان را جلب نکرد حتی پس از انتشار تصاویر آن در اینترنت و فضای مجازی کمتر کاربری از آن تعریف و تمجید می کرد، شاید هم پس از طراحی بی نقص نسل سوم اسپورتیج، توقع ها از نسل جدید بالا رفته بود و با معرفی آن،چندان مورد پسند واقع نشد.
اما اسپورتیج اولین کراس اوور کیا محسوب می شود که در سال 1993 چشم به جهان گشود و چندان نتوانست در بازارهای جهانی موفق عمل کند، اما حکایت ورود اسپورتیج به کشور به نسل دوم آن رسید یعنی زمانی که در سال 2004 معرفی شد و خیلی زود در خیابان ها قابل رویت بود و در مقابل توسان قرار می گرفت.
به سراغ نسل سوم می رویم که نمره ای بالا در پرونده کیا ثبت کرد و به موفقیتی مثال زدنی دست یافت که دلیل عمده ی آن هم توجه ویژه ی کیا به زیبایی ظاهری این خودرو بود، از آن جایی که در دنیا و البته ایران بانوان خواهان خرید خودروهای کراس اوور هستند و بیشتر از آقایان به زیبایی خودرویشان اهمیت می دهند توجه به این مسئله می تواند شانس موفقیت محصول را تضمین کند.
به یاد دارم که در آن سال ها پس از دیدن اولین اسپورتیج ها در سطح شهر لبخندی به نشانه ی رضایت بر لبانم نقش بست، اما در حالی که همگان منتظر زیبایی فزون تر در نسل چهارم اسپورتیج بودند، اوضاع آن گونه که حدس می زدند نشد.
همواره پس از معرفی یک محصول و دیدن زیبایی های آن به این فکر می کنم که کمپانی سازنده برای نسل بعدی با چه دغدغه ای روبروست و چگونه می تواند از اتاق فعلی محصولی زیباتر تولید کند اما دستان هنرمندانی که در استودیوهای طراحی مشغول فعالیت هستند با محصولی چشم نوازتر به استقبال طرفداران و خریداران می روند اما با معرفی نسل جدید اسپورتیج نظری متفاوت داشتم و ترجیح می دادم چند سال بگذرد و از این اتاق چشم پوشی کرده و به سراغ نسل پنجم بروم.
اما بالاخره برای دیدن این خودرو برای دیدن آن از نزدیک به بندر انزلی رفته تا از نزدیک آن را رصد کرده و البته مهم تر از آن به مسائل فنی این کراس اوور کوچک شهری بپردازیم.
طراحی بدنه:
خلاصه پس از طول مسیری نسبتاً طولانی به سراغ کیا اسپورتیج 2016 رفتیم، پس از خوش و بش با مالک با نگاهی تیزبینانه به جزئیات اسپورتیج دقت نمودم، از نمای جلو شروع به بررسی این خودرو می نماییم، جلوپنجره ی بزرگ مشکی که دور آن با خطوطی کروم تزئین شده است اولین موردی است که به چشم می آید، این جلو پنجره که حالتی سبیل مانند دارد در بسیاری از محصولات کیا مورد استفاده قرار می گیرد که به نسبت سایز ماشین ها متفاوت است و در پیکانتو کوچک و در اپتیما و سراتو متوسط و در آخر در اسپورتیج بزرگتر است البته با سایزی بزرگتر و البته کمی تغییرات در سورنتو هم دیده می شود، پایین تر از جلوپنجره نیز خطی طولی دیده می شود که به رنگ مشکی بوده و در دو طرف آن چراغ های هالوژن در محلی مشکی رنگ که پایین آن با دو خط کرومی تزئین شده قرار گرفته اند.
ورودی هوا در پایین ترین قسمت سپر به رنگ مشکی بوده که با رنگ سفید بدنه تضادی زیبا ایجاد می کند و در میانه ی آن پلاک قرار خواهد گرفت که پلاک ملی در این قسمت بهتر می نشیند.
چراغ های اصلی با فرمی چشم مانند و طراحی خاص درون آن همانند چشمان موجودات فضایی به چشم می آیند، اگر چراغ ها کمی بزرگتر بودند می توانستند این قسمت را بهتر جلوه دهند در حالی که در میان قسمت های زیاد بدنه گم شده اند، کاپوت با دو خط عمودی سعی دارند به جذابیت این نما کمک کند، شیشه بزرگ جلو نشان از دید مناسب راننده دارد.
به نمای جانبی می رسیم قسمتی که کیا ترجیح داده کمترین تغییر را در آن اعمال کند و شدیداً این قسمت مشابه نسل قبل می باشد، رینگ ها در خودروی مورد تست که تقریبا فول بود با سایزی بزرگتر و طرحی بهتر تعویض شده بود که البته در مدل پایه اسپورتیج 2016 رینگ ها نیز مشابه نسل قبل می باشد، خط شانه ی برجسته از گلگیر جلو آغاز و تا چراغ عقب امتداد می یابد که پایین آن دستگیره های در قرار دارند،پایین درها نیز با تغییراتی نسبت به نسل قبل تلاش کرده تا این قسمت را زیباتر جلوه دهد. آینه ها با دو رنگ مشکی و سفید تزئین و به چراغ راهنما مزین شده اند.
به قسمت انتهایی خودرو می رویم قسمتی که همانند نمای جلو دستخوش تغییرات گسترده ای نسبت به نسل قبل شده و البته این تغییرات مثبت ارزیابی شد.
چراغ های اصلی این قسمت که بی شباهت به MG GS نیستند با رفلکتوری افقی بهم متصل می شوند که یادآور نسل ششم پورشه 911 می باشد، نشان کیا در پایین رفلکتور زیبا جلوه می کند، همچنین در پایین چراغ سمت چپ نوشته ی SPORTAGE دیده می شود که جا داشت برای رعایت توازن در سمت راست هم نوشته ای وجود داشته باشد که در این قسمت قابل مشاهده نیست.
صندوق بار با خطی زیبا به 2 قسمت تقسیم شده است که در قسمت پایینی آن پلاک نصب می شود.
چراغ های هالوژن در دو طرف سپر با مقداری فاصله نسبت به قسمت مشکی رنگ پایین سپر با فرمی قایق مانند جای گرفته اند و چراغ راهنما را نیز درون خود گنجانده اند.
در یک جمع بندی کلی اسپورتیج جدید دارای طراحی خاصی است که شاید به نظر همه زیبا نباشد. از طرفی سایر برندهای معتبر با محصولاتی زیباتر که مهم ترین عامل موفقیت در کلاس کراس اوورهاست به بازار آمده اند،حتی هیوندای توسان نیز که نزدیک ترین رقیب اسپورتیج است و البته بسیاری این دو را پسر عمو و بیشتر رفیق می دانند با طراحی زیباتر شانس بیشتری برای موفقیت دارد. هرچند همین خاص بودن ممکن است یک برگ برندهبرای اسپرتج باشد.
طراحی و فضای داخلی:
حال نوبت به تحلیل و بررسی نمای داخلی خودرو می رسد، صندلی ها روکش پارچه ای داشته و در قسمت هایی هرچند مختصر از چرم استفاده شده است،فرمان زیبا با قابلیت تنظیم سیستم صوتی و قطع و وصل کردن تلفن همراه با آلومینیوم تزئین شده است.
کنسول مرکزی در حالی که صفحه ی LCD کوچکی را در بالاترین قسمت خود می بیند دو دریچه ی تهویه مطبوع در دو طرف آن قرار دارد ،پایین تر از قسمتی که شرح آن رفت دکمه فلاشر و کمی پایین تر تنظیمات سیستم ارکاندیشن که به صورت دستی است دیده می شود،در آخرین بخش در این قسمت در گود رفتگی خروجی AUX و USB ، فندک و برق 12 ولت به چشم می آید.
زیر دستان راننده علاوه بر زیر آرنجی که برای راحتی او تدارک دیده شده است دسته دنده و قسمتی برای قرار دادن لیوان به چشم می آید،پایین دسته دنده دکمه ای تحت عنوان DRIVE MODE وجود دارد که در حین رانندگی می توان با تغییر آن حالت فرمان را تغییر داد که در شرایط مختلف رانندگی مورد استفاده قرار می گیرد.
پشت فرمان صفحه کیلومتر شمار و دور شمار موتور دیده شده که همانند توسان جدید درجه بنزین و دمای آب درون آن ها جای گرفته است،همچنین صفحه ای TFT در میان این دو قرار دارد که موارد اضطراری را به راننده گزارش می کند.
روی در راننده کلیدهای باز و بستن آینه ها،تنظیمات آن،قفل و باز درها و بالا و پایین آورنده ی شیشه ها دیده می شودو البته قفل کودک هم برای شیشه های جانبی در نظر گرفته شده است.
از نظر ارگونومی اسپورتیج اتاق جدید پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است به گونه ای که در مدت زمان چند ساعتی که مشغول بررسی این خودرو بودیم به راحتی با آن خو گرفته و مشکلی برای استفاده از ادوات آن نداشتیم اما در خصوص کیفیت داخلی، گرچه استفاده گسترده از پلاستیک خشک در جای جای خودرو حس خوشایندی را به راننده منتقل نمی کند اما در خصوص فضاسازی کابین همان طور که با توجه به افزایش فاصله محورها به 2670 میلی متری می شد حدس زد باید گفت کیا در این مقوله سنگ تمام گذاشته و از کمبود فضا برای راننده و سرنشینان خبری نیست،در خصوص فضای بار هم با توجه به فضای 465 لیتری نسل قبل و افزایش آن به 503 لیتر در نسل جدید نسبتا مناسب بوده اما در مقابل توسان با حجم 877 لیتری حرفی برای گفتن ندارد.
اما در مقام مقایسه ابعادی برای اسپورتیج نسل جدید و قبلی با توجه به کاتالوگ ها فقط از نظر طولی با افزایش 40 میلی متری برخوردار بوده و از نظر عرض و ارتفاع تغییری در آن صورت نگرفته است، همچنین فاصله بین دو محور اتاق جدید نیز با 30 میلیمتر افزایش روبرو شده است.
قوای فنی:
کیا اسپورتیج 2016 با پیشرانه های متعددی به بازارهای جهانی عرضه می شوند که پیشرانه های بنزینی اسپورتیج همانند توسان همگی 4 سیلندر بوده و با حجم 1.6 و 1،7 و 2 لیتری توربو وارد بازار می شوند اما پیشرانه های تنفس طبیعی شامل 2 و 2،4 لیتری می شود، همچنین موتور دیزلی 4 سیلندر 1.7 لیتری همراه با توربوشارژر است.
گیربکس های قابل عرضه برای توسان 2016 شامل 3 نوع 6 سرعته دستی،6 سرعته اتوماتیک تیپ ترونیک و 7 سرعته دوکلاچه می باشند که وظیفه ی انتقال قدرت به چرخ ها را بازی می کنند.
هرچند تا زمان نگارش این مقاله هنوز امکان ثبت سفارش برای اسپورتیج وجود نداشت اما احتمالا پیشرانه ای که برای مدل وارداتی به کشور در نظر گرفته می شود همانند توسان 2 لیتری تنفس طبیعی بوده که با توان 156 اسب بخار و گشتاور 197 نیوتن متری شتاب صفر تا صد را در 11.5 ثانیه کسب می کند هم چنین حداکثر سرعت این شاسی بلند کوچک شهری 170 کیلومتر بر ساعت می باشد که گیربکس 6 سرعته اتوماتیک برای آن در نظر گرفته شده است.
اسپورتیج اتاق قدیم که به موفقیت بالایی در کشور دست پیدا کرد از پیشرانه ی 2.4 لیتری 4 سیلندر بهره می جست که توان خروجی آن 176اسب بخار و گشتاورش 228 نیوتن متر بود که نسبت به اتاق جدید که احتمالا با پیشرانه ی دو لیتری به بازار کشور راه می یابد از شتاب بهتری برخوردار بود. شتاب کمتر نسل جدید در مقابل اتاق قبلی چندان نمی تواند برای خریدار جالب باشد اما در نسل جدید اسپورتیج مصرف سوخت کاهش یافته است که این خود یک نکته ی مثبت به شمار میرود.
تجربه ی رانندگی:
پس از سوار شدن بر خودرو و تنظیمات صندلی شروع به حرکت کردیم،شتابگیری خودرو با وجود 3 سرنشین چندان مناسب نبوده و نیازهای راننده را مرتفع نمی کند، دید اطراف با وجود شیشه های طویل ایده آل بوده و از محیط بیرون اطلاعات مناسبی را به راننده منتقل می کند، تعویض دنده ها با مقداری تکان همراه است، صندلی ها نیز نرم بوده اما بدن را به آغوش نمی کشد و در سر پیچ ها باید خود را به صندلی بچسبانید تا مانع از این شود که فرمان و در ادامه خودرو از دستانتان جدا شود، گیربکس اتوماتیک تیپ ترونیک عملکردی مثبت داشته و قدرت موتور را به خوبی به چرخ ها منتقل می کند البته می توان با قرار دادن گیربکس روی حالت دستی راندمان خودرو را بالا برد.
سواری اسپورتیج نرم و راحت بوده و سیستم تعلیق آن از پس دست اندازهای بی شمار شهرهای کشورمان بر می آید، نفوذ صدا نیز طبق ادعای کیا نسبت به قبل کاهش یافته است که در هنگام رانندگی نیز ملموس بود هرچند با افزایش دور موتور صداهایی به داخل کابین نفوذ پیدا می کرد اما چندان آزار دهنده نبود.
در سر پیچ ها نیز در حالی که ESP روشن بود خودرو به زمین چسیبده بود و شیطنتی در جلو و عقب آن مشاهده نمی شد اما همان طور که بالاتر ذکر شد مکانیزم طراحی صندلی ها به گونه ای نیست که بدن را در بر بگیرد و در حرکت های سریع موجب تکان های شدید راننده خواهد شد.
دسترسی به امکانات خودرو در حین رانندگی راحت بود و به دور از شلوغ بازی های چند ساله ای که هیوندای کیا به آن دچار شده بودند،در این خودرو به سادگی صورت گرفته و موجب سردرگمی راننده نمی شود.
پس از طی مسافتی طولانی حال نوبت به ترمز گرفتن با خودرو بود که عملکرد آن را بسنجیم که با دارا بودن چرخ های دیسکی در هر چهارچرخ و پشتیبانی از ABS و EBD و ... عملکرد خوبی داشت و خیال راننده را آسوده می کرد به عبارتی عملکرد خودرو از سرعت 100 تا 0 که با ترمزگیری همراه بود بسیار بهتر از صفر تا صد بود.
مهم ترین مزیت کراس اوور ها تسلط بالای رانندگی است در عین حال که مصرف سوخت چندانی نسبت به شاسی بلند های فول سایز ندارند و بیشتر از این لحاظ همانند سدان های اندازه متوسط می باشند،موردی که در کیا اسپورتیج 2016 قابل لمس بود، همچنین گستردگی آپشن ها نیز موردی است که مشتری را ترغیب به خرید آن می کند.
جمع بندی:
لقب ریش سفید این کلاس را به واقع می توان به کیا اسپورتیج داد خودرویی که یکسال پیش از تویوتا RAV4 یعنی در سال 1993 چشم به جهان گشود و پس از تلاش های فراوان حال به نسل چهارم خود رسیده و مهم ترین موضوع این است که باید به آن احترام گذاشت و قبول کرد کیا با عمر طولانی تر این کلاس به این پیچ و خم ها مسلط شده و عنان کار دستش آمده اما مشکل این جاست که سایر کمپانی های خودروسازی که عمر کم تری در این کلاس دارند با قدرتی دو چندان وارد عمل شده اند که برخی از آن ها عبارتند از رنو کولیوس که نسل جدید آن به زودی شماره گذاری خواهد شد، تویوتا راو4 که فیس لیفت مختصری را تجربه کرده و انصافا زیباتر از اسپورتیج به نظر می رسد، هوندا CRV که جزو برندهای اصل و نسب داری است که سال ها در کشور خرید و فروش می شد و با وقفه ای چند ساله مجدد به بازار ایران برگشته است و در این اواخر هم تبلیغات گسترده ای برای فروش و خدمات پس از فروش آن صورت گرفته است، MG که با معرفی GS با طرحی زیبا برای اولین بار وارد این کلاس خودرویی شده است نیز رقیبی قدرتمند برای اسپورتیج خواهد بود و رقبای دیگری که هرکدام به نوبه ی خود سهمی از بازارهای جهانی و کشور را نصیب خود می کند.
البته نزدیک ترین رقیب اسپورتیج، هیوندای توسان بوده که با الگوبرداری از طراحی موفق سانتافه به راحتی می تواند فروش بالاتری از اسپورتیج را برای هیوندای رقم خواهد زد. در هر حال طراحی بحث برانگیز اسپورتیج 2016 موجب شده مدت زمانی طول بکشد تا با آن ارتباط برقرار کنید.
هرچند هنوز ثبت سفارش برای این خودرو صورت نگرفته اما پیش بینی می شود از آن جایی که توسان با محدوده قیمت 170 تا 180 میلیون تومان عرضه می شود این خودرو نیز با همین میزان قیمتی به بازار کشور ورود کند.
اسپورتیج های نسل سوم که از طراحی معقول تری نسبت به نسل فعلی برخوردار بودند از بازار فروش خوبی در نمونه ی صفر کیلومتر و دست دوم بهره می بردند، اما برای نسل کنونی که از طراحی چندان اغواگری برخوردار نیست احتمالا اوضاع کمی متفاوت باشد.
در انتهای مقاله لازم دانستیم برای کسانی که قصد خرید این خودرو را دارند از دیدگاه خریدار جمع بندی در خصوص آن کنیم از آن جایی که اسپورتیج همواره در کناره پسر عموی خود توسان قرار می گیرد و توسان با محدوده ی قیمت 180 تا 190 میلیون در بازار کشور خرید و فروش می شود برای اسپورتیج نیز همین قیمت را در نظر می گیریم. اما اگر بخواهیم مقایسه ای مختصر بین توسان و اسپورتیج اتاق جدید داشته باشیم قطعا توسان با توجه به فضای داخلی کاربردی تر و طراحی عامه پسندتر خود انتخاب بهتری است. هرچند نیاز است این دو خودرو را در کنار یکدیگر قرار داده و بررسی جامع تری در این خصوص انجام دهیم که امیدواریم به زودی این امکان برای تیم تست خودروبانک میسر شود.
در پایان ضمن تشکر از مالک خودرو که ساعاتی خودرویشان را در اختیار تیم تست خودروبانک قرار دادند توجه شما را به مشخصات فنی کیا اسپورتیج 2016 جلب می کنیم.
مشخصات فني |
مدل | کیا اسپورتیج 2016 |
پيشرانه | چهارسیلندر خطی |
حجم موتور | 1999 سی سی |
حداکثر قدرت | 156 اسب بخار |
حداکثر گشتاور | 197 نیوتون متر |
شتاب رسمي | 11.1 در مدل دیفرانسیل جلو و 11.5 در مدل چهارچرخ محرک |
صرف سوخت ترکيبي | 8.1 لیتر در صد کیلومتر |
وزن | 1500 کیلوگرم |
قيمت | نا موجود در بازار داخلی (در زمان انتشار) |