آزمایش و نوشته: امین امیری فر
عکس: احمد رکابی
مقدمه
اگر بخواهیم مروری بر بزرگترین اختلافات میان بشریت داشته باشیم، قبل از همه سه مورد به ذهن من خطور میکند. یکی جنگ جهانی دوم مابین متحدین و متفقین، دیگری جنگ داخلی امریکا بین شمالی ها و جنوبی ها و از همه این ها شدیدتر اختلاف نظر بین طرفداران و مخالفان برند "ام جی" در ایران! البته روی صحبتمان با همه موافقان و مخالفانی که از روی آگاهی و بدور از تعصب در مورد این برند صحبت میکنند نیست؛ اما برخی طرفداران طوری از اصالت انگلیسی ام جی دم میزنند که انتظارات در سطح رولز رویس و استون مارتین بالا میرود و برخی منتقدین هم با بی انصافی تمام سعی میکنند آن را در حد هافی لوبو یا چری A15 ساخت کشور چین پایین بیاورند!
البته همگی قبول داریم که پیشینه یک برند، اصلی غیر قابل انکار در انتخاب اتومبیل های تازه وارد به حساب می آید و از این رو بحث در مورد سرگذشت و سابقه یک کمپانی خیلی هم غیر منطقی نمیباشد. اما خوشبختانه محصولات ام جی دیگر در ایران تازه وارد محسوب نمیشوند و خوب یا بد 6 سالی است که در خیابان های کشور جولان میدهند؛ در نتیجه با یک بررسی طولانی مدت میتوان تا حدود زیادی به خصلت و ماهیت واقعی آنها پی برد. پس بیائید به جای بحث بر سر اروپایی یا چینی بودن ام جی برویم و ببینیم این اتومبیل در عمل چه رفتاری دارد و مثل یک آیفون تولید شده در چین با کیفیت است و یا مثل اخرین محصولات پونتیاک تولید شده در امریکا رو به زوال؟!
معرفی اتومبیل های مورد تست
امروز قصد نداریم در مورد شتاب و کارایی و آپشن های ام جی 6 خیلی صحبت نماییم چرا که قبلاً همکار خوبم آقای سپهر زنگنه در مقاله ای جداگانه به بررسی این اتومبیل "البته در رقابت با بایک سنوا" پرداخته که اگر آن را مطالعه نکرده اید میتوانید از اینجا با خصوصیاتش آشنا شوید. ضمناً از اینجا هم میتوانید جدول کامل مشخصات و سایر آپشن هایش را مشاهده نمائید.
خوب اگر مطالب فوق را خوانده اید و یا از هر طریق دیگری با ام جی 6 آشنایی دارید پس حتماً میدانید که این اتومبیل در سطح خودش خودرو نسبتاً پر قدرت و پر آپشنی به حساب می آید. اما اکنون میخواهیم ببینیم آیا این ویژگی های قابل قبول، قابل اطمینان هم هستند؟ یعنی میشود با خیال راحت و برای چندین سال از آنها لذت برد یا اینکه ام جی مثل مواد مخدر، لذتی کوتاه و دردسری طولانی برای طرفدارانش به یادگار خواهد گذاشت؟ برای یافتن پاسخ به سراغ یک عدد ام جی 6 مدل 2013 که تاکنون بیش از 150 هزار کیلومتر پیموده است آمده ایم. با توجه به گذشت سه سال و این میزان پیمایش، به نظر میرسد خواهیم توانست با بررسی دقیق تا حدودی به کیفیت و ماندگاری این محصول پر حاشیه پی ببریم.
اما برای اطمینان خاطر یک عدد اتومبیل مشابه و هم سن و سال اما با کارکرد کمتر (حدود 70 هزار کیلومتر) را نیز در کنار برادرش قرار دادیم و باز هم برای محکم کاری بیشتر با یک نمونه ی دیگر مصاحبه ای تلفنی کردیم تا حتی الامکان نتیجه ی بررسی از سایر متغیر ها (مثل راننده و یا شانس و اقبال) بدور باشد. البته اصل بررسی در رابطه با اتومبیل اولی است و مابقی بیشتر به عنوان شاهد فراخوانده شده اند!
ضمناً با توجه به اهمیت چگونگی نگهداری در سلامت اتومبیل با سوال از مالک (و تایید دوست مشترکمان) مطمئن شدیم که این خودرو نه در شرایط بسیار بد و نه در رفاه و آسایش اصطلاحاً خانم دکتری! نگهداری شده است. یعنی هم تحت فشار شتابگیری و شیطنت های خیابانی و سفرهای طولانی بوده و هم به موقع نسبت به تعویض روغن و سرویس های ادواری اش اقدام گردیده است. پس حالا میتوانیم برویم و کارمان را آغاز نماییم.
ماندگاری ظاهری بدنه و داخل کابین
البته همه چیز که با نگاه کردن مشخص نخواهد شد اما گاهی میتوان تا حدودی از رنگ رخساره به سر درون اتومبیل های دست دوم پی برد. به همین دلیل چندین قسمت ام جی 6 بصورت ظاهری مورد بررسی قرار گرفت. اولی رنگ بدنه که با توجه به ضربات و فرو رفتگی های موجود، باید بگوئیم به نظر مقاومت رنگ در برابر ترک خوردگی و ریزش، حتی در ناحیه سپر ها قابل قبول میباشد. در مورد شفافیت و سلامت چراغ ها نیز هرچند برای قضاوت زود است اما فعلاً فقط یکی از آنها دچار بخارگرفتگی شده بود که آنهم با توجه به ضربه ی وارده و شکستگی پایه اش عذر موجهی برایمان آورد. در نمای کلی هم اثر چندانی از خستگی در اندام اتومبیل 150 هزار کیلومتری نسبت به برادر کم کارکردش دیده نشد.
خوب سری هم به داخل اتومبیل بزنیم. شاید بگویید اکثر قسمت های داشبورد خشک است و در طراحی داخلی اش نیز خلاقیت چشمگیری بکار نرفته که خوب من هم تقریباً با شما موافقم؛ ولی ما امروز برای ماموریت دیگری اینجائیم. میخواهیم ببینیم این فضای کابین با همه خوبی ها و بدی هایش نسبت به زمان تولد چقدر افت کیفی داشته.
یکی از آسیب پذیر ترین قسمت ها در کابین اتومبیل های نه چندان گران قیمت، چرم صندلی ها است که معمولاً پس از چند سال با مشکلاتی مثل چروک افتادن، ترک خوردن و سائیده شدن مواجه شده و حسابی توی ذوق سرنشینان میزند. اما خوشبختانه اتومبیل مورد تست فعلاً که با موارد این چنینی روبرو نشده و اثری از خرابی در کناره صندلی ها یا تغییر محسوس در حالت کلی آنها مشاهده نمیشود. در واقع میتوانیم ام جی را از این نظر برتر از برخی رقبای کره ای اش بدانیم. فرمان نیز به غیر از تغییر رنگ قسمت نقره ای پایین سالم به نظر میرسد. البته با توجه به اینکه حتی در برخی محصولات تویوتا "که خود پرچم دار کیفیت و ماندگاری در محصولات اقتصادی است" نیز با همین تغییر رنگ قسمت های نقره ای کابین مواجه شده بودم میتوانم با دید ارفاق به قضیه نگریسته و اصطلاحاً زیر سیبیلی از آن بگذرم. تمامی کلیدها و ادوات هم کارشان را بدرستی انجام میدهند و دچار رنگ پریدگی یا خرابی نشده اند. البته به جز جمع کننده کمربندهای جلوئی که حالا دیگر بدون یاری دست توان جمع کردن کمربند را ندارند.
خوب پس تا اینجا که ظاهراً ام جی 6 سلامتش را به شکل قابل قبولی حفظ نموده؛ اما این تازه شروع برسی بود و ممکن است در ادامه کار نظرمان کاملاً تغییر یابد.
هزینه های نگهداری
میزان اهمیت هزینه های نگهداری اتومبیل اگر بیشتر از مبلغ خرید اولیه نباشد کمتر هم نیست. به همین دلیل اکثر مردم ترجیح میدهند بجای بنز C کلاس دست دوم مدل 2007 چیزی مثل هیوندای اکسنت صفر کیلومتر خریداری نمایند. وگرنه حتی خود جناب اکسنت هم میداند که کدامیک ماشین بهتری هستند!
جدای از مقدار مصرف سوخت، هزینه های نگهداری را میتوان در چهار فاکتور اصلی طبقه بندی نمود: 1- تعداد دفعات مراجعه به نمایندگی جهت انجام سرویس های دوره ای 2- میزان خرابی ها و عیوب فنی 3- قیمت قطعات یدکی 4- کمیت و کیفیت خدمات گارانتی.
خوب ما هم سعی میکنیم در ادامه تمامی این موارد را مد نظر قرار دهیم.
طبق جدول ارائه شده توسط کمپانی به غیر از بازدید اولیه که در کیلومتر 1500 صورت میگیرد، اتومبیل میبایست هر 10 هزار کیلومتر به نمایندگی مراجعه نماید.
همانطور که در جدول مشاهده میکنید در هر دوره از سرویس روغن و فیلتر ها تعویض خواهند شد که همین مورد در کنار اجرت دریافتی مبلغی در حدود 180 هزار تومان برای مشتری آب میخورد. البته در هنگام مراجعات سایر قسمت ها نیز چک میشوند و در صورت نیاز قطعات تعویض و یا سرویس خواهند گردید. هزینه تمامی این موارد به عهده ی مشتری است پس با هر بار مراجعه انتظار رقمی بالاتر از مبلغ فوق را داشته باشید. اما اگر هر کدام از قطعات به شکل غیر عادی (و یا قبل از رسیدن کیلومتر اعلامی) دچار مشکل شوند توسط گارانتی به صورت رایگان رفع عیب خواهند شد. قطعات یدکی مصرفی هم به جز چند مورد از قبیل لنت و تیغه برف پاک کن با قیمت معقولانه ای عرضه میشوند. مثلاً قیمت تسمه تایم و یا فیلترهای روغن / هوا / کابین و صافی بنزین و امثالهم نسبت به اکثر رقبای هم سطح، ارزانتر هستند. اما در مورد قیمت قطعات بدنه و برخی از قسمت های فنی با نرخ های نسبتاً بالایی مواجه میشویم که در صورت نبود گارانتی و بیمه بدنه کمی دلهره به دل انسان می اندازد! البته از این نکته غافل نشویم که به گفته هر 3 نفر مالک، اکثر قطعات در بازار با قیمت مناسب تری نسبت به نمایندگی قابل خریداری هستند. ولی خوب با توجه به اینکه عدم مراجعه به نمایندگی جهت انجام سرویس های ادواری گارانتی شما را با ریسک ابطال مواجه میکند و امکان ارائه ی کالای تقلبی در فروشگاه های نامعتبر نیز وجود دارد، شاید پرداخت هزینه ی کمی بیشتر در نمایندگی توجیه پذیر باشد اما در هر صورت اگر فروشنده قابل اعتماد و منصفی میشناسید حداقل برای برخی سرویس ها و یا (خدای نکرده) تصادفات میشود از این طریق تا حدی صرفه جویی نمود.
در جدول زیر میتوانید لیست قیمت برخی از قطعات ام جی6 را مشاهده نمائید :
خوشبختانه در سایت : http://iran-mg.com با وارد کردن شماره شاسی تاریخچه کلیه اموری که در نمایندگی صورت گرفته قابل رویت است. این برای خریداران ام جی های دست دوم کار را ساده تر خواهد کرد چرا که در هنگام خرید میشود از این طریق نسبت به میزان حساسیت مالک قبلی در انجام سرویس ها آگاه شد و از سابقه خرابی ها و مشکلات اتومبیل نیز خبر گرفت. ضمناً با مقایسه تاریخ مراجعات به نمایندگی و میزان پیمایش در هر دوره نیز میتوان تا حدودی از واقعی بودن عدد کیلومتر شمار اتومبیل اطمینان حاصل کرد. البته ما به غیر از مشاهده تاریخچه سرویس در سایت، به لطف دقت و نظم مالک به اکثر فاکتور ها نیز دسترسی داشتیم و توانستیم هزینه ها را به تفکیک پرداخت توسط مشتری و یا گارانتی نیز مشاهده نماییم.
اتومبیل مورد تست در این 150 هزار کیلومتر حدوداً 30 بار به نمایندگی مراجعه نموده که با توجه به سرویس اولیه و بازه های 10 هزار کیلومتری سرویس های دوره ای حداقل 16 بار از آنها جهت انجام امور مذکور و 14 بار دیگر بنا به دلایل مختلف از قبیل تعویض لنت و یا خرابی ها صورت گرفته است. فکر میکنم با توجه به جداول بالا نیازی نیست راجع به قیمت و تعویض قطعات مصرفی مثل تسمه تایم و روغن گیربکس و ... زیاده گویی کنیم و بهتر است به بررسی سایر نکات موجود بپردازیم. برای راحتی بیشتر، کارکرد اتومبیل را به سه قسمت 50 هزار کیلومتری تقسیم نموده ایم:
50 هزار کیلومتر اولیه
در این دوره به غیر از سرویس های نرمال و مواردی نظیر بالانس چرخ ها و تنظیمات عادی مورد خاصی در سابقه این اتومبیل یافت نشد و با بررسی دو خودرو دیگر نیز به این نتیجه رسیدیم که اگر بدشانس نباشید ام جی شما در این مدت مشکل حادی پیدا نخواهد کرد. فقط در مورد میزان مصرف لنت ها میتوان گفت بازه ی 20 هزار کیلومتری برای ترمزهای جلو (و حدود 25 هزار کیلومتر برای چرخ های عقب) با توجه به قیمت بالای این قطعه در ام جی کمی زود به نظر میرسد. هرچند این مورد نیز در مقایسه با سایر رقبا خیلی نگران کننده نیست.
50 الی 100 هزار کیلومتر پیمایش
در کیلومتر 60 هزار منیفولد دود ترک خورده که البته بلافاصله با پشتیبانی گارانتی رفع عیب گردیده است. گویا این مشکل در محصولات ام جی شایع بوده اما به گفته مالک از سال 2014 آلیاژ منیفولد مورد بازبینی و اصلاحات قرار گرفته و محصولات جدید دیگر با مشکل ترک خوردن مواجه نمیشوند. بعد از این کیلومتر هم به غیر از لوازم مصرفی برخی از قطعات مثل تعدادی از لوله ها و شلنگ ها، مپ سنسور ، مخزن آب رادیاتور، دسته گیربکس و کوئل و وایر ها دچار مشکل شده اند که همگی تحت پوشش گارانتی قرار گرفته و هزینه ای برای مالک در بر نداشته اند. راستی اشکال در کوئل های ام جی هم نسبتاً شایع به نظر میرسد. در کیلومتر 70 هزار صندلی راننده با مشکلاتی مواجه شده که در نهایت به تعویض آن توسط نمایندگی منجر شده است! در ادامه و تا کیلومتر 100 هزار نیز قطعاتی مثل بلبرینگ چرخ ها و کمک فنر های جلو و بسیاری از قطعات جلوبندی نیز با نمونه ی جدید جایگزین گردیده اند که البته بخشی از این خرابی ها بدلیل برخورد چرخ جلویی با جدول بوده و احتمالاً در صورت عدم برخورد عمر بالاتری را تجربه مینمودند.
100 تا 150 هزار کیلومتر
در این بازه به غیر از سرویس های معمول توپی چرخ عقب، دسته موتور و برخی قطعات برقی مثل چراغ ها، فیوز و رله فن بهراه برخی شلنگ ها با نمونه ی سالم تعویض شده اند. ضمن اینکه در کیلومتر 140 هزار اتومبیل به یک مشکل در سیم کشی بر خورده و با یدک کش به بیمارستان انتقال یافته است! البته تمامی این موارد از روی فاکتور های ارائه شده و سوابق نمایندگی استخراج شده بود و میبایست مواردی مثل خرابی رادیاتور جلو که توسط شخص مالک تعویض گردیده و مواردی که احتمالاً فراموش شده را به این لیست اضافه نمائیم.
در کل این سه سال مجموعاً دو بار نیاز به یدک کش بوده که هر دوبار گارانتی هزینه ایاب ذهاب را متقبل شده و حدود سه بار هم اتومبیل شب را بدور از صاحبش در نمایندگی به سر برده است.
در یک جمع بندی کلی میزان خرابی های ام جی 6 مورد تست در این سه سال نه خیلی زیاد بوده و نه خیلی کم. ولی برگ برنده ای که میتواند به تنهایی ام جی را از اکثر اتهاماتش تبرئه نماید گارانتی پاسخگو و مناسبی است که بر خلاف تجربه ی اکثر ما از ضمانت نامه های وطنی، خیال مالکین را تا حدود زیادی آسوده نموده. به عنوان مثال با وجود اینکه خودروهای قبلی دو نفر از مالکین از کم استهلاک ترین اتومبیل های بازار (تویوتا کمری و هیوندای اوانته) بوده اما به لطف گارانتی قابل قبول ام جی در شرایط مشابه و علیرغم خرابی های اندکی بیشتر هزینه ی کمتری به صاحبانش تحمیل شده است. اما ناگفته نماند که مدیا موتورز همانقدر که در ارائه ی خدمات پشتیبانی پایبند به اصول میباشد در ضمینه ابطال گارانتی نیز سخت گیرانه عمل میکند و سر این مسئله با کسی شوخی ندارد. مواردی نظیر عدم مراجعه به نمایندگی در هر یک از دوره های اعلام شده، هر گونه تغییر در سیستم صوتی، چراغ ها و لاستیک ها، تقویت موتور و یا انجام تغییرات فنی بدون هماهنگی کمپانی و یا استفاده ی غیر متعارف از قبیل شرکت در مسابقات و .. میتوانند کل و یا قسمتی از گارانتی شما را از درجه اعتبار ساقط نمایند.
البته حتی یک گارانتی عالی هم نمیتواند ضرر های غیر مستقیم خرابی های بیش از حد را جبران کند چرا که مواردی مثل اعصاب خوردی، هزینه های روحی و روانی و هدر رفت زمان و مواردی از این دست "که بعضاً قابل محاسبه ی دقیق هم نیستند" تاثیر خود را باقی خواهند گذاشت. اما طبق نظر هر سه نفر از عزیزان ام جی سوارمان تعادل مناسبی بین خرابی های ایجاد شده و گارانتی ام جی6 وجود دارد که در نهایت رضایت نسبی مشتری را بدنبال خواهد داشت.
تجربه رانندگی
بعد از بررسی ظاهری و زیر و رو کردن سوابق و فاکتور ها بد نیست چرخی هم با این "ام جی" دنیا دیده بزنیم تا ببینیم در حین حرکت چه نکاتی دستگیرمان میشود. ابتدا سعی میکنیم با رانندگی در دور پایین و آرام نگه داشتن پیشرانه تمرکزمان را روی صداهای کابین بگذاریم. در مدل جی تی تاقچه ی متحرک عقب ذاتاً سر و صدا دارد که خوشبختانه این قسمت اتومبیل مورد تست توسط نمایندگی صداگیری شده بود.
گذشته از این مورد و اینکه عایق کاری کابین ام جی در مجموع خیلی هم فوق العاده نیست، اما به طور کلی اتومبیل داستان ما بعد از طی این همه مسافت توانسته بود اتاقش را ساکت نگه دارد. خوب حالا وقت آن رسیده که پایمان را روی پدال گاز بفشاریم تا ببینیم 150 هزار کیلومتر دویدن در خیابان های ناملایم کشور زانوان این خودرو را سست نموده یا هنوز هم برای جنگیدن روی اسفالت بی تابی میکند؟ پس از انجام آزمایش های مختلف باید اعتراف کنم که افت محسوسی در شتابگیری و فرمان پذیری و ترمز گیری مشاهده نشد. البته در تست شتاب، اتومبیل با تجربه تر با فاصله کمی رقابت را به برادر کم کاردش واگذار کرد اما میزان تفاوت به قدری اندک بود که میتوان آن را به سایر متغیر ها نیز نسبت داد. در مورد مقدار مصرف سوخت نیز هرچند تفاوت در سبک رانندگی و میزان ترافیک و کیفیت سوخت، اعلام یک عدد دقیق را دشوار ساخته اما در صورت عادی بودن سایر متغیر ها این خودرو در حالت ترکیبی به چیزی در حدود 9 لیتر در هر 100 کیلومتر نیاز خواهد داشت.
چند نکته
1- به هر حال ام جی 6 یک اتومبیل توربو است که هرچند با بوست پایینش فقط اندکی از توانایی های یک پیشرانه ی پورخوران را به رخ رقبا کشیده اما در هر صورت نسبت به انواع تنفس طبیعی نیاز به نگهداری محتاطانه تری دارد. حتی چه بسا برخی از مشکلات ذاتی این قبیل پیشرانه ها به گردن کیفیت و چینی شدن ام جی افتاده باشد! اما در کل نمیتوان منکر حساسیت بیشتر پیشرانه های توربو نسبت به انواع اتمسفریک شد.
2- جدای از تفاوت در عوامل محیطی، شیوه ی رانندگی و مواردی از این دست ، درصد کمی هم شانس و اقبال در خرابی های اتومبیل ها نقش دارند. پس نمیتوانیم بررسی یک یا چند اتومبیل را به طور قطع به تمامی محصولات تعمیم دهیم. مثلاً اگر خودرو شما در کیلومتر بالاتر یا پایین تر با مشکل منیفولد روبرو شد (یا اصلاً به این مشکل بر نخورد) جای تعجبی وجود ندارد.
3- یکی از فاکتورهای تاثیر گذار در سلامت اتومبیل، سن و سال تقویمی اش است. چرا که عواملی نظیر انبساط و انقباض ناشی از تغییرات درجه حرارت، وجود رطوبت ، اکسیژن و نور آفتاب و .. میتوانند در گذر زمان ظاهر و باطن اتومبیل را پیر تر از سن کیلومتری اش نمایند. در واقع با وجود اینکه اتومبیل مورد تست راه زیادی رفته اما از نظر تاریخ تولد هنوز جوان به حساب می آید و ممکن است یک ام جی پیرتر با همین میزان پیمایش از سلامت کمتری برخوردار باشد.
نتیجه گیری
اگر با شنیدن نام انگلستان توقعتان را خیلی بالا برده اید در اشتباهید اما اشتباه بزرگتر این است که تصور کنید با یک اتومبیل بی کیفیت و غیر قابل اعتماد رو برو هستید! در حقیقت ام جی 6 شاید نتواند از نظر ماندگاری خودش را در سطح محصولات تویوتا و یا برخی از برند های مطرح اروپایی قرار دهد و یا با مشکلاتی در برخی قسمت هایش روبرو باشد؛ اما با تمامی این صحبت ها امروز موفق شد به ما ثابت کند که در کنار قدرت و آپشن های ارائه شده از عنصر کیفیت هم غافل نبوده است و به این آسانی ها در برابر ناملایمات زندگی سر خم نخواهد کرد.
در پایان جا دارد از آقایان "سامان جودی" و "پویان جاویدی" مالکین محترم خودروهای مورد تست و همچنین آقای "امیرعطا فکری" که بصورت تلفنی به سوالات ما پاسخ دادند تشکر و قدردانی نماییم.