آزمایش و نوشته: محمد حسین مارینی
عکس: احمد رکابی
مقدمه
"چه میخواستیم و چه شد!" شاید مسئولان کیا وقتی به سرگذشت مدل اپتیما نگاه می کنند این جمله را زیر لب زمزمه کنند!
مدلی که قرار بود با طراحی ساده و موزون، در تقابل با طراحی اسپورت و جوان پسند هیوندای سوناتا YF بتواند نظر قشر مسن تر جامعه را به خود جلب کند؛ اما با نگاهی اجمالی به بازار متوجه شدند که دقیقاً جا به جا به این 2 مدل فکر می کردند! و شاید نسل قبلی اپتیما بیانگر این موضوع بود که طراحان کیا کاملا به این نکته رسیده اند! اکنون که مدل 2016 اپتیما معرفی شده پر واضح است که بازار هدف قشر جوان جامعه بوده و سوناتا LF مشخصه های اسپورت YF را دیگر در خود نمی بیند تا بتواند انتخاب افراد جا افتاده تر جامعه برای خرید باشد. به هر ترتیب به نظر می رسد که خودروسازان کره ای از سردرگمی سابق درآمده اند و تکلیفشان با خودشان روشن شده!
اپتیما 2016 پس از معرفی توجه رسانه ها را به سوی خود جلب کرد. طراحی جدید کابین و بدنه در کنار لیست بلند بالا و اغوا کننده ای از تجهیزات که تقریباً هر نیاز و سلیقه ای را پوشش می دهد موجب شد تا ما را سریعاً به این خودرو رسانده و تجربه مان از بررسی این خودرو را با شما مخاطبین خودروبانک به اشتراک بگذاریم. قطعاً اکثر شما خوانندگان این خودرو را می شناسید و شاید صحبت کردن در مورد آن کار عبثی باشد اما با ورود این مدل جدید و فیس لیفت به بازار ما بر آن شدیم تا مروری کوتاه بر این خودروی محبوب داشته باشیم.
طراحی
نمای اسپورت اپتیما در مدل جدید نیز کاملاً حفظ شده و خودرو به خوبی حس به روز و اسپورت بودن را به بیننده القا می کند. هرچند که کمی محافظه کاری در طراحی این نسل نسبت به قبل (همانند سوناتا YF و LF) مشهود است ولی باز هم مولفه های اسپورت بودن در زوایای مختلف خودرو به چشم می آید.
باز طراحی نمای عقب نقطه قوت طراحی اپتیماست. جایی که در نسل های قبلی کاملاً بلا تکلیف بود و به جز مدل های 2011 تا 2013 باقی مدل ها هویت طراحی نداشتند. اگر نسل جدید اپتیما را از جلو برای اولین بار ببینید شاید فکر کنید این نسخه مدل فیس لیفت نسل قبلی باشد؛ چرا که تغییرات نمای جلو بسیار جزئی و حقیقتاً در حد ارتقاء طراحی پیشین است و نه بازطراحی.
البته با رعایت جانب انصاف باید یادآور شد که در نمونه GT-LINE سپر جلو کاملاً متفاوت بوده و الحق والانصاف از طراحی به روز، اصولی، موزون و زیبایی برخوردار است. نمای جانبی نیز با کشیده تر شدن خودرو به نسبت قبل از ابهت خاصی برخوردار شده است.
کابین
در ابتدای ورود به کابین بوی نوئی (!) مطلوبی جلب توجه می کند که نشان از کیفیت خوب متریال داشبورد دارد که این احساس با دقت در کیفیت داشبورد به یقین تبدیل می شود. بهبود کیفیت داشبورد به شکل محسوسی قابل درک است و می توان آینده خوبی برای داشبورد خودروهای کره ای یا دست کم مدل کیا اپتیما متصور شد!
طراحی داشبورد و نحوه چینش ادوات بسیار هماهنگ تر و زیباتر از نسل قبل شده و دیگر خبری از سردرگمی و نامتقارنی گذشته نیست. کیفیت چرم صندلی ها همانند گذشته بسیار مطلوب بوده و بعید است به این زودی ها مستهلک شود. ارگونومی صندلی ها نیز قابل تحسین است و سرنشینان را کاملاً در بر گرفته و اجازه نمی دهد نیروی گریز از مرکز در سر پیچ ها آنها را آزار دهد یا از سر جایشان جا به جا کند!
پیشرانه و رانندگی
حجم موتور اپتیما دقیقاً 2356 سی سی است و توان تولیدی آن حداکثر 178 اسب بخار و گشتاوری معادل 231 نیوتون متر را تولید می کند. روی کاغذ موتور اپتیما بازدهی خوبی دارد اما باید دید که در عمل چگونه است. دکمه استارت انجین را فشار دادیم تا خودرو روشن شود. صدای کوتاه و گوشنواز Welcome Sound توجهمان را به خود جلب کرد. موتور عملکرد فوق العاده نرمی داشت و در حالت کار درجا و حالت ایستاده تقریباً هیچ صدایی به کابین نفوذ نمی کرد. شروع حرکت با اپتیما بسیار نرم و روان بود که نشان از هوش بالای گیربکس و سرعت عمل مناسبش داشت.
فرمان برقی به غایت نرم و دقیق عمل می کرد و تقریباً هیچ نقصی در طول مدت تست از فرمان اپتیما به چشم ما نیامد. این عملکرد مطلوب فرمان در کنار طراحی زیبایش می تواند لذت رانندگی با اپتیما را افزایش دهد. هندلینگ خودرو طبق انتظار ما بسیار خوب بود و اصلاح "ماشین کاملا توی دستمان بود"! که این مهم بدون آیرودینامیک بسیار خوب و فرمان بی نظیرش محقق نمی شد.
ابعاد خودرو کاملاً مناسب این سگمنت و دید به اطراف نیز قابل قبول بود اما نمی توان عبارت "فوق العاده" را برای آن به کار برد. البته این مسئله کاملاً طبیعی است و ایجاد طراحی خاص در کنار دید مناسب راننده کاری بس دشوار است و معضلی که حتی بعضی آلمانی ها هم در سالهای پیش دچارش بودند.
قدرت ترمزهای اپتیما برای این خودرو مناسب بود و حس اطمینان را در اوایل رانندگی به خوبی به راننده منتقل می کند. اپتیما برای رسیدن به ایست کامل از سرعت 100 کیلومتر بر ساعت مسیری حدود 30.5 متر را بپیماید که نتیجه ای تحسین برانگیز است.
اما اگر راستش را بخواهید در بخش شتابگیری کمی توی ذوقمان خورد! درحالیکه شرکت کیا شتاب صفر تا صد اپتیما را 9.5 ثانیه اعلام کرده بود ما به عدد 11.1 ثانیه رسیدیم. البته کیفیت بنزین و ارتفاع شهر تهران از سطح دریا بی تاثیر نیست. اما بهرحال پرداختن تقریباً 180 میلیون تومان برای خودرویی که شتابش با پژو 405 برابر است احساس خوشایندی برای مالکش ایجاد نمی کند.
امکانات و ارزش خرید
صحبت راجع به امکانات اپتیما خود نیازمند مقاله ای جداگانه است و به قولی "در این مقال نمی گنجد" !!
اما از امکانات قابل توجه آن می توان به سیستم پارک دوبل اتوماتیک، دوربین 360 درجه و دنده عقب، رادار بین خطوط و نقاط کور، پشت سری های فعال هنگام تصادف و... اشاره کرد.
و اما ارزش خرید...
بحث راجع به ارزش خرید بسیار جنجال بر انگیز است. اینکه خودرو سازی کره طی 15 سال اخیر پیشرفت چشمگیری داشته موضوعی اجتناب ناپذیر است. شیب این مسیر صعودی در 4 سال اخیر بسیار تند تر شده و کسی هم منکرش نیست! اما باید دید که توقع شما از خودرو چیست و نحوه استفاده تان چگونه است. مطلبی که در این تست برایمان به وضوح قابل پیش بینی بود دوام خودرو نسبت به هم رده های اروپایی (که البته در نمونه آلمانی گران قیمت هستند) و علی الخصوص ژاپنی اش بود. پر واضح است که اپتیما پس از چند سال کارکرد از رقیبان ژاپنی اش پیرتر خواهد شد و همینطور باید در رانندگی با آن احتیاط بیشتری کرد. اما اگر به دنبال آپشن های به روز و گران قیمت هستید و رانندگی تان هم معمولی و بدور از شتاب های غیر منتظره و فشار بالا روی خودرو است، قطعا از پرداختن 180 میلیون برای کیا اپتیما راضی خواهید بود.
هم اکنون اپتیما در مدل استاندارد حدود 170 میلیون و در مدل فول آپشن GT-Line با گارانتی شرکتی 192 میلیون تومان قیمت دارد.
در انتها جا دارد از آقای مهندس مسعود ولی پور که خودروی خود را جهت تست و بررسی در اختیار گروه خودروبانک دادند کمال تشکر را داشته باشیم.
کیا اپتیما 2016 فیس لیفت |
مثبت | سواری نرم تر نسبت به مدل قبلی، کیفیت متریال بالا نسبت به مدل قبلی، مصرف سوخت بهتر، امکانات بهتر |
منفی | شتاب ناامید کننده، دید ضعیف عقب، عملکرد ضعیف بعضی آپشن ها مثل درب اتوماتیک صندوق عقب، هندلینگ متوسط نسبت به رقبا، قیمت بالا |