آزمایش و نوشته: امین امیری فر
عکس: بامداد صفائیان
مقدمه
هر روز به تعداد طرفداران شاسی بلند نماها(!) یا همان کراس اوورهای ضعیف تک دیفرانسیل اضافه می شود. در واقع مزیت هایی مثل ابعاد کاربردی برای خانواده، حس خوشایند امنیت (حتی اگر کاذب باشد)، ظاهر لوکس تر و گرانتر از واقعیت و ارتفاعی که هرچند مناسب آفرود نیست اما حداقل از پس ناهمواری های معمول بر می آید باعث شده اند که بسیاری از مردم جهان، و صد البته ایرانی ها به این سگمنت علاقه مند شوند. خوب مسلماً بزرگترین خودروساز کشور هم به این قضیه واقف بوده و خیال ندارد با دست روی دست گذاشتن به تماشای فروش بالای رقیبانش بنشیند. البته همگی به یاد داریم که در گذشته ی نه چندان دور همین ویتارای ایران خودرو با موتور نسبتاً قوی و سیستم چهارچرخ متحرک، آن هم از برند معتبر سوزوکی، به عنوان یک SUV نه چندان گران قیمت شناخته می شد، اما حالا چند سالی است که شرایط فرق کرده و با کاهش قدرت خرید مردم، رقابت در برند های گمنام تری داغ شده است. در نتیجه ایران خودرو نیز به سراغ یک محصول جدید آمده و امید دارد با برچسب قیمتی نسبتاً مناسب، سایر کراس اوور های بازار را به چالشی سخت بکشاند.
معرفی اتومبیل
همانطور که در مقدمه اشاره کردیم پس از مدت ها حرف و حدیث، بالاخره یک شاسی بلند جدید به سبد محصولات ایران خودرو اضافه گردید. اتومبیلی چینی با نام S7 که محصول کمپانی هایما است و حالا با همکاری ایران خودرو در سایت خراسان مونتاژ و به کشور چینی پرورمان(!) عرضه میگردد. در مورد تاریخچه کمپانی اصلی باید بگوئیم که هایما مثل اکثر هم وطنانش خودروساز نوپایی به حساب می آید و در سال 1992 با مشارکت مزدا تاسیس شده. البته مزدا هم در سال 2006 میلادی سهامش را به فاو FAW منتقل نموده است. این کمپانی حتی در خود چین هم جزو معروف ترین یا پر فروش ترین ها نمی باشد و با توجه به حضور تازه در بازار داخلی طبیعتاً بسیاری خریدش را یک ریسک قلمداد می کنند.
اما امروزه برخی خودروسازان به ما نشان داده اند که در سالهای کم نیز می توان گام های بلندی برداشت؛ پس خودروبانک هم از روی سن و سال قضاوتش نمی کند و به هایما شانس عرض اندام و اثبات خود را خواهد داد. ضمناً اتومبیلی که ایران خودرو برگزیده یعنی S7 جز موفق ترین محصولات هایما به حساب می آید که نسبت به برخی دیگر از تولیدی هایش فروش بیشتری را تجربه نموده است. البته قصد ندارم در مورد اینکه چطور یک کمپانی 24 ساله توانسته تکنولوژی و دانش را به ایران خودرو 54 ساله ارائه نماید و چرا عکس این قضیه رخ نمی دهد، صحبت نمایم چراکه معمولاً کسی به این حرف ها اهمیتی نخواهد داد و با باز کردن بحث فقط اعصاب خودمان را خورد میکنیم! اما بهرحال مشخص است که خودروساز چینی نسبت به ما از شرکای تجاری اش بهره بیشتری برده و در بستن قراردادهای دو سر سود عملکرد موفق تری داشته است. بگذریم، بهتر است بیش از این شما را منتظر نگذاشته و بررسی را آغاز نمائیم.
طراحی ظاهری
در اولین برخورد، نکته ای که جلب توجه میکند ابعاد بزرگ هایما است که اتومبیل را تا حدودی شبیه به یک شاسی بلند واقعی نشان میدهد! در واقع با دیدن سایز بدنه ( طول 4498 ، عرض 1830 و ارتفاع 1730 میلیمتر) در کنار رینگ های 17 اینچی و لاستیک های فاق بلند و ارتفاع نسبتاً زیاد کف اتومبیل با زمین، برای لحظاتی احساس کردیم این اتومبیل از پس چالش های خارج از جاده هم بر خواهد آمد، هر چند که همه می دانیم این فقط یک توهم بود و بهتر است با کراس اوورهای نه چندان قدرتمند دیفرانسیل جلو تا حد ممکن روی آسفالت بمانیم!
در قسمت جلوئی، با چهره ای آرام و معقول روبرو هستیم که نه شلوغ کاری های بی مورد دارد و نه زیادی ساده و ارزان به نظر میرسد. در واقع میتوان گفت که طراحی این قسمت از پختگی لازم برخوردار بوده و قیافه ی سنگینش با این هیکل گنده هماهنگ از آب درآمده! در کناره خودرو گلگیرهایی برآمده که برجستگیشان تا زیر درب ها امتداد یافته است حالت تنومندی به اتومبیل داده اند و هایما از این زاویه هم مثل قسمت جلویی نمره ی قبولی را دریافت می نماید. ولی در نمای عقب گویا طراح به ب ام و X1 علاقه ی زیادی داشته و در عین حال کمی هم از میتسوبیشی ASX خوشش می آمده! در حقیقت اینجا با چهره ای زیبا و اسپرت اما کپی شده مواجه میشویم که با سایر زوایای طراحی S7 همخوانی چندانی ندارد. ضمن اینکه دریچه های فانتزی تعبیه شده روی سپر که مثلاً قرار بوده ادای خروجی های اگزوز را در بیاورند در اولین نگاه فیک بودن خود را فریاد میزنند!
اما علیرغم این چند ایراد کوچک باید اعتراف کنیم که با توجه به قیمت، هایما اتومبیل خوش چهره ای روانه ی بازار کرده که به راحتی میتواند توجه دوست داران شاسی بلندهای ارزان قیمت را به خود جلب نماید.
طراحی داخلی
سری هم به داخل خودرو بزنیم. کابین S7 نیز مثل ظاهرش معقولانه طراحی شده. با نشستن پشت فرمان داشبوردی بزرگ با غربیلکی مملو از کلید های کنترلی و نشانگرهای پشت آمپر ساده، پیش رویمان قرار می گیرند. کنسول مرکزی نیز با یک نمایشگر در وسط و دریچه های کشیده ای در طرفین تا حدودی به محصولات کره ای شباهت پیدا کرده. وجود آپشن های زیاد فضای داخلی هایما را نسبتاً مدرن نشان میدهند و استفاده از رنگ متفاوت در رودری ها و روکشهای صندلی بهمراه طرح فیبر کربن کار شده در برخی قسمت ها، توانسته اند حس پلاستیکی بودن کابین S7 را تا حد زیادی کاهش بدهند.
ضمناً سانروف بالای سرمان به قدری بزرگ است که پس از گشودن، حتی سرنشینان عقبی را هم از وجود خود بهره مند میسازد. البته با تمامی این تعریف ها زیبایی و کیفیت محیط داخلی این اتومبیل بی رقیب هم نیست و این حس رضایت نسبی را کم و بیش در برخی از هموطنانش نیز تجربه کرده بودیم. ولی در هر صورت این کابین اصطلاحاً جزو خوب های رده ی قیمتی خودش می باشد و بی انصافی است که از اتومبیلی که نصف قیمت رقبای کره ای و حدود یک سوم قیمت ژاپنی ها ارزشگذاری شده توقع بیشتر از این داشته باشیم.
پیشرانه و توانایی های حرکتی
در سایت اصلی کمپانی مشاهده می شود که هایما S7 برای القای حس پویایی هر چه بیشتر در خطوط کناری بدنه S7 از اندام یوزپلنگ که سریع ترین پستاندار روی زمین است الهام گرفته، اما بعد از دیدن مشخصات موتور این فکر از ذهنم گذشت که شاید یوزپلنگ ها در اثر افسردگی ناشی از فهمیدن این مطلب در معرض انقراض قرار گرفته اند! چرا که S7 به هیچ عنوان چالاک و سریع به نظر نمیرسد!
زیر کاپوت هایما S7 یک موتور تنفس طبیعی 2 لیتری 4 سیلندر قرار گرفته که با 16 سوپاپ و سیستم زمانبندی متغیر آنها (VVT) قادر است 148 اسب بخار نیرو در 6000 دور در دقیقه و 180 نیوتن متر گشتاور در دور 4500 تولید نماید. خوب مسلماً این مقدار نیرو برای این هیکل 1.5 تنی (وزن دقیق 1510 کیلوگرم بدون در نظر گرفتن سرنشینان) و گیربکس 5 سرعته اتوماتیک نوید بخش شتاب مناسبی نخواهد بود! البته گیربکس اتوماتیک هایما ساخت کمپانی POWERTECH کره ی جنوبی است و این اتومبیل با گیربکس 5 دنده دستی هم عرضه می شود اما به هر حال با این مشخصات روی کاغذ نباید از S7 انتظار معجزه داشته باشیم. کمی بعد با گشودن دفترچه راهنمای اتومبیل و مشاهده شتاب استاندارد حدود 15.8 ثانیه (که در تهران بدتر هم خواهد شد) و حداکثر سرعت 165 کیلومتر بر ساعت، حدس و گمانمان به واقعیت نزدیکتر شد؛ اما با تمامی این صحبت ها سنجش میزان توانایی واقعی هایما را به بخش تجربه ی رانندگی موکول می نمائیم. در مورد مصرف سوخت سازنده عدد 8.8 لیتر به ازای صد کیلومتر پیمایش در حالت ترکیبی را برای نمونه ی اتومات (دنده ای 8.1 لیتر) اعلام نموده که نشان میدهد پیشرانه ی تنفس طبیعی یورو 4 این اتومبیل قادر است علیرغم وزن بالا و گیرباکس اتوماتیک S7، جلوی شکمش را بگیرد.
البته ناگفته نماند هایما S7 با موتور 1.8 لیتری توربو و قدرتی بالاتر (188 اسب بخار قدرت و 230 نیوتن متر گشتاور) نیز ارائه شده که امیدواریم این پیشرانه ی جدید هرچه زودتر به ایران هم برسد.
امکانات رفاهی و ایمنی
از خودرو چینی هر توقعی که نداشته باشیم توقع آپشن داریم! خوشبختانه هایما نیز نه تنها در این خصوص رویمان را زمین نینداخته بلکه حتی گزینه های بیشتری نسبت به بسیاری از هموطنانش در اختیارمان قرار می دهد. مواردی از قبیل کیسه هوای راننده و سرنشین کناری و ایربگ های جانبی (جمعاً 4 عدد)، سیستم های ترمز و پایداری شامل ترمز ضد قفل ABS ، ترمز کمکی BAS ، کنترل کشش TCS ، پایداری الکترونیکی ESP ، سامانه کنترل فشار باد تایر ها TPMS که درون آینه ی وسط نشان داده میشود، دوربین دنده عقب، کامپیوتر سفری، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، آینه ی داخلی الکتروکرومیک، آینه های جانبی گرمکن دار بهمراه امکان تاشوندگی برقی، سانروف و شیشه های برقی تمامی سرنشینان، صندلی های چرمی که در جلو مجهز به گرمکن و برای راننده دارای تنظیمات برقی 8 جهته است، کیلس و استارتر دکمه ای، کروز کنترل، چراغ روز بهمراه تنظیم ارتفاع چراغهای جلو از داخل، نمایشگر 7 اینچی لمسی با GPS که بر خلاف بسیاری از اتومبیل های وارداتی در کشورمان فعال و قابل استفاده است و بلوتوث و چندین آپشن دیگر که در این رنج قیمتی مشتری را کاملاً راضی نگاه خواهد داشت.
البته در نمونه ی دنده ای رینگ ها یک سایز کوچک تر هستند و از برخی آپشن ها مثل کیلس و کروز کنترل هم خبری نیست اما با این وجود حتی مدل منوال هم از نظر امکانات اتومبیل کاملی به حساب می آید.
تجربه رانندگی
بالاخره پس از بررسی های ظاهری و اطلاعات روی کاغذ وقت آن رسیده که پشت فرمان بنشینیم و اتومبیل را در عمل مورد آزمایش قرار دهیم. فرمان برقی هایما S7 نسبتاً نرم است، صندلی ها نیز راحت و دید اطراف صرف نظر از محدودیت های معمول این سایز بدنه مناسب به نظر میرسد. عایق بندی کابین قابل قبول ارزیابی شد و صدای موتور به جز در دورهای خیلی بالا آزاری به گوش سرنشینان نخواهد رساند.
در مورد راحتی و کیفیت سواری باید اعتراف کنم که هایما چیزی فراتر از سطح توقع ما از یک کراس اوور ارزان قیمت را ارائه نمود و حتی میتوانیم از نظر نرمی S7 را با برخی سدان های بازار مقایسه نمائیم. فضای پا و سر نیز برای سرنشینان جلویی عالی است و مسافرین عقبی هم هرچند جای پای متوسطی (نسبت به ابعاد اتومبیل) در اختیار خواهند داشت اما با تغییر زاویه پشتی صندلی های عقبی میتوانند نشیمنگاهشان را راحت تر از قبل نمایند. گذشته از تمامی این ها گزینه های رفاهی و ایمنی بسیاری در اطرافمان پیدا و نهان هستند که هر از گاهی به کارمان می آیند و باعث میشوند فراموش کنیم در یک اتومبیل نه چندان گران قیمت نشسته ایم! کیفیت ساخت و مونتاژ قطعات داخلی نیز قابل قبول است و جنس نرم قسمت های رویی داشبورد در کنار رنگبندی مناسب تودری ها نمره ی قبولی را دریافت مینمایند. خوب بعد از این همه تعریف و تمجید و احساس رضایت حتماً با خودتان خواهید گفت که دیگر بهانه ای برای نخریدن این اتومبیل وجود ندارد اما عجله نکنید چون نکات منفی S7 هم کم نیستند. مثلاً پس از مدتی که مراعات اولیه اتومبیل صفر کیلومتر را کنار گذاشته و دلتان آمد که پدال گاز را تا انتها بفشارید از شتابگیری ضعیف هایما S7 متعجب خواهید شد!
البته از قبل هم میدانستیم که نباید از یک پیشرانه 148 اسبی توقع شلیک این بدنه 1.5 تنی را داشته باشیم اما نتیجه از چیزی که فکر میکردیم نا امید کننده تر بود. حالا اگر بحث صرفاً مربوط به شکست از قدرت موتور جک S5 توربو و یا سدان های چالاک بازار بود، میتوانستیم با تکیه بر نکات مثبت هایما و این واقعیت که نباید از شاسی بلند ها توقع زیادی داشت از کنار مسئله بگذریم، اما مشکل اینجاست که شتابگیری S7 به قدری ضعیف است که سبقت گیری و یا افزایش سرعت در سربالایی های شدید را تا حدودی دشوار میسازد؛ بخصوص در کشور ما که برخی از رانندگان به محض اینکه متوجه شوند قصد سبقت دارید پایشان را روی پدال گاز میفشارند تا شما را در هدفتان ناکام بگذارند!
ضمن اینکه این خودرو 85 میلیونی با شتاب صفر تا صد اعلامی نزدیک به 16 ثانیه که در تهران به نزدیکی های 19 ثانیه رسید، در رقابت با خودروهای بسیار ارزان قیمت از قبیل پراید و تیبا نیز شرمسار خواهد شد! البته بعد از دور گرفتن و رسیدن به سرعت های کمی بالاتر این قضیه اندکی بهبود میابد تا مسافرت رفتن با این اتومبیل خیلی هم وحشتناک نباشد اما در هر صورت انتظارمان از هایما بیش از این حرف ها بود.
ترمز ها نیز عملکرد متوسطی دارند و خیلی هم پایین میگیرند که البته به گفته نمایندگی و تائید برخی از دارندگان این مشکلات پس از مدتی استفاده، خود به خود درست خواهند شد! پس وقتی اتومبیلتان را تحویل گرفتید تا چند وقت با احتیاط بیشتر برانید تا ترمزها خودشان درست شوند! از برندهای بسیار گران قیمت که بگذریم کسی توقع تعادل و هندلینگ فوق العاده ای از این سگمنت ندارد، اما با توجه به ارتفاع زیاد، نرمی سیستم تعلیق و لاستیک های فاق بلند هایما، هنگام فرمان دادن های سریع حس عدم پایداری به راننده دست میدهد؛ البته با یادآوری سیستم تعلیق مک فرسون جلو و مولتی لینک عقب و سیستم های کنترل کشش و کنترل پایداری که S7 به آنها تجهیز شده می توانیم تا حدودی بر این حس ترس غلبه کرده و با جسارت بیشتری قدم به جاده های پر پیچ و خم بگذاریم.
راستی با این همه آپشن ارائه شده مشخص نیست چرا سازنده دریچه ی تهویه جداگانه ای برای سرنشینان پشتی در نظر نگرفته و به دریچه های زیر صندلی جلویی بسنده کرده است هرچند که پرتاب باد مناسب دریچه های اصلی این کاستی را تا حدی کمرنگ نموده. دوربین دنده عقب هم گاهی تصویر را با تاخیر نمایش میدهد که در دور زدن های سریع کمی اعصاب خورد کن میباشد. اما قبل از اتمام بررسی سری هم به صندوق عقب زدیم که هایما S7 یک فضایی کاملاً جادار و کاربردی را پیش رویمان قرار داد، حتی اگر این مقدار هم برای شما کافی نبود میتوانید با خواباندن صندلی های عقبی S7 را به یک وانت کابین دار تبدیل کنید و حالا دیگر جایی برای گله و شکایت باقی نخواهد ماند.
نتیجه گیری
حتی اگر کراس اوور های خیلی گرانتر و ارزانتر و یا گزینه های دست دوم را کنار بگذاریم باز هم چندین خودرو در این سگمنت و حدود قیمت در بازار یافت می شوند. شاید جدی ترین رقیب هایما S7، جک S5 باشد که به لطف پیشرانه ی قدرتمند و حضور طولانی تر در بازار طرفداران زیادی پیدا کرده و حالا با ارائه نسخه ی اتوماتیک میتواند علاقه مندان به گیربکس های خودکار را هم به سمت خود بکشاند، اما اتومبیل های دیگری هم مثل چری تیگو 5 و X33 اتوماتیک و ... هم هستند که هر کدام بسته به سلیقه و کاربرد شما، می توانند انتخاب گردند.
اما سوال امروز این است که میان این همه چه کسی به سراغ هایما S7 خواهد آمد؟ خوب همانطورکه در مقاله خواندید بزرگترین نقطه ضعف این اتومبیل توانایی های حرکتی ضعیفش میباشد و اگر بتوانید با این مورد کنار بیائید و لذت رانندگی هم برایتان اهمیت چندانی نداشته باشد در سایر موارد خوبی های هایما از بدی ها پیشی خواهند گرفت. نکات مثبتی مثل بدنه ی بزرگ و جادار با سواری راحت، در کنار آپشن های زیاد و کیفیت قابل قبول میتوانند نظر بسیاری را به سمت خود جلب نمایند. ضمن اینکه با نگاهی به قیمت جهانی هایما S7 و مقایسه آن با رقبا به نظر میرسد که این اتومبیل دارد با دامپینگ و قیمتی پایین تر از ارزش واقعی ارائه میگردد تا اکنون که نسبت به خیلی ها دیر رسیده، هر چه زود تر جای پایش را در بازار محکم نماید.
در پایان جا دارد از آقای "کمیل نظر پور" که با در اختیار قرار دادن وقت و اتومبیل خود امکان تهیه این مقاله را برای گروه خودروبانک فراهم نمودند تشکر و قدردانی نمائیم. ضمناً جهت مشاهده ی لیست کامل مشخصات این خودرو به صفحه هایما S7 مراجعه بفرمائید.