پیست اتومبیلرانی آزادی تهران در بعد از ظهر پنجشنبه 25 شهریورماه، میزبان رویداد تست درایو تارا بود. در جریان این مراسم چهار دستگاه تارا دندهای در اختیار اصحاب رسانه قرار گرفتند تا تست و بررسیهای لازم توسط آنها انجام شود. ایران خودرو در مراسم تست درایو تارا از رسانههای تخصصی دعوت کرده بود و به همین دلیل تارا توسط خودرونویسان فعال در روزنامهها و خبرگزاریهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
تارا یکی از خودروهای پرحاشیه ایران خودرو است که پس از توقف پروژه تولید پژو 301، این شرکت تصمیم به ساخت آن گرفت. نخستین نسخههای تارا در سال 1398 و به صورت نمایشی معرفی شدند و این خودرو بعدها در قالب نسخههای آزمایشی وارد جادهها و خیابانها شد. امروزه نیز تنها نسخه دندهای تارا به بازار عرضه شده و هنوز نسخه اتوماتیک آن را در بازار مشاهده نکردهایم.
طراحی تارا
طراحی تارا شباهت بسیاری زیادی به پژو 301 فیسلیفت دارد. برخی قطعات ظاهری تارا نسبت به پژو 301 سادهتر هستند و برخی جنبهها نیز در مقایسه با محصول پژو پیشرفته داشتهاند. فضای داخلی تارا نیز شباهت قابل توجهی به پژو 301 دارد. فرمان دیکات بزرگترین تغییر این خودرو نسبت به محصول پژو است اما فقدان سانروف در نسخه دندهای و استفاده گسترده از پلاستیک خشک در ساخت کابین، ارزش خرید تارا دندهای را زیر سوال برده است.
طراحی تارا همچنین استفاده از جلوپنجره ساده که تنها خطوط افقی دارد، از جمله انتقادهایی است که به این خودرو گرفته شده اما در نسخه اتوماتیک به نظر میرسد که ایران خودرو از جلو پنجره مشبک استفاده خواهد کرد. دیگر انتقاد وارد شده به طراحی تارا را باید در ستون B دید زیرا دیگر از چسبهای مشکی رنگ استفاده نشده که اگرچه به هدف ارزانسازی بوده ولی در نمای ظاهری خودرو میتواند یک ضعف محسوب شود. این مشکل را قبلاً در خودروهای رنو تندر 90 و پژو 206 نیز دیده بودیم که این برچسب مشکی رنگ حذف شده بود.
تفاوت تارا دنده ای و اتوماتیک
در زمان نگارش این مقاله هنوز نسخه اتوماتیک تارا به صورت رسمی معرفی نشده است، اما در این مراسم یک دستگاه تارا اتوماتیک سبز رنگ نیز حاضر بود که تفاوتهایی مثل رینگ آلومینیومی، سانروف و همچنین جلوپنجره مشبک در مقایسه با تارا دندهای داشت.
جلو پنجره تارا اتوماتیک تارا اتوماتیک از نظر پیشرانه کاملاً شبیه به تارا دندهای است و به پیشرانه TU5 پلاس مجهز است اما گیربکس این خودرو 6 سرعته خودکار است که میتواند برای استفاده شهری بسیار راحتتر باشد.
موتور تارا
زیر کاپوت تارا، پیشرانه TU5 پلاس قرار دارد که با اجرای برخی تغییرات و بهبودها نسبت به گذشته قدرتمندتر شده است. این پیشرانه 1.6 لیتری اکنون 113 اسببخار قدرت و 144 نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. برخی قطعات همچون پمپ روغن در این پیشرانه تغییر کردهاند و به همین دلیل با افزایش محدود قدرت و گشتاور نسبت به پیشرانه TU5 روبرو هستیم.
موتور تارا اینکه موتور TU5 پلاس در بلندمدت چه عملکردی خواهد داشت، هنوز مشخص نیست و باید این خودرو به صورت بلندمدت مورد بررسی قرار گیرد تا مزایا و معایب پیشرانه آن مشخص شوند. با این حال تقاضای مبلغی معادل 400 میلیون تومان برای خودرویی با مشخصات فنی مشابه رانا پلاس در شرایط فعلی بازار چندان منطقی به نظر نمیرسد.
تجربه رانندگی با تارا پلاس
در این مراسم تنها 15 دقیقه زمان داشتیم تا این خودرو را تست و بررسی کنیم. قطعاً 15 دقیقه تست برای پی بردن به تمام نقاط قوت و ضعف یک خودرو زمان بسیار کمی است، اما در همین زمان نیز به نکاتی پیبردیم که با شما به اشتراک میگذاریم. از نکات مثبت آن میتوانیم به نرم بودن عملکرد سیستم فرمان و در دست بودن خودرو در سرعتهای پایین اشاره کنیم. همچنین مثل دیگر خودروهای مجهز به موتور TU5، این خودرو نیز به سرعت میتواند به دور موتورهای بالا دست پیدا کند که برای استفاده شهری و به عنوان یک خودروی خانوادگی، نکته مثبتی محسوب میشود. اما از نکات منفی تارا میتوانیم به وزن بیشتر خودرو در جلو که باعث کمفرمانی در پیچها شده اشاره کنیم.
تست تارا همچنین خودرویی که برای تست به خبرنگار خودروبانک تحویل داده شد، در تعویض دندهها کمی دچار مشکل بود و به طور مثال نمیتوانستیم به راحتی به دنده 2 برویم! اگرچه این مشکل ممکن است در خودروی مورد نظر باشد زیرا این خودروی تست بود و امکان دارد که نسخههای تحویلی به مشتریان این مشکل را نداشته باشد. دیگر انتقاد وارد شده به این خودرو، عدم استفاده از دستگیره روی سقف برای سرنشینان جلو است که در ادامه راه پژو 301 و با هدف ارزانسازی این دو دستگیره حذف شدهاند اما امیدواریم لااقل در نسخههای اتوماتیک این دو دستگیره قرار داده شوند.
قیمت تارا
قیمت تارا در کارخانه و به صورت رسمی حدود 290 میلیون تومان است اما در سطح بازار تا محدوده 400 میلیون تومان نیز آگهیهای فروش تارا را میتوان دید. البته که این قیمت بسیار حباب است و به نظر میرسد با تداوم عرضه تارا توسط ایران خودرو شاهد کاهش قیمت تارا در بازار آزاد باشیم.
حضور مدیرعامل در این مراسم
مراسم تست درایو تارا در پیست آزادی با حاشیههایی نیز همراه بود که از جمله آن میتوان به حضور فرشاد مقیمی، مدیرعامل وقت ایران خودرو در این مراسم اشاره کرد. حضور مقیمی با اجرای حرکات نمایشی توسط نسخههای دندهای تارا همراه بود.
حضور فرشاد مقیمی در مراسم