دنا پلاس توربو اتوماتیک؛ خودرویی که با شنیدن نامش برچسب قیمتی گزاف و حواشی متعددی از آن در ذهن تداعی میشود. این سدان نام آشنا بیش از آن که برای مصرفکنندگان احساس آرامش و رفاه بیشتر را فراهم کند، موجب تردید و نگرانی میشود. چرا که قیمت نجومی و دور از انتظارش در بازار باعث شده تا بسیاری از مردم حتی به فکر خرید آن نباشند. در واقع این روزها دنا پلاس توربو اتوماتیک به یکی از گزینههای لاکچری بازار تبدیل شده که با قیمتی بیش از 600 میلیون تومانی در بازار خرید و فروش میشود. مبلغی که تا همین چند ماه گذشته برای خرید یک خودروی اروپایی و یا آسیایی لوکس کفایت میکرد. اما اکنون به دلیل نوسانات شدید بازار ارز و بیثباتی اقتصاد کشور، خریداران را به گزینههای محدود کارکرده وارداتی و یا حتی دنا پلاس توربو اتوماتیک تولید داخل محدود کرده است.
دنا یکی از محصولات گروه صنعتی ایرانخودرو است که از سال 1390 به سبد محصولات این شرکت اضافه شد. این خودروی ملی از آن زمان تاکنون چندین مرحله بهروزرسانی به خود دیده که همین امر موجب شده نظر طیف بیشتری از خریداران را به خود جلب کند. از این رو در سال 1395 نسخه فیسلیفت شده آن با ظاهری بهروزتر و امکانات رفاهی بیشتر تحت عنوان دنا پلاس وارد مرحله تولید انبوه شد و به دست مشتریان رسید.
در آن زمان مدیران این شرکت نوید عرضه نسخههای متنوعتری از دنا را به مشتریان دادند که بارزترین آنها دنا پلاس توربوشارژ و دنا پلاس اتوماتیک بود که در این میان دنا پلاس مجهز به پیشرانه توربوشارژ توانست خیلی سریع به مرحله تجاری سازی وارد شود و راهی بازار شود. اما به دلیل از سرگیری دور جدید تحریمها و محدودیتهای فراوان بر سر راه تامین کنندگان، نسخه مجهز به جعبهدنده اتوماتیک نتوانست در زمان مقرر به خط تولید راه یابد و فرایند تجاری سازی را پشت سر بگذارد. از این رو تاخیر در انجام تعهدات موجب شد تا حواشی بسیاری پیرامون تنها سدان ملی مجهز به پیشرانه توربوشارژ و جعبهدنده اتوماتیک شکل بگیرد.
سرانجام چندی پیش شاهد تحویل نخستین سری از این محصول به مشتریان بودیم. اما برخلاف انتظار شنیدن این خبر چندان خوشایند نبود و نتوانست بذر امید را در دل مصرفکنندگان بکارد. چرا که از همان ابتدای راه یابی این محصول به بازار، برچسب قیمتی 600 میلیون تومانی روی آن زده شد.
این در حالی است که قیمت تمام شده این محصول برای خریداران حتی کمتر از نیمی از بهای اعلام شده در بازار بود. اما از آنجایی که سیاستهای نادرست در مدیریت بازار خودرو باعث دلال پروری در میان مصرفکنندگان شده است، تنها چند ساعت پس از تحویل نخستین سری از دنا پلاس توربو اتوماتیک شاهد درج آگهیهای این خودرو در پلتفرمهای آنلاین خرید و فروش خودرو با قیمتهایی فراتر از 600 میلیون تومان بودیم.
اما این تنها حاشیه پیرامون این محصول نبود. چرا که تحویل این خودرو به نمایندگان مجلس آن هم به صورت فروش اقساطی از دیگر موضوعاتی بود که روزها در سرتیتر خبرهای داغ کشور شنیده میشد. هرچند که کمی بعد این ماجرا منتفی اعلام شد! اما با این حال دنا پلاس توربو اتوماتیک را میتوان یکی از جنجالیترین تولیدات داخل برشمرد که اکنون قشر خاصی از جامعه قادر به خرید آن خواهند بود.
با تمام این تفاسیر، اکنون این محصول پرحاشیه به دست تیم خودروبانک رسیده تا با بررسی دقیقتر به نقاط ضعف یا قوت آن پی ببریم. البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که خودروی مورد بررسی در این مقاله توسط گروه صنعتی ایرانخودرو تامین نشده و یکی از مخاطبان عزیز خودروبانک، خوردوی خود را به منظور تست و بررسی در اختیارمان قرار داده است که پیشاپیش از حسن همکاری ایشان کمال تشکر داریم.
ظاهری قدیمی در کنار باطن جدید
دنا پلاس توربو اتوماتیک از لحاظ ظاهری تفاوت چندانی با نسخه توربو و حتی نسخه تنفس طبیعی ندارد. در واقع این محصول تنها در بخش فنی دستخوش تغییر و بروزرسانی شده است. اما اگر بخواهیم کمی دقیقتر به آن نگاهی داشته باشیم، باید بگوییم که لوگوتایپهای نصب شده روی این خودرو با فونت جدید و به صورت فارسی به نمایش درآمده که میتواند نشانگر اتوماتیک بودن نسخه اتوماتیک دنا پلاس باشند. همچنین از دیگر ویژگیهای بارز آن، لوگوتایپ 6AT است که روی در صندوق نصب شده است.
در این قسمت حرف T به رنگ قرمز به نمایش درآمده تا در عین حال که تکمیلکننده عبارت AT باشد و به مخاطب گوشزد کند که این خودرو مجهز به جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک است، نشانگر پیشرانه توربو آن هم هست. همچنین روی گلگیر جلوی این خودرو نیز عبارت توربو با زبان فارسی نشان داده شده است.
اما طبق شنیدهها، میتوان انتظار داشت که در آینده تیپهای دیگری از این محصول روانه بازار شود که دارای برخی جزئیات جدید نظیر اسپویلر و رینگهای اسپرتتری نسبت به نسخه فعلی باشد. اما اکنون این محصول با همان طرح و ظاهر دیده شده در نسخه توربو پا به میدان گذاشته است.
به عبارت دیگر میتوان گفت که دنا پلاس توربو اتوماتیک از همان پلتفرم قدیمی بهکار رفته در سایر محصولات ایرانخودرو بهره برده و تنها در بخش ظاهری و پوسته بدنه متحول شده است. با این وجود باز هم از دید مخاطب این اقدام قابل قبول بوده و میتواند دیدگاه و نقطه نظرات متفاوتی را نسبت به خود جذب کند.
طراحی فضای داخل کابین
با ورود به کابین دنا پلاس توربو اتوماتیک با همان فضای قدیمی مواجه میشویم که برای بسیاری از علاقهمندان و خریداران تازگی ندارد. این در حالی است که برچسب قیمتی نصب شده روی این خودرو سطح توقع خریداران را بالا برده و توقع رویارویی با فضایی جدید با امکانات رفاهی جدید و بهروز را در آن ایجاد کرده است.
اما باید بدانید که فضای کابین در این خودرو بدون تغییر باقی مانده و با همان سبک و سیاق گذشته به نمایش درآمده است. هرچند که فرمان کمکی برقی به لیست امکانات رفاهی این خودرو اضافه شده اما تغییری در طراحی فیزیکی غربیلک فرمان ایجاد نشده است. حتی کلید بوق خودرو نیز از روی دسته راهنما به روی غربیلک فرمان انتقال پیدا نکرده و با همان شیوه گذشته اجرا شده است.
اما یکی از مهمترین ایراداتی که میتوان به فضای داخل کابین دنا پلاس توربو اتوماتیک وارد دانست، دقت بسیار پایین در مونتاژ ادوات داخلی و قسمتهای داشبورد است. به گونهای که در برخی از نقاط کابین میتوان فواصل و درزهای میان قطعات تشکیل دهنده را به وضوح مشاهده کرد. این در حالی است که این ایرادات به سادگی در خطوط تولید با دقت و نظارت بیشتر قابل حل و جبران است.
همچنین موقعیت قرارگیری اهرم تعویض دنده جعبهدنده اتوماتیک این خودرو یکی از مشکلات بدیهی است که هنگام قراردادن اهرم در وضعیت پارک، کمترین فاصله با کنسول میانی داشبورد مشاهده میشود. در واقع این موضوع باعث میشود زمانی که راننده بخواهد دنده را از حالت پارک به درایو و یا سایر موقعیتها تغییر دهد، دستش با کنسول برخورد کند.
در حالت کلی نمیتوان تفاوت دیگری میان این نسخه با سایر نسخههای دنا پلاس عنوان کرد. این در حالی است که انتظار میرفت با توجه به اینکه دنا پلاس توربو اتوماتیک عنوان لوکسترین محصول تولید داخل را یدک میکشد، از صندلیهای جدید با ارگونومی بیشتر و راحتی به مراتب بالاتری برخوردار باشد، اما همانطور که مشاهده میشود، همان صندلیهای قدیمی در این نسخه به کار رفته است. از طرف دیگر تنظیم برقی صندلیهای راننده و سرنشین تنها در حالتی امکان پذیر است که برق خودرو را در حالت AC قرار داده و یا به طور کلی خودرو روشن باشد. چرا که در زمانی که خودرو خاموش باشد امکان تغییر موقعیت صندلیها در طریق کلیدهای الکترونیکی میسر نخواهد بود.
امکانات رفاهی و آپشنها
دنا پلاس توربو اتوماتیک در بخش امکانات رفاهی و آپشن تفاوت چندانی با نسخه توربو ندارد و با همان لیست امکانات راهی بازار شده است. اما اضافه شدن فرمان کمکی برقی به لیست آپشنهای این خودرو را میتوان بزرگترین تغییر نسبت به نسخه قبلی دانست. هرچند که با توجه به اضافه شدن توان خروجی و گشتاور به واسطه سیستم توربوشارژ، وجود سیستم کنترل پایداری در این خودرو به شدت احساس میشود. اما در حال حاضر نمونههای تحویلی فاقد این گزینه هستند. انتظار میرود گروه صنعتی ایرانخودرو به زودی این امکان را فراهم سازد تا لوکسترین سدان تولید داخل از حداقل امکانات ایمنی نظیر سیستم کنترل پایداری برخوردار شود.
اگر بخواهیم امکانات موجود در این نسخه را بررسی کنیم، میتوانیم به مواردی از قبیل چهار عدد کیسه هوای راننده، سرنشین و جانبی، جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک با حالت اسپرت و برقی و قابلیت تیپترونیک، ترمزهای دیسکی جلو و عقب، ترمز ABS ، EBD و BA، رینگ ۱۶ اینچی آلومینیومی، چراغ روشنایی روز، جا عینکی، صندلیهای جلوی برقی ۸ حالته، کروز کنترل، کنترل سیستم صوتی از روی فرمان، نمایشگر لمسی، رهیاب ماهوارهای، دوربین و سنسور پارک عقب، بلوتوث، تنظیم ارتفاع چراغ، کامپیوتر سفر و سرویسهای دورهای، سانروف، آنتن کوسهای، آینههای تاشو برقی، سیستم تهویه اتوماتیک و تریم پارچهای کابین با چرم مصنوعی فرمان و دسته دنده اشاره کرد.
مشخصات فنی قوای محرکه
در بخش قوای محرکه، دنا پلاس توربو اتوماتیک از همان ساختار بهکار رفته در سورن توربو و دنا پلاس توربو برخوردار است. هرچند که طبق اداعای گروه صنعتی ایرانخودرو، قوای محرکه در این خودرو دستخوش تغییراتی شده که ایرادات قبلی مشاهده شده در سورن توربو را مرتفع خواهد کرد. این بدان معناست که دنا پلاس توربو اتوماتیک دارای موتوری قدرتمند با عمر مفید بالاتر خواهد بود. البته صحت این ادعا را در حال حاضر نمیتوان بررسی کرد. چرا که این مضووع نیازمند زمانی بیشتر است.
دنا پلاس توربوشارژ اتوماتیک درون سینه خود از پیشرانه ارتقا یافته EF7 بهره میگیرد. بر همین اساس حجم دقیق این پیشرانه چهار سیلندر، 1650 سیسی است که در نسخه تنفس طبیعی توانایی تولید نیرویی معادل 114 اسببخار و حداکثر گشتاور 155 نیوتون متری را دارد. اما باتوجه به تغییرات صورت گرفته در این موتور که شامل تغییر قطر برخی از قطعات داخلی، تغییر ابعاد دریچهها و دهانههای ورودی و خروجی، تغییر دبی و کانال کشی و… میشود، قدرت خروجی آن به 150 تا 155 اسببخار و حداکثر گشتاور آن به 210 تا 215 نیوتنمتر ارتقا پیدا کرده است.
این نیرو از طریق جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک ساخت شده توسط شرکت DAE به چرخهای جلو انتقال مییابد. این سیستم انتقال قدرت دارای سیستم مبدل گشتاوری و خنککاری مستقل است و تنظیمات حالت اسپرت، برفی و تعویض دنده به صورت دستی یا اصطلاحا تیپترونیک روی آن دیده میشود.
تجربه رانندگی
نشستن پشت فرمان لوکسترین سدان تولید داخل که حواشی زیادی را پشت سر گذاشته و پس از مدتها انتظار پا به خیابانها گذاشته است، یقیناً هیجان زیادی به همراه خواهد داشت. اما زمانی که وارد کابین میشوید و با همان فضای کابین قبلی مواجه میشود، ناخودآگاه بخش زیادی از توقعتان برآورده نمیشود و با ناامیدی همراه میشوید.
نکته قابل توجهی که در همان ابتدا با آن مواجه شدیم، موقعیت قرارگیری کلیدهای تنظیم صندلی است که در صورت بسته بودن درها، تنظیم صندلی را برای راننده و سرنشین جلو کمی دشوار میکند. زیرا فاصله درنظر گرفته شده بین صندلی و درها آنقدر مناسب نیست که به راحتی بتوان این کار را انجام داد.
با روشن کردن پیشرانه و قرار دادن دنده در حالت درایو اقدام به شروع حرکت خواهیم کرد. نکته جالب توجهی که باید به آن اشاره کرد، عملکرد جعبهدنده بوده که بدون کوچکترین تقه و ضربه تغییر وضعیت میدهد. با فشردن پدال گاز شتاب اولیه مناسبی در این خودرو احساس میشود.
همچنین با بالا رفتن دور موتور و رسیدن عقربه دور موتور به عدد 1800 دور در دقیقه، میتوان به خوبی شاهد عملکرد سیستم توربوشارژ بود. از آنجایی که نسبت به گذشته تغییراتی در موتور این خودرو صورت گرفته است، میزان افت توان در دراز مدت و خصوصا زمانی که حداکثر فشار به موتور وارد میشود، کاهش یافته است. این موضوع یکی از نکات مثبتی است که میتوان در دنا پلاس توربو اتوماتیک مشاهده کرد.
عملکرد دقیق و هوشمند جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک از دیگر موارد مثبتی است که میتوان آن را به نوعی بارزترین ویژگی این محصول برشمرد. اما با وجود آنکه امکات تعویض دستی دندهها نیز میسر شده است، باز هم در حالت تیپترونیک، اجازه بالا رفتن دور موتور از 4500 دور در دقیقه را به راننده نمیدهد که این موضوع برای آن دسته از خریداران که توقع سواری اسپرتتری دارند ممکن است چندان خوشایند نباشد.
فرمان کمکی برقی نیز که از امکانات جدیدی است که به این مدل اضافه شده است، بسیار نرم بوده و راحتی بیشتری را برای راننده فراهم میکند. اما باید به این نکته اشاره کرد که با وجود آن که سیستم فرمان برقی جدید به سرعت واکنش نشان میدهد، اما نباید انتظار داشت که در سرعتهای بالا خشک و سفت شود، چراکه میزان سفت شدن فرمان آن چنان محسوس نبوده و در سرعتهای بالا هم نرم خواهد بود.
با توجه به موقعیت قرارگیری جعبهدنده اتوماتیک جدید، تغییراتی در سیستم زیربندی و تعلیق این خودرو در قسمت جلو صورت گرفته است. اما این تغییرات تاثیر چندانی در نوع سواری آن ندارد. چرا که ماهیت کلی سیستم تعلیق تغییر نکرده است. با این وجود دنا پلاس توربو اتوماتیک سواری نسبتاً نرم و بدون تنشی را به سرنشنان خود ارائه میکند.
بزرگترین ضعفی که در این خودرو در حال حاضر مشاهده میشود، عدم وجود سیستم کنترل پایداری است. زیرا توان خروجی نسبتا بالا و گشتاور 215 نیوتنمتری ممکن است راننده را برای کنترل خودرو در سرعتهای بالا کمی با چالش همراه کند. هرچند که سیستم ترمز در این خودرو نسبت به گذشته کمی تغییر داشته و عملکردش بهبود یافته است.
نتیجهگیری
در پایان میتوان گفت که دنا پلاس توربو اتوماتیک یکی از گزینههای مناسبی است که با بهرهگیری از جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک، قابلیت رقابت با بسیاری از خودروهای چینی موجود در بازار را دارد. هرچند که نمیتوان آن را با گزینههای کارکرده وارداتی مقایسه کرد. زیرا به لحاظ کیفیت و دقت مونتاژ فاصله زیادی با خودروهای وارداتی دارد. همچنین قیمت بالای آن باعث شده تا خریداران توقع به مراتب بالاتری از آن داشته باشند که متاسفانه دنا پلاس توربو اتوماتیک در این زمینه حرفی برای گفتن نخواهد داشت.
شایان ذکر است که سری نخست دنا پلاس توربو اتوماتیک با قیمتی حدود 252 میلیون تومان توسط گروه صنعتی ایران خودرو به مشتریان تحویل داده شده است. اما قیمت این محصول در حال حاضر در بازار آزاد بیش از 600 میلیون تومان برآورد میشود. این در حالی است که نمیتوان درخصوص کیفیت و عمر مفید مجموعه فنی آن اظهار نظر قطعی داشت. زیرا زمان زیادی از تحویل و عرضه آن نگذشته است.
با این وجود با صرفه نظر از قیمت و ارزش مادی این محصول، میتوان گفت که تولید و عرضه چنین محصولی در شرایط حساس کنونی که به واسطه تحریمها و محدودیتهای داخلی ایجاد شده است، امری قابل قبول به شمار میرود که در صورت عدم مدیریت دقیق بازار، ممکن است تمامی زحمات این شرکت بر باد رود. چرا که قیمت بیش از نیم میلیاردی لوکسترین سدان ملی حال حاضر، میتوان ضربهای مهلک به آن وارد کند و موفقیتاش در بازار را تحتالشعاع قرار دهد.
در انتها از آقای محمد سلیمی مالک محترم خودرو به منظور همکاری و در اختیار قرار دادن خودرویشان برای تست و بررسی کمال تشکر و قدردانی داریم.