آلفارومئو جولیتا محصول هاچ بک خودروساز پرطرفدار ایتالیایی است که در سال ۲۰۱۰ و به عنوان جایگزین مدل ۱۴۷ معرفی شد. آلفارومئو جولیتا از همان سالهای نخست به بازار کشور نیز راه پیدا کرد و در ابتدا قیمت بسیار مناسبی هم داشت به طوری که اختلاف قیمت آن با یک مزدا ۳ تنها در حد چند میلیون تومان بود. با این وجود گسترده نبودن خدمات، ناشناخته بودن خودرو برای بسیاری از مشتریان و البته بازار دست دوم ضعیفتر این خودرو باعث شد تا جولیتا هیچ وقت نتواند در فروش به پای مزدا ۳ برسد.
جولیتا با وجود اینکه جایگاه واقعی خود را در بازار ایران پیدا نکرد، ولی خودرویی بسیار قابل توجه از نظر تواناییهای حرکتی است و باید آن را جزو سریعترین خودروهای هاچ بک بازار کشور دانست. تا قبل از آمدن فولکس واگن گلف GTi، بی ام و سری ۱ جدید و سئات لئون، جولیتا از نظر پیشرانه پادشاه هاچ بکهای بازار کشور بود.
مهندسی برتر، راندمان بالا، گیربکس پیشرفته و طراحی ناب ایتالیایی همگی از جولیتا یک هاچ بک اسپرت تمام عیار ساختهاند. با این وجود برای برخی مشتریان همین میزان تواناییهای جولیتا نیز راضی کننده نیست و به سراغ تیونینگ خودرو میروند، اتفاقاً جایی که جولیتا باز هم تواناییهای برتر ایتالیایی خود را میتواند به رخ بکشد.
در ادامه از این مقاله خودروبانک قصد داریم تا یک آلفارومئو جولیتا تیونینگ شده را بررسی کنیم که با جدیدترین قطعات موجود در بازار جهانی و به صورت کاملاً اصولی و صحیح تیونینگ شده است.
نگاهی اجمالی به جولیتا
طراحی خارجی جولیتا کاملاً جوهره ایتالیایی را درون خود دارد. جلو پنجره مثلثی کوچک، چراغهای حبابی خاص و فرم خاص بدنه از نمای نیم رخ، ظاهری کاملاً خاص را به این خودرو بخشیدهاند. یکی از نکات جالب طراحی جولیتا در نمای جانبی پنهان بودن دستگیره درهای عقب است که سبب شده تا خودرو در نگاه اول دو در دیده شود.
عادیترین بخش خودرو نمای عقب آن است که البته با وجود عادی بودن زیبایی بسیاری دارد. نمای داخلی نیز مشخصههای محصولات آلفارومئو را در خود دارد. پشت آمپرهای جذاب، ارگونومی بالا و شیفترهای پشت فرمان همگی خبر از یک رانندگی پر هیجان را با جولیتا میدهند. نکته منفی کابین جولیتا را تنها میتوان در فضای نسبتاً کم عقب عنوان کرد و سایر بخشها کاملاً در حد عالی هستند.
در بخش امکانات نیز جولیتا خودروی دست و پا بستهای نیست و امکاناتی همچون صندلیهای برقی، سقف پانوراما، تودوزی چرمی، تعویض دنده از پشت فرمان، مانیتور روی داشبورد، پدالهای آلومینیومی، تهویه خودکار دوگانه، سیستم استاپ استارت و سنسور کمکی پارک جلو و عقب در جولیتا دیده میشود.
موتور و گیربکس
آلفارومئو جولیتا در بازار جهانی با انواع موتورها عرضه میشود که شامل موتورهای بنزینی، دیزلی و گازسوز هستند. در ادامه به معرفی موتورهای مختلف این خودرو هم خواهیم پرداخت که البته تنها یکی از آنها در بازار ایران موجود است. ابتدا با موتورهای بنزینی شروع کنیم. ضعیفترین موتور بنزینی جولیتا با ۱.۴ لیتر حجم از نوع چهار سیلندر سری TB فیات است که ۱۰۴ اسب بخار قدرت و ۲۰۶ نیوتنمتر گشتاور دارد. موتور بعدی نیز با حجمی یکسان ۱۱۸ اسب بخار قدرت و ۲۰۶ نیوتنمتر گشتاور دارد. موتور بعدی نیز ۱.۴ لیتری ولی از سری مولتی ایر فیات است و ۱۷۰ اسب بخار قدرت و ۲۵۰ نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. قویترین مدل بنزینی جولیتا از موتور ۱.۸ لیتری توربو استفاده میکند که در نسخههای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ قدرت ۲۳۲ اسب بخار و گشتاور ۳۴۰ نیوتنمتر تولید میکند. در مدلهای پس از ۲۰۱۴ قدرت این موتور به ۲۳۷ اسب بخار و ۳۴۰ نیوتنمتر افزایش پیدا کرد. زمانی زمزمههایی از ورود این نسخه قدرتمند نیز به ایران شنیده میشد که با ممنوعیت واردات خودرو همگی به تاریخ پیوستند. شتاب صفر تا صد کیلومتر این مدل به ۶ ثانیه میرسد و در صورتی که شانس حضور در بازار کشور را پیدا میکرد میتوانست خودروهایی بسیار گرانتر از خود را به چالش بکشد.
موتورهای دیزلی جولیتا نیز در دو حجم ۱.۶ و ۲ لیتری در بازارهای غالباً اروپایی دیده میشوند. دو موتور اول از سری مولتی جت فیات با حجم ۱.۶ لیتر هستند که اولی ۱۰۴ اسب بخار قدرت و ۲۸۰ نیوتنمتر و دومی ۱۱۸ اسب بخار قدرت و ۳۲۰ نیوتنمتر گشتاور دارد.
موتور بعدی ۲ لیتری مولتی جت با قدرت ۱۴۸ اسب بخار و گشتاور ۳۸۰ نیوتنمتر است. نسخه دیگر این موتور نیز ۱۷۳ اسب بخار قدرت و ۳۵۰ نیوتنمتر گشتاور دارد. یک موتور گازسوز LPG نیز برای جولیتا در برخی بازارها موجود است که ۱.۴ لیتر حجم دارد و میتواند ۱۱۸ اسب بخار قدرت و ۲۰۶ نیوتنمتر گشتاور تولید کند.
برای آلفارومئو جولیتا در بازار جهانی گیربکس ۶ دنده دستی یا ۶ دنده دوبل کلاچ قابل سفارش است که فقط نسخه دوبل کلاچ آن در بازار کشور عرضه شد.
مدل تیونینگ شده در کشور
حالا به اصل ماجرا یعنی خودرویی که در تصاویر میبینید میرسیم. خودروی مورد نظر یک نمونه از مدلهای ۲۰۱۴ است که توسط مالک خوش ذوق خود ارتقا قابل توجهی را تجربه کرده است. پیشرانه ۱.۴ لیتری جولیتا که از فناوری MultiAir استفاده میکند، بسیار پیشرفته و قدرتمند است و همین سبب شده تا توانایی ارتقای آن نیز خوب باشد.
تغییراتی که در خودروی مورد بحث اعمال شدهاند شامل بادی کیت اسپرینت، رینگهای بررا، اسپیسر نوویتک، دیسکهای ترمز برمبو، فنرهای کویل اور KW Variant 2، ورودی هوای BMC، واتر متانول AEM، بوست کنترل گرید، کیت کامل اگزوز با کاتالیست اسپرت، دیفیوزر ولوچه، میل سوپاپ اسپرت Stage 2، آپگرید توربو، شارژرپایپ، اینترکولر، دانپایپ، سوزن انژکتورهای ۳۸۰ سی سی، قاب سوییچ، قاب آینههای جانبی و لوگو QV کربن هستند.
همانطورکه در تصاویر میبینید، یک پنل کنترل متعلق به سیستم بوست کنترل در سمت چپ راننده بالای داشبورد نصب شده که با استفاده از آن میتوان بوست توربوشارژر را دقیقاً تنظیم کرد. پس از اعمال این تغییرات قدرت موتور به حدود ۲۸۰ تا ۳۰۰ اسب بخار افزایش پیدا کرده و تستهای داینو نیز روی خودرو انجام شدهاند. با این حساب حتی با در نظر گرفتن قدرت ۲۸۰ اسب بخاری نیز، این جولیتا قویترین هاچ بک موجود در بازار است و میتواند حسابی از خجالت بی ام و 125i با موتور ۲ لیتری توربو ۲۴۵ اسب بخاری در بیاید.
گرچه تست شتاب رسمی روی این مدل انجام نشده ولی میتوان شتابی در حدود ۶ ثانیه را برای آن متصور شد. کنترل چنین قدرت و گشتاوری در یک خودروی کوچک دیفرانسیل جلو کار سادهای نیست اما ترمزهای تقویت شده و سیستم تعلیق ارتقاء یافته کنترل این جولیتا را بهبود بخشیدهاند.
تیونینگ این خودرو چقدر هزینه داشت؟
قطعاً تیونینگ یک خودرو کاری بسیار دشوار، حرفه ای و با دانش مربوطه است و جمع آوری قطعات لازم مستلزم خرید از خارج از کشور و واردات آن است که می تواند هزینه گزافی را به دوش صاحب خودرو بیاندازد. برای این خودرو قطعات زیادی خریداری شده که هزینه های آن حداقل بیش از 15 هزار یورو بوده است که با نرخ امروز ارز، بین 450 تا 500 میلیون تومان قطعات روی این خودرو استفاده شده است. همچنین تهیه و نصب و تنظیمات این قطعات و تیونینگ خودرو در حدود یکسال زمان برده است.
در انتها از مالک خودرو جناب آقای محمد فرزانه بابت همکاری با خودروبانک تشکر میکنیم.