خودروهای کرهای را میتوان به جرات محبوبترین وارداتیهای بازار ایران دانست که بالاترین تیراژ را در میان برندهای وارداتی طی سالهای گذشته از آن خود کردهاند. در این میان چندین مدل از دو برند هیوندای و کیا بالاترین میزان استقبال از سوی مصرفکنندگان ایرانی را به خود اختصاص دادهاند که از جمله آنها میتوان به هیوندای سوناتا و کیا اپتیما اشاره کرد. در واقع این دو سدان میان رده کرهای از سالهای دور توانستهاند پا به بازار کشور بگذارند بخش عمدهای از نیاز بازار ایران را برآورده کنند.
با وجود اینکه در حال حاضر نمونههای جدید هر دو خودرو در بازار کشور موجود هستند، در این مقاله از خودروبانک قصد داریم به سراغ نسخههای قدیمیتر رفته و وضعیت آنها را در بازار خودروهای وارداتی کارکرده با یکدیگر مقایسه کنیم. به همین منظور هیوندای سوناتا YF و کیا اپتیما TF را به چالش با یکدیگر فراخواندهایم.
نگاهی به تاریخچه هیوندای سوناتا YF
هیوندای سوناتا را میتوان یکی از محصولات دیرینه این خودروساز کرهای دانست که در حال حاضر بیش از 30 سال از عمرش میگذرد. جالب است بدانید که تقریباً تمامی مدلهای سوناتا در بازار ایران وجود دارد. البته بهجز نسل اول و آخر آن! نسل چهارم این خودرو که بین سالهای 2006 تا 2010 به بازار عرضه شد، با استقبال بینظیری از سوی خریداران همراه بود. همچنین نسلهای پنجم و ششم سوناتا نیز ادامه دهنده راه سرشار از موفقیت نسلهای پیشین خود بودند.
در اواخر سال 2010 بود که نسل ششم این خودرو با کد YF به بازار جهانی معرفی شد و چندی بعد توانست به بازار ایران راه پیدا کند. در آن زمان طراحی خاص و منحصر بهفرد این خودرو باعث شد به سرعت آمار فروش قابل توجهی از خود بهجا بگذارد. لازم به ذکر است که در حال حاضر هشتمین نسل از سوناتا روی خط تولید قرار داشته که به تازگی به بازار جهانی معرفی شده است.
نگاهی به تاریخچه کیا اپتیما TF
کیا اپتیما در مقایسه با هیوندای سوناتا، رقیبی تازهنفس و جوان بهشمار میرود. زیرا نخستین نسل از این خودرو در سال 2000 میلادی به بازار معرفی شد. نسل دوم کیا اپتیما از سال 2006 تا 2010 و نسل سوم این خودرو از سال 2011 تا 2015 به بازار جهانی عرضه شد. نسل دوم اپتیما که برای نخستینبار در سال 2010 به ایران راه یافت که به دلیل تنوع در پیشرانه و امکانات رفاهی، توانست رقابت جدی با هیوندای سوناتا را کلید بزند. نسل سوم اپتیما نیز در سال 2010 با کد اتاق TF معرفی شد که به دلیل ایجاد تغییرات بنیادی، توجه بسیاری از کارشناسان و علاقهمندان را به خود جلب کرد.
تولید و عرضه این محصول تا سال 2015 ادامه یافت و سرانجام در سال 2016 چهارمین نسل از این خودرو به بازار معرفی شد. گفتنی است در حال حاضر نسل پنجم این خودرو به تازگی معرفی شده که از جدیدترین تکنولوژیهای کیا برخوردار است. نسل سوم اپتیما TF که تا سال 2015 به بازار عرضه شد، یکبار در سال 2014 دستخوش تغییرات جزئی شد و در قالب نسخه فیسلیفت روانه بازارهای هدف شد.
مقایسه چهره ظاهری
هم پیمان بودن هیوندای و کیا بر هیچ کس پوشیده نیست. همین موضوع نیز باعث شده تا بسیاری از محصولات این دو برند با پلتفرمی مشترک به بازار عرضه شوند. سوناتا و اپتیما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با مشخصاتی نزدیک به یکدیگر جهت حفظ سهم بازار تولید و عرضه شدهاند. در بخش مقایسه ظاهری این دو خودرو باید به این موضوع اشاره کرد که سوناتا YF در زمان عرضه خود به دلیل دارا بودن از طراحی جسورانه و دور از انتظار، شهرتی جهانی یافت. در بسیاری از کشورها تا سالها از آن به عنوان CLS آسیایی یاد میکردند که همین موضوع نشان میداد که طراحی متفاوت این محصول برای بسیاری خوشایند بوده و محصولی موفق در بازار بوده است.
چراغهای بزرگ و کشیده، خطوط تند و تیز و پروفیلهای جانبی حجیم از مشخصههای اصلی در طراحی ظاهری این خودرو است. در واقع تمامی خطوط روی بدنه به منتهی شدن به جلوپنجره کرومی آبشاری، چهرهای تهاجمی و اسپرت و را به نمایش میگذارند. در نمای جانبی خط شانه تیزی که از چراغهای عقب به سمت جلو امتداد یافته است، یکی از مهمترین ویژگیها در طراحی ظاهری این خودرو است که بعدها توسط بسیاری از برندها مورد استفاده قرار گرفت. این خط در نمای جانبی باعث شده در کنار شیب تند سقف، ظاهری کوپه مانند شکل بگیرد. چهره پویا و شاداب سوناتا YF هنوز هم بعد از چندین سال قابل قبول است.
اما رقیب دیرینه یعنی کیا اپتیما که در مقایسه با سوناتا YF از تجربهای کمتر برخوردار است، دارای ظاهری محافظهکارانه بوده که به توجه قشر بیشتری را به خود جلب میکند. این خودرو که نسخه فیسلیفت شده از نسل سوم اپتیما بهشمار میرود، دارای المانهای اسپرتتری در ظاهر نظیر سپرهای بازطراحی شده، چراغهای مهشکن چهارتایی در قسمت جلو، گرافیک داخلی جدید چراغهای جلو و عقب است که ظاهری شیک و پختهتر به آن دادهاند.
نمای جلوی اپتیما TF هرچند به اندازه سوناتا YF اسپرت و تهاجمی نیست، اما به لطف طراحی پختهتر، شیک و با وقار به نظر میرسد. در نمای جانبی نیز شاهد خطوط درهم تنیده و خط شانهای نیستیم و با پروفیلهایی ساده روبهرو هستیم. اما این سادگی باعث نشده که اپتیما دارای چهرهای خستهکننده داشته باشد. بلکه باعث شده شخصیتی منحصربهفرد برای خود داشته باشد. نوار کرمی نقش بسته بالای شیشههای جانبی که تا ستون C امتداد یافته است، تلاشی موفق برای لوکستر نشان دادنش نسبت به رقبا بوده است. همچنین آبشش تزئینی روی گلگیرهای جلو، به منظور نمایان کردن روحیه اسپرت اپتیما تعبیه شدهاند.
در نمای عقب نیز چراغهای بزرگ و کشیده با گرافیک داخلی متشکل از نوارهای نئونی، شخصیتی جداگانه به اپتیما داد که بعدها در سایر مدلهای کیا هم مورد استفاده قرار گرفت. در این قسمت برخلاف سوناتا YF شاهد نصب دیفیوزری مشکی رنگ در قسمت زیرین سپر هستیم که تاثیر قابل توجهی در زیبایی این قسمت داشته است.
نگاهی به طراحی کابین خودروها
همانطور که گفته شد سوناتا YF دارای چهرهای اغراقآمیز بود که توجه را به خود جلب میکرد. این رویه درون کابین نیز به خوبی مشاهده میشود. کنسول میانی این خودرو به گونهای طراحی شده است که در بدو ورود به کابین ناخودآگاه نگاه را به سمت خود جذب میکند. همچنین درچههای ورودی هوا به درون کابین که به صورت عمودی در طرفین جا گرفتهاند، باعث میشوند تصویری اغراقآمیز در ذهن شکل بگیرد. برخلاف سلیقه امروزی، روی کنسول حجم زیادی از دکمه و کلیدهای کنترلی را مشاهده میکنیم که در زمان خود یکی از نکات اصلی در جلب توجه به شمار میرفت. همچنین نشانگرهای پشت آمپر نیز درون دو سیلندر تعبیه شدهاند که بعدها به آمپر سوناتایی در میان علاقهمندان مطرح شد. غربیلک فرمان نیز با طرحی مشابه با کنسول میانی طراحی شده و روی خود کلیدهای تنظیم سیستم صوتی و کروزکنترل را جا داده است. هیوندای سوناتا YF در زمان ورود به بازار ایران با چندین تریم داخلی عرضه شد که شامل مشکی، مشکی – کرم و مارون بود. خودروی موردنظر نیز با تریم مشکی و تودوزی مارون، از فضایی مدرن و بهروز برخوردار است.
اما فضای کابین در کیا اپتیما کاملاً متفاوت است. طراحان کیا سعی کردهاند طراحی داشبورد و کنسول مرکزی را بهگونهای انجام دهند که کاربری و استفاده از ادوات روی آن برای راننده آسانتر باشد. به همین خاطر کنسول میانی با زاوایهی محسوس به سمت راننده متمایل شده است. از طرفی طراحی غربیلک فرمان اپتیما کاملاً اسپرت بوده و ظاهری مهیج به فضای کابین بخشیده است چرا که از نوع D-Cut بوده و به صورت سه شاخه طراحی شده است. نشانگرهای پشت آمپر نیز با نور پس زمینه سفید و قرمز، از دو نشانگر عقربهای و یک صفحه TFT در مرکز تشکیل شده که اطلاعات مربوط به خودرو را به نمایش در میآورد. نکته قابل توجه آن است که کیا اپتیماهای وارد شده به کشور تنها دارای تریم مشکی رنگ داخلی هستند که در مقایسه با سوناتا، قدرت انتخاب کمتری را در اختیار علاقهمندان میگذارد.
از لحاظ کیفی اگر بخواهیم کابین این دو خودرو را با یکدیگر مقایسه کنیم، باید بگوییم که هر دو خودرو از وضعیت مشابهی برخوردار بوده و کیفیت متریال مصرفی آنها یکسان است و تنها در بخش طراحی با یکدیگر تفاوت دارند. بر این اساس میتوان گفت که هر دو خودرو دارای کابینی نسبتاً با کیفیت بوده که در مقایسه با سایر رقبا در جایگاه قابل قبولی هستند.
امکانات رفاهی و آپشنها
یکی از مهمترین دلایل برای موفقیت کرهایها در بازار ایران را میتوان امکانات رفاهی مناسب دانست. زیرا تنها دلیلی که میتوانست خریداران را از خرید خودروهای ژاپنی نظیر تویوتا کمری منصرف کند، آپشنهای متعددی بود که هیوندای سوناتا و کیا اپتیما دارا بودند.
از امکانات رفاهی استاندارد که به صورت مشترک در هر دو خودرو مشاهده میشود میتوان به گرمکن و سردکن صندلیهای جلو و عقب، گرمکن فرمان، حافظه صندلی راننده، صندلی برقی راننده و شاگرد، سقف پانوراما، کروز کنترل، سیستم تهویه دوگانه، سیستم صوتی اینفینیتی با سابووفر، سنسور نور و باران، چراغشور، زنون، استارتر، سنسور پارک جلو و عقب، ترمز پارک برقی، اتوهلد، پرده عقب برقی، دیلایت، فرمان برقی با قابلیت تعویض حالت عملکرد و آینه تاشو برقی اشاره کرد.
البته باید به این موضوع اشاره کرد که صفحه نمایشگر لمسی نصب شده روی داشبورد هیوندای سوناتا YF این امکان را به شما میدهد که هنگام قراردادن دنده در حالت R، تصویری از فضای پشت خودرو را مشاهده کنید. این در حالی است که در اپتیما این قابلیت به دلیل ابعاد کوچک نمایشگر وجود نداشته و تصویر دوربین دنده عقب در آینه مرکزی به نمایش در میآید. گفتنی است این قابلیت در بسیاری از مواقع چندان کارایی نداشته و تصوری واضحی در اختیار راننده قرار نمیدهد. خصوصاً زمانی که نور محیط زیاد بوده و آفتاب بهصورت مستقیم بتابد.
در بحث ایمنی نیز هردو خودرو به سیستم کنترل پایداری هوشمند (ESP)، ترمزهای ABS و EBD مجهز هستند. همچنین سوناتا به 6 ایربگ 10 نقطهای شامل ایربگهای جلو و جانبی و پردهای میشود، مجهز است. این در حالی است که اپتیما به 7 ایربگ مجهز است و علاوهبر موارد بالا، برای زانو نیز کیسههوا در نظر گرفته است.
مشخصات فنی
اما بیشترین شباهت این دو خودرو را زمانی میتوان دریافت که به پیشرانه و مشخصات فنی آن رجوع کنیم. در واقع هر دو خودرو از پیشرانهای مشابه بهره بردهاند که تنها در اعداد و ارقام خروجی تفاوت بسیار اندکی با یکدیگر دارند. هیوندای سوناتا YF و کیا اپتیما TF برخلاف نسلهای قبلی خود دیگر از پیشرانههای شش سیلندر برخوردار نبودند و طیف متنوعی از پیشرانههای چهار سیلندر را ارائه میکردند. نمونههای وارد شده به ایران تنها دارای یک نوع موتور چهار سیلندر تنفس طبیعی با حجم مشابه 2.4 لیتر بودند.
این پیشرانه چهار سیلندر 16 سوپاپ با حجم دقیق 2359 سیسی در سوناتا YF قادر به تولید نیرویی معادل 176 اسببخار در 6000 دور دقیقه و حداکثر گشتاور 233 نیوتون متر در 4000 دور در دقیقه بود. این در حالی است که این پیشرانه درون سینه اپتیما نیرویی معادل 177 اسببخار و 231 نیوتون متر گشتاور را تولید میکرد.
همچنین جعبهدنده 6 سرعته اتوماتیک تیپترونیک نیروی تولید شده توسط موتور را به چرخهای جلو در این دو خودرو منتقل میکند. جالب است بدانید که عملکرد هر دو خودرو نیز تقریباً مشابه بوده و شتاب صفر تا صد اعلام شده برای هیوندای سوناتا و کیا اپتیما به تریب برابر با 10 و 9.5 ثانیه اعلام شده است.
تجربه رانندگی
زمانی که پشت فرمان این دو خودرو مینشینید، تفاوتهای اندکی میان آنها پیدا خواهید کرد. زیرا همانطور که گفته شد هر دو خودرو بر مبنای پلتفرمی مشترک توسعه یافتهاند. در واقع این دو خودرو به منظور ایجاد رقابتی سوری با یکدیگر پا به میدان گذاشتهاند که بازار وسیعتری را هدف قرار دهند. این به نوعی ذکاوت و زیرکی مدیران ارشد این هلدینگ را نشان میدهد.
با این وجود پشت فرمان هر دو خودرو نشسته و ویژگیها و قابلیتهای آنها را مورد ارزیابی قرار میدهیم. در ابتدا سراغ سوناتا YF رفته و پیشرانهاش را استارت میزنیم. با روشن شدن موتور صدای اندکی به درون کابین نفوذ کرده که نشان میدهد با سدانی آرام و راحت سروکار داریم. با شروع حرکت شتاب نسبتاً مناسبی را تجربه خواهید کرد که از یک موتور 2.4 لیتری تنفس طبیعی میتوان انتظار داشت. البته این موضوع را در نظر بگیرید که در شرایط فعلی خودروهایی هستند که با حجم کمتر موتور و با استفاده از سیستم توربوشارژ، میتوانند شتاب و عملکرد بهتری از خود نشان دهند. بگذریم! کیفیت سواری در سوناتا YF قابل قبول بوده و عملکرد جعبهدنده مناسب ارزیابی میشود. البته در برخی مواقع که نیاز به تعویض دندههای سریع و متوالی است، جعبهدنده کمی کند بودهو چندان گوش به فرمان راننده عمل نمیکند.
نکته دیگری که پس از حدودا نیم ساعت رانندگی متوجه آن میشویم، سیستم تعلیق نسبتاً خشکی است که به واسطه ارتفاع کم خودرو و همچنین فاق کوتاه لاستیکها، ضربات قابل توجهی را به کابین خصوصاً قسمت عقب وارد میکند.
اما پشت فرمان کیا اپتیما TF نیز تقریباً مواردی مشابه به سوناتا دیده میشود. کیفیت سواری قابل قبول ارزیابی شده و با خودرویی نرم و آرام سروکار دارید. البته با این تفاوت که ضربات ناشی از ناهمواریهای جاده در اپتیما کمتر از سوناتا دیده میشود که این موضوع میتواند برگ برندهای برای آن به شمار رود. کشش و قدرت موتور دقیقاً با سوناتا یکسان بوده و تفاوت خاصی میان آنها وجود ندارد.
از نظر فضای کابین و راحتی صندلیها نیز باید گفت که هر دو خودرو از وضعیت مشابهی برخودارند و تفاوت خاصی میان آنها مشاهده نمیشود. میدان دید و تسلط نسبت به فضای اطراف خودرو در کیا اپتیما بیشتر بوده که به واسطه پنجرههای جانبی بزرگتر ایجاد شده است. البته که حذف شیشه لچکی در قسمت عقب باعث شده تا دید کمتری نسبت به فضاهای کناری خصوصاً قسمت عقب ایجاد شود. با این حال باید گفت که هر دو خودرو از لحاظ کیفیت سواری در جایگاهی نسبتاً مشابه قرار میگیرند.
نتیجهگیری
برای انتخاب میان این دو خودرو تنها سلیقه است که حکمفرمایی میکند. زیرا همانطور که پیشتر اشاره کردیم، بخش اعظم این خودروها به صورت مشترک بوده و تفاوتی با یکدیگر ندارند. اما اگر بخواهیم تخصصیتر به این موضوع نگاه کنیم، باید به نتایج بهدست آمده از ارزیابیهای صورت گرفته توسط موسسه معتبر جیدی پاور رجوع کنیم. زیرا طبق اعلام این شرکت، برند کیا نسبت به هیوندای قابل اعتمادتر بوده و میزان مراجعه کمتری برای خرابی به نمایندگیها برایش ثبت شده است. به عبارت دیگر این موسسه اعلام کرده که کیا نسبت به هیوندای از کیفیت بالاتری برخودار است.
اما واقعیت آن است که این موضوع زمانی نمود پیدا میکند که محصولات لوکس و پرمیوم آنها را با یکدیگر بررسی کنیم. در واقع محصولات ارزان قیمت و اقتصادی این دو برند کرهای تفاوت چندانی با یکدیگر نداشته و امکاناتی مشابه را ارائه میکنند.
هر دو خودرو در بازار خودروهای وارداتی کارکرده از وضعیت خوبی برخوردار هستند و میزان تقاضا برای آنها همیشه وجود دارد. البته باید به این نکته اشاره کنیم که هنگام انتخاب این خودروها حتما از کارشناسان خبره کمک بگیرید، زیرا به دلیل آنکه سالهای زیادی از عمر این خودروها میگذرد، احتمال بروز مشکلات فنی در آنها زیاد است. به همین خاطر یافتن نمونههای سالم و بدون دردسر، نیازمند ممارست و پشتکار زیاد است.
قیمت این دو خودرو در بازار آزاد کاملاً متفاوت هستند، اما بطور مثال هیوندای سوناتا YF مدل 2014 با کارکردی بیش از 100 هزار کیلومتر، در حدود 500 میلیون تومان قیمت دارد و در مقابل کیا اپتیما 2014 نیز با کارکرد مشابه، بین 500 الی 550 میلیون تومان قیمت دارد. قطعاً مدلهای بالاتر مثل 2016 و اپتیما با کارکردهای کمتر به وفور در بازار پیدا میشوند که قیمتهایی به مراتب بالاتر را دارند.
در انتها جا دارد از آقای حیان محرمی مالک کیا اپتیما، و همچنین گروه سوناتا درایوز برای همکاری با تیم خودروبانک کمال تشکر را داشته باشیم.