امویام ایکس 33 را میتوان یکی از قدیمیترین خودروهای چینی بازار ایران دانست که در رده کراساوورهای ارزانقیمت، سالها توانست فروش خوبی را تجربه کند. از سوی دیگر شرکت کرمانموتور نیز از اواخر سال 1391 اقدام به عرضه لیفان ایکس 60 کرد تا بتواند سهم مناسبی از این بازار پر استعداد را از آن خود کند. به همین منظور از همان ابتدا شاهد رقابتی نزدیک میان این دو خودروی جویای نام در بازار کشور بودیم که به دلیل تشابهات فنی و همچنین قیمت رقابتیشان، همواره مورد توجه مصرفکنندگان قرار گرفتهاند.
اما اکنون با گذشت نزدیک به یک دهه از آغاز عرضه این دو محصول، دیگر جزو خودروهای محبوب بازار بهشمار نمیروند. با این جال عدهای همچنان معتقدند که خودروهای چینی کارکرده نیز از لحاظ کیفیت و سواری نسبت به خودروهای صفر کیلومتر داخلی، مزیتهایی دارند که همین امر موجب میشود مقایسهای عادلانه و بهدور از تعصب میان آنها ترتیب داد. البته باید به این نکته اشاره کرد که امویام ایکس 33 همچنان توسط مدیرانخودرو تولید و عرضه میشود که همین موضوع برگ برندهای برای آن در این رقابت بهشمار میرود. در ادامه نگاهی به مشخصات فنی و ویژگیهای این خودرو خواهیم داشت.
سابقه حضور ایکس 33 در بازار ایران
کمپانی چری برای نخستینبار در سال 2005 از شاسیبلند سایز کوچک شهری خود با نام تجاری چری تیگو 3 پردهبرداری کرد. این خودرو در ابتدا به دلیل داشتن طراحی مناسب و امکانات رفاهی قابل قبول، توانست در بازار چین جایگاه مناسبی را برای خود کسب کند. شرکت مدیرانخودرو شریک تجاری چری در ایران نیز در سال 1389 با معرفی این خودرو با نام اختصاصی امویام ایکس 33 برای بازار ایران، توانست به دلیل خلا وجود خودروهای کراساوور ارزانقیمت در بازار، فروش قابل توجهی را تجربه کند. همین موضوع سبب شد که با معرفی عرضه نسلهای بعدی این خودرو، شاهد عرضه آن به بازار کشور باشیم.
سابقه حضور ایکس 60 در بازار ایران
لیفان X60 محصولی از لیفان است که در سال 2011 برای نخستینبار با الهامگیری از کراساوورهای کرهای بهخصوص نسل اول هیوندای سانتافه، به بازار جهانی معرفی شد. اما این خودرو پس از گذشت دو سال از عرضه جهانی، سرانجام توسط شرکت کرمانموتور به بازار ایران راه پیدا کرد. در آن زمان قیمتگذاری رقابتی و همچنین شرایط فروش متنوع سبب شد تا ایکس 60 در مدت زمانی نهچندان زیاد به یکی از خودروهای شناخته شده بازار تبدیل شود. اما رفتهرفته با تنوع بازار با خودروهای جدیدتر چینی، شاهد کمرنگ شدن نقش لیفان در بازار کشور بودیم. تا جایی که این شرکت در سال 95 بهصورت کاملاً چراغ خاموش اقدام به عرضه نسخه اتوماتیک X60 کرد. اما این اقدام هم نتوانست لیفان X60 را احیا کند و جان دوبارهای به آن ببخشد.
نگاهی به تفاوتهای طراحی ظاهری
همانطور که گفته شد لیفان X60 نخستینبار در سال 2011 میلادی به بازار معرفی شد، بههمین خاطر طراحی این خودرو نسبتاً قدیمی بوده و دیگر از جذابیتهای لازم برای خریداران برخوردار نیست. در طراحی ظاهری این خودرو به خصوص نمای جلو شاهد الهامگیری از نسل اول هیوندای سانتافه هستیم. البته که این طرح چندان ماهرانه نبوده و با کاستیهای فراوانی همراه است. اما جالب است بدانید که طراحی کلی این خودرو مانند سایر چینیهای بازار کپیکاری نبوده و طرحی نسبتاً مستقل دارد. در نمای جانبی خطوط حجیم نقش بسته روی گلگیرها باعث شده تا چهره X60 کمی مهیجتر به نظر برسد. ارتفاع نسبتاً زیاد از سطح زمین نیز از دیگر مواردی است که سعی دارد بیننده را نسبت به ابعاد و سگمنت آن فریب دهد. زیرا طراحان لیفان سعی بر این داشته تا ایکس 60 را بزرگتر از آنچه هست به نمایش درآورند. در نمای عقب نیز شاهد طرحی ساده هستیم که چراغهای عمودی و کشیده در طرفین خودنمایی میکنند. همچنین دیفیوزر نصب شده زیر سپر کوتاه نیز تاحدودی توانسته از سادگی نمای عقب بکاهد.
اما در آنسوی میدان امویام ایکس 33 وجود دارد که به مراتب دارای ظاهری جدیدتر و موردپسندتر دارد. البته که خودروی مورد نظر در این بررسی نسل دوم ایکس 33 بوده و نسبت به ایکس 60 یک نسل جلوتر است. با این حال باید گفت که به لطف المانهای طراحی مدرن نظیر چراغهای روشنایی در روز، رینگهای تراش خورده و ادوات کرومی روی بدنه، ایکس 33 توانست بار دیگر نظر مصرفکنندگان را بهخود جلب کند. البته نباید شرایط فروش اقساطی با تسهیلات ویژه را در موفقیت این خودرو در بازار نادیده گرفت. زیرا طی سالهای اخیر شرکت مدیرانخودرو شرایط مناسبی را جهت خرید خودرو برای تمامی اقشار جامعه فراهم کرده است.
یکی دیگر از ویژگیهای ایکس 33، نسخه اسپرت بوده که در این مدل، مشکی شدن سقف، ستونها و آینهها در کنار استفاده از دیفیوزر در جلو و عقب و نصب رکاب اسپرت بهصورت فابریک زیر درها، جلوهای جوان پسندتر و امروزیتر از ایکس ۳۳ را بهنمایش گذاشتهاند.
مقایسه فضای کابین X60 و X33
نسل دوم امویام X33 درون کابین تغییراتی اساسی را به خود دیده است که موجب شده فضایی به مراتب مدرنتر از قبل بهوجود آید. همین موضوع باعث شده تا نظر بسیاری از خریداران جلب شود و برای خرید این خودرو اقدام کنند. اما باید به این موضوع اشاره کرد که کیفیت متریال مصرفی درون کابین ایکس 33 چندان مطلوب نبوده و با انبوهی از قطعات پلاستیکی خشک مواجه هستیم. همچنین تودوزی صندلیهای از چرم مصنوعی بوده که پس از چندسال استفاده مستهلک میشوند. اما فضای کابین در این خودرو برای سرنشینان مناسب بوده که میتواند یکی از مزایای آن بهشمار رود. در قسمت عقب کابین علاوهبر فضای کافی پا، ارتفاع مناسب سقف باعث میشود تا افراد بزرگسال نیز به راحتی بتوانند بنشینند.
اما یکی از بزرگترین مشکلات امویام X33، کیفیت پایین مونتاژ قطعات داشبورد و تجهیزات درون کابین بوده که در کنار کیفیت پایین متریال، موجب میشود پس از گذشت مدتی اجزای داشبورد به صدا بیوفتد. همچنین زاپاسبند نصب شده روی در صندوق نیز از دیگر مواردی است که میتواند پس از مدتی به صدا بیوفتد و موجب آزار سرنشینان شود.
اما لیفان X60 خودرویی است که طراحی فضای کابین آن دقیقاً از کابین نسل دوم تویوتا RAV4 الگوبرداری شده است. حتی در جزئیات کابین نظیر محل قرارگیری دریچههای ورودی هوا و پنل کنترلی میان داشبورد، دقیقا مشابه تویوتا راوفور نسل دوم است. اما موضوعی که در این میان حائز اهمیت است، عدم کیفیت قطعات و متریال مصرفی است که متاسفانه هیچ شباهتی با تویوتا راوفور ندارد. یکی از مواردی که ممکن است برای همگان خوشایند نباشد، طراحی صفحه پشت آمپرها بوده که بهصورت دیجیتالی سرعت خودرو را به نمایش در میآورد.
اما تودوزی دورنگ کرم و خاکستری از دیگر مواردی است که میتوانند برای خریداران خوشایند باشد. لازم به ذکر است که نسل اول X33 هم از کابینی با فضای بسیار شبیه به X60 بهره میبرد. با این حال اکنون میتوان گفت که ایکس 33 دارای کابینی جدیدتر بوده که برای مصرفکنندگان از نکات حائز اهمیت بهشمار میرود. همچنین فضای پای لیفان ایکس 60 به مراتب بیشتر از امویام ایکس 33 بوده که میتوان از آن بهعنوان برگ برنده یاد کرد.
در مورد هر دو خودرو لازم به ذکر است که با وجود معایب موجود در کابین و کیفیت پلاستیک خشک بکار رفته، قیمت نهایی دو خودرو نیز باید مورد توجه قرار بگیرد چون با توجه به دیگر خودروهای هم قیمتی، نمی توان آنچان خودرویی با کیفیت متریال بالاتری بدست آورد.
امکانات رفاهی و آپشنها
یکی از ویژگیهای بارز خودروهای چینی لیست بلند بالای امکانات رفاهی آنهاست که باعث میشود خریداران ترغیب شوند و آنها را برای خرید انتخاب کنند. این دو خودرو نیز این قاعده استثنی نبوده و از امکانات مناسبی برخوردارند. اما در این میان سهم ایکس 33 بیشتر بوده و با داشتن امکانات بیشتر میتواند طیف وسیعتری از خریداران را شامل شود.
از امکانات رفاهی لیفان X60 میتوان به مواردی از قبیل سانروف دو حالته، دو عدد کیسه هوای راننده و سرنشین، آینههای جانبی برقی، سنسور پارک عقب، دوربین دنده عقب، سیستم تهویه مطبوع دستی، سنسور نور دماسنج نشان دهنده ی دمای بیرون، خروجی برقی 12 ولت داخل کنسول، سیستم صوتی دارای نمایشگر لمسی با قابلیت پخش DVD، کنترل سیستم پخش از روی فرمان و تنظیم دستی صندلی های جلو در ۴ جهت اشاره کرد. همچنین از سیستمهای ایمنی این خودرو نیز میتوان به سیستم ترمز ABS و EBD اشاره کرد.
اما امویام ایکس 33 علاوهبر امکانات یاد شده، دارای سیستم ضد سرقت ایموبلایزر، کمربند ایمنی سه نقطهای سرنشینان، سیستم تهویه اتوماتیک و کروز کنترل است که این امکانات از درجه اهمیت بالایی برای خریداران ایرانی برخوردار است. در بخش ایمنی نیز ایکس 33 مانند رقیب هموطن خود به میتوان به سیستم ترمز ABS و EBD مجهز است.
مقایسه فنی مشخصات پیشرانهها
اما قسمت جذاب این مقایسه به بررسی مشخصات فنی و تفاوتهای پیشرانهها نصب شده درون سینه این چینیهای جویای نام است. ابتدا از لیفان X60 شروع میکنیم که برای تامین نیروی پیشرانه خود از یک موتور چهار سیلندر تنفس طبیعی با حجم دقیق 1794 سیسی بهره میگیرد. این موتور که در ابتدا روی مدل 620 نصب شد، پس از انجام آزمایشهای متعدد و استفاده مکرر در سالهای متمادی، در نهایت روی این کراساوور نصب شد که قادر به تولید نیرویی معادل 131 اسببخار و حداکثر گشتاور 168 نیوتون متر است. جعبهدنده 5 سرعته دستی نخستین گزینه قابل عرضه توسط کرمانموتور بود که نیروی تولید شده موتور را به چرخهای جلو انتقال میداد. اما بعدها گزینه 7 سرعته اتوماتیک CVT نیز به لیست امکانات این خودرو اضافه شد.
اما امویام ایکس 33 نیز دارای موتور چهار سیلندر تنفس طبیعی با حجم دقیق 1971 سیسی است که توانایی تولید نیرویی معادل 139 اسببخار و حداکثر گشتاور 182 نیوتون متر را دارد.
بنابراین با وجود تفاوت در ساختار پیشرانهها، اعداد و ارقام و خروجی هر دو خودرو نسبتاً مشابه بوده که همین موضوع رقابت میان آنها را جذابتر میکند.
تجربه رانندگی
لیفان X60 موردنظر دارای جعبهدنده 5 سرعته دستی بوده که همین موضوع باعث میشود شتاب و کشش بهتری را نسبت به نسخههای اتوماتیک تجربه کنیم. شروع حرکت با این خودرو آنطور که انتظار میرود نیست، اما در حد یک کراساوور شهری چینی قابل قبول است. عایقبندی کابین بهگونهای است که در حالت درجا صدای موتور چندان به گوش نمیرسد، اما به محض شروع حرکت و بالا رفتن دور موتور شاهد شنیده شدن صدای موتور و زوزه جعبهدنده در اتاق هستیم. همچنین هنگام تعویض دنده صدای نسبتاً زیادی به گوش میرسد که طبق اطلاعات موجود، تاکنون تعداد زیادی از این خودروها مجبور به تعویض و یا تعمیر اساسی جعبهدنده شدهاند.
با وجود هیدرولیک بودن سیستم فرمان، عملکرد آن بسیار نرم و سبک بوده که در شهرهای شلوغی نظیر تهران، میتواند از نکات مهم و مثبت بهشمار رود. اما همین موضوع میتواند در سرعتهای بالا حادثه آفرین باشد، زیرا در صورت نداشتن تجربه کافی و آشنایی با نوع عملکرد فرمان آن، ممکن است سبکی فرمان موجب تغییر جهت ناگهانی شود. به همین خاطر توصیه میشود در ابتدا کمی با نحوه عملکرد فرمان آشنا شوید سپس اقدام به حرکت با سرعتهای بالا کنید.
سیستم ترمز در این خودرو به خوبی عمل کرده و میتواند این اطمینان خاطر را به راننده بدهد که در زمانی مناسب خودرو بهصورت کامل متوقف خواهد شد. همچنین نوع سیستم تعلیق و فنربندی در ایکس 60 بهگونهای است که ضربات ناشی از ناهمواری مسیر چندان احساس نمیشود. اما این بدان معنا نیست که مانند سایر چینیها فاقد تکانهای عرضی باشد. بلکه در این خودرو هم تکانهای متعدد در عبور از مسیرهای ناهموار کمی آزاردهنده است.
اما پس از رانندگی با ایکس 60 به سراغ ایکس 33 میرویم تا ببینیم این خودرو در عمل چگونه است. از آنجایی که جعبهدنده CVT ماهیتی نه چندان پرشتاب دارد، در این خودرو نیز با شروعی ناامیدکننده مواجه هستیم که ممکن است در همان ابتدا دیدگاه شما را نسبت به ایکس 33 عوض کند. با این حال پس از بالا رفتن دور موتور شاهد بهبود عملکرد خودرو هستیم. اما عایقبندی ضعیفتر نسبت به لیفان و همچنین بهرهمندی از جعبهدنده CVT موجب میشود تا صدای موتور بیش از آنکه انتظار برود درون کابین شنیده شود. با وجود برتری نسبی عدد درج شده برای خروجی موتور X33 اما به نظر می رسد که عملکرد موتور لیفان X60 نسبتاً سرحال تر است. سواری ایکس 33 نسبت به لیفان خشکتر بوده و تکانهای بیشتری را به اتاق وارد میکند. اما از طرفی امکانات رفاهی بیشتر میتواند تاحدودی این معایب را پوشش دهد. همچنین طراحی جدیدتر کابین از دیگر مواردی است که برتری ایکس 33 را نسبت به ایکس 60 گوشزد میکند.
نتیجهگیری پایانی
با مروری بر قابلیتها و تواناییهای هر دو خودرو، در مییابیم که امویام ایکس 33 برتریهای نسبی به لیفان ایکس 60 دارد. از امکانات رفاهی گرفته تا طراحی مدرن و پویاتر. اما لیفان ایکس 60 هم برای خود نکات مثبتی دارد که میتوان از آن به سواری نرم، عدم پیچیدگی فنی و ارتفاع خوب از سطح زمین اشاره کرد که در مسیرهای خارج از جاده میتواند مثمر ثمر واقع شود. همچنین مصرف هر دو خودرو قابل قبول بوده و بسته به نوع رانندگی در شهر، میانگین حدود 9 تا 10.5 لیتر است.
اما یکی از مواردی که بسیار حائز اهمیت است، تامین قطعات و ارائه خدمات پس از فروش بوده که از این حیث میتوان گفت ایکس 33 از وضعیت بهتری برخوردار است. زیرا پس از قطع همکاری لیفان با شریک تجاری خود در ایران به دلیل تحریمهای بینالمللی، شاهد توقف تولید این خودرو در خطوط تولید کرمانموتور هستیم و البته عرضه این برند به خودروسازان بم نیز سپرده شد که هیچگاه روی خط تولید این شرکت نرفت ولی فعلاً خدمات پس از فروش این برند به عهده بم خودرو است. از همین رو ممکن است از این پس مالکان این خودرو در شهرهای کوچکتر برای تامین قطعات با مشکل مواجه شدند. این در حالی است که تامین قطعات و خدمات پس از فروش از دایره تحریمها خارج است.
از سوی دیگر وضعیت بازار دست دوم این خودروها از مواردی است که حتماً باید پیش از خرید به آن بیاندیشید. زیرا لیفان با توجه به قابلیتهایی که دارد، طی یکی دو سال گذشته با استقبال چندانی همراه نشده و میزان تقاضا برای خرید آن کاهش پیدا کرده است. از همین رو بازار دست دوم این خودرو نیز تعریف چندانی ندارد. در این بین ایکس 33 نیز وضعیت متمایزی نسبت به ایکس 60 در بازار کارکرده ندارد. بلکه به دلیل افت کیفیت، با افت قیمتی همراه است. در واقع این موضوع برای بسیاری از چینیها صادق است. اما با این تفاسیر میتوان گفت که ایکس 33 از بازار کارکرده بهتری برخوردار است.
در پایان اگر انتخابی میان این دو گزینه داشته باشیم، باید بگوییم که خرید امویام ایکس 33 منطقیتر است. اما همچنان بر این معتقد هستیم که انتخاب میان دو خودرو کاملاً امری سلیقهای بوده که بسته به نوع نیازهای مصرفکننده میتواند یکی از دو گزینه را انتخاب کند. در انتها از آقایان هادی برکتی و رضا گرامی مالکان خودروهای امویام ایکس 33 و لیفان ایکس 60 جهت همکاری و در اختیار قرار دادن خودروهایشان به منظور بررسی و مقایسه تیم خودروبانک کمال تشکر و قدردانی را داریم.