چند سالی است که سلیقه عمومی بازار به سمت خودروهای هاچبک سوق پیدا کرده است. از این رو بسیاری از شرکتها برای سهمخواهی بیشتر از این بخش بازار اقدام به توسعه سبد محصولات خود با این دسته از خودروها کردهاند. در ایران نیز سابقه حضور خودروهای هاچبک به سالها قبل باز میگردد. اما در این بین پژو 206 را میتوان به جرات موفقترین هاچبک بازار دانست که با وجود سالهای متمادی عرضه، همچنان مورد توجه بسیاری از مصرفکنندگان قرار میگیرد.
اما چند سالی است که با آمدن خودروهای هاچبک کراس، خریداران استقبال خوبی از این آنها داشته که سبب شد بسیاری از خودروسازان داخلی و شرکتهای عرضهکننده خودرو، اقدام به تولید و عرضه این دسته از هاچبکها کنند. از این رو گروه خودروسازی سایپا در سال 96 با معرفی کوییک، نوید عرضه یک محصول جدید در قالبت هاچبک کراس را به مشتریان خود داد. کوییک در همان زمان معرفی، به دلیل دارا بودن امکانات رفاهی مناسب و همچنین جعبهدنده اتوماتیک ضریب متغیر یا همان CVT برگ برندهای برای برتری نسبت به رقبای خود رو کرد. البته رقیب سرسخت این خودرو یعنی پژو 206 نگذاشت کوییک نسبت به توقعات سایپا سهم بازار بگیرد و کماکان موقعیت خود را در بازار حفظ کرد.
به همین خاطر عدهای در بازار پژو 206 تیپ 5 را که سالها در بازار به عنوان خودرویی محبوب و پرفروش شناخته میشود، به کوییک ترجیح میدهند. به همین منظور ما در این مقاله از خودروبانک قصد داریم مقایسهای میان این دو خودرو انجام دهیم تا در نهایت مشخص شود که خرید پژو 206 تیپ 5 منطقیتر است یا کوییک اتوماتیک پلاس!
نگاهی به طراحی ظاهری هر دو خودرو
درخصوص پژو 206 باید گفت که یکی از نقاط قوت این خودرو طراحی مناسب آن بوده که با وجود گذشت دو دهه از آن، همچنان مورد قبول است. در واقع ظاهر اسپرت و جوانپسند این خودرو که پتانسیل بالایی جهت انجام تغییرات ظاهری دارد، یکی از مواردی است که موجب شده آمار فروش 206 بسیار قابل توجه باشد.
در نمای جلو چراغهای بزرگ و کشیده که تا پیش از این در هیچ یک از محصولات داخلی مشاهده نشده بود، از ویژگیهای بارز بهشمار میرود. همچنین خطوط نرم و سیالی که در نهایت به حجیم شدن گلگیرها و درها شده، از دیگر نکاتی است که ظاهری مورد قبول را پدید آوردهاند. اما طراحی نمای عقب 206 طی این سالها تغییراتی اندک را به خود دیده است. نخستین تغییری که تنها چند سال پس از عرضه صورت گرفت، ابرویی قاب پلاک این خودرو بود که در نمونههای ایرانیزه شده شاهد حذف لوگو از ابرویی و انتقال آن روی در صندوق بودیم. پس از آن فرم سپر عقب تغییر یافت. در واقع این تغییر باعث شد تا ظاهر سپر کمی اسپرتتر از قبل بهنظر برسد. اما چند سالی است که با تغییر در طراحی چراغهای عقب نیز شاهد نمایی جدید پژو 206 هستیم. البته باید گفت که خودروی موردنظر ما در این مقاله دارای چراغهای پژو 207 جدید است. طراحی داخلی چراغهای 207 جدید و زیبایی آنها باعث شده که بسیاری از دارندگان خودروهای 206 علیرغم قیمت بالای این چراغها، اقدام به تعویض آنها کنند.
کوییک که پس از عرضه ساینا به بازار معرفی شد، در واقع نسخه هاچبک از این محصول شناخته میشود که با توجه به اقبال بازار به خودروهای هاچبک کراس، دارای ادوات مربوط به این دسته از خودروهاست. در نمای جلو کوییک سپر حجیمتر نسبت به ساینا از نکات بارزی است که سبب شده چهرهای اسپرتتر را به نمایش بگذارد. همچنین استفاده از دیلایت در کنار مهشکنهای جلو، از مواردی است که سعی شده کوییک را خودرویی مدرن و بهروز نشان دهد. دیفیوزر نقرهای رنگ نصب شده در قسمت زیرین سپر نیز از دیگر مواردی است که این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
هنگامی که از نمای جانبی به این خودرو نگاه میکنید، طرحی جدید و منحصر بفرد را پیش روی خود نمیبینید، زیرا طرح کلی درها و پنجرههای جانبی شباهت زیادی با تیبا 2 یا همان تیبای هاچبک دارد. اما اصلیترین مشخصه در نمای جانبی به نصب روفریل و زه پلاستیکی دور گلگیرها اختصاص داشته که توانسته تاثیر اندکی در بزرگتر نشان دادن ابعاد کلی خودرو داشته باشد.
در نمای عقب نیز با طرحی قابل قبول همراه هستیم که در قسمت چراغها کپیکاری ناشیانهای از محصولات شاسیبلند بامو صورت گرفته است. در این بخش نیز دیفیوزر نقرهای رنگی نصب شده که تا حدودی توانسته ظاهر کوییک را اسپرت نشان دهد.
نگاهی به فضای داخل کابین
در بخش طراحی داخل کابین ماجرا کمی متفاوتتر است، زیرا پژو 206 یکی از خودروهایی بود که در زمان ورود به بازار ایران، به دلیل داشتن کابینی مدرن و با کیفیت، توانست نظر بسیاری از خریداران را به خود جلب کند. اما کمکم با آغاز داخلیسازی قطعات کابین، افت کیفیت آن آغاز شد و شاهد تنزل جدی در کیفیت متریال مصرفی در کابین این خودرو بودیم. این روند در سال 91 و با آغاز تحریمها و نرسیدن قطعات اصلی پژو به کشور، شدت گرفت و قطعات چینی و ایرانی جایگزین قطعات با کیفیت فرانسوی شد. بزرگترین مشکل در کابین پژو 206، فضای پا برای سرنشینان عقب است. زیرا با وجود تنظیم صندلی جلو در جلوترین حالت ممکن، باز هم شاهد فضایی کم در قسمت عقب هستیم.
اما نکته جالب توجه در طراحی فضای داخل این خودرو، استفاده از احجام منحنی و روان است که موجب شده پس از گذشت چندین سال همچنان مورد توجه قرار بگیرد. البته که نمونههای تولیدی در سالهای اخیر به دلیل افت کیفیت، دارای سر و صدای اضافی درون کابین بوده که این موضوع موجب نارضایتی سرنشینان میشود.
فضای داخل کوییک را میتوان نسخهای ارتقا یافته از ساینا دانست. با وجود ارتقاء صورت گرفته اما باز هم بسیاری از کارشناسان انتقادهایی به این کابین دارند. استفاده کردن از جنس پلاستیک خشک سبب شده تا در همان ابتدای ورود به کابین، توی ذوق بزند. استفاده از رنگ قرمز تیره در کنسول میانی، آنچنان هماهنگ با رنگ قرمز بکار رفته روکش صندلیها نیست و شاید بهتر بود تمام کابین طبق روال سابق مشکی رنگ و ساده باشد.
(عکس داشبورد کوییک)
فضای کابین مناسب یکی از ویژگیهای این خودروست که باوجود ابعاد کلی نه چندان بزرگ، فضای پای کافی برای سرنشینان جلو و عقب مشاهده میشود، اما ارتفاع سقف در قسمت عقب کابین شاید برای افراد بلندقامت چندان مناسب نباشد.
امکانات رفاهی و آپشنها
پژو 206 در ابتدا با تیپبندی گوناگونی به بازار راه پیدا کرد که رفتهرفته این تیپبندی تقلیل یافت و اکنون تنها با دو تیپ 2 و 5 به بازار عرضه میشود. در واقع تیپ 5 از طیف وسیعتری از امکانات رفاهی بهره میگیرد که از اصلیترین آنها میتوان به مواردی از قبیل دو عدد کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، ترمزهای دیسکی جلو و عقب مجهز به سیستم ABS و EBD ، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، تنظیم برقی آینهها به همراه گرمکن، شیشه بالابر جلو و عقب برقی با قطعکن اتوماتیک، قفل شیشههای عقب، فرمان هیدرولیک و نظیم ارتفاع نور چراغهای جلو اشاره کرد.
(عکس کابین 206)
کوییک نیز در ابتدا با سه تیپ پایه، فول و پلاس به بازار عرضه شد که تنها تفاوت آنها در امکانات رفاهی و آپشن است. مدل پایه که از کمترین امکانات رفاهی بهره میبرد، دارای جعبهدنده 5 سرعته دستی است که اصلیترین تفاوتش با دو تیپ دیگر بهشمار میرود. از امکانات تیپ پایه میتوان به مواردی از قبیل سوئیچ تاشو، ریموت کنترل، نمایشگر دمای محیط خارج از خودرو، فرمان هیدرولیک، سیستم تهویه مطبوع دستی با تنظیمات برقی، آیینههای جانبی با قابلیت تنظیم برقی، چراغهای مهشکن جلو و عقب، چراغهای جلویی با قابلیت تنظیم ارتفاع، سیستم صوتی با قابلیت پخش رادیو و CD مجهز به ۴ بلندگوی جداگانه، سنسور کمکی دنده عقب و سیستم هشدار نبستن کمربند ایمنی اشاره کرد.
تیپ فول از سطح تجهیزات بالاتری نسبت به نسخه پایه بهره میبرد، همچنین اصلیترین تفاوت آن، بهرهگیری از دریچه گاز برقی، فرمان برقی و جعبهدنده اتوماتیک CVT است. امکانات رفاهی موجود در تیپ فول، علاوه بر آپشنهای یاد شده در نسخه پایه، عبارت است از سیستم کروز کنترل، سیستم هشدار سرقت با استفاده از بوق خودرو، قفل شدن خودکار درها در سرعتهای بیش از ۱۰ کیلومتر در ساعت، کامپیوتر سفری، فرمان برقی، شیشههای دودی کابین عقب، چراغهای روشنایی در روز، چراغهای همراهی تا در منزل و سیستم کنترل صوتی و کروز کنترل با استفاده از کنترلرهای تعبیه شدن روی غربیلک فرمان.
اما کوییک پلاس که به عنوان تیپ فول آپشن شناخته میشود، علاوه بر امکانات رفاهی موجود در دو تیپ قبلی، دارای مواردی از جمله سیستم نمایش فشار باد تایرها یا TPMS ، سیستم ورود و خروج بدون کلید، استارت دکمهای، سیستم صوتی مجهز به نمایشگر ۷ اینچی لمسی رنگی، جیپیاس، سیستم اتصال موبایل از طریق بلوتوث و دوربین دنده عقب است.
مشخصات فنی
نکته قابل توجه در این رقابت این است که هر دو خودرو از پیشرانه چهار سیلندر تنفص طبیعی 1.5 لیتری بهره میگیرند، با این تفاوت که توان خروجی این دو پیشرانه تفاوت قابل توجهی با یکدیگر دارند. سایپا کوییک از پیشرانهای که قبلاً در خودروهایی مانند تیبا و ساینا مورد استفاده قرار گرفته بهره برده است. در واقع این خودرو محصولی جدید نبوده و تنها نسخهای ارتقاء یافته از ساینا بهشمار میرود. پیشرانه چهار سیلندر خطی با حجم دقیق 1503 سیسی وظیفه تامین نیروی پیشران این هاچبک 1105 کیلوگرمی (1065 کیلوگرم در نسخه پایه) را بر عهده دارد. حداکثر توان خروجی این موتور 87 اسببخار در 5300 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور آن 128 نیوتون متر در 4000 دور در دقیقه است. همانطورکه گفته شد، وظیفه انتقال نیرو در نسخه پایه به عهده جعبهدنده 5 سرعته دستی و در دو نسخه فول و پلاس گیربکس اتوماتیک CVT نیروی تولید شده موتور را به چرخهای جلو منتقل میکند.
پژو 206 تیپ 5 نیز با پیشرانه TU5 به بازار عرضه میشود که به دلیل داشتن استعداد در زمینه تقویت و تیونینگ، بسیار مورد توجه تیونرها و افراد علاقهمند به خودروهای اسپرت قرار گرفته است. این موتور چهار سیلندر با حجم دقیق 1587 سیسی توانایی تولید نیرویی معادل 105 تا 110 اسب بخار در 5800 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 142 نیوتون متر در 4000 دور در دقیقه را دارد. نیروی تولید شده موتور به وسیله جعبهدنده 5 سرعته دستی به چرخهای جلو منتقل میشود.
تجربه رانندگی
با دانستن مشخصات فنی پیشرانه هر دو خودرو، پشت فرمان هر یک از آنها مینشینیم تا ببینیم که عملکرد هر یک از آنها در واقعیت چگونه است! از آنجایی که مشخصات فنی کوییک چندان چشمگیر و تند و فرز نیست و روی کاغذ هماهنگی پیشرانه 87 اسببخاری و جعبهدنده CVT خروجی قابل توجهی ارائه نمیکند، ابتدا پشت فرمان کوییک نشسته تا ببینیم این خودروی ایرانی در عمل چگونه خواهد بود.
با روشن کردن پیشرانه همان صدای آشنایی که ممکن است در روز چندین بار در فضای اطراف خود بشنویم، به گوشمان میرسد. این در حالی است که در این خودرو که نسبت به ساینا و تیبا پیشرفتهتر به نظر میرسد، همچنان عایقبندی کابین مناسب نبوده و در همان ابتدای روشن کردن پیشرانه صدا به درون کابین نفوذ میکند.
با قرار دادن دنده در حالت D شروع به حرکت میکنیم، با توجه به نوع عملکرد جعبهدنده CVT شروع حرکت چندان پرشتاب نبوده و با خودرویی نسبتاً کند همراه هستیم. اما زمانی که دور موتور بالا میرود، عملکرد خودرو نرمال میشود. از دیگر موارد مشاهده شده در کوییکهای عرضه شده، بعضی مشکلات فنی و یا برقی است که البته نمایندگیها موظف به برطرف کردن آنها در قالب گارانتی هستند.
از نکات مثبت کوییک میتوان به عملکرد خوب جعبهدنده اتوماتیک اشاره کرد که توسط شرکت بلژیکی پانچ تولید و تامین شده است. همچنین فرمان برقی این خودرو که فقط در نسخههای فول و پلاس قابل عرضه است، سبب شده تا رانندگی با آن در شهرهای شلوغی مانند تهران کمی آسودهتر شود.
اما زمانی که پشت فرمان پژو 206 تیپ 5 مینشینید، نخستین تصویری که در ذهن شکل میگیرد، یک هاچبک اسپرت فرانسوی است که میتواند در صورت نیاز هیجان کافی را به شما القا کند. اما باید به این نکته نیز اشاره کرد که با هر سال اضافه شدن به عمر 206 در ایران، این تصویر کمرنگ و کمرنگتر میشود، زیرا با افت کیفیت همواره میزان نارضایتی مشتریان از این محصول نیز بیشتر میشود. این در حالی است که درکنار افت کیفیت، شاهد کاهش امکانات ایمنی و رفاهی نیز در این خودرو هستیم.
با روشن کردن پیشرانه و قرار دادن دنده در دنده 1، شروع به حرکت میکنیم که به جرات میتوان گفت در صورت برداشتن ناگهانی پا از روی پدال کلاچ، صدای جیغ لاستیکها میتواند تا چندین متر پس از شروع حرکت ادامه داشته باشد. تفاوتی که میان 206های جدید با مدل پایین وجود دارد، نرمی و عملکرد کلاچ است. در واقع نمونههای جدیدی که طی سالهای اخیر تولید شدهاند، از کلاچی به مراتب سفتتر با عمر مفید کمتری برخوردارند که این موضوع میتوانند در ترافیکهای شهری مانند تهران کمی آزاردهنده باشد.
سیستم تعلیق این خودرو عملکرد مناسبی داشته و سواری نسبتاً نرمی را به سرنشینان ارائه میکند. اما یکی از مواردی که تاکنون چندین بار در محصولات ایرانخودرو مشاهده شده، ضعف سیستم ترمز در مواجه با دستاندازها یا ناهمواریهای مسیر است. در واقع اگر هنگام عبور ناگهانی از دستاندازها اقدام به ترمزگیری شدید کنید، گویی سیستم ترمز دچار قطع و وصل ناگهانی شده که به اصطلاح ترمز رد میکند. این مورد تاکنون در برخی از محصولات این شرکت نظیر پژو 206، سمند، دنا و پژو پارس مشاهده شده است، که در مواقع اضطراری ممکن است به بروز حوادث ناگوار منجر شود.
نتیجهگیری
انتخاب میان این دو گزینه میتواند از دو منظر منطق و احساس مورد بررسی قرار گیرد. امکانات رفاهی فراوانی که در کوییک مشاهده میشود، میتواند هر خریدارانی را مجاب به انتخاب آن کند. اما باید دید که این امکانات تا چه اندازه میتوانند نیازهای خریدار را برطرف کنند. از سوی دیگر خریدار به چه اندازه به داشتن این امکانات به عنوان یک فاکتور خرید توجه میکند.
پژو 206 تیپ 5 یکی از گزینههای محبوب و پرفروش در بازار بوده که به دلیل سابقه درخشان و همچنین سواری مناسب، توانسته جایگاهی با ثبات را در بازار ایران برای خود بدست آورد. این خودرو از امکانات رفاهی نسبتاً مناسبی برخوردار بوده که میتواند نیازهای روزمره خریداران را با توجه به سگمنت موجود، برآورده کند. همچنین مشخصات فنی قابل قبول و استهلاک مناسب (درصورت سلامت فنی!) از دیگر مواردی است که خرید آن را توجیح میکند.
در حال حاضر پژو 206 تیپ 5 در بازار قیمتی حدود 92 تا 95 میلیون تومان دارد، این در حالی است که کوییک پلاس در رده قیمتی 90 تا 93 میلیون تومان جای دارد. لذا انتخاب نهایی را باید به فاکتورهای خریدار برای خرید یک هاج بک موکول کرد. هر دو خودرو از نظر کیفیت و متریال بکار رفته حدوداً در یک سطح قرار دارند و رنج قیمتی آنها در بازار آزاد مشابه یکدیگر است. تفاوت در اینجاست که آیا توانایی پیشرانه و چهره پژو 206 برای خریدار از اهمیت بیشتری برخوردار است یا قوای فنی ضعیفتر اما با امکانات و تجهیزات بیشتر و گیربکس اتوماتیک؟ از سوی دیگر به دلیل گستردگی شبکه خدمات پس از فروش هر دو خودروساز در سراسر کشور، میتوان گفت که هر دو خودرو از وضعیت مشابهی در ارائه سرویس توسط نمایندگیهای مجاز برخوردارند.
در پایان از علی فراهانی مالک خودرو کوییک و همچنین آرمین طباطبایی مالک خودرو پژو 206، جهت همکاری با تیم خودروبانک کمال تشکر و قدردانی را داریم.