عکس: بامداد صفائیان
نوشته: محسن آل طه
مقدمه
باید لوتوس را یکی از معروف ترین شرکت های بریتانیایی بدانیم. شرکتی که از نظر تکنولوژی در سطح بسیار بالایی قرار دارد و مدال های مختلفی که در مسابقات فرمول 1 توسط تیم Team Lotus کسب شده مهر تاییدی بر این موضوع است.
معمولاً لوتوس علاقه ای به تولید خودروهای معمول شهری ندارد و تنها در سگمنت خودروهای اسپرت دو نفره کار می کند و حقیقتاً کار خود را نیز خوب بلد است! لوتوس را بیشتر با دو مدل معروف Elise و Esprit می شناسند و این شرکت در تولید خودروهای سبک با هندلینگ عالی تبحر خاصی دارد.
البته بخت و اقبال نیز با لوتوس آنچنان یار نبوده و همانند بسیاری از شرکت ها اعلام ورشکستگی کرد و حال توسط شرکت مالزیایی DRB-HICOM خریداری شده که البته همین انتقال باعث دمیده شدن روح تازه ای در این شرکت و ادامه تولید محصولات قدرتمندی مانند Evora شده است و کارخانه های خود را در کشورهایی نظیر آمریکا، مالزی و چین گسترش داده است.
اگرچه ممکن است لوتوس همانند دیگر رقیبان به تولید خودرو مشغول نباشد، اما این شرکت آنچنان از نظر دانش در سطح بالایی قرار دارد که در پروژه های مختلفی همکاری های جدی با دیگر شرکت ها دارد و به عنوان مثال می توان به همکاری در تولید شاسی استون مارتین DB9، همکاری در سیستم تعلیق تویوتا سوپرا، همکاری در تولید پیشرانه و شاسی جگوارCX-75 (که باعث تولید موتور فوق العاده قدرتمند 1.6 لیتری توربو و سوپرشارژ با توان تولید 500 اسب بخار شد) و یا حتی همکاری در بهبود هندلینگ و فرمان پذیری هیوندای جنسیس 2015 اشاره کرد.
حال پس از این مقدمه در مورد شرکت لوتوس به ایران می آییم، جایی که قرار است ایلیا موتور برای اولین بار روح این شرکت را در خیابان های ایران بدمد و در همین راه شروعی طوفانی داشته است. لوتوس Evora S خودرویی است که در اواخر هفته گذشته برای عرض اندام به رقیبان وارد کشور شد و به همت این شرکت تستی در داخل پیست آزادی برای آن ترتیب داده شد. البته همانطورکه می دانید در این زمینه ها ما اصلاً صبور نیستیم و نتوانستیم تا روز تست صبر کنیم و درست فردای ورود این خودرو نیز خود را به آن رسانده و یک بررسی اولیه از آن داشتیم.
طراحی ظاهری
اگر دقت کنید تمامی محصولات لوتوس از یک نوع امضا تبعیت می کنند. محصولاتی مانند Elise، Exige و یا حتی همین Evora همگی از یک نوع طراحی خاص استفاده کرده اند و این شرکت سعی کرده تا شخصیت خود را در تولید تمامی فرزندانش حفظ کند.
با یک نگاه کلی متوجه می شوید که Evora S از یک طرح ساده، شکیل و در عین حال اسپرت بهره برده و اگرچه چهره اش به اندازه پیشرانه اش عصبانی و وحشی به نظر نمی رسد، ولی به سختی می توان از طراحی آن ایرادی گرفت.
جلو پنجره کوچک، چراغ های کشیده و طرح درپوش موتور به صورتی است که می گوید لوتوس قبل از هر چیز به دنبال عملکرد خودرو بوده و هر قسمت به صورتی طراحی شده که Evora S بتواند بهترین کارایی را از خود داشته باشد.
از کنار که به خودرو نگاه کنید خطوط شکسته و تیز زیادی را خواهید دید که به صورت هماهنگی روی بدنه قرار گرفته اند و بسیاری از این خطوط به عقب خودرو نیز امتداد پیدا کرده اند. اما با نگاه به عقب خودرو به یکباره طراحی قدیمی Elise به یادمان می افتد و کاملاً مشخص است که با وجود طراحی مدل جدیدی از خودروی لوتوس، این شرکت به دنبال حفظ اصالت و امضای خود بوده و حاضر نبوده بخاطر تولید خودرویی جدید همه چیز را زیر پا بگذارد.
اما اجازه دهید دو موضوع را همین جا در مورد خودروی مورد تست مشخص کنیم. یکی اینکه بال موجود روی این خودرو در نسخه استاندارد روی آن نبوده این بال توسط مالک روی آن نصب شده و دیگر اینکه کیت اگزوز نصب شده نیز با نسخه استاندارد متفاوت است که صد البته هر دوی آنها جذابیت و رانندگی این خودرو را دو چندان کرده است. مخصوصاً در مورد کیت اگزوز که صدای طنین انداز آن از فاصله بسیار دور دلهره ای در دل پیاده سواران ایجاد می کند و وقتی Evora S از کنار آنها می گذرد و با اگزوز آن روبرو می شوند، تازه صدای اصلی، موجی در آسفالت ایجاد می کند و برای چند ثانیه ای تمامی خیابان را به سوی خود مبهوت می کند.
تست و پیشرانه
اگر سری به سایت رسمی لوتوس بزنید، متوجه می شوید که این شرکت Evora را در نسخه های 400، SR، S و GT4 عرضه کرده که همانطورکه گفتیم مدل مورد تست نسخه S است. روی این نسخه یک پیشرانه 6 سیلندر VVT-i با 24 سوپاپ به حجم دقیق 3456 سی سی در وسط خودرو قرار گرفته که به کمک سوپرشارژ نصب شده و گیربکس BOSCH Electronic Differential Lock نیروی 345 اسب بخار در 7000 دور در دقیقه و 400 نیوتن متر گشتاور در 4500 دور در دقیقه را به چرخ های عقب منتقل می کند.
این نیروی فوق العاده هیجان آور، Evora را در رده خودروهایی مانند پورشه کیمن S قرار می دهد و جای تعجب نیست که شتاب صفر تا صد کیلومتر آن تنها 4.7 ثانیه باشد (با گیربکس خودکار) و این سرعت را تا حداکثر 269 کیلومتر در ساعت ادامه دهد.
قطعاً مهار این نیرو اصلاً کار ساده ای نیست و به همین دلیل در روز تست و داخل پیست آزادی این لوتوس خوش استیل به دستان هنرمند آقای نادر جعفری، قهرمان مسابقات دریفت، سپرده شد تا بتوان آنطورکه شایسته این خودرو است لاستیک ها را به دود تبدیل کند!
البته آقای جعفری نیز در تست این خودرو از هندلینگ بالای آن تعریف کردند و گفتند که با وجود اینکه قدرت زیادی به چرخ های عقب منتقل می شود و توقع براحتی لیز خوردن آن وجود دارد، اما باز هم چسبندگی این خودرو ستودنی است و فرمان پذیری فوق العاده ای دارد.
یکی از نگرانی هایی که در مورد خودروهای پرحجم وجود دارد، مصرف سوخت بالای آنهاست اما همین جاست که تکنولوژی خود را نشان می دهد و با وجود 6 سیلندر و آن هم با حجم بالا مصرف سوخت این خودروی اسپرت تنها 6.9 لیتر در خارج از شهر، 14.4 لیتر در شهر و 9.7 لیتر به صورت ترکیبی است که حتی کمتر از بسیاری از خودروهای معمول 4 سیلندری بازار است!
لوتوس در ایران
به پایان سخن می رسیم. به لطف(!) ممنوعیت ورود خودروهای بالای 2500 سی سی، فعلاً امکان ثبت سفارش برای مدل Evora S وجود ندارد ولی ایلیا موتور قرار است به زودی مدل Elise را برای آغاز و دمیدن بر شیپور جنگ وارد کند و این مدل نیز با وجود قرار گرفتن در سطحی پایین تر از نسخه Evora S، برای خود غولی قدرتمند محسوب می شود.
در هر صورت وارد شدن یک نمونه Evora S برای آتش بازی و شاخ و شانه کشیدن برای حریفان توسط این شرکت در نوع خود بسیار جالب و قابل تقدیر است و امیدواریم واردات و عرضه نسخه های مختلف Elise نیز به خوبی انجام شود تا شاهد حضور این خودروی معروف و مدرن در خیابان های کشور باشیم.